Voor Horeca

Interesse in het keurmerk Gastvrij voor Vegetariërs?

Heeft u zelf een horecagelegenheid, hotel, cateringbedrijf, conferentiecentrum of gastenverblijf? En bent u geïnteresseerd in deelname aan het keurmerk 'Gastvrij voor Vegetariërs' om aan een steeds grotere worden groep consumenten te laten zien dat zij bij u volop de keuze hebben uit vegetarische gerechten?
Bekijk dan de voorwaarden én de voordelen ervan: 
  • Keurmerkhouders worden vermeld op onze website
  • en op www.iens.nl
  • in ons magazine “Lekker Vega”,
  • bovendien is uw restaurant beter vindbaar bij Google en wordt u beter gevonden op het thema “vegetarisch uit eten”.
  • Ook sturen wij regelmatig persberichten naar de landelijke en lokale media.
  • Aan de deursticker, die u van ons ontvangt, kunnen potentiële gasten zien dat uw restaurant ook voor vegetariërs zeer geschikt is. 

 

Aanmelden of meer informatie?

Wilt u uw restaurant, hotel, cateringbedrijf, conferentiecentrum of gastenverblijf aanmelden voor het keurmerk of wilt u meer informatie? E-mail dan met directeur Floris de Graad, of bel 020-3300044.
 

Wat kost het Gastvrij-keurmerk?

De tarieven voor het voeren van het Gastvrij-keurmerk zijn (texcl BTW):
 
  • Jaarrlijks (boekjaar 1 januari tot 1 januari): € 99,50.
  • Restaurants die Vegetariërsbond-leden 10% korting geven, betalen jaarlijks € 75.
  • Restaurants met een uitsluitend vegetarisch menu betalen € 50.
  • Restaurants met een uitsluitend vegetarisch menu die leden van de Vegetariërsbond 10% korting geven, is het voeren van het Gastvrij-keurmerk helemaal gratis.
Restaurants die zich in de tweede helft van het jaar aanmelden krijgen het eerste jaar 50% korting op bovenstaande tarieven.
Voor een keten van restaurants, hotels, conferentiecentra of gastenverblijven geldt een gereduceerd tarief.

Voorwaarden voor het keurmerk Gastvrij voor Vegetariërs

  1. Vegetarische gasten hebben de keuze uit tenminste twee volwaardige vegetarische menu’s van hetzelfde culinaire niveau als de overige menu’s. Minstens één van de menu’s wordt bereid zonder kaas (zie opmerkingen). Het is voldoende als op de kaart duidelijk de optie vermeld staat dat bepaalde niet-vegetarische menu’s ook volwaardig vegetarisch bereid kunnen worden;
  2. De gerechten wisselen gelijktijdig met de andere gerechten op de kaart en worden op dezelfde wijze gecommuniceerd.

Bijzondere categorieën

  1. Eetgelegenheden die slechts twee menu’s aanbieden voldoen aan de voorwaarden als één van deze menu’s volwaardig en vegetarisch is;
  2. Een huiskamerrestaurant dat slechts één menu aanbiedt voldoet aan de voorwarden als dit een volwaardig vegetarisch menu is.;
  3. Indien het keurmerk aan een snackbar of andere eenvoudige horecagelegenheid wordt verleend, hebben klanten de keuze uit tenminste drie volwaardige vegetarische producten van hetzelfde voedingsniveau als de overige producten, zonder de patat mee te rekenen. Twee van de producten bevatten geen ‘gewone’ kaas;
  4. Wok- en zelfbedieningsrestaurants: indien het een samengestelde maaltijd betreft, dient de klant die de maaltijd zelf opschept een keuze te hebben uit minimaal 9 vegetarische componenten, waaronder twee eiwitrijke componenten. Indien er ook voor- en/of nagerechten worden aangeboden is hiervan een vegetarische optie aanwezig.
 

Richtlijnen bij de bereiding van vegetarische menu's

  1. Géén dierlijke ingrediënten, dus geen (producten van) gevogelte, vlees, vis of schelpdieren;
  2. Géén ingrediënten uit vlees of producten van beenderen in bijv. bouillons, soepen, sauzen of andere gerechten;
  3. Géén dierlijk vet of braadboter, braadvet of dierlijke margarine in gebak of deegwaren, bij frituren en bakken; roomboter is wel te gebruiken;
  4. Géén gelatine, aspic, geleikristallen e.d.; agar agar is een goed alternatief;
  5. Géén legbatterijeieren of eieren afkomstig van een productiewijze die aan te merken is als intensieve veehouderij (bio-industrie); scharreleieren of biologische eieren zijn wel te gebruiken.


Opmerkingen betreffende specifieke ingrediënten

 

Product Niet Wel Opmerking
Boter Dierlijk vet Melkvet  
Vetten en oliën Dierlijk vet Plantaardig Let op: ‘plantaardige’ margarine is niet altijd vegetarisch
Kaas

Bij voorkeur geen dierlijk stremsel

Vegetarisch stremsel is alternatief Sommige vegetariërs eten ‘normale kaas’, anderen niet. Daarom vragen wij dat er minstens één maaltijd zonder kaas beschikbaar is. Het restaurant moet de consument desgevraagd informeren over de gebruikte kaas/kazen.
Eieren Legbatterij Scharrelei of biologisch  
Jus / Bouilon Dierlijk Plantaardig Blokjes met gistextract zijn in orde
Worcestershiresaus

X

Vegetarische variant X niet als het ansjovis bevat
Trassi

X

  Trassi wordt gemaakt van garnalen
Kroepoek Garnalen Cassave, Emping  
Vissaus

X

Sojasaus of ketjap Vissaus is niet vegetarisch
Oestersaus

X

Mushroom sauce Oestersaus is niet vegetarisch

Aanmelden voor het keurmerk of meer informatie?

Wilt u uw restaurant, hotel, cateringbedrijf, conferentiecentrum of gastenverblijf aanmelden voor het keurmerk of wilt u meer informatie? E-mail dan met directeur Floris de Graad, of bel 020-3300044.