32 organisaties w.o. Vegetariërsbond roepen de politiek op:

Een samenwerkingsverband van 32 organisaties die werkzaam zijn op het vlak van dierenrechten, natuur en milieu roept de politiek op om een vegan voedselvoorziening serieus te overwegen. De club stelt dat de overheid hier te weinig onderzoek naar laat doen, terwijl een plantaardig eetpatroon kansen biedt voor dier, mens en milieu. Het overbodig maken van het dier in de voedselketens levert een aanzienlijke besparing op van landbouwgrond. Dat is te lezen in een open brief gericht aan politiek Den Haag. 

De 32 ondertekenaars van de brief zijn organisaties die zich inzetten voor dierenrechten zoals Animal Rights en Caring Vets, evenals organisaties die werken aan een plantaardige voedselvoorziening zoals Bio Vegan en Plenty Food en organisaties die de natuur beschermen en herstellen zoals Sea Shepherd, Smart Parks en Coral Gardening. Opvallend is dat de grotere milieuorganisaties ontbreken. “Wij weten dat ook de grote milieuorganisaties dit ideaal een warm hart toedragen, maar ze zijn nog niet zo ver dat ze zich openlijk uitspreken als voorstanders van een diervrije voedselvoorziening. Hopelijk verkleint deze brief het taboe dat rust op een vegan voedselvoorziening als oplossing voor de enorme uitdagingen waar we voor staan op duurzaamheidsvlak.” licht Emile Dingemans, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV), toe. 

Het kabinet heeft recent bekend gemaakt dat zij de veestapel zal verkleinen vanwege de klimaatdoelen en de rechterlijke uitspraak over het falende stikstofprogramma. Volgens de club van dierenvrienden en natuurbeschermers is er met het oog op dierenrechten en de alarmerende berichten over klimaat en biodiversiteit echter meer nodig. De brief moet de politiek ertoe bewegen om buiten de bestaande kaders te denken. “Van de landbouwgrond die nu in gebruik is voor veevoer, kunnen we voor een groot deel weer natuur maken. Dat verkoelt het Nederlandse klimaat en biedt ruimte voor herstel van de biodiversiteit. Daarvoor zullen we wel onze koplopersrol op voedselgebied moeten bewijzen door echt te innoveren.” besluit Dingemans. 

De brief is maandag gestuurd naar de landbouwcommissie van de Tweede Kamer. 
 

Naschrift redactie:

Ook de Vegetariërsbond streeft een meer plantaardige voedselvoorziening na. Al 125 jaar promoten wij onder andere mínder vlees (en vis) en meer groenten. Al bij 8 vleesminderaars is er meer impact te meten dan bij 1 vegetariër! 
Alles wat bijdraagt aan minder schade aan dier, mens en Aarde steunen wij, en daaarom hebben wij de bovenstaande brief mede-ondertekend. 
dinsdag 2 juli 2019

Ouder nieuwsberichtRecenter nieuwsbericht

Meer nieuws

Teken de petitie van Vegetariersbond voor betere zuivelsector en kalfvriendelijkere melk