Internationale HamburgerDag, 28 mei. Natuurlijk houden wij van groene burgers: vega & vegan hamburgers! Dit is onze Top3 voor jouw ‘hamburger’.. <3
1. Quinoa-Venkel Burger
Recept en foto: ‘Easy Vegan Feelgood‘
Dit heb je nodig voor deze plantaardige burger
Voor 2 personen
Koop zoveel mogelijk biologisch!
50 g quinoa
½ venkel
80 g kikkererwten
80 g havermout
2 tl spirulina
2 tl oregano
snuf versgemalen peper
snuf zeezout
Topping
½ venkel
¼ courgette
2-3 el olijfolie, om in te bakken
½ rode ui
4 grote radicchiobladeren
wat takjes dille
Komkommersaus
50 g komkommer
1 teen knoflook
50 g sojayoghurt
snuf versgemalen peper
snuf zeezout
Voor erbij
2 grote broodbollen
Ook nodig
bakplaat
bakpapier
keukenmachine
grillpan
knoflookpers
koekenpan
Zo maak je deze vegan hamburger
Tijd: <30 mins + 25 mins oventijd (ja, het is niet anders.. de beloning is groot!)
1. Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Kook de quinoa volgens de instructies op de verpakking.
3. Snijd intussen de venkel fijn. Doe die met de gekookte quinoa, de kikkererwten, de havermout, de spirulina en de oregano in de keukenmachine. Mix toteen grof mengsel en breng op smaak met de peper en het zout.
4. Vorm met je handen burgers van het deeg en leg ze op de bakplaat. Bak de burgers in ongeveer 25 minuten in de oven tot ze stevig zijn.
5. Verhit intussen een grillpan. Snijd voor de topping de venkel in plakken (à ½ cm dik) en de courgette in plakjes, en bestrijk ze met 1-2 eetlepels olijfolie. Gril ze 4-5 minuten in de pan en keer ze halverwege om.
6. Rasp voor de komkommersaus de komkommer en pers de knoflook. Meng ze met de sojayoghurt, de peper en het zout.
7. Pel de ui en snijd hem in ringen. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de uienringen glazig.
8. Halveer de broodjes. Als je het lekker vindt, kun je ze nog even kort grillen in de grillpan. Smeer op elke onderste helft van de broodjes de komkommersaus, leg er een blad radicchio op, gevolgd door de burger, courgette, venkel, uienringen, wat dille, opnieuw een blad radicchio en de bovenste helft van het broodje.
2. Gedraaide burger van courgette en zoete aardappel & chipotlemayonaise
Recept: Martin Nordin, uit ‘Groene Burgers‘
Dit heb je nodig voor deze vega hamburger
Voor 6 personen
Koop zoveel mogelijk biologisch!
500 g zoete aardappelen
500 g courgette (1-2 courgettes)
50 g boter
raap- of arachideolie, om in te bakken
Voor de ovengebakken sjalotjes
6 sjalotjes
1 tl rodewijnazijn
1 el boter
Voor de Chipotlemayonaise
3 dl mayonaise (zelfgemaakt of uit een pot)
4 chipotlepepers in adobosaus (verkrijgbaar bij Mexicaanse winkels of via internet)
3 el crème fraîche
versgeperst sap van 1 limoen
Voor erbij
6 hamburgerbroodjes
boter
blad van snijbiet
Zo maak je deze vegetarische burgers
Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de zoete aardappelen. Snijd met een mandoline met raspplaat de courgettes en zoete aardappelen in dunne repen. Leg alle repen in een kom. Smelt de boter op laag vuur. Schenk de boter bij de repen groente in de kom. Doe er zout bij en roer met een lepel alles door elkaar. Verhit een koekenpan en doe er olie in. Draai met een vork een rolletje van ongeveer een zesde deel van het groentemengsel, plaats het rechtop in de koekenpan en vorm er een burger van. Bak de rolletjes in 5 minuten aan elke kant tot ze verkleuren en er krokant uitzien. Als je wilt kun je een bakring gebruiken om de burger beter bij elkaar te houden. Leg de bakring dan direct in de koekenpan en vul die met het groentemengsel.
