Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariërsbond FacebookVegetariërsbond Twitter
30 dagen vegetarisch
x















Kooktip: VegeQen

Barbecueën kan heerlijk zijn, zeker ook als je vegetarisch gaat barbecueën (VegeQen). Veel mensen denken bij een barbecue aan grote stukken vlees(vervangers), broodjes en sauzen, maar met deze tips til jij je VegeQ naar een hoger niveau:
  • Groenten op de BBQ zijn absoluut de moeite waard; zoals groene asperges, venkel, baby romainesla of bloemkool roosjes.
  • Pof een zoete aardappel, biet of kastanjes.
  • Maak spiesjes met allerlei groenten zoals paprika, courgette, champignon, ui en tomaat. Hier kun je ook heerlijk tofu aan toevoegen.
  • Wil je eens iets anders dan knoflook of chilisaus? Probeer dan eens tomatensalsa of een avocadosaus.

Meer VegeQ tips? Kijk op onze BBQ pagina en kom naar onze VegeQ op 16 september op Landgoed de Olmenhorst (Lisserbroek).


Word donateur en krijg het boek De Hippe Vegetariër

Om projecten zoals de vegetarische picknicks, de VegeQ en 'Recht op Vegetarisch in de Zorg' te kunnen blijven organiseren, hebben we jouw steun nodig! Donateurs zorgen ervoor dat we meer mensen kunnen helpen en verleiden om vaker vegetarisch te eten en zo dierenlevens en het milieu te sparen.


Word nu donateur en ontvang het boek De Hippe Vegetariër, finalist voor Lekkerste Vegetarische Kookboek 2016, t.w.v. 22,50 euro.
 




 


16 en 17 september: Veggie Fair op Landgoed de Olmenhorst 

Heb jij de Veggie Fair al in je agenda staan? Wij zijn er als partner natuurlijk bij! Jij ook?

 
Zaterdag 16 en zondag 17 september 2017 staan tijdens Veggie Fair de duurzame, biologische en veggie lifestyle centraal op Landgoed de Olmenhorst. Veggie Fair was al eerder te gast op dit prachtige landgoed met haar enorme biologische appelboomgaard en ook dit jaar zal de beroemde appelpluk op het landgoed plaatsvinden tijdens de Veggie Fair!

Als bezoeker kun je kennismaken met diverse inspirerende sprekers en muzikanten. Daarnaast zijn er ook leuke kookdemonstraties en activiteiten voor de kleinsten.

Zaterdagavond vind aansluitend de VegeQ plaats. Wat een heerlijke combinatie en op en top Veggie!

Wat: Veggie Fair
Wanneer: Zaterdag 16 september en zondag 17 september van 10.00 tot 17.00 uur
Waar: Landgoed de Olmenhorst te Lisserbroek
Kosten: Gratis, voor sommige workshops kan een vergoeding worden gevraagd.

Lees meer

Grootste Vegetarische Picknick: Grootser dan ooit

De zon scheen, er was muziek en er was heerlijk eten. Alle ingrediënten voor een geslaagde picknick waren aanwezig tijdens de Grootste Vegetarische Picknick in het Zuiderpark in Den Haag. De picknick was dan ook een groot succes. Meer dan 200 mensen genoten van heerlijke producten. Zelfs een buitje halverwege kon de feestvreugd niet dempen.

Lees meer

Veel mensen vragen ons het recept van de salade uit het picknickkleedje: Het was een variatie op deze Bulgur Tabouleh.

 

16 september: VegeQ op Landgoed de Olmenhorst

Op 16 september gaan we op Landgoed de Olmenhorst te Lisserbroek spetteren met de VegeQ. Samen met de Vegenement wordt deze vegan BBQ een geweldig feest voor jong en oud.

De maaltijden worden bereid door topkok Rinske en zijn team, aangevuld met vegan specialisten, en zal geheel veganistisch zijn.
Je mag onbeperkt eten, zoveel je wilt. Drankjes zijn voor eigen rekening.

Kom en geniet mee! We hebben zowel binnen als buiten zitplaatsen voor je gereserveerd. 

Met deelname aan de VegeQ steun je de Vegetariërsbond. Per verkochte maaltijd zullen wij een mooi bedrag ontvangen.

Bestel je tickets online!

  • Wat: VegeQ
  • Wanneer: Zaterdag 16 september vanaf 17:00
  • Waar: Landgoed de Olmenhorst te Lisserbroek
  • Kosten: € 25,- voor volwassenen (kinderen gerecduceerd tarief)

Nieuw Product met het Vegetarisch Productkeurmerk

Een nieuwe keurmerkhouder en, voor Nederland,
ook een nieuw product: INVO coconutwater

INVO coconutwater draagt het VEGAN keurmerk: het product is dus gegarandeerd veganistisch.

Bij Invo worden de kokosnoten geplukt, gekraakt, gebotteld, zonder dat er iets wordt toegevoegd. Na verloop van tijd wordt dit kokoswater roze. Dit is een natuurlijk proces dat wordt veroorzaakt door de oxidatie van polyfenolen die van nature aanwezig zijn in vers kokoswater en een garantie zijn dat het cocoswater niet verhit is en de verse smaak behouden blijft.

Honderden producten dragen het V-label dat de Vegetariërsbond namens de European Vegetarian Union toekent.


 

Mederwerkers stellen zich voor: Marieke Broeders

"Ik help mee om de website te onderhouden, schrijf content voor op de website en onderhoud de teksten die op de site geplaatst zijn. Daarnaast doe ik de eindredactie van deze nieuwsbrief.

Ik ben nu zelf bijna de helft van mijn leven vegetariër en ik vind het erg leuk om me in te kunnen zetten voor een organisatie waar ik zo achter sta. Daarnaast ben ik veel bezig met (gezonde) voeding en vind ik het leuk om met taal bezig te zijn en teksten op detail te controleren en verbeteren. Bij deze functie kan ik dit mooi combineren.

