Weetjes over zoete aardappel

 • Wist je dat de zoete aardappel eigenlijk helemaal geen aardappel is, maar een tropische groente uit Zuid-Amerika? Daarom houden ze niet van de kou en moet je ze niet bewaren in de koelkast, maar op een donkere plek.
 • De schil is eetbaar, maar borstel de groente dan wel goed schoon onder de kraan.
 • Zoete aardappel is heel gezond: het bevat ijzer, mineralen, vitamine C, B en bètacaroteen, deze laatste veroorzaakt de oranje kleur.
   
Je kunt zoete aardappel op verschillende manieren bereiden:
 1. Koken: snijd de zoete aardappel in stukken (met schil of zonder schil: kan allebei) en kook deze 15 tot 20 minuten in water.
 2. Roosteren: snijd de zoete aardappel in lange repen (frietvorm) en bak ze 1 uur in de oven op 150 graden.
 3. Pureren: schil een kilo zoete aardappelen, snijd ze in stukken, kook ze gaar en giet ze af. Stamp ze vervolgens fijn met 25 gram boter en 100 ml melk.
 4. Poffen: was de zoete aardappelen, dep ze droog, prik er gaatjes in met een vork en pof ze vervolgens 45 minuten in de oven op 175 graden.
 5. Bakken: snijd de zoete aardappelen met schil en al in blokjes en bak ze 15 tot 20 minuten op een middelhoog vuur.

Kijk hier voor meer kooktips.

Nieuwe Producten met het Vegetarisch Productkeurmerk

 • Nu te krijgen bij de betere horecagroothandels: Groente bitterballen van de Jong Food met het vegetarisch keurmerk.
   
 • Een snelle hap voor de film of na het stappen? De Veggie Burger van McDonalds draagt het veganistisch logo. Deze burger is in ruim 200 restaurants verkrijgbaar, maar nog niet overal. Kijk hier waar je hem kunt krijgen.

  In het onderstaande filmpje, zie je hoe Floris van deze burger geniet:
Honderden producten dragen het V-label dat de Vegetariërsbond namens de European Vegetarian Union toekent.

Word donateur en krijg het boek De Hippe Vegetariër

Om projecten zoals de 'Langste Vegetarische Tafel', de 'Smaaktour' en 'Recht op Vegetarisch in de Zorg' te kunnen blijven organiseren, hebben we jouw steun nodig! Donateurs zorgen ervoor dat we meer mensen kunnen helpen en verleiden om vaker vegetarisch te eten en zo dierenlevens en het milieu te sparen.


Word nu donateur en ontvang het boek De Hippe Vegetariër, finalist voor Lekkerste Vegetarische Kookboek 2016, t.w.v. 22,50 euro.
 
 

Peoples Climate March trekt duizenden deelnemers!

"Door te kiezen voor een vegetarisch menu help je mee klimaatverandering tegen te gaan. Wist je dat 14,5% van de uitgestoten broeikasgassen afkomstig is van de veehouderij? Daarom zijn wij partner van de People's Climate March Amsterdam en liep ik ook mee op zaterdag 29 april!”, aldus Floris de Graad, directeur van de Vegetariërsbond.

Lees ook: Klimaatmars Amsterdam trekt duizenden deelnemers - nos.nl

Recht op vegetarisch in de zorg

Een lekkere en gezonde vegetarische maaltijd is in een zorginstelling niet vanzelfsprekend. Volgens de officiële richtlijnen voor verzorgingstehuizen is vegetarische voeding een luxe waar je zelf extra voor moet betalen. Nederland geeft per jaar 90 miljard euro uit aan gezondheidszorg. Vegetarische voeding is niet alleen gezonder, diervriendelijker en beter voor het milieu, maar ook goedkoper. Het is onbegrijpelijk dat een voedingswijze die zoveel voordelen biedt vaak zo weinig aandacht krijgt. Dat kan een stuk beter.

Teken daarom onze petitie gericht aan het College van Zorgverzekeraars en de Minister van Volksgezondheid!

Wat vervangt vlees het beste, voor mij én de aarde?

Minder vlees is goed voor jezelf én het milieu, want de ecologische voetafdruk van vlees is disproportioneel groot. Maar wat zijn goede vleesvervangersdie die het milieu het minst belasten?

Het Geweten (Vrij Nederland) – vleesliefhebber, maar ook de groenste van de klas – zocht het uit.

Lees verder...

Illustratie: Elise van Iterson.

Word jij Vega-Picknick Maestro bij jou om de hoek?

Wil jij wel eens een vega-picknick in jouw woonplaats? Help ons dan dit te realiseren! Wij zorgen voor gevulde picknickkleedjes en samen met jou zetten we een vrolijk zomers evenement neer bij jou in de buurt.
Wij hebben ervaring met het organiseren van picknicks, jij weet de weg in jouw woonplaats. 1+1=2, samen vormen wij een gouden Vega-Picknick duo.

Bekijk de vacature

Nieuw Gastvrij restaurant

’Gastvrij voor Vegetariërs’ is het keurmerk van de Vegetariërsbond dat aangeeft dat je in een restaurant ook als vegetariër goed terecht kunt. In deze restaurants staan minstens 2 vegetarische hoofdschotels op de menukaart. Er zijn al ruim 200 restaurants bij dit keurmerk aangesloten.

De nieuwste 'Gastvrij voor Vegetariërs' keurmerkhouder is:

 • Soep van Kana, Amsterdam (10% voordeelpaskorting en 100% vegetarisch)

Meer over het keurmerk Gastvrij voor Vegetariërs en alle aangesloten restaurants vind je hier.
 

 

Recept: Libanese Spinazie Linzen soep

De laatste tijd begeleid ik een aantal Syrische statushouders. Zij laten mij kennismaken met een heel nieuw scala aan smaken. Citroen is een basisingredient. Probeer het ook eens. Citroen is niet alleen heel gezond, maar versterkt ook het aroma van elk gerecht. Veel plezier met deze soep uit het Midden Oosten. In plaats van Nederlandse vermicelli heb ik trouwens platte Japanse rijstnoedels gebruikt. Dat stond erg leuk!

Ingrediënten

 • olijfolie
 • 1 ui
 • 4 teen knoflook
 • 1 l water of bouillon
 • 200 g kleine bruine linzen
 • 2 tl komijn
 • ½ tl kaneel
 • 300 g spinazie
 • 75 g vermicelli
 • ½ -1 citroen
 • zout/peper
 • bosje koriander
 • Extra citroen


Bak de gesnipperde ui goudbruin in een soeppan met dikke bodem, voeg ook een beetje zout toe. Laat de zeer fijn gesneden knoflook even meebakken en voeg dan het water samen met de linzen en de specerijen toe. Laat zachtjes koken totdat de linzen gaar zijn – meestal zo’n 30-40 minuten.
Snijd de spinazie fijn.

Voeg -als de linzen lekker zacht gekookt zijn- de vermicelli toe en kook gaar. Voeg op het laatst ook de spinazie en het citroensap toe. Breng verder op smaak met zout en peper en eventueel nog wat meer citroensap.
Serveer met grof gehakte koriander en eventueel nog een extra schijfje citroen zodat iedereen de soep nog een beetje meer op smaak kan brengen.


Veel kookplezier en eet smakelijk!
Birgit Flüg
www.kok-aan-huis.com

Voor meer lekkere recepten, kijk op onze site.