Tip: Vergeten het vocht uit tofu te persen? Droog het in de oven!

Om tofu lekker te kunnen marineren en knapperig te bakken, moet er eerst zoveel mogelijk vocht uit de tofu verwijderd worden. Dit kun je onder andere doen door de tofu in te vriezen of de tofu tussen 2 snijplanken te leggen.

Ben je dit vergeten of ben je daar gewoon te lui voor, gebruik dan je oven! (een tip over hoe je je oven goed gebruikt vind je hier)
  • Verwarm de oven op 200 graden
  • Maak de tofu een beetje droog
  • Snijd de tofu in blokjes of plakjes en verdeel ze op een bakplaat of in een overnschaal
  • Hussel de tofu of draai het om na ongeveer een kwartier en laat nog een kwartier liggen
  • Hierna kun je de tofu bewerken zoals je zelf wilt: marineren, bakken, grillen of wokken!
Kijk hier voor tips over het bereiden van tofu. 

Wordt nu lid en krijg het nieuwste boek van Jacinta Bokma 


In 2040 eet Nederland 50% minder vlees. Het kán, maar alleen met jouw hulp. Wij benaderen de bedrijven en de politiek. En wij laten jou kennismaken met de geheimen van de vegetarische keuken. Zo inspireer je de mensen in je omgeving. Iedere stap telt. Met onze welkomstgeschenken helpen we je op weg.

Als je nú lid wordt krijg je het Lekker Vega kookpakket óf het nieuwste boek van Jacinta Bokma De Gezonde Bourgondiër. 

Nieuw product met het Vegetarisch Productkeurmerk

unox rookworst

Vegetarische Rookworst van Unox


Deze vegetarische rookworst is gemaakt van plantaardige oliën, eiwit van erwten en eiwit van kippeneieren met het Beter Leven keurmerk 2 sterren.

Je kunt de rookworst klaarmaken in een pan heet water óf in de magnetron. Lekker bij je boerenkoolstamppot! 
 


Honderden producten dragen het V-label dat de Vegetariërsbond namens de European Vegetarian Union toekent.

Vacatures: Doe jij mee?

We zoeken altijd actieve en enthousiaste (on)betaalde medewerkers en vrijwilligers. Mocht je interesse hebben of mail naar info@vegetariers.nl.

Op dit moment zoeken wij:

Hands-on communicatie strateeg (betaald)

(16-28 uur per week op kantoor)

Ben jij communicatie-deskundige én draag je vega of vegan eten een warm hart toe? Dan ben jij wellicht onze nieuwe communicatie-strateeg. In 2040 willen we dat we de helft minder vlees eten in Nederland. Communicatie is daarin van cruciaal belang.  In jouw rol als communicatie-medewerker ben je zowel strategisch als hands-on betrokken. Je ontwerpt campagnes, werkt deze uit en zorgt ervoor dat deze campagnes via diverse communicatiekanalen het publiek bereiken. Het strategisch inzetten van sociale media is voor jou dagelijkse kost.
Bekijk de vacature

 

Coördinator administratie & personeel (betaald)

(20 tot 28 uur per week, waarvan minimaal 2 dagen op kantoor)

De Vegetariërsbond heeft een klein team betaalde medewerkers en werkt met veel onbetaalde medewerkers. Om deze onbetaalde medewerkers op gebied van administratie te coördineren en in verband met het vertrek van één van onze medewerkers zoeken we iemand die enerzijds onze medewerkers op het gebied van administratie & klantenservice kan aansturen en anderzijds ook zelf een deel van de werkzaamheden uitvoert. Deze werkzaamheden variëren van invoerwerk en beantwoorden van mails als er gaten vallen bij de onbetaalde medewerkers tot het oplossen van lastigere administratieve vraagstukken. 
Bekijk de vacature

Het Lekker Vega herfstnummer is nu uit!

 
Kopje thee, muziekje op de achtergrond en genieten van de laatste editie van het Lekker Vega Magazine vol met interviews, verhalen, hotspots en recepten.
 

Themanummer: Midden-Oosten:

  • de spannendste oriëntaalse recepten
  • vegetarisme in het beloofde land
  • vlees en islam: aanknopingspunten voor dierenrechten, ze zijn er wel!
  • Gastredacteur: Kirsten Bloemen
 

Nieuwe rubrieken:

  • Vraag het Helga
  • Culinair Erfgoed door Carolina Verhoeven

Mis ’m dus niet, dit herfstnummer van Lekker Vega! Word donateur van de Vegetariërsbond en ontvang deze editie en aansluitend elk kwartaal een nieuw nummer. Of vraag hier eerst een digitaal proefexemplaar aan.

In het nieuws: Vleesmerken versnellen op vegetarisch

De vraag naar vegetarische producten groeit, het productaanbod in de supermarkt groeit mee. Onderzoek van Unox - uitgevoerd door Insight Company – toont aan dat 86 procent van de Nederlanders de intentie heeft om minder vlees te gaan eten. Volgens data van Nielsen groeit de markt voor vleesvervangers met 24 procent.
Lees meer

Vlog! De Naked Chickburger

Heb je het al gehoord? De eerste 100% plantaardige burger van De Vegetarische Slager is een feit.
De burger is niet gepaneerd en smaakt naar kip, vandaar de naam ‘naked chickburger’. 
Zowel op een broodje, als snack en in een salade is de burger om je vingers bij af te likken. Wij vonden hem heerlijk. En goed nieuws! Hij ligt inmiddels al in de winkel, dus waar wacht je nog op? 
En oh ja, vergeet vooral niet om na het eten van deze heerlijke burger in de comments onder de video te laten weten wat je ervan vond, want onder de inzenders verloten we een leuke give away van De Vegetarische Slager. 
Bekijk hier de video.
 

Recept: Oesterzwamkroketten Van De Vegetarische Snackbar

Benieuwd naar de smaak van oesterzwamkroketten? Jurgen Verwoerd, de fastfoodkoning van De Vegetarische Snackbar in Den Haag, leert je hoe je heerlijke kroketten kunt maken van oesterzwammen. “Oesterzwammen slinken vanzelf, daar blijft ongeveer de helft van over.” Oké, maar hoe zorg je ervoor dat je geen klontjes in de roux krijgt? Hij deelt zijn geheim. Heb je een feestje? Snij ze doormidden en je hebt minikroketten. Of draai er bitterballen van. Hebben ze een mooi korstje? Gaan ze zweven in de frituur? Dan zijn ze klaar! Genieten maar, met of zonder sausje.
 

Ingrediënten 

  • 200 gr Bloem
  • 60 ml Zonnebloemolie
  • 2 takjes Tijm
  • 2 takjes Rozemarijn
  • 125 ml Groentebouillon
  • Oesterzwammen
  • 1 Rode ui
  • 1 pak Paneermeel fijn en grof
  • 220 ml Sojamelk
  • Benodigdheden:

  • Keukengerei
  • Frituurpan

 

Bereiden:

  1. Eerst maak je een roux door de bloem, groentebouillon, sojamelk en olie te mengen.
  2. Zet de roux 20 minuten in de vriezer zodat het wat steviger wordt.
