Kooktip: Soep van overgebleven groente

Houd je ook vaak groenten over en weet je niet wat je er mee moet doen? Weggooien is zonde! Maak er bijvoorbeeld een lekkere soep van.


Hoe maak je het?


Doe de groenten die je over hebt bij elkaar in een pan. Je kunt zelf kiezen om alle groenten die je over hebt tegelijk te gebruiken, of om dit te limiteren tot twee of drie verschillende groenten. Net wat je zelf lekker vindt.

Voeg eventueel nog een blikje bonen toe. Dan wordt je soep lekker romig en krijg je direct ook meer eiwitten binnen. Giet zoveel bouillon bij de groente, zodat je een soep krijgt met de gewenste dikte en smaak. Pureer het geheel met een staafmixer en klaar ben je.

Ontzettend gemakkelijk en heerlijk als voorgerecht of onderdeel van je lunch.



Word donateur en krijg een Lekker.Vegetarisch Verwenbox & Schort!

Om projecten zoals de vegetarische picknicks, de VegeQ en 'Recht op Vegetarisch in de Zorg' te kunnen blijven organiseren, hebben we jouw steun nodig! Donateurs zorgen ervoor dat we meer mensen kunnen helpen en verleiden om vaker vegetarisch te eten en zo dierenlevens en het milieu te sparen.


Word nu donateur en ontvang het boek De Hippe Vegetariër t.w.v. 22,50 euro óf één Lekker.Vegetarisch Verwenbox + Schort.
 




 

Smaakpanel Veggiefair: En de lekkerste hummus is...

Ook in 2017 stond tijdens de Veggie Fair de duurzame, biologische en veggie lifestyle centraal. Als partner van de Veggie Fair waren wij benieuwd wat de bezoekers van de beurs de lekkerste hummus en cassavechips vonden. De uitslag van cassavechips zullen we volgende maand bekend maken. Deze maand eerst hummus.

Lees de uitslag op onze site


Het Lekker.Vegetarisch herfstnummer is uit!

De herfst is het jaargetijde van oogst en rijkdom, en tegenwoordig ook het begin van het vega-beurzen seizoen in Nederland. In Silicon Valley worden enorme bedragen in de ontwikkeling van vlees- en zuivelvervangers gepompt en de Chines overheid laat weten de vleesconsumptie met de helft terug te willen dringen. Nederland is zijn voorsprong op het gebied van de ontwikkeling van vlees-alternatieven kwijt, maar ook hier loopt de vleesconsumptie jaarlijks met een kilo terug! Omdat het van ons altijd sneller mag gaan, is "Vega Kickstart" het thema van dit herfstnummer. 

In dit nummer:

  • Nicolaas Hartman: Is dit goed voor dieren?
  • Gastredactrice Ianna Niemeijer: Beginspiration
  • Laat de vleeseter zelf voor omwenteling betalen
  • Maak Nederland weer koploper in vleesvervangers!


Wil je Lekker.Vegetarisch ontvangen? Bestel een gratis proefnummer of 
word donateur van de Vegetariërsbond en ontvang deze editie en aansluitend elk kwartaal een nieuw nummer.


Nieuw Gastvrij restaurant

’Gastvrij voor Vegetariërs’ is het keurmerk van de Vegetariërsbond dat aangeeft dat je in een restaurant ook als vegetariër goed terecht kunt. In deze restaurants staan minstens 2 vegetarische hoofdschotels op de menukaart. Er zijn al ruim 200 restaurants bij dit keurmerk aangesloten.

De nieuwste 'Gastvrij voor Vegetariërs' keurmerkhouder is:


Leden/donateurs van de Vegetariërsbond krijgen hier 10% korting.
Meer over het keurmerk Gastvrij voor Vegetariërs en alle aangesloten restaurants vind je hier.
 

 

Nieuwe Producten met het Vegetarisch Productkeurmerk

Te koop, in de serie 'Dagje geen vlees', drie producten van Maggi (allen vegan):
  • Maggi Marokkaans stoofpotje
  • Maggi Mexicaans pannetje
  • Maggi Indiase curry
     
Van Vivera (Beide vegan):
  • Vegan Sateschnitzel
  • Vissticks

En van de Verspillingsfabriek.
De Verspillingsfabriek verwerkt voedsel dat de consument niet bereikt (want te klein, niet mooi lang of rond, verkeerd gesneden, verkeerd gelabeld) tot kant-en-klaargerechten, zoals soepen. Dit met als doel om voedselverspilling tegen te gaan.
Zes van die soepen dragen nu het V-keurmerk:
  • Broccolisoep
  • Champignonsoep
  • Courgettesoep
  • Paprikasoep
  • Tomatensoep
  • Uiensoep (vegan)


Honderden producten dragen het V-label dat de Vegetariërsbond namens de European Vegetarian Union toekent.

