Waarom staat er een vegan keurmerk op water?

vegan water
Nieuws

Recentelijk vroeg het AD zich af in een artikel online waarom een vegan keurmerk nodig is op een flesje water.

Het lijkt een logische gedachte. Water is immers toch altijd vegan? De werkelijkheid is genuanceerder. Vooral bij water met een smaakje is het lang niet altijd vanzelfsprekend dat het volledig plantaardig is. Daarom is het V-Label ook in deze productcategorie van grote waarde.

Water is niet altijd ‘gewoon’ water

In supermarkten zie je steeds vaker flesjes water met een smaakje – denk aan citroenwater, water met munt, of bruiswater met vruchtenextracten. Op het eerste gezicht lijken dit simpele producten, maar onder de motorkap schuilt een complex productieproces waarbij meer ingrediënten, toevoegingen en productiehulpmiddelen komen kijken dan je zou verwachten.

Een voorbeeld:

  • Aroma’s kunnen zowel van plantaardige als dierlijke oorsprong zijn. Zonder onafhankelijke controle is dat voor een consument onmogelijk te achterhalen.
  • Suiker (ja, ook in water met smaakje) kan gefilterd zijn met beenderkool – een dierlijk product.
  • Kleurstoffen of conserveringsmiddelen zijn soms afkomstig van dieren (denk aan karmijn uit luizen).

Het V-Label controleert het volledige proces – van ingrediënten tot verpakking – en geeft alleen een logo als alle onderdelen aantoonbaar vrij zijn van dierlijke producten én dierproeven.

Waarom dan een vegan keurmerk op iets dat ‘waarschijnlijk’ vegan is?

Voor veel consumenten is de aanwezigheid van een betrouwbaar keurmerk niet overdreven, maar juist een vorm van geruststelling. Zeker in tijden waarin misleidende marketingclaims of ‘eigen’ veganlogo’s de verwarring vergroten, biedt een onafhankelijk keurmerk houvast.

Bovendien geldt: wat duidelijk is voor sommigen, is niet vanzelfsprekend voor iedereen. Strikte veganisten, mensen met allergieën, of consumenten die bewust duurzaam willen kopen, zoeken naar producten met een officieel en betrouwbaar keurmerk. Een V-Label maakt winkelen eenvoudiger en transparanter voor deze groeiende doelgroep.

Consistente productlijnen

Voor producenten speelt er nog een andere factor: consistentie. Als een merk meerdere producten aanbiedt met het V-Label, kan een flesje water zonder label juist vragen oproepen. Is dit product dan níet vegan? Het ontbreken van een logo kan leiden tot onduidelijkheid en afbreuk doen aan de geloofwaardigheid van de productlijn.

Transparantie in de hele keten

Elke aanvraag wordt door de Vegetariërsbond grondig beoordeeld. Producenten moeten onderbouwen hoe ingrediënten geproduceerd zijn, welke hulpmiddelen gebruikt worden. Een flesje water met een smaakje dat het V-Label draagt, is dus niet zomaar “water”, maar een product waarvan de volledige keten onder de loep is genomen.

Vertrouwen

Juist bij producten waar consumenten het misschien niet verwachten, kan het V-Label een belangrijk signaal zijn. Het gaat juist om duidelijkheid, transparantie en vertrouwen..

Lees ook deze nieuwsberichten