Tip: Kombu 

Het is weer echt herfstweer, dus tijd voor lekker soepen. Hoe maak je een lekkere soep-basis zonder vlees? Met Kombu!
Kombu is gedroogd zeewier en wordt gezien als het vegetarische "soepbot". Het is zeer aromatisch en smaakvol, met een karakteristieke, vleesachtige smaak. Geroosterd smaakt het naar bacon, zoet en zilt.
Kombu is te gebruiken in soepen en sauzen en kan worden meegekookt met granen en peulvruchten.

Recept voor Basisbouillon met Kombu

Lekkere Vega weetjes en recepten in je mailbox? Schrijf je in voor 30 dagen vegetarisch!

Wil je vaker vegetarisch eten of misschien wel altijd? Wij helpen je graag op weg. Meld je aan voor de receptennieuwsbrief  "30 dagen vegetarisch" en je krijgt 30 dagen lang dagelijks vega-inspiratie! Elke dag een heerlijk gerecht, leuke weetjes en handige tips. Zo wordt vegetarisch eten supermakkelijk en superleuk! Meld je hieronder aan en begin direct.
De receptennieuwsbrief is gratis en houdt automatisch na 30 dagen op.

Vrijwilligers stellen zich voor: Diana Rozendaal

Diana werkt als copywriter voor Lekker Vega. Ze houdt van schrijven èn van lekker (liefst veganistisch) eten. Dit ‘werk’ verenigt haar passies.  Haar bijdrage aan een potluckborrel zou ‘Spaanse tapas’ zijn, lekkere hapjes zoals aubergine hummus met crunchy rice triangles (tortillachips van gepofte rijst). Hmmm!

Lees verder

Ook vrijwilliger worden bij de Vegetariersbond? Kijk op vegetariers.nl/vactures voor de mogelijkheden!

In het nieuws: Traditionele vleesmakers zijn om

McDonald's heeft een vegetarische Mc Chicken, van de Unox-worst is er sinds kort ook een vegetarische variant en nu springt ook Kips op de vegatrein met vier veganistische vleeswaren.

"Ook bij Kips is het niet onopgemerkt gebleven dat het aantal flexitariërs in Nederland steeds meer toeneemt", laat de worstfabrikant weten. Daarom liggen binnenkort de Kips vega snijworst, smeerworst, paté en filet americain in de schappen.

Lees verder

Recept: Pompoenquiche met verrassende spruitjes

Vandaag een lekkere quiche die best een beetje bewerkelijk is. Maar: daarom zoooo lekker. Als je net wat minder tijd hebt, maak je alleen het pompoengedeelte – en dan gebruik je van alles wat meer en serveer je de verrassende spruitjes erbij of bij een andere maaltijd. Ze zijn echt heel anders dan de ‘Nederlandse’ spruitjes. Veel plezier bij het kokkerellen.
 

Ingrediënten 

  • 1 pak bladerdeeg
  • 6-10 el olijfolie
  • 6 uien
  • 4 teen knoflook
  • 750 g pompoen
  • 200 g spruitjes
  • 1 appel
  • 300 ml appelsap
  • ½ tl paprikapoeder
  • ¼ tl kardemom
  • ½ tl gemberpoeder
  • ½ tl zwarte peper
  • 3 eieren
  • 300 g kwark
  • 150 g verse geitenkaas
  • handje geraspte kaas
  • zout, peper
     

Bereiden:

De quiche bestaat eigenlijk uit 2 bereidingen. Een mix met geroosterde pompoen en de andere met verrukkelijk bereide spruitjes. Begin met het voorverwarmen van de oven op 200 graden.

Als de schil van de pompoen hard of lelijk is, schil je ze er af. Haal de zaadjes uit de pompoen en snijd ze in dobbelsteentjes. Spreid de pompoen uit op een ingevet bakblik, voeg wat zout toe en gaar ze in de oven, liefst met een bruin randje voor extra aroma.

Bak ondertussen de geschilde en in ringen gesneden ui in een aantal eetlepels olijfolie goudbruin. Voeg als de ui glazig is de knoflook toe samen met circa 1 theelepel zout. Hoe bruiner je de ui laat worden, hoe lekkerder het gerecht zal zijn. Maar let op: zwarte, verbrande ui is juist niet lekker.

Haal de helft van de uien uit de koekenpan. Die voeg je later bij de geroosterde pompoenen. Voeg de schoongemaakte spruitjes toe aan de overgebleven uien in de (koeken)pan. Bak de spruitjes even mee en blus dan af met het appelsap. Voeg zout, paprikapoeder, kardemom, peper en gemberpoeder toe en laat zo’n 10-15 minuten pruttelen. De spruitjes moeten beetgaar zijn. De kooktijd hangt dus sterk af van de grootte van de spruitjes en de hitte van je kookplaat.

Voeg ca. 5 minuten voor het einde van de kooktijd de geschilde en in kleine blokjes gesneden appel toe.

Proef of dit mengsel lekker op smaak is. Daar ik niet kan beoordelen hoe scherp jouw paprikapoeder is, hoe groot jouw spruiten en uien zijn en hoeveel aroma je specerijen hebben, is het aan jou om de spruitjes echt te doen schitteren. Als je nog niet omver geblazen bent door een verrukkelijke smaak, ga dan nog even door met het toevoegen van kruiden en specerijen. Elk gerecht verdient het om een pareltje te zijn.

Bekleed een quichevorm van 28 cm met bladerdeeg. Laat de plakjes goed aansluiten. Bestrijk de plakjes bladerdeeg met ei. Prik met een vork gaatjes in de taartbodem.

Waarschijnlijk hebben nu de pompoenstukjes in de oven een bruine rand gekregen en zijn ze lekker gaar. Haal ze uit de oven. Zet de quichevorm even een aantal minuten in de hete oven. Op deze manier weekt de bladerdeeg niet door, maar blijft het lekker knapperig

Meng de pompoen met de achtergehouden gebakken uien, de kwark en de eieren. Breng op smaak met zout en peper.

Haal de quichebodem uit de oven en doe er de spruitjes in. Lepel het pompoenmengsel erop en verkruimel de geitenkaas er boven. Strooi ook de geraspte kaas erover heen.

Zet de quiche in de oven en verlaag de temperatuur tot 150 graden. Laat ongeveer 45-60 minuten bakken. De reden dat ik geen precieze tijd kan zeggen is, dat ik niet weet hoe snel jouw oven in staat is om de relatief koude bakvorm met alle ingredienten tot 150 graden te verwarmen. De quiche is gaar als de bovenkant bijna niet meer meegeeft als je er lichtjes op drukt. Je zou dan de temperatuur iets hoger kunnen zetten om de quiche een mooie bruine kleur te laten krijgen. Maar misschien is de kleur al lekker appetijtelijk. Omgekeerd verlaag je de temperatuur als de quiche bovenop al bruin is, maar de massa nog enigszins drillerig is (je weet dan dat het kwark-eimengsel nog niet gestold is). Een tandenstoker of saté-prikker die je in de taart steekt, zou er schoon uit moeten komen.

Veel plezier met deze verrukkelijke quiche.

Je kunt hem overigens heel goed invriezen: mocht je je kunnen beheersen en niet alles direct willen opeten.

Eet smakelijk!

Birgit Flüg
www.kok-aan-huis.com