Nalaten aan de Vegetariërsbond

Waarom nalaten aan een goed doel


Steeds vaker besluiten mensen (een deel van) hun nalatenschap te schenken aan een goed doel. Omdat ze het belangrijk vinden dat er ook na hun overlijden wordt doorgewerkt aan het ideaal dat ze hebben. Zo dragen ze ook na hun overlijden bij aan een betere wereld. Laat u ook uw idealen voortleven na uw dood! U kunt een of meerdere goede doelen in uw testament opnemen. 

Zo werkt Nalaten aan de Vegetariersbond via uw testament
 

Waarom nalaten aan De Vegetariërsbond


De Vegetariërsbond zet zich al sinds 1894 in voor vegetarisch eten in het algemeen en het vegetarisme in het bijzonder. De organisatie was al actief voor u werd geboren en we verwachten hier nog decennia lang mee door te moeten gaan. Dit doen wij door het organiseren van campagnes en activiteiten, het geven van voorlichting en voedingsinformatie en het beheren van keurmerken. Vegetarisch eten draagt bij aan een beter milieu, een eerlijkere voedselverdeling, het bestrijden van de vee-industrie en een gezonder leven. Daarom is een gift aan de Vegetariërsbond een gift voor een betere wereld.
 
 

Wilt u, na uw kinderen, familie en vrienden, een gift nalaten aan De Vegetariërsbond?

 

Dit waarderen wij enorm. Wij zorgen ervoor dat uw nalatenschap goed terecht komt. De Vegetariërsbond is erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en daarom vrijgesteld van erfbelasting. Dit betekent dat wij uw nalatenschap volledig kunnen gebruiken voor ons werk.

 
Algemeen Nut Beogende Instelling
   

Hoe werkt nalaten aan De Vegetariërsbond?

 
Om geld na te laten aan de Vegetariërsbond hoeft u zeker niet rijk te zijn. Alle steun- groot of klein- is welkom. Het zijn juist de vele kleine bedragen die er voor zorgen dat de Vegetariërsbond haar werk kan doen!

Als u iets wilt nalaten aan een goede doel, bijvoorbeeld De Vegetariërsbond, kan dat alleen dor het opmaken van een testament bij een notaris. Een testament is een door een notaris opgesteld document waarin staat omschreven wie na uw overlijden welk deel van uw bezit of vermogen erft. U kunt uw testament overigens op elk gewenst moment weer veranderen via een notaris.

Bepaal eerst wat er in je testament moet komen. Door uw wensen vast te leggen in een testament houdt u zelf in de hand hoe uw erfenis verdeeld wordt.

U kunt De Vegetariërsbond op twee manieren in uw testament opnemen:
u benoemt De Vegetariërsbond tot (mede-) erfgenaam of u kent De Vegetariërsbond een legaat toe.
 

1. De Vegetariërsbond benoemen als (mede-) erfgenaam


In uw testament benoemt u een of meerdere erfgenamen. Als erfgenaam krijgt een persoon en/of een organisatie recht op uw nalatenschap. Naast uw geliefden kunt u dus ook De Vegetariërsbond (mede-) erfgenaam maken.

Als (mede)erfgenaam heeft het goede doel alleen of samen met andere erfgenamen recht op de hele nalatenschap. Het goede doel en eventuele mede-erfgenamen erven dan alle baten en schulden van de nalatenschap. De grootte van het erfdeel is afhankelijk van de totale omvang van de nalatenschap en het aantal erfgenamen. In de praktijk zal een goed doel een nalatenschap altijd ‘beneficiair’ aanvaarden. Door deze manier van aanvaarden is het goede doel niet met zijn eigen vermogen aansprakelijk voor de schulden van de nalatenschap.
 

2. De Vegetariërsbond benoemen als legataris


Een legaat is een bepaling in uw testament die aangeeft dat je een vastgesteld geldbedrag of een bepaald goed nalaat aan een door jouw gekozen persoon of organisatie. De grootte van het legaat is niet afhankelijk van de totale omvang van de nalatenschap.

Een legaat kunt als een gift in uw testament gezien worden.  Dit kan een vastgestelde som geld zijn, maar ook een percentage van uw nalatenschap of een waardevol bezit, zoals sieraden, een schilderij of uw huis. Zo kunt u uw familieleden of goede vrienden als erfgenaam benoemen en daarnaast een gift aan De Vegetariërsbond nalaten. Voor een legaat is beneficiaire aanvaarding niet nodig.
 

Benodigde informatie voor uw notaris


Indien u De Vegetariërsbond in uw testament wil opnemen, kunt u de volgende gegevens aan uw notaris doorgeven:

De Nederlandse Vegetariërsbond,
gevestigd in Amsterdam, postadres Celebesstraat 80, 1094 ET Amsterdam,
ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder dossiernummer: 40407105
 

Testament online regelen


Als u wilt nalaten aan de De Vegetariërsbond dan kunt u dit ook eenvoudig online regelen. Wij werken samen met Nunotariaat. Daar regelt u gemakkelijk uw testament voor een vaste lage prijs, in een tempo dat bij u past, en u dient maar één keer naar de notaris gaan voor het ondertekenen van de akte.

Inclusief de kosten van de notaris betaalt u hiervoor in totaal 250 euro (twee testamenten voor partners kosten 375 euro).  

Meer informatie vindt u op de Nunotariaat website: 
Online Testament Opstellen? Eenvoudig | NuNotariaat
 
Nunotariaat
 

Wij helpen u graag


Wilt u persoonlijk advies of heeft u vragen over het opnemen van De Vegetariërsbond  in uw testament?
Onze directeur Floris de Graad informeert u graag over het opnemen van De Vegetariërsbond in uw testament en over alles wat daarbij komt kijken.
 
