Kooktip: Koken met de feestrestjes

Veel mensen zullen eten over hebben van alle feestdagen. Wat doe je met al dat eten? Er zijn genoeg manieren om de restjes te verwerken. 

  • Omelet: Een goed gerecht om aardappelen en groente in te verwerken. Klop een aantal eieren los in een kom en bak op middelhoog vuur met de deksel op de pan. Strooi eventueel nog kaas bovenop de omelet.
  • Roerbakschotel: Rijst, groente en vleesvervangers kan je vaak roerbakken. Voeg allesbij elkaar in de pan, kruidt het geheel en klaar ben je.
  • Saus: Maak een tomatensaus door tomatenpuree en bouillon toe te voegen aan je restjes of maak een roomsaus met slagroom en geraspte kaas.
  • Soep: Een soep is ideaal om restjes mee te verwerken. Doe alles in een pan, schenk hier zoveel bouillon bij dat je soep de gewenste dikte krijgt en pureer het geheel met een staafmixer of in een blender.
  • Salade: Voor een salade van je restjes hoef je alleen maar alles wat je in je salade wilt klein te snijden en bij elkaar in een kom te doen. 
  • Pizza: Maak je eigen pizzadeeg of gebruik een kant-en-klare variant en beleg je pizza met de ingrediënten die je erop wilt gebruiken. Strooi er geraspte kaas overheen en bak je pizza in de oven totdat het deeg gaar is.

Word donateur en krijg een Lekker.Vegetarisch Verwenbox & Schort!

Om projecten zoals de 30 Dagen Vegetarisch, onze kerstcampagne en onze evenementen te kunnen blijven organiseren, hebben we jouw steun nodig! Donateurs zorgen ervoor dat we meer mensen kunnen helpen en verleiden om vaker vegetarisch te eten en zo dierenlevens en het milieu te sparen.


Word nu donateur en ontvang het boek De Hippe Vegetariër t.w.v. 22,50 euro óf één Lekker.Vegetarisch Verwenbox + Schort.
 




 

Verkiezing Lekkerste Vegetarische Kookboek 2017!

Voor het vijfde jaar organiseren we de verkiezing van het Lekkerste Vegetarische Kookboek. Dat steeds meer mensen steeds vaker voor vegetarisch eten kiezen, zie je terug in het aantal vegetarische kookboeken dat is uitgekomen: 40 boeken in 2017!

Welk van deze kookboeken de meest smakelijke recepten bevat, wordt bepaalt door jullie. Stem op het Lekkerste Vegetarische Kookboek van 2017!



Alle genomineerde boeken bevatten uitsluitend vegetarische recepten en kwamen in 2017 voor het eerst in Nederland uit. Eerdere winnaars zijn Chef het Samen met Tomaat (2016), De Groene Meisjes (2015), Vegarevolutie (2014) en I Love Groente (2013). 

Goede voornemens? Schrijf je in voor 30 dagen vegetarisch!

Wil je vaker vegetarisch eten of misschien wel altijd? Wij helpen je graag op weg. Meld je aan voor de receptennieuwsbrief  "30 dagen vegetarisch" en je krijgt 30 dagen lang dagelijks vega-inspiratie! Elke dag een heerlijk gerecht, leuke weetjes en handige tips. Zo wordt vegetarisch eten supermakkelijk en superleuk! Meld je hieronder aan en begin direct.

De receptennieuwsbrief is gratis en houdt automatisch na 30 dagen op.


Vegetarisch Keurmerk groeit 75%

Het Europese V-label voor vegetarische en veganistische producten heeft in 2017 een stormachtige groei doorgemaakt. In Nederland werden vorig jaar ruim 750 nieuwe producten gecertificeerd. Het aantal gecertificeerde producten in Nederland groeide daarmee met ruim 75%. Er zijn in Europa inmiddels 16.000 producten met het logo op de markt. 
Het logo van het V-label is een V met een blaadje. Door het gebruik van dit logo kan de consument in de winkel in één oogopslag vegetarische en veganistische producten onderscheiden. De Vegetariërsbond is in Nederland de licentiehouder voor het Europse V-label.

Een mijlpaal voor de ontwikkeling van het keurmerk in Nederland was de keuze van Unilever eind 2016 om het label stapsgewijs op honderden van haar producten in te gaan voeren. In 2017 vroegen ook bekende merken als Lassie, Maggi, HAK en McDonalds het V-label aan voor een aantal van hun producten. Het V-label is daarmee zowel in ‘gewone’ retail als in de biologische sector goed vertegenwoordigd. 


