Tip: Een makkelijke vega-Kerst-keuken

Het kan zijn dat je helemaal geen zin hebt om heel nieuwe recepten uit te proberen of lang in de keuken te staan. Misschien wil je wel vasthouden aan je traditionele kerstmenu, maar dan wel met een vegetarisch sausje. Als dit het geval is, zijn de volgende opties misschien wel iets voor jou:

  • Bekijk onze vervanglijst om te kijken door welk product je het vlees in jouw traditionele gerecht kan vervangen. Om een paar voorbeelden te geven: gehakt kun je gewoon vervangen door vegetarisch gehakt en kipfilet is vaak goed te vervangen door gemarineerde tofu.

  • Kies voor een wat luxere kant-en-klare vleesvervanger. Dus kies niet de standaard vegaburger, maar een luxe burger, notenburger of gevulde schnitzel.

  • Pimp je vleesvervanger met een sausje. Net als je vlees kan voorzien van een saus, kun je dat natuurlijk ook doen met je vleesvervanger. Doe een lekkere champignonsaus of zigeunersaus over je schnitzel of Jachtsaus of Stroganoffsaus over je vegaballetjes. Mocht je daarbij kiezen voor een saus uit een pakje, let dan wel op verborgen vlees en het Vega(n)-keurmerk.

  • Over pakjes en zakjes gesproken. Je kunt natuurlijk ook een maaltijdmix kopen en daarin het vlees vervangen (of de vegetarische variatie maken als die erop staat). De merken Knor, Maggi en Honig hebben diverse wereldmaaltijden met het keurmerk. 
     

Voor meer inspiratie, kijk op vegakerst.nl
Hier koken we samen met jou een compleet kerstmenu! 

Word nu lid en krijg het nieuwste boek van Jacinta Bokma 

In 2040 eet Nederland 50% minder vlees. Het kán, maar alleen met jouw hulp. Wij benaderen de bedrijven en de politiek. En wij laten jou kennismaken met de geheimen van de vegetarische keuken. Zo inspireer je de mensen in je omgeving. Iedere stap telt. Met onze welkomstgeschenken helpen we je op weg.

Als je nú lid wordt krijg je het Lekker Vega kookpakket óf het nieuwste boek van Jacinta Bokma De Gezonde Bourgondiër. 


WINACTIE

Het is bijna Kerst en dat moet gevierd worden!
Daarom verloten wij samen met Lekker Vega 5 gesigneerde exemplaren van het nieuwe boek van Lisa Goes Vegan en 15x een jaarabonnement op het Lekker Vega Magazine.

Kijk op vegakerst.nl om te zien hoe je kans maakt om te winnen.
 

Vrijwilligers stellen zich voor: Merel Blanken

Merel is mede-verantwoordelijk voor de social media van het nieuwste initiatief van de Vegetariërsbond, genaamd Lekker Vega. Dit betekent dat ze ervoor zorgt dat de content die gemaakt wordt (zoals interviews, recepten en kookshows) op een pakkende manier onder de aandacht wordt gebracht bij onze Instagram volgers. 

​"Ik krijg een boel vrijheid om mijn creativiteit de vrije loop te laten. Ook kom ik regelmatig recepten en andere ideeën tegen waar ik door geïnspireerd raak."


Lees verder

Ook vrijwilliger worden bij de Vegetariersbond? Kijk op vegetariers.nl/vactures voor de mogelijkheden!

In het nieuws: Commissie registreert burgerinitiatief voor vermelding vegetarisch op etiket

De Europese Commissie heeft het burgerinitiatief “Verplichte identificatie van levensmiddelen als niet-vegetarisch/vegetarisch/veganistisch” officieel geregistreerd.
Doel van het initiatief is dat het eenvoudiger wordt voor vegetariërs en veganisten om geschikte producten te vinden in de EU.
Volgens de initiatiefnemers zou er regelgeving moeten komen waarbij alle producten worden gelabeld als niet-vegetarisch, vegetarisch of veganistisch door het vermelden van een eenvoudig pictogram op het etiket.

Lees meer


 

Recept: Pompoen uit de oven gevuld met nootachtige cranberryrijst

Dit recept is gebaseerd op een van mijn oude favorieten en is een perfecte combi van vulling en langzaam gegaarde pompoen. De smaken gaan fantastisch samen, de textuur is zalig en het ziet er gewoon meesterlijk uit.
 

Variëren met gangen

Dit zalige pompoenrecept is ook heerlijk als
bijgerecht voor ongeveer 10 tot 12 personen.

 

Ingrediënten 

Voor 6 personen

  • 1 flespompoen (1,2 kg)
  • olijfolie
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 bos verse salie (30 g)
  • 10 zongedroogde tomaatjes
  • 75 g vacuümverpakte kastanjes
  • 75 g basmatirijst
  • 75 g gedroogde cranberry’s
  • 1 snufje gemalen piment
  • rode wijn
     

Bereiden:

Bereidingstijd: meer dan 90 minuten

Verwarm de oven voor op 180 °C/gasovenstand 4. Was de pompoen, snijd hem voorzichtig in de lengte doormidden, haal er de pitjes uit en houd ze apart. Kerf het vruchtvlees in en hol de pompoenhelften over de hele lengte deels uit om ruimte voor de vulling te maken. Hak het uitgelepelde vruchtvlees en de pitten fijn en zet ze met 2 eetlepels olie in een koekenpan op matig vuur. Pel en hak de ui en knoflook, doe ze erbij en blijf regelmatig roeren, terwijl je de salieblaadjes plukt en ze met de zongedroogde tomaatjes en kastanjes fijnhakt. Roer het mengsel met de rijst, cranberry’s, piment, een snuf zeezout en zwarte peper en een scheutje rode wijn door het pompoenmengsel. Blijf 10 minuten af en toe roeren, of tot alles zacht is. Schep de vulling in de uitgeholde pompoenen en druk de beide helften stevig op elkaar. Wrijf de schil van de pompoen in met olie en een snufje peper en zout en druk er nog wat kruidenblaadjes op als je ze in huis hebt. Leg de pompoen in het midden van een dubbele laag aluminiumfolie, pak hem strak in en leg hem 2 uur
in de oven of tot hij zacht en gaar is. Zet de pompoen wanneer hij klaar is op tafel, haal het folie eraf, snijd hem in plakken en serveer met de gebruikelijke garnituur.

 

Voedingswaarden

Calorieën 300 kcal, Vet 8,9 g, Verzadigd vet 1,3 g, Eiwit 5,1 g, Koolhydraten 51,1 g, Suikers 22,2 g, Zout 1,2 g, Vezels 6,5 g
Dit is een recept uit van Jamie Oliver's Kerstkookboek
© Jamie Oliver Enterprises Limited, 2017