Lunch chefs Groene Michelin-ster restaurants smaakt naar meer

Nieuws

Als kenner van plantaardige en vegetarische voeding en promoter van LekkerVega Restaurants en het keurmerk, vind ik het zeer inspirerend te zien hoe meerdere Groene Michelinster-restaurants de handen ineen slaan om de kracht van hun duurzame, lokale aanpak te etaleren. Bij de ‘six-hands-walking lunch’ in restaurant De Dyck toonden onlangs de topchefs Martijn Koeleman (De Dyck, Woubrugge), Jean Thoma (Sjuut, Schinnen) en Dennis Willems (Morille, Koudekerke) het summum van deze culinaire stroming.

 

Pure smaken van streekeigen en zelfgekweekte ingrediënten

Wat hun gerechten verbindt, is de focus op pure, uitgesproken smaken van streekeigen en zelfgekweekte ingrediënten. Vergeten en ondergewaardeerde groenten als de Brave Hendrik en Bloemendaalse Blonde krijgen een hernieuwde glorie op het bord. Lokale producten, veelal botanisch en plantaardig, vormen de basis van hun gerechten.

Deze pionierende chef-koks streven ernaar een zo min mogelijk ecologische voetafdruk achter te laten. Zij werken met wat de naaste omgeving biedt en keren terug naar de principes van het seizoen en de microseizoenen. Ingrediënten worden vaak uit eigen moestuinen en van omringende telers gehaald, soms zelfs gewild geplukt.

Het resultaat is een rijk en inventief aanbod van gezonde, ambachtelijke gerechten die de eerlijke, groene keuken van Euro-Toques Nederland vieren. Deze eensgezinde beweging van duurzame toprestaurants toont aan dat plantaardige en vegetarische gastronomie uitstijgt boven een simpel begrip. Het is een volwaardige, smaakvolle culinaire stroming die zeer de moeite waard is voor iedere gastronomische gelegenheid.

 

LekkerVega restaurants aangesloten bij Euro-Toques

Behalve de genoemde Groene Michellin-ster restaurants De Dyck en Sjuut, vinden we nog meer LekkerVega Keurmerk-houders in de lijst terug. Ook ‘t Ambachtshuys (Rotterdam; foto), Ethica (Den Haag), Pollevie (Den Bosch), De Kleischuur (Gouda) en Flow Hotel Sanadome (Nijmegen) sloten zich aan bij Euro-Toques en koken met natuurlijke, streek- en seizoengebonden producten.

 

Erwin _ juni 2024

 

Lees ook deze nieuwsberichten