Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariërsbond FacebookVegetariërsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Kooktip: Maak zelf je mix

Kant-en-klare mixen bevatten soms verdachte ingrediënten of soms zelfs vis en zijn daarnaast vaak erg zout (waar we al te veel van eten)
Maak ze daarom zelf. Dit doe je door naar de ingrediëntenlijst van de mix te kijken en deze ingrediënten gewoon zelf te mixen. De ingrediënten staan altijd in volgorde van hoeveelheid op de verpakking. Vervolgens kun je de mix naar eigen smaak aanpassen en bijvoorbeeld het zout en de verdachte ingrediënten weglaten. Op deze manier is ook deze “kip”marinade ontstaan, die onderdeel was van de kerst gourmetspecial.

(Styling& Fotografie: Lisanne Koopmans: https://kijkomtezien.wordpress.com/)

Tofu bah of mmm?

Tofu! Veel vegetariers hebben er een trauma van. Terwijl het ook erg lekker kan zijn. Maar: hoe krijg je het lekker? Wij helpen je in vijf stappen.
Bekijk hier het filmpje!

 

Word donateur en krijg het boek De Hippe Vegetariër óf een jaar lang de Lekker.Vegetarisch Verwenbox cadeau!

Om projecten zoals de 'Langste Vegetarische Tafel', de 'Smaaktour' en 'Recht op Vegetarisch in de Zorg' te kunnen blijven organiseren, hebben we jouw steun nodig! Donateurs zorgen ervoor dat we meer mensen kunnen helpen en verleiden om vaker vegetarisch te eten en zo dierenlevens en het milieu te sparen.


Word nu donateur en ontvang een jaar lang de Lekker.Vegetarisch Verwenbox boordevol verwenproducten ter waarde van minstens 30 euro. Je kunt ook kiezen voor het boek De Hippe Vegetariër, finalist voor Lekkerste Vegetarische Kookboek 2016, t.w.v. 22,50 euro.
 




Je kunt de VERWENBOX, die helemaal speciaal voor jou is samengesteld, ook los bestellen via de website. Deze wordt binnen drie weken bezorgd. Bestellen kan op onze site.

Nieuwe Producten met het Vegetarisch Productkeurmerk

Honderden producten in de supermarkt dragen het V-label dat de Vegetariërsbond namens de European Vegetarian Union toekent. 

We hebben een nieuwe keurmerkhouder: HAK
De volgende producten van HAK dragen het keurmerk:
  • Stazak Bologneseschotel met linzen HAK vegan
  • Stazak Bonenschotel HAK vegan
  • Stazak Burritoschotel HAK vegan
  • Stazak Doperwten, linzen, mais mix HAK vegan
  • Stazak Kidney Chili HAK vegan
  • Stazak Kikkererwten HAK vegan
  • Stazak Kleine Rode Kidneybonen HAK vegan
  • Stazak Linzencurry HAK vegetarisch
  • Stazak Linzen HAK vegan
  • Stazak Marokkaanse schotel HAK vegan
  • Stazak Rode en Bruine bonenmix HAK vegan
  • Stazak Rode Kidneybonen HAK vegan
  • Stazak Witte bonen met tomaat HAK vegan
  • Stazak Zwarte bonen HAK vegan
Becel (Unilever) brengt drie nieuwe producten op de markt:
  • Becel spread met amandelolie & kokosolie
  • Becel spread met avocado-olie & Limoenolie
  • Becel spread met walnootolie
Alle drie de producten zijn 100% plantaardig en vrij van kunstmatige kleur- en smaakstoffen


Zorg jij dat onze evenementen fantastisch worden?

We zoeken meerdere onbetaalde medewerkers/ vrijwilligers die ons kunnen helpen met het organiseren van vele verrukkelijke vega-events. Ben jij onze nieuwe:

Wil je iets anders doen? Kijk dan eens op onze vacature pagina.

Nieuwe Gastvrij restaurants

’Gastvrij voor Vegetariërs’ is het keurmerk van de Vegetariërsbond dat aangeeft dat je in een restaurant ook als vegetariër goed terecht kunt. In deze restaurants staan minstens 2 vegetarische hoofdschotels op de menukaart. Er zijn al ruim 200 restaurants bij dit keurmerk aangesloten.

De nieuwste 'Gastvrij voor Vegetariërs' keurmerkhouders zijn:

Meer over het keurmerk Gastvrij voor Vegetariërs en alle aangesloten restaurants vind je hier.
 