Mededeling: Je persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact. Lees de Privacyverklaring voor meer informatie.

De Vegetariërsbond opgenomen in uw testament? Laat het ons weten


We horen het graag als u De Vegetariërsbond in uw testament heeft opgenomen. Wij houden u dan op de hoogte van onze activiteiten en als dank voor ontvangt u ook:
  • Gratis! 4 x per jaar het geheel vernieuwde Lekker Vega Magazine
  • Korting! U krijgt korting in bed&breakfast-adresjes en hotels geschikt voor vegetariërs, en korting op producten in webshops - zie voor actueel overzicht de pagina Donateursvoordeel 
  • Gratis! Persoonlijk voedingsscan van onze Voedingskundige Sytske de Waart
     

Vragen over nalaten of uw testament

 
Wat is een testament?


Een testament is een persoonlijk document waarin u notarieel vastlegt wat er na uw dood met uw nalatenschap moet gebeuren. Het kan hier gaan om goederen, huis of geld, maar het kan ook over uw andere bezittingen of zelfs huisdieren gaan. Om een testament te kunnen maken moet u 16 jaar oud zijn en handelingsbekwaam.
 

Waarom zou ik een testament moeten maken?


Als u overlijdt zonder testament te regelen dan heeft u geen invloed op de afwikkeling van uw nalatenschap. Na uw overlijden wordt deze dan volgens de wet afgehandeld en kunt u dus niet beslissen wie wat erft. Als u speciale wensen heeft, worden deze dus niet uitgevoerd. In uw testament kunt u ook vast leggen wie uw begrafenis regelt en wie uw nalatenschap afwikkelt.
 

Kan ik mijn testament wijzigen? 

 
Zeker! Een testament maakt u niet altijd voor de rest van uw leven.  Als uw situatie verandert, kunt u uw testament op elk gewenst moment bij de notaris laten bijstellen. Het is sowieso aan te raden om af en toe te kijken of uw testament nog aan uw wensen (en aan alle wettelijke vereisten) voldoet.
  

Wat gebeurt er als ik niets regel (geen testament heb)?


Als u geen testament opstelt, gaat uw nalatenschap automatisch naar uw wettelijke erfgenamen: familie en echtgenoot en/geregistreerde partner. Als er geen familieleden meer zijn (tot de zesde graad), dan ga uk gehele nalatenschap aan de Nederlandse Staat. In uw testament legt u vast wie wat erft, wie uw begrafenis regelt en wie uw nalatenschap afwikkelt.
 

Wat kost een testament?


Een notaris mag in Nederland zelf bepalen wat een testament kost. Dit betekent dat hetzelfde testament bij de ene notaris duurder kan zijn dan bij de andere. Daarnaast is ook de complexiteit van het testament maatgevend voor de prijs. Belangrijk dus om goed te uit te zoeken wat de tarieven van uw notaris zijn.
 

Moet ik belasting betalen over mijn erfenis?


Nee, De Vegetariërsbond is een ANBI-instelling. Dit houdt in dat over uw nalatenschap aan De Vegetariërsbond geen erfbelasting hoeft te worden betaald. Uw nalatenschap kan volledig aan ons werk worden besteed.
 

Mijn kinderen/famillie zijn mijn erfgenamen. Kan ik ook iets aan De Vegetariërsbond nalaten?


Zeker, dat ook kan. U kunt in uw testament een legaat opnemen voor een goed doel organisatie naar uw keuze, bijvoorbeeld De Nederlandse Vegetariërsbond. Uw erfgenamen zijn dan verplicht om uw wensen m.b.t. legaten uit te voeren, ook al wordt het erfdeel lager.
 

Wat is een legaat?


Een legaat kunt als een gift in uw testament gezien worden.  Met een legaat laat u een bedrag, goed of deel van het vermogen (bijvoorbeeld 10% van uw bezit).na aan een legataris. De waarde van het legaat wordt dan van de erfenis afgetrokken, vóórdat deze wordt verdeeld onder de erfgenamen.

Bij de afwikkeling van de nalatenschap komen de legaten als laatsten aan de beurt. Eerst moeten alle kosten (zoals begrafeniskosten) voldaan zijn. Een legaat is daarom meestal pas enige tijd na overlijden inbaar.

Wanneer er na afwikkeling van de kosten niet genoeg geld meer over is, dan worden de legaten naar evenredigheid verminderd. U kunt er uiteraard voor kiezen om een percentage van uw bezit als legaat op te nemen en niet een vaststaand bedrag.
 

Is er een minimumbedrag voor een legaat?


Nee, er is echter geen minimumhoogte voor het bedrag dat u wilt nalaten. Veel mensen denken dat de legaten bedragen moeten echt  hoog zijn maar het niet zo is. Ook kleinere bedragen zijn zeer welkom!
 

Wat is het verschil tussen een erfstelling en een legaat?


Een erfstelling is dat deel van de nalatenschap dat overblijft voor de erfgenamen, na aftrek van alle kosten schulden en legaten. Meestal worden erfstellingen geformuleerd in percentages. Omdat vooraf lastig in te schatten is wat de waarde van het vermogen bij overlijden zal zijn, heeft bij veel mensen de erfstelling de voorkeur.

Een legaat is een nalatenschap in de vorm van een bepaald goed (bijvoorbeeld een huis of of een schilderij) of een bepaalde som geld.