Ik vind het ontzettend leuk om te merken dat veel mensen steeds bewuster worden en vaker voor een maaltijd zonder vlees kiezen."

Lees meer

Wil jij onze nieuwe (onbetaalde) collega worden en je ook inzetten voor de Vegetariersbond? Kijk dan op onze vacature pagina en help mee!

Nieuwe Gastvrij restaurants

afbeeldingWil je vegetarisch uit eten, maar wil je niet overgeleverd zijn aan een geitenkaassalade? Ga dan naar een restaurant, hotel, bungalowpark of conferentieoord met het keurmerk Gastvrij voor Vegetariërs. Het keurmerk "Gastvrij voor Vegetariërs" is er voor alle horeca, zoals: Restaurants, Cateraars, Bungalowparken, Hotels, Conferentieoorden en Fastfoodrestaurants.

De nieuwste keurmerkhouders zijn:
  • Dwingelderheem, vergader- en trainingslocatie, 100% vegetarisch, 10% voordeelpaskorting, Dwingeloo
  • Soi35 Thai Food, restaurant en bezorgservice, De Meern
Lees meer

Laatste kans: Bestel nu de Lekker.Vegetarisch Verwenbox!

Laat je verrassen met de Lekker.Vegetarisch Verwenbox! Boordevol verwen-producten voor €6 (niet-leden €11). Dit bedrag is inclusief verzendkosten, de waarde van de inhoud is minstens € 30. Je ontvangt de verwenbox binnen 3 weken. Wil je de box een jaar lang ontvangen en ben je nog geen donateur? Word dan nu donateur en krijg de Lekker.Vegetarisch Verwenbox een jaar lang gratis!

De Lekker.Vegetarisch Verwenbox is gevuld met hoogwaardige kook- en verwenproducten van onder meer Lima, Machandel, Lassie, Nakd, HAK en Becel. Meer dan 80% van de boxen is al verkocht, dus wees er snel bij om deze versie te ontvangen. In september komt er weer een geheel venieuwde versie van de Lekker.Vegetarisch Verwenbox uit.

Word nu donateur en ontvang GRATIS een jaarabonnement op de Lekker.Vegetarisch Verwenbox (drie keer per jaar een box).


Lees meer



 

Lekker leesvoer: mini-kookboek Vegetarisch

Dit mini-kookboekje van Veltman Uitgevers past perfect bij de simpele naam: Geen uitgebreide achtergronden, levensverhalen en filosofieën, maar gewoon recepten. De meeste recepten zijn binnen een half uur klaar in maximaal 5 stappen en het aantal ingrediënten is beperkt en bijna altijd in elke supermarkt te vinden. Een ideaal (eerste) kookboekje voor iedereen die vaker vegetarisch wil gaan koken zonder uren in de keuken te hoeven staan.


Lees meer



 

Recept: Syrische pompoenschotel met tomaten salsa

Ingredienten pompoenschotel:

  • 750 g pompoen
  • 2 el olijfolie
  • 2 tl Baharat (*ingrediënten hiervan staan onderaan)
  • 2-3 teen knoflook

Voor de salsa:

  • 250 g cocktail tomaten

  • 15 kalamata olijven
  • 1 teen knoflook
  • zout
  • 3 el olijfolie
  • 1,5 el citroen
  • evt. bosje koriander

Voor de garnering:

  • Mooie slablaadjes, ik nam slanova
  • Wat Griekse feta of saladekaas
     

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Snijd de pompoen, met de schil er nog op, doormidden. Haal met een lepel de pitjes eruit. Snijd de pompoen in slanke partjes.

Roer de specerijen los met de olie en de fijngesneden knoflook. Mocht je geen arabische 7 Baharat hebben, dan doe je voor elke halve theelepel in het onderstaande recept een snuf - en voor iedere theelepel een hele snuf 😉. Je hoeft niet moeilijk te doen. Ga er maar gerust vanuit dat het lekker wordt!

Wrijf de pompoenen hiermee in.

Rooster de pompoenen op een met bakpapier bekleed bakblik in circa 20 minuten gaar. Ze zijn dan waarschijnlijk een beetje bruin gekleurd langs de randjes. Misschien is het een goed idee om ze tijdens het roosteren een keertje om te scheppen. Dit hangt sterk van je oven af.

Maak ondertussen de salsa door de tomaten in kwarten en de olijven in heel dunne schijfjes te snijden.

Neem een snijplank, doe er wat fijngesneden knoflook en wat zout op en prak met een vork net zo lang totdat de knoflook heel fijn is. Voeg dit bij de olie en klop er samen met het citroensap een dressing van. Doe de tomaten samen met de olijven en de dressing in een kom. Roer er eventueel nog wat grof gesneden korianderblaadjes door. Breng lekker op smaak.

Serveren:

Schik de gare pompoenen op een bord waarop je wat mooie blaadjes sla gelegd
hebt. Lepel de salsa er overheen en vergeet niet om ook wat van de dressing over de
pompoen te verdelen. Verkruimel er nog wat witte kaas over en het plaatje is compleet 😉
Als je wil, kan je er tot slot nog wat extra grof gesneden korianderblaadjes overheen strooien.


*Ingrediënten Arabische 7 Baharat kruidenmengsel

  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1,5 theelepels gemalen zwarte peper
  • 0,5 theelepel kaneelpoeder
  • 1,5 theelepels koriander
  • 1 theelepel komijn
  • 0,5 theelepel gemalen kruidnagel
  • 0,5 theelepel kardemom

Dit recept is gemaakt door Birgit Flüg: www.kok-aan-huis.com