Uit nieuw onderzoek van de Universiteit Antwerpen blijkt dat sommige ultrabewerkte plantaardige producten, zoals vlees-, vis- en kaasvervangers, sporen van schadelijke stoffen kunnen bevatten. Het gaat om organofosfaatvlamvertragers en weekmakers – chemische stoffen die vermoedelijk via de productieapparatuur of verpakking in het voedsel terechtkomen.
Hoewel deze stoffen in sommige gevallen in hogere concentraties werden aangetroffen dan in vergelijkbare dierlijke producten, blijft de geschatte dagelijkse inname ruimschoots onder de internationale gezondheidslimieten. Zelfs bij een volledig veganistisch dieet vormen deze producten geen direct gezondheidsrisico voor volwassenen. Wel is het belangrijk om de samenstelling én productie van ultrabewerkte voedingsmiddelen kritisch te blijven volgen.
De Vegetariërsbond
De Vegetariërsbond pleit al jaren voor een plantaardiger voedingspatroon – voor mens, dier en planeet. Wel benadrukken we het belang van volwaardige en zo min mogelijk bewerkte voeding. Niet alles wat plantaardig is, is automatisch gezond. Net als bij dierlijke producten gaat het ook hier om de ingrediënten, herkomst en het productieproces.
Wij adviseren daarom om te variëren en vooral te kiezen voor onbewerkte of minimaal bewerkte plantaardige voeding, zoals peulvruchten, noten, zaden, tofu en groenten. Plantaardige vlees- en kaasvervangers kunnen een waardevolle rol spelen bij de eiwittransitie en vooral als opstap voor mensen die de overstap naar een plantaardiger dieet maken. Maar kies bewust, lees etiketten en eet gevarieerd.
Wil je gezonder en duurzamer plantaardig eten? Kijk bij onze heerlijke vegetarische recepten.