 

Lekker.Vegetarisch: lentenummer is nu uit!

'Wakker worden!' is het thema van dit nieuwe lentennummer. Bewustzijn is het begin van alle verandering. De wereld is immers het resultaat van onze oordelen. Aan alles wat de mens teweegbrengt, ligt op de één of andere manier een gedachte aan ten grondslag. We hopen dan ook met deze uitgave van Lekker.Vegetarisch je een aanzet tot een frisse kijk op de wereld te geven. Een frisse kijk die direct in daden omgezet kan worden!

In dit nummer:
  • Restaurant actie: 25% korting
  • Interview Niven Kunz: Je moet durven!
  • Wakker worden!
  • Gastredacteur Zoë Wild over moderne hippies
  • 56 pagina's vol eet-inspiratie

Wil je Lekker.Vegetarisch ontvangen? Word donateur van de Vegetariërsbond en ontvang deze editie en aansluitend elk kwartaal een nieuw nummer.

In het nieuws: Alwéér een vleesschandaal. Maar gaan we er ook anders door eten?

Eind maart begon met grootscheepse fraude met bedorven vlees in Brazilië en eindigde met ernstige dierenmishandeling in het varkensslachthuis Debra in het Belgische Tielt. Het roept de vraag op: hoe groot is de invloed van twee vleesschandalen in één week op ons eetgedrag?

Lees verder...

Recept: Ful Medammes – Arabisch ontbijtgerecht

Maar ik eet het liever als voedzaam lunchgerecht

 
  • 400 g kidneybonen of andere bonen
  • 2 teen knoflook
  • ½ tl komijn
  • 1 citroensap
  • zout
  • 1 tomaat
  • ¼ kopje peterselie
  • olijfolie
  • Evt. rauwe ui, komkommer, groene paprika, verse munt en/of verkruimelde feta als garnering

Het beste kun je de bonen zelf koken door ze eerst een nacht in water te laten weken waaraan je een schepje baking soda hebt toegevoegd. Op die manier worden de velletjes van de bonen lekker zacht.
Bij het zelf koken (eigenlijk tijdens het weken) verdwijnt het fytinezuur; een gifstof die van nature in bonen en granen aanwezig is. Fytinezuur is zeer schadelijk voor ons lijf. Het wordt als een zogenaamd anti-nutrient beschouwd. Daarom is het heel belangrijk om de bonen van te voren te weken. In de fabriek worden bonen uit kostenoverwegingen niet geweekt, ze zijn daarom minder gezond. Voeg tijdens het koken van de bonen geen zout toe, dit zou de boontjes hard kunnen maken. Uiteraard is naderhand lekker op smaak brengen van de boontjes met zout en andere kruiden en specerijen zeer gewenst ;)
In dit gerecht speelt citroensap een belangrijke rol. Wees niet bang om gul te zijn. Ik gebruik vaak meer dan het sap van 1 citroen om het gerecht een heerlijk frisse smaak te geven. Bedenk: een recept is maar een recept. Ik kan hiervandaan niet beoordelen hoe muf je bonen smaken, hoe groot je citroen is, hoe aromatisch je specerijen... Je eigen smaakpapillen en smaakvoorkeuren zijn de richtlijn.

Neem de gare, nog warme bonen uit de pan. Als je bonen uit blik gebruikt,  breng ze dan eerst zachtjes aan de kook in het aanhangende water en laat je ze een poosje zachtjes doorkoken.

Neem een ruime  kom en doe hier de knoflook in (uit de knoflookpers/of met een vork en wat zout gekneusd tot een zeer fijn papje). Voeg komijn, citroensap en zout toe. Roer het geheel goed.

Haal de warme bonen uit het vocht en doe ze bij het knoflook-citroenmengsel. Voeg veel zeer fijn gesneden peterselie toe en de fijngesneden tomaat . Schep goed door.

Breng op smaak met zout en eventueel nog wat extra citroen.

In de Arabische wereld wordt met dit gerecht gevarieerd door ook rauwe ui, komkommer, groene paprika, verse munt en/of verkruimelde feta toe te voegen of als garnering te gebruiken

Veel kookplezier en eet smakelijk!
Birgit Flüg
www.kok-aan-huis.com

Voor meer lekkere recepten, kijk op onze site.