Nieuwsbrief

Kooktip: Kant-en-klare vleesvervangers

Afgelopen week lag de naamgeving van vleesvervangers onder vuur. De VVD wil namen als vegetarische schnitzel en worst verbieden. Wij vinden dit onzin. Door de huidige namen is het voor vleesminderaars juist makkelijker om voor een vegetarisch alternatief te kiezen met een soortgelijke smaak. Het gebruik van vleesvervangers is echter wel iets anders dan van dierlijk vlees. Daarom enkele tips:
  • Let er op dat je vleesvervangers anders moet bakken dan vlees. Vaak hoef je ze maar kort te bakken en worden ze het lekkerst als je ze op laag vuur bakt. Kijk op de verpakking van het product wat de producent aanraadt.
  • Vleesvervangers kun je in de pan bakken, maar soms ook in de oven of op de barbecue. Daarnaast kun je ze soms frituren. Meestal vind je de mogelijkheden op de verpakking.
  • Vleesvervangers verschillen qua smaak en kwaliteit. Bij sommige is het verschil met vlees nauwelijks te proeven, andere smeken om een lekkere saus. Probeer daarom verschillende producten en merken en kies welke jij het lekkerst vindt.
Lees meer over kant-en-klare vleesvervangers

Verkiezing Lekkerste Vegetarische Kookboek 2016

De Vegetariërsbond organiseert voor het vierde jaar de verkiezing van het Lekkerste Vegetarische Kookboek. Vegetarisch koken is namelijk een belangrijke trend en dat laten de 21 genomineerden kookboeken die in 2016 uitkwamen ook zien. Het winnende kookboek wordt bepaald door een publieksstemming op deze pagina.
Wie wordt de opvolger van De Groene Meisjes?
 

Publieksstemming

Je kunt tot 1 februari stemmen op je favoriet. Daarna gaan de meest populaire kookboeken door naar de finaleronde. Uiteindelijk bepaal jij welk kookboek het Lekkerste Vegetarische Kookboek van 2016 wordt!

Maak kans op een kookboek

Als je stemt en je laat je telefoonnummer achter (vergeet niet het vakje aan te vinken wat ons toestaat je te bellen) dan maak je kans om één van de genomineerde kookboeken te winnen. Je mag zelf kiezen welk boek je krijgt.

Vierde editie

De verkiezing wordt voor de vierde keer georganiseerd. Eerdere winnaars waren De Groene Meisjes (2015) de Vegarevolutie (2014) en I Love Groente (2013).


Een goed begin van 2017: Start met 30 dagen vega-inspiratie!

Wil je vaker vegetarisch eten of misschien wel altijd? Wij helpen je graag op weg. Meld je aan voor de receptennieuwsbrief 30 dagen vegetarisch en je krijgt 30 dagen lang dagelijks vega-inspiratie! Elke dag een heerlijk gerecht, leuke weetjes en handige tips. Zo wordt vegetarisch eten supermakkelijk en superleuk! Meld je hieronder aan en begin direct.

De receptennieuwsbrief is gratis en houdt automatisch na 30 dagen op.


Word donateur en krijg het boek De Hippe Vegetariër óf een jaar lang de Lekker.Vegetarisch Verwenbox cadeau!

Om projecten zoals de 'Langste Vegetarische Tafel', de 'Smaaktour' en 'Recht op Vegetarisch in de Zorg' te kunnen blijven organiseren, hebben we jouw steun nodig! Donateurs zorgen ervoor dat we meer mensen kunnen helpen en verleiden om vaker vegetarisch te eten en zo dierenlevens en het milieu te sparen.


Word nu donateur en ontvang een jaar lang de Lekker.Vegetarisch Verwenbox boordevol verwenproducten ter waarde van minstens 30 euro. Je kunt ook kiezen voor het boek De Hippe Vegetariër van Isabel Boerdam t.w.v. 22,50 euro.
 




Je kunt de VERWENBOX, die helemaal speciaal voor jou is samengesteld, ook los bestellen via de website. Deze wordt binnen drie weken bezorgd. Bestellen kan op onze site.

Nieuwe Gastvrij restaurants

’Gastvrij voor Vegetariërs’ is het keurmerk van de Vegetariërsbond dat aangeeft dat je in een restaurant ook als vegetariër goed terecht kan. In deze restaurants staan minstens 2 vegetarische hoofdschotels op de kaart. Bij dit keurmerk zijn al ruim 200 restaurants aangesloten. Hier vind je de laatste restaurants die zich bij het keurmerk hebben aangesloten.

