Vrolijke vega Pasen 2018! Onze top 10 paastoppers

 
Vier Pasen dit jaar met een scala aan Hollandse lentehapjes. Kies voor een complete brunch of paas-pannenkoekengourmet en kies uit verschillende broodrecepten, of ga voor groene salades. Recepten om blij van te worden.
 

Geen Pasen zonder (biologisch) ei. Vroeger hadden we de reclameslogan: breek de dag, tik een eitje. Maar eieren behoeven weinig promotie meer. Eieren zijn namelijk lekker en gezond en je kunt er eindeloos variaties mee maken. Van ontbijt tot dessert, het ei hoort er gewoon bij. Heel ingewikkeld hoeft dat niet te zijn: bak gewoon een lekkere omelet met veel verse kruiden en strooi er noten en eetbare lentebloemen overheen, zoals madeliefjes, viooltjes, paardebloemen, sleutelbloemen (primula) en zuring.

Toch gaan we ook steeds vaker puur plantaardig eten. Maak bijvoorbeeld de Happy Haantjes omelet uit kookboek Puur Plantaardig/De Dunne Vegan, succes verzekerd! Als je zelf wilt experimenteren: Bak een uitje fruitig, samen met een eetlepel kurkuma (geelwortel, voor een prachtige gele kleur) en wat cherrytomaatjes, prak er tofu bij en roerbak even flink en maak op smaak met kruidenzout. Garneer met verse spinazieblaadjes of veldsla en plakjes avocado.
 

Verras je gasten met een vegaverrukkelijke paasbrunch

Voor, hoofd, na of lopend buffet voor de hele familie? Maak deze lekkere recepten!

 

3 x lente op tafel

  • Lieve spinazienestjes: een vegetarisch hapje met kwartel-spiegeleitjes op een bedje van spinazie, tomaat en geitenkaas.
  •  Maak een Pasen aspergesoep, maar dan van groene asperges, wel zo makkelijk!
  •  En toe: Een lief paasnestje met pistache-ijs: vooral voor de kinderen een feestelijk toetje. En zo klaargemaakt met kant-en-klare meringues als nestje.

Vrolijke broodrecepten
Mooie traditie: Ga met de kinderen broodlentemandjes of -nestjes kneden. Maak een vlecht van drie repen deeg, rol op tot een nest of mandje en druk een heel ongekookt ei in het midden. Ook super leuk: broodhaasjes. Laat ieder haasje een ei (die je van te voren hebt gekookt) vast houden.

Heerlijke Chocolade-lentekoninkjescroissantjes met verstopte aardbeien maak je door kant-en-klaar croissantdeeg te beleggen met stukjes pure chocolade en hele aardbeien die je even hebt gemarineerd in balsamico-azijn. Rol het deeg op, bak de croissants af en bestrooi vlak voor serveren met gehakte pistachenootjes en verse basilicumblaadjes.

Van een pak broodmix zijn allerlei mooie broodvariaties te maken, bijvoorbeeld een hartige kaaskruidenstok: meng door het meel gedroogde Italiaanse kruiden en flink wat handen geraspte belegen kaas. Rol tot een stokbrood en verstop in het midden een paar gekookte, gepelde kwarteleitjes. Verrassend als het brood wordt gesneden!
 

Pasen-Smoothie & Paas-PannenkoekenFeest


Ga hier naar recept Frambozensmoothie


De paashaas gaat dit jaar voor ... pannenkoeken! In taartvorm, als buideltje met een vulling en in allerlei variaties: kies voor een Pannenkoekenfeest.
 

Top 5 paas pannenkoeken

  • De oprolpannenkoek: bestrijk de pannenkoek met 100 g roomkaas, bedek helemaal met plakjes avocado en bedek daarna helemaal met blaadjes waterkers. Rol de pannenkoek op en snijd in grote schuine stukken.

  • De paas- & pannenkoeken gourmet! Maak schaaltjes met pannenkoekenbeslag, groente roerbakmix, champignons, reepjes paprika, plakjes kaas, puntjes brie of camembert, kruidenboter en een grote mand stokbrood. Laat iedereen zelf alles bakken in de gourmetpannetjes. Voor verschillende heerlijke toetjes: zet kommetjes neer met plakjes banaan die gebakken worden met rum en bruine basterdsuiker en gegarneerd met geslagen slagroom. Ook leuk: marshmallows die de kinderen kunnen smelten, een bakje advocaat en bolletjes ijs. Let op: marshmallows bevatten vaak gelatine. Meer weten? Bekijk deze en meer vegetarische instinkers.
     

  • 1. De pizzapannenkoek
    : bestrijk de pannenkoek met tomatensaus, leg er in plakken gesneden mozzarella-kaas op en bestrooi met Italiaanse kruiden. Schuif de pizzapannenkoek onder de gril tot de kaas is gesmolten. Strooi er ruim gehakte rucola over
    .
     
  • 2. De Laagjes-Pannenkoeken-Paastaart  (foto): roer 100 g grofgehakte studentenhaver door 250 g mascarpone. Bestrijk hiermee de pannenkoeken en vul op met vers rood fruit, zoals aardbeien, frambozen en bosbessen. Bestrijk extra met slagroom, leg de pannenkoeken zo laag voor laag op elkaar en snijd in punten.
     
  • 3. De hartige pannenkoek: beleg met zachte geitenkaas en grof gehakte walnoten, rol de pannenkoek op, bedruip met honing en verwarm de pannenkoek 3 minuten op 220 graden.
     
  • Lente in de lucht: salades!
    Groen, fris, licht verteerbaar; een knapperig groene salade brengt je meteen in voorjaarstemming. Ideaal voor bij je brunch of diner. Laat je inspireren door onze snelle salades.

2 x recept groenten uit de oven: Italiaans of Hollands


Italiaanse gegrilde groenten uit de oven

Ideaal voor beide paasdagen. Je hoeft niet alle groentes te gebruiken: maak de ene dag bijvoorbeeld een combinatie van aubergine, rode ui en paprika en de andere dag courgette, trostomaatjes en mais.

Deze groenten smaken heerlijk bij een frittata: blz. 43 uit kookboek Puur Plantaardig/De Dunne Vegan en blz.  70 en 97 in kookboek De Snelle Vegetariër 
(foto: kookboek Puur Plantaardig/De dunne vegan)

Ga hier naar de gegrilde groenten recepten