Laat de burgers op een stuk keukenpapier uitlekken. Leg de burgers daarna in een ovenschaal en bak ze in de oven nog 5-10 minuten.
Halveer de sjalotjes aan de korte kant (laat de schil zitten). Verhit een droge koekenpan op hoog vuur en bak de sjalotjes met de platte kant naar beneden, zodat ze verbranden. Leg daarna de sjalotjes in een ovenschaal, met het snijvlak naar beneden, en voeg de azijn en boter toe. Bak de sjalotjes ongeveer 15 minuten in de oven of tot ze door en door zacht zijn. Haal de sjalotjes uit de schaal.
Meng de chipotlepepers, crème fraîche en het limoensap in een keukenmachine of met een staafmixer. Roer het chipotlemengsel door de mayonaise.
Bestrijk de broodjes met een beetje boter en bak ze kort in de koekenpan op de beboterde zijde of gril ze in de oven.
Leg eerst een klein snijbietblad op elk broodje en leg er een burger op. Maak ze af met sjalotjes en een dot chipotlemayonaise.
Vega en vegan hamburgers uiteten?
Kies je plaats of regio, en zoek een hotspot met LEKKER VEGA Keurmerk
waar ze voor je hamburger veel vega/n optie(s) hebben.
3. VeggieLover 3-minutes Burger & Jacinta’s Wonderaïoli!
Recept: Jacinta Bokma
Een verrukkeluk vegan feestje op je bord, deze dubbele mega-hamburger met plantaardige knoflookmayo en knapperige kiemen.
Dit heb je nodig voor deze heerlijke ‘hamburger’
Voor 1 persoon
Koop zoveel mogelijk biologisch!
2 vleesvrije hamburgers (o.a. Valess, Vivera, GardenGourmet, Boon, AH, De Vegetarische Slager)
Plukje kiemen naar keuze
Volkoren busbrood (rond brood)
Ketchup (ook gemakkelijk zelf te maken!)
Voor de wonderaïoli:
100 ml sojamelk (ongezoet!)
1 theel. (kruiden)zout
1 theel. mosterd
1 eetl. witte balsamico- of appelazijn of een kneepje citroensap
125 ml milde olijfolie
125 ml zonnebloemolie
2 teentjes knoflook
Gemengde Italiaanse kruiden (optioneel, of kies voor 1 soort kruid, bijvoorbeeld basilicum, of oregano)
Zo maak je deze plantaardige hamburger!
Tijd: <10 mins
Bak de burgers een minuutje in de pan. Doe alle ingrediënten voor de wonderaïoli in een hoge mengbeker en pureer met de staafmixer in 5 tot 10 seconden tot een romige, stevige massa. Proef en maak eventueel nog wat meer op smaak met wat extra zout, knoflook en/of kruiden.
Beleg een rondje brood om en om met wat ketchup, een burger, een dot wonderaïoli en wat kiemen en herhaal dit tot een mooi torentje.
Enjoy!
100% vega garantie voor je vega hamburger
Om zeker te weten dat het product dat je koopt bij de supermarkt gegarandeerd vegetarisch of vegan is, kun je letten op het V-Label Keurmerk. Het internationale V-Label is een keurmerk dat jou als consument garandeert dat het gecertificeerde product géén ingrediënten bevat die van een gedood dier gemaakt worden. En daarmee dus geschikt is voor vegetariërs of veganisten (het keurmerk is in twee varianten beschikbaar). Eet je om religieuze redenen geen ingrediënten afkomstig van (sommige) gedode dieren? Ook dan kan je vertrouwen op dit V-Label Keurmerk.
Feedback? Please!
gr, Erwin