Medewerkers stellen zich voor: Robert Anton Souman

Robert is administratief medewerker bij de Vegetariërsbond en verricht 24 uur per week algemeen ondersteunende werkzaamheden & regelt een deel van het product de "Lekker.Vegetarisch Verwenbox" op ons kantoor op de Minahassestraat in Amsterdam. 

"Een bijdrage leveren aan een levensstijl voor een beter milieu & dierenwelzijn vind ik erg motiverend. Naast het werk voor de Vegetariërsbond, werk ik voor het partijbureau van de PvdA & ben ik secretaris van een OR.
In mijn vrije tijd ben ik veel buiten, o.a. hardlopen, op de fiets door Amsterdam, park en musea. Mijn meest indrukwekkende eetervaring  had ik bij een eethuisje van een oude mevrouw in het Arví Park, Santa Elena, Noordoostelijk van Medellín (Colombia)"


Lees meer

Wil jij onze nieuwe (onbetaalde) collega worden en je ook inzetten voor de Vegetariersbond? Kijk dan op onze vacature pagina en help mee!

Lekker leesvoer: Groot Handboek Vegetarisch Koken

Auteurs: Claudia Bruckmann en Cornelia Klaeger

Het Groot Handboek Vegetarisch Koken is dit jaar (2017) verschenen bij Deltas en is vertaald uit het Duits (Handbuch Vegetarisch). Het is met bijna 300 pagina’s een behoorlijk boekwerk en het barst dan ook van de informatie. Ook staan er veel foto’s in.

Vanwege de vele ingewikkelde recepten, is het niet erg geschikt voor de beginnende vegetariër, maar meer voor de gevorderde vegetariër, die in de keuken los wil gaan met culinaire uitdagingen zoals “artisjokken met ricottavulling op preistro”, “pansooti met kruidenvulling en walnotensaus” of  favoriet van de redactie tot nu toe: “groentepaella met olijven”.
 

Lees meer

In het nieuws: Zondag met Lubach over de bio-industrie in Nederland.

Er is van alles aan de hand met de bio-industrie in Nederland. Zelfs als iedereen zich aan de wet houdt hebben veel beesten nog een rotleven. Daar moet verandering in komen.


Kijk hier de aflevering van Zondag met Lubach en download het stickervel met "Slechter Leven keurmerk"

 

Vegetarische jachtschotel

In mijn jeugd heeft mijn moeder een hele tijd vegetarisch gekookt. Linzen speelden daarin een belangrijke rol. Wat mij betreft toen iets te belangrijk. Daarom heb ik in mijn volwassen leven een hele tijd geen linzen meer gegeten en noemde ik het grappend mijn ‘jeugdtrauma’. Totdat mijn moeder dit recept maakte en ik verkocht was. Mijn kinderen vinden het heerlijk en ik maak het niet te vaak, zodat ze dat ook blijven vinden...
 

Tip van Kyra

Je kunt bleekselderij, om alle voedingsstoffen te behouden, ook apart stomen en pas op het laatst, wanneer het vuur onder de linzenschotel uit is, toevoegen.
 

Ingrediënten

Voor 5 personen

  • milde olijfolie
  • klontje boter
  • 8 kruimige aardappels
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 1 teen knoflook
  • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
  • 6 middelgrote tomaten, in blokjes
  • 8 deelblokjes spinazie uit devriezer
  • 1 pot voorgekookte bruine linzen*
  • 1 el bladpeterselie
  • scheutje melk
  • ½ tl nootmuskaat
  • 6 el beschuitkruim of
  • paneermeel
  • zeezout & versgemalen
  • peper

*als je meer tijd hebt, kun je de linzen zelf weken/koken.
 

Bereiding

Bereidingstijd: tot 45 minuten

Verwarm de over voor op 200⁰C. Doe de aardappels in een laag kokend water en kook ze in 15-20 min. gaar. Fruit ondertussen de ui in olijfolie en doe de knoflook erbij. Voeg de bleekselderij toe en bak het geheel 3 min. op laag vuur.
Voeg de tomaten en de spinazieblokjes toe en bak nog 5 min. Voeg dan de linzen toe en roer het geheel voorzichtig door elkaar, in elk geval tot de spinazieblokjes ontdooid zijn.
Voeg zeezout, versgemalen peper en de peterselie toe en maak er eventueel nog iets meer een saus van door heel even de staafmixer erin te zetten.

Maak van de aardappels een puree door ze af te gieten, wat nootmuskaat, een scheutje melk en een klontje boter toe te voegen en ze fijn te stampen. Neem een ovenschotel en doe daar eerst een laag puree in, gevolgd door het linzentomatenmengsel.
Herhaal dit nog een keer en eindig dan
met een laagje puree. Strooi hierover het paneermeel (of beschuitkruim) en leg hier en daar een klontje boter op het paneermeel. Plaats het geheel 10 min. in het midden van de oven, totdat er een krokant laagje op de ovenschotel is ontstaan.

Dit recept komt uit ‘Veggiekidz’ van Monique Jansse en Eef Ouwehand. Dit boek is te koop in onze webshop.