Veggie Bite verkiezing verleidt part-time vegetariër vaker het vlees te vergeten

Nederland wil steeds vaker het vlees vergeten. In één jaar tijd is het aantal parttime vegetariërs met twee miljoen gestegen (van 3,8 miljoen naar 5,8 miljoen). Mensen kiezen liever voor een andere, liefst plantaardige, eiwitbron door de aanhoudende stroom van negatieve publiciteit rondom het consumeren van vis en vlees. De Veggie Bite Award is het positieve antwoord.

De verkiezing VeggieBite 2013 daagt bezoekers van de Veggie Fair uit het meest verrukkelijke en inventieve vegetarische hapje op 5 oktober mee te nemen naar deze eerste en grootste vegetarische fair van Nederland op landgoed De Olmenhorst. Zoet of hartig, alles mag. Een professionele jury doet de beoordeling en roept het winnende hapje uit tot VeggieBite van het Jaar. De Veggie Fair valt samen met de beroemde biologische appelpluk op De Olmenhorst in Lisserbroek. Initiatiefnemer van de VeggieBite verkiezing is foodinspirator Jacinta Bokma: “Mensen hebben een enorme behoefte aan duiding wat betreft goed eten. We willen ons geweten niet meer sussen met een enkel ‘Beter Leven’ sterretje van de Dierenbescherming. Deze dieren hebben een ellendig leven en worden volgepompt met antibiotica. We willen Lekker Eten met een Goed Geweten. Gezond, met smaak en een goed gevoel. De VeggieBite Award daagt iedereen uit te bewijzen dat dat heel goed kan. Onze vork is ons wapen en we kunnen elkaar heel goed inspireren. Onder het motto: we doen het zelf wel, kunnen we heel ver komen en écht een verschil gaan maken wat er op ons bord komt!

Tijdens de Veggie Fair  zal ook de aftrap plaatsvinden van De Vegetarische Restaurantweek, die dit jaar wordt gehouden van 7 tot en met 13 oktober. Tijdens deze week kan men in geselecteerde restaurants in heel Nederland genieten van een lekker en voordelig vegetarisch menu. Men kan kiezen uit twee of meer vegetarische gerechten, waarvan er één speciaal voor de week wordt gemaakt. Deze menu’s kosten 25 euro. In enkele restaurants, waaronder sterrenrestaurants is dit 40 euro.

Foodinspirator Jacinta Bokma is auteur van kookboeken (waaronder haar nieuwe kookboek De Snelle Vegetariër) en hoofdredacteur van deVegetariër.nl, het grootste recepten discussieforum in zijn soort ter wereld. deVegetariër is een initiatief van TROS Rader presentator Antoinette Hertsenberg.

De Veggie Fair wordt georganiseerd door Vegetafel in opdracht van de Vegetariërsbond. Vegatopia, deVegetariër.nl, Vega-Life en Vegetafel zijn partners van deze eerste Veggie Fair. Een unieke samenwerking van de vijf belangrijkste vegetarische partijen in Nederland. Op de gezellige product-markt tijdens de Veggie Fair is er van alles te koop en te proeven. Daarnaast bevat het programma diverse lezingen, workshops en films. Het volledige programma is te vinden op www.veggiefair.nl.

De cijfers van de forse stijging in parttime vegetariërs zijn afkomstig van een onderzoeksrapport in opdracht van het ministerie van Economische zaken en Frugi Venta van juli 2013. Stichting Variatie in de Keuken keek naar de effecten van meer groente in horecakeukens voor het milieu en de marge van restaurants. Gasten blijken steeds vaker te kiezen voor een vegetarisch gerecht. 78 procent van de restaurantbezoekers vindt het aanbod van vegetarische gerechten onvoldoende (Motivaction 2012).
donderdag 26 september 2013

Recenter nieuwsbericht

Meer nieuws