Wereldbevolking in de toekomst voeden, betekent voedsel eerlijk verdelen

Door: Daniël Gerritsen, maatschappelijke profilering en voedingsdeskundige van de Vegetariërsbond
Laat bijgewerkt: 05-01-'23

 
Om de wereldbevolking van de toekomst te voeden, moet voedsel eerlijk verdeeld worden. Daarbij zullen we niet méér moeten produceren dan de Aarde aan kan. Dit kan genoeg zijn voor iedereen, als we allemaal voornamelijk plantaardig gaan consumeren. Wanneer de hele samenleving over gaat op een geheel plantaardig voedingspatroon, zou dat méér ruimte kosten dan bij een 70/30 verhouding van plantaardige/dierlijke eiwitconsumptie.

wereldvoedselverdeling op wereldbevolkingsdag
 

Toekomstige wereldbevolking kán gevoed worden

De wereldpopulatie wordt geschat te groeien tot 9,73 miljard rond 2064. In ons artikel over de Toekomst van ons Eiwit laten we zien dat de hoeveelheid voedsel die geproduceerd wordt, genoeg is om de bevolking van de toekomst te voeden. Uitdagingen om er genoeg van over te houden voor iedereen zijn: 1. minder verspillen, 2. voedsel eerlijker verdelen en 3. meer plantaardig eten!
 

1. minder voedsel verspillen

Een open deur om meer voedsel beschikbaar te krijgen is als we minder gaan verspillen. Per persoon verspillen we in Nederland tussen de 96 en 149 kg per jaar. Zo’n 34 kg daarvan wordt vanuit huis weggegooid. Gelukkig is er de meeste jaren een daling gemeten in de hoeveelheid voedsel verspild! Tips kan je vinden bij bijvoorbeeld Milieu Centraal, het Voedingscentrum of Milieudefensie.
 

2. voedsel eerlijker verdelen

Uit cijfers van de WUR blijkt dat er op het moment ongeveer 3x zo veel eiwit geproduceerd wordt als dat de mondiale bevolking van 9 miljard in de toekomst nodig zal hebben. Toch zijn er wereldwijd nog 690 miljoen mensen die nu al honger lijden, terwijl de groei van de wereldbevolking met 2 miljard ervoor zorgt dat er een grotere vraag naar voedsel zal komen. Het voedsel zal dus eerlijker verdeeld moeten worden.
 

3. meer plantaardig eten

Dieren voeding geven die óók geschikt is voor menselijke consumptie is erg inefficiënt. Vruchtbaar akkerland zouden we volledig in moeten zetten voor menselijke voeding.  Wereldwijd is nu 40% van het akkerland in gebruik voor veevoer. Er gaat 1/3e van het wereldwijd geproduceerde graan naar veevoer. De hoeveelheid voedsel die je van dat graan terug krijgt, is volgens Science gemiddeld 10%. Voor de omzetting naar dierlijk eiwit heb je 4x tot 26x zoveel plantaardig eiwit nodig. Ondertussen groeit de welvaart, met name in China en India, wat zorgt voor een grotere vraag naar dierlijk voedsel. De afgelopen 50 jaar is de wereldwijde vleesproductie 4x zo groot geworden!
 

Dit is een samenvatting van het originele artikel. Klik hier om het hele artikel te lezen met meer cijfers en weetjes.
 

Meer lezen over wereldbevolking voeden, landbouw en vegetarische en plantaardige recepten


1. Luister naar De Boer’s inspirerende interview met De Correspondent
2. Nodig al je flexitariër-vrienden uit voor een heerlijke vegetarische maaltijd en gebruik recepten van deze site en van LekkerVega.nl 
3. Daag hen uit zich in te schrijven voor onze 30 Dagen LekkerVega 'challenge' of de nieuwe 'budget-recepten'-versie ervan. En doe er zelf ook aan mee. 
4. NIEUW: de WUR heeft een mooie, informatieve website over wereldvoedseldag
 

Help de Vegetariërsbond

Ons werk ondersteunen? Heel graag! Word lid en praat jaarlijks mee over de koers, plannen en activiteiten.