De nieuwste 'Gastvrij voor Vegetariërs' keurmerkhouders zijn:

 



Leden/donateurs van de Vegetariërsbond krijgen hier 
10% korting.
Meer over het keurmerk Gastvrij voor Vegetariërs en alle aangesloten restaurants vind je hier.


 

Nieuwe Lekker.Vegetarisch verwenbox is uit

Hij is uit! De nieuwe Lekker.Vegetarisch Verwenbox. Deze box is gevuld met hoogwaardige kook- en verwenproducten van: Lima, Yako Seitan, Happy Village, Johannesmolen, Amaizin, Hak en La Bio Idea. De totale waarde van de box is minstens €30, maar jij krijgt hem voor slechts €9,95. Ben je donateur of lid van de Vegetariërsbond dan verwen je jezelf voor slechts 5 euro. Bestel hem nu.


Een VERWENBOX helemaal speciaal voor jou samengesteld als je:

  • van lekker vegetarisch eten houdt
  • oog hebt voor de kwaliteit van de ingrediënten
  • je lijf en leden graag een gezonde ‘boost’ geeft
  • open staat voor inspirerende producten
  • kiest voor een bewuste levensstijl
  • blij wordt van een pakket met flinke feel good factor
  • er van houdt om verrast te worden…

De Lekker.Vegetarisch Verwenbox bestel je snel en makkelijk via onze site en wordt binnen drie weken bezorgd. Bestellen kan via https://www.vegetariers.nl/lekker/vegaverwenbox.

 

Gratis abonnement bij donateurschap

Word nu donateur en je kunt kiezen om een jaar lang (dus 3x) de vegaverwenbox gratis te krijgen. Daarna betaal je als donateurs slechts 5 euro per box. Naast de verwenbox krijg je ook:
  • Gratis! 4 x per jaar tijdschrift Lekker.Vegetarisch t.w.v. bijna 16,- euro
  • Gratis! 10 % korting op restaurants
  • Gratis! Persoonlijk dieetconsult


 

Nieuwe Producten met het Vegetarisch Productkeurmerk

Honderden producten in de supermarkt dragen het V-label dat de Vegetariërsbond namens de European Vegetarian Union toekent. 

Nieuwe producten met het V-label zijn:
Happy Goat: Geitenkaas tomaat-paprika
  • Becel: olijfolie
  • Look-O-Look: likschelpen, dextrose producten, mentos tutti frutti, ouwels, kersenlolies, rode fopspeentje
  • Nature crops: biologische repen
    -Quinoa & Pruimen
    -Quinoa, Amandelen & Pure Chocolade
    -Quinoa, Amadelen & Sesamzaad
    -Quinoa, Aardbeien & Yoghurt

Recept

Een warme maaltijd kun je gerust overslaan, maar zorg ervoor dat je wel genoeg bouwstoffen binnenkrijgt. En bouwstoffen krijg je niet van een boterhammetje met jam en ook niet met chocopasta, maar van groenten en van peulvruchten . Die zijn de hoofdleveranciers van bouwstoffen!

Vandaag dus een heerlijke salade die nooit verveelt. Je kunt hem als maaltijdsalade eten of als bijgerecht bij een warme maaltijd. Veel plezier en varieer naar hartenlust door nog meer groenten toe te voegen.


Mexicaanse bonensalade

  • 1 blik kidneybeans
  • 1 blik maiskorrels
  • 2 bosui
  • 2 tomaten
  • 1 paprika rood
  • 1 paprika geel
  • 100 g feta
  • 2 teen knoflook
  • 1 bos peterselie
  • 3 el olijfolie
  • 1,5 el citroensap
  • zout en peper

Spoel de kidneybonen en de maiskorrels schoon en laat alles goed uitlekken.

Snijd bosui, tomaten, paprika’s en de feta klein.

Doe alles – behalve de feta - in een grote kom

Maak nu de dressing: Hak knoflook en peterselie fijn. Klop citroensap en zout totdat het zout is opgelost. Voeg de olie, peterselie en peper toe. Proef of de dressing lekker pittig is. Giet de dressing over de salade en laat tenminste 2 uur trekken – een hele dag is nog lekkerder. Roer nog even goed door, proef of de salade lekker op smaak is en garneer met de feta.

Smakelijke groet,
Birgit Flüg
www.kok-aan-huis.com