Lekker weg: Herberg Het Volle Leven in Friesland

De ideale plek om even helemaal 'weg' te zijn


Biologisch, vegetarisch restaurant Het Volle Leven is een echte 'geheimtip' voor iedereen die nodig een weekend of paar dagen moet bijtanken. Je eet er verrukkelijk, slaapt er in absolute rust en de omgeving met het Drents-Friese Wold aan je voeten doet de rest.

Tekst: Jacinta Bokma

Zullen we
zei ze
samen
in een groot bed
in een hotelkamer gaan liggen
met pyama's aan en
dan de knecht
taart laten brengen?


(Gedicht 'Het volle leven' van Judith Herzberg)Dit is nu echt een adres dat zich uitstekend leent voor een paar dagen 'er helemaal uit' te zijn. Kom je uit het westen, dan ligt Appelscha niet bepaald om de hoek, maar het is de reis naar Friesland meer dan waard. Kom wel op tijd: wij arriveerden als nietsvermoedende stedelingen pas om half negen, terwijl je hier om zes uur aan tafel gaat. Wel zo fijn om echt de tijd te nemen en daarna bij het haardvuur een boek te lezen. Kok-eigenaar Yt van der Ploeg schotelt iedere avond een ander heerlijk vegetarisch diner voor. Het begint met een klein spannend hapje van het huis en gaat daarna drie gangen door met prachtige opgemaakte schilderijtjes. Verfijnd en toch stoer, net als de natuur die Herberg Het Volle Leven omringd.

Er zijn zes 2-persoonskamers, 1 eenpersoonskamer, 2 suites en een eenvoudige kampeerkeet. Half pension p.p. vanaf € 60,- (gedeeld sanitair) tot € 87,- (in suite).


Rust, rust, rust
Pal naast Herberg Het Volle Leven ligt het Drents-Friese Wold. Het is één van de grootste natuurgebieden in Nederland met bos, heide, vennen, beekdalgraslanden en stuifzand. Vooral de bossen van Berkenheuvel, het Dieverzand en de Bosberg zijn een aanrader. Deze oude dennenbossen groeien op stuifzandheuvels uit vroeger tijden. De Bosberg is zelfs het hoogste punt van Friesland. Liefhebbers zullen veel vogels aantreffen. Een bijzonder stukje Nederland: verscholen tussen de bossen van het Drents-Friese Wold ligt zandverstuiving het Aekingerzand. Tip: beklim de toren op de Bosberg voor een weids uitzicht over de heide en de bossen.
In het Drent-Friese Wold liggen maar liefst 32 gemarkeerde wandelroutes.

Heksenhoeve
Begin de dag met een magisch kopje thee in De Heksehoeve van heks Margarita. In het aanpalende Heksenhuis worden kruidenmengsels, stenen en leuke souvenirs verkocht. Op verschillende data zijn er speciale workshops, zoals een huisreinigingsworkshop en een workshop kruidenleer. Tijdens de speciale seizoensfeesten wordt ingegaan op het beleven van de seizoenen en de veranderingen in de natuur. Vanaf 1 april is ook het Heksenmuseum weer geopend. Ontdek en ervaar allerlei heksenrituelen, zoals wichelroede lopen, runen werpen en kruidenmiddeltjes maken.
De Heksehoeve is geopend van di t/m zo van 10.00-18.00 uur. Adres: Drentseweg 46, Appelscha, (0516) 43 33 65, www.heksehoeve.nl

Historisch kookmuseum
Oud keukengerei en een blik in grootmoeders keuken: op een culinair dagtripje mag Kookmuseum De Vleer niet ontbreken. Wie op zoek is naar oude recepturen en historische streekgerechten kan hier neuzen in duizenden kookboeken. Leuk: een gedeelte is on-line opvraagbaar via de site. Regelmatig worden er in het museum workshops gegeven, zoals 'Inmaken en bewaren', 'Middeleeuws koken' en 'koken zoals de Vikingen'- prehistorisch koken in potten op open vuur. Kijk voor aanmelding en meer informatie op de site.
Adres: Vaart Zuidzijde 75, Appelscha, (0516) 43 11 45, www.culinaircentrum-devleer.nl

Friese modernen
Het Museum Belvédere in Heerenveen ziet eruit als een enorme kijkdoos voor kunst. In het mooie lichte gebouw van Eerde Schippers hangen en staan vooral werken van Friese kunstenaars als Tames Oud, Gerrit Benner en Thijs Rinsema. Daarnaast zijn stijlverwanten als Theo van Doesburg, Kurt Schwitters en James Ensor ook vertegenwoordigd.
Gelegen op landgoed Oranjewoud. Oranje Nassaulaan 12, Heerenveen, www.museumbelvedere.nl

Wilde planten
Naast Herberg Het Volle Leven ligt De Heliant, een biologische wilde plantenkweker. De tuinen zijn van half juni tot half augustus op hun mooist, maar wie niet wilt wachten kan nu, in het voorjaar, planten bestellen per post. Voor heemplanten, bijzondere rozen en heesters is dit hét adres.
Bekijk de catalogus op www.deheliant.nl. Adres: Oude Willem 2, Appelscha.
Vegetarisch genieten

Keuken: Vegetarisch, Bourgondisch, biologisch
Chef-kok: Yt van der Ploeg
Ligging: middenin de natuur, naast bos en heide
Open: restaurantkeuken wo t/m zo van 18.00-20.00 uur
Prijs: dagelijks wisselend 3 gangen-menu € 27,-
Interieur: sober, boerentafels, houtkachel
Muziek: wereld en jazz
Reserveren: minimaal 1 dag vantevoren
Extra: er zijn twee cursus/vergaderruimtes, centraal in het gebouw of aan de rand van het bos
Parkeren: achter het restaurant 

Herberg Het Volle Leven
Oude Willem 5
8426 SM Appelscha


Website: Het Volle Leven
Telefoon: 0516 – 43 00 91
E-mail: info@hetvolleleven.com