Nadine Böke

Naam: Nadine Böke
Functie: Webredacteur

Wat doe je bij de Vegetariërsbond?
Ik werk mee aan het nieuwe platform Lekker Vega, plaats content, schrijf soms een stukje, en ik zorg ervoor dat al het fotomateriaal voor de sites en de social media in de juiste stijl is.

Wat vind je leuk aan het werk? 
Het is leuk om met een enthousiast team te werken aan een heel nieuw platform. Ik vind Lekker Vega en de bijbehorende kookshow een mooi initiatief. De nieuwe website ziet er lekker fris uit. Ik ben erg benieuwd hoe alles zich de komende maanden verder zal ontwikkelen, en wat mensen van Lekker Vega zullen vinden.

Wat doe je nog meer in het dagelijks leven? 
Ik ben eigenlijk bioloog, maar ik ben omgeschoold tot journalist en communicatiemedewerker. Normaal communiceer ik over wetenschap. Ik leg dan met behulp van tekst of video ingewikkelde zaken zo simpel mogelijk uit. Ik ben ook al zo’n twintig jaar vegetariër. En ik houd erg van lekker eten en koken. Dus toen ik via via hoorde dat De Vegetariërsbond nog vrijwilligers kon gebruiken, leek het me leuk om wat van de uurtjes die ik vrij heb naast mijn normale baan in te zetten voor het ‘goede doel’. Oftewel, mensen laten zien hoe je lekker vegetarisch kunt eten.

Wat is je grootste hobby? 
Sinds anderhalf jaar heb ik een volkstuin met een huisje erop, net buiten de stad. Ik vind het heerlijk om me daar af en toe terug te trekken. Lekker rustig tussen het groen. De tuin is bijna 300 vierkante meter. Voor twee derde bestaat hij uit een door de vorige eigenaars erg mooi aangelegde klassieke siertuin. Een beetje in Engelse cottage stijl. Achter het huisje ligt een moestuin. Die was een tikje verwaarloosd, maar ik ben hem aan het opknappen. Ik vind het leuk om zelf groente en fruit te kweken. Afgelopen jaar had ik een aardappeloogst waar ik de hele winter mee kon doen!

Wat is jouw vega(kook)tip? 
Vegetarisch eten is echt niet zo moeilijk. Groenten hebben een veel meer uitgesproken smaak dan de meeste soorten vlees. Hoe vaker je groente eet, hoe meer je dat leert waarderen. Laat gewoon eens het vlees uit je favoriete gerecht weg. Of gooi er wat extra groente door. Gehakt in een ovenschotel kun je bijvoorbeeld prima vervangen door linzen. Spekjes in een stamppot door gedroogde tomaten of pittig gebakken champignons. En er zijn tegenwoordig ook zo veel goede vleesvervangers. Als kind en tiener at ik wel vlees, maar tegenwoordig vind ik een maaltijd zonder veel lekkerder.

Wat is je favoriete gerecht? 
In de herfst en winter eet ik graag geroosterde groenten uit de oven. Het recept is super simpel: hak allerlei wintergroenten in grove stukken. Aardappel, bataat, pompoen, pastinaak, bloemkool, spruiten, koolraap, net wat je lekker vindt. Hussel ze om met een beetje olijfolie, zeezout en rozemarijn. Stort het op een bakplaat en leg dan nog wat teentjes knoflook tussen de groenten. Doe dit ongeveer een half uurtje in de oven bij zo’n 200 graden. En smullen maar!

Wat is je favoriete groente? 
Oef, dat zijn er zo veel. En het wisselt soms. Op het moment zijn het linzen, zwarte boontjes, pompoen en pastinaak. En avocado, al is dat eigenlijk een vrucht. Paprika gaat bij mij ook door veel gerechten, het liefst de rode.

Welke eetervaring heeft de meeste indruk op je gemaakt? 
Ik heb tijdens mijn eerste baan een keer met de Raad van Toezicht gegeten in een vrij sjiek restaurant, dat deels z’n eigen groenten verbouwt. Het menu bestond uit iets van vijf verschillende gangen. De gerechtjes waren klein, maar die smaken! Het was echt verbluffend wat de kok daar met alledaagse ingrediënten kon doen.

Terug naar het overzicht...