Kooktip: Pijnboompitten roosteren zonder aanbranden

Soms wil je pijnboompitten bakken. Dat kan zijn omdat je je maaltijd extra bite wilt geven (zie deze tip), om net wat extra smaak aan de pijnboompitten en je maaltijd te geven of gewoon omdat het recept dat zegt. Mogelijk heb je dan dezelfde ervaring die wij wel eens hebben. Je hebt 3 pannen op het vuur en op het laatste pitje zet je op laag vuur een pannetje met pijnboompitten. Je denkt: Ze moeten nog even, je kijkt iets later en ja ze moeten nog even en dan kijk je opnieuw en schrikt: help! de helft is zwart. Maar hoe voorkom je dit? 

Lees hier hoe!

 

Extra tip

Birgit Flüg, bekend van de recepten uit deze nieuwsbrief, geeft binnenkort weer vegetarische kookcursussen in Groningen. Lees hier meer over bij het recept onderaan de nieuwsbrief.

Help nu mee en ontvang de Hippe Vegetariër. Laatste week!

Word nu donateur en ontvang het boek De Hippe Vegetariër t.w.v. 22,50 euro óf één Lekker.Vegetarisch Verwenbox + Schort.

Om projecten zoals de 30 Dagen Vegetarisch, de restaurantweek en onze evenementen te kunnen blijven organiseren, hebben we jouw steun nodig. Donateurs zorgen ervoor dat we meer mensen kunnen helpen en verleiden om vaker vegetarisch te eten en zo dierenlevens en het milieu te sparen.
 




 

Finale Lekkerste Vega Kookboek 2017!

Van de 41 boeken zijn er nu na een publieksstemming nog 3 over die kans maken op de titel Lekker Vega Kookboek van 2017. Valt de keuze uiteindelijk op Dagen zonder Vlees, het nieuwe kookboek, Honger! of op Wereldgerechten? De keuze is aan jou! Als je al op 1 van deze boeken hebt gestemd dan telt je stem automatisch mee voor de finale. Op een ander boek gestemd? Dan kun je nogmaals stemmen. Stemmen kan tot eind februari.

Eerdere winnaars zijn Chef het Samen met Tomaat (2016), De Groene Meisjes (2015), Vegarevolutie (2014) en I Love Groente (2013). 


Lekkere Vega weetjes en recepten in je mailbox? Schrijf je in voor 30 dagen vegetarisch!

Wil je vaker vegetarisch eten of misschien wel altijd? Wij helpen je graag op weg. Meld je aan voor de receptennieuwsbrief  "30 dagen vegetarisch" en je krijgt 30 dagen lang dagelijks vega-inspiratie! Elke dag een heerlijk gerecht, leuke weetjes en handige tips. Zo wordt vegetarisch eten supermakkelijk en superleuk! Meld je hieronder aan en begin direct.

De receptennieuwsbrief is gratis en houdt automatisch na 30 dagen op.


De Vegetarische Restaurantweek

In 2011 begonnen we met de Vegetarische Restaurantweek. Een week vol culinaire verwennerij voor iedereen die graag vegetarisch eet. Na een kleine pauze is deze Restaurantweek weer terug en kun je opnieuw genieten van heerlijke vegetarische gerechten.

Dit jaar organiseren we de week samen met De Nationale Week Zonder Vlees van 5 tot 11 maart. Laat je verrassen door alle chefs van de deelnemende lunchrooms, cafés en restaurants en ervaar hoe fantastisch de groentekeuken kan smaken. Met al die verschillende smaken, vormen en structuren. De week is er voor iedereen en voor ieder budget; van 8 euro voor een vegetarische lunch tot 50 euro voor een Luxe vegetarisch 5 gangendiner. Kijk snel op www.devegetarischerestaurantweek.nl voor alle deelnemende restaurants.

 

Nationale Week Zonder Vlees


De Vegetarische Restaurantweek is onderdeel van de Nationale Week Zonder Vlees. Een week die mensen wil inspireren om minstens een dag per week geen vlees te eten. Deze week wordt georganiseerd door de gelijknamige stichting en gesteund door 50 foodbedrijven. Dit initiatief heeft als doel om Nederland op een concrete manier bewust te maken van de positieve impact van minder vlees eten, en laten zien hoe gemakkelijk een dagje zonder vlees en vis eigenlijk kan zijn. Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees worden er diverse activiteiten ondernomen om zoveel mogelijk Nederlanders te enthousiasmeren om mee te doen. En om het meedoen gemakkelijk en leuk te maken.

Nieuwe Producten met het Vegetarisch Productkeurmerk

Vanaf nu in de winkel: de rotischotel van HAK

Hak Roti schotel is klaar voor gebruik, voor 2 tot 3 personen. Een gezonde basis voor een lekker gerecht met bonen, groenten en saus.
  • Geen suiker of aroma's toegevoegd
  • Klaar voor gebruik. Alleen opwarmen
  • Lekker gemaakt met kruiden en specerijen
  • Bonen, groenten & saus

Honderden producten dragen het V-label dat de Vegetariërsbond namens de European Vegetarian Union toekent.

Quiche met witlof, peren (of mango) en brie

Vandaag een heerlijke quiche met witlof – misschien lijkt jou dat helemaal niet lekker, maar toch moet je het een keertje proberen. Deze quiche laat ik vaak op mijn vega kookcursus in Groningen maken en de cursisten likken hun vingers erbij af. Een nieuwe serie vegakookworkshops start op dinsdag 6 en op woensdag 7 maart. Je kunt nog deelnemen! Zie kok-aan-huis.com/kookcursus


Ingrediënten

  • 6 plakken bladerdeeg
  • 2 el mosterd
  • 1 tl kaneel
  • 4 witlof
  • 2 peren (of 1 mango)
  • 1 brie
  • 200 ml room
  • 2 eieren
  • 100 g kaas, geraspt


Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Kook de witlof bijna gaar in lichtjes gezouten water en laat de groente zeer goed uitlekken. Bekleed een springvorm (of een quichevorm) van 28 cm met het bladerdeeg. Prik er met een vork gaatjes in. Roer mosterd en kaneel door elkaar. Smeer een laagje van deze kaneelmosterd over de bodem. Leg de stronken witlof -in de lengte gesneden- in stervorm in de bakvorm. Leg daartussen de partjes peer of mango en de in lange repen gesneden brie. Kluts de eieren en de room en giet het mengsel over de quiche. Bestrooi met wat geraspte kaas. Zet de bakvorm minstens 45 minuten in een voorverwarmde heteluchtoven (180°C).

Met een smakelijke groet,

Birgit Flüg kok-aan-huis.com

 

De data voor de vegacursus zijn:

  • Dinsdaggroep: 6, 13, 27 maart en 3 en 10 april

  • Woensdaggroep: 7, 14, 28 maart en 4 en 11 april

  • Donderdag 5 april: veganistische kookworkshop

Meer informatie: kok-aan-huis.com/kookcursus