Wereldrecord: De Langste Vegetarische Tafel langer dan ooit

Langste Vegetarische Tafel vermindert CO2 uitstoot met 55%

Vrijdag 15 juli hebben de Vegetariërsbond en Tivall het wereldrecord Langste Vegetarische Tafel verbeterd. 1950 eters genoten van een lekkere vegetarische maaltijd en lieten daarbij zien dat lekker en klimaatvriendelijk eten hand in hand gaan. Deze recordpoging vond plaats op het Museumplein in Amsterdam. ‘Met dit evenement laten we zien dat bijdragen aan een beter klimaat heel smakelijk kan zijn. De veeteelt is verantwoordelijk voor minstens 15% van de uitstoot van broeikasgassen. Minder vlees eten is een effectieve persoonlijke stap waarmee je gelijk bijdraagt aan minder klimaatverandering’ aldus Floris de Graad (directeur Vegetariërsbond).

6000 balletjes en bijna 700 kilo groente

Voor dit mega lopend buffet stonden ruim 20 vrijwilligers vier dagen in de keuken. Hiervoor werd onder andere gebruik gemaakt van de keuken van zorggroep VIVA in Heemskerk. De maaltijd bestond onder andere uit 6000 balletjes falafel & friends (falafel met spinazie en bieten), 200 kilo bieten, 100 kilo ui, 100 kilo paprika, 40 kilo vegetarisch gehakt en courgette, wel 10 kilo knoflook en 2 kilo tijm. Het menu bestond uit 5 gerechten uit de Mediterrane keuken: pasta pesto, oranje salade, zomerse groentenschotel, bietensalade en falafel & friends met tzatziki.

Iedereen heeft erg genoten van deze klimaatvriendelijke maaltijd,” aldus Floris de Graad. Een 4 meter hoge thermometer liet ook verschil zien tussen de klimaatverandering in een scenario met een lagere vleesconsumptie en een scenario waarbij er geen maatregelen worden genomen. “Om de doelstelling uit Parijs te halen, moet de uitstoot van broeikasgassen met 90% verminderen. Dat kan alleen als er minder vlees wordt gegeten. Doorgaan op de oude voet is geen optie”.

Maaltijd Langste Vegetarische Tafel 55% beter voor klimaat

De maaltijd die tijdens de Langste Vegetarische Tafel werd gegeten had een uitstoot van 55% minder broeikasgassen dan de gemiddelde Nederlandse maaltijd. “En merendeel van de uitstoot komt dan ook nog eens, omdat we pasta aten in plaats van Nederlandse aardappelen” aldus De Graad.

Foto: TK Fotography
zaterdag 16 juli 2016

Recenter nieuwsbericht

Meer nieuws

Teken de petitie van Vegetariersbond voor betere zuivelsector en kalfvriendelijkere melk