Overstap 10daagse: kies tussen 1 en 11 november voor het klimaat!

Van 1 tot 11 november doen we mee met de overstap 10daagse. De Vegetariërsbond laat zoveel mogelijk mensen kennismaken met lekker vegetarisch eten en zet zich daarmee in voor een duurzamere wereld. Een menu zonder vlees is beter voor het milieu en de oceanen. Bovendien draagt de keuze voor een vegetarisch menu bij aan een eerlijkere voedselverdeling.

De overstap 10daagse wordt georganiseerd door WISE Nederland, een organisatie die mensen wil helpen om te kiezen voor duurzame energie.

Vegetarisch voor het milieu

Wist je dat maar liefst 14,5% van de uitstoot van broeikasgassen wordt veroorzaakt door de veehouderij? De veehouderij draagt met een aantal broeikasgassen bij aan de opwarming van de aarde. Het belangrijkste en bekendste gas is CO2, maar er zijn ook andere schadelijke gassen, zoals methaan en lachgas. Door klimaatverandering zullen dieren uitsterven en krijgen we te maken met droogte, mislukte oogsten, natuurrampen en voedseltekorten. Reden te meer om actie te ondernemen en over te stappen naar een duurzamere leefstijl.

Hoe komt het dat de uitstoot van de veehouderij zo hoog is?

Een gedeelte van het voer voor ons Nederlandse vee komt uit het buitenland. Vooral soja voor veevoer wordt vaak geïmporteerd. Deze transporten zorgen voor veel uitstoot. Verder worden er enorme oppervlakken bos gekapt of verbrand voor weidegrond en akkers voor veevoer. Door het verdwijnen van zoveel bos kan er minder CO2 worden vastgehouden, waardoor er meer CO2 in de atmosfeer blijft.

Je kan bij het energieverbruik van de veehouderij denken aan de energie die nodig is voor kunstmest of machines, maar ook aan het energieverbruik van de bedrijven die de grondstoffen voor het veevoer verbouwen. De verwerking van grondstoffen tot veevoer én die van het dier tot vlees kost ook veel energie. En vergeet ook niet de energie die nodig is voor het transport.

Daarnaast kost de productie van vlees veel meer water dan de productie van plantaardige eiwitten. De helft van onze energiebronnen verbruiken we direct, zoals olie en gas. De andere helft zit verstopt in de producten die we kopen en is gebruikt om die producten te maken en te vervoeren. De voedselproductie, inclusief de veehouderij, is dan ook een zeer energie-intensieve sector.

 

Wat kan je hier zelf aan doen?

Met deze wetenschap kan je betere keuzes maken. Je kan bijvoorbeeld overstappen naar een duurzame bank, groene stroom of naar een lekker vegetarisch menu. Want met een menu zonder vlees beperk je de uitstoot van broeikasgassen, die klimaatverandering veroorzaken. Wanneer jij overstapt helpen wij je gratis 30 dagen op weg met informatie, inspiratie en uiteraard dagelijks een lekker vegetarisch recept.

Iedereen die zich tussen 1 en 11 november aanmeldt voor de vega-overstap maakt bovendien kans op een Lekker.Vegetarisch Verwenbox – ter waarde van €30,- – vol met vegetarische producten om uit te proberen. Samen aanmelden is nog leuker én verdubbelt de impact: jullie dragen dan bij aan een duurzamere toekomst en genieten samen van de heerlijkste vegetarische maaltijden.

WIN-WIN-WIN

Kortom: de overstap maken naar een vegetarisch menu betekent een belangrijke winst voor het milieu. En niet alleen voor het milieu, maar ook voor de oceanen, de dieren, de voedselverdeling en bovenal je eigen gezondheid.

Maak dus de overstap naar lekker vegetarisch én maak kans op een Lekker.Vegetarisch Verwenbox!
dinsdag 1 november 2016

Recenter nieuwsbericht

Meer nieuws

Teken de petitie van Vegetariersbond voor betere zuivelsector en kalfvriendelijkere melk