Lees meer

Lekker.Vegetarisch Feest Special

Lekker.Vegetarisch is hét magazine over lekker vegetarisch eten. Een rijke bron om uit te putten, want de mogelijkheden zijn eindeloos. Daarnaast besteden we in het magazine ook aandacht aan de achtergronden van vegetarisch eten en voeding in het algemeen.

In deze Feest-Special:
  • Wat eten we deze Kerst?
  • Wees kou de baas!
  • Heerlijke vegan desserts
  • Vega hotspots
  • Gastredacteur Alexander Gershberg
  • 64 pagina's vol eet-inspiratie
  • En heel veel recepten!
Mis ’m dus niet, deze feestspecial van Lekker.Vegetarisch! Word donateur van de Vegetariërsbond en ontvang deze editie en aansluitend elk kwartaal een nieuw nummer. Of vraag eerst een digitaal proefexemplaar aan.

Medewerkers stellen zich voor: Saskia van Trotsenburg-van der Jagt

Saskia helpt sinds 2012 mee aan het online kinderplatform vegakids. Uiteraard is hier alle informatie te vinden die kinderen nodig hebben om een spreekbeurt of werkstuk te maken en het is een plek waar kinderen zich gesteund voelen wanneer ze (soms als enige) vegetarisch gaan eten. We zitten ook op Twitter via @vegakidsnl. In 2015 was Saskia ook onderdeel van het evenemententeam, dus ze kent de Vegetariërsbond erg goed. Sinds 2016 doet Saskia ook webredactie werkzaamheden voor de website.

"Nadat ik als juf had gewerkt was het in eerste instantie een mooie opstap om weer een baantje te hebben. Onderhand ben ik een vaste kantoormedewerker en dat voelt erg fijn, omdat het tenslotte een organisatie is met een hoger doel voor ogen. En ik werk met leuke collega's!

In 2017 is onze vegakid zoon geboren en ben ik dus fulltime veggie mama. Al jaren eet en kook ik vegetarisch en sinds een jaar of vijf neig ik naar veganistisch. Vooral met taarten, maar ook met andere lekkere dingen, is het leuk om mensen te verrassen en te laten proeven dat het prima zonder dierlijke ingrediënten kan. Daarnaast maak ik graag handwerkjes en wandel en fiets ik graag. En sinds 2017 speel en groei ik mee met ons kleintje."

Lees meer

Wil jij je ook inzetten voor de Vegetariërsbond en onze nieuwe (onbetaalde) collega worden? Kijk dan op onze vacature pagina en help mee!

Appeltaart met frangipane

Vandaag een lekker recept voor een gezonde taart. Zo lekker!


De meest verrukkelijke gluten-, lactose- en suikervrije Appeltaart met een laagje alternatieve frangipane.
 

Ingredienten

  • 200 g dadels voor het deeg
  • 100 g dadels voor de vulling
  • 250 g havermout
  • 1 ei
  • 100-125 ml kokosolie
  • 5-6 appels
  • 150 g amandelmeel
  • scheutje appeldiksap, honing of dadelstroop

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Smelt de kokosolie op zacht vuur.

Maal de havermout fijn in de keukenmachine. Hak en maal ook 200 g dadels fijn. Meng dadels en havermout samen met het ei en de kokosolie (begin met 100 ml, voeg meer toe indien het deeg te droog lijkt) tot een soepele, iets vettige deegbal. Druk het deeg in een ingevette springvorm of nog beter in een quichevorm met uitneembare bodem met een doorsnede van 26 cm. Boetseer een mooi opstaand randje.

Maak in de keukenmachine een smeuïge vulling van twee geschilde en in stukjes gesneden appels, 100 gram dadels en het amandelmeel. Strijk dit mengsel over de bodem van de taart uit en bedek het geheel met dunne partjes appel, die je mooi in cirkels op de vulling legt. Schuif de taart in de oven en bak hem gedurende 30-35 minuten tot hij goudbruin en gaar is. Bestrijk de appelpartjes direct na het bakken met je favoriete stroop of honing voor meer glans.

Wil je in maart deelnemen aan mijn vegetarische kookcursus in Groningen, laat het me nu al weten, dan ontvang je een uitnodiging: info@kok-aan-huis.com

Smakelijke groet,

Birgit Flüg

www.kok-aan-huis.com

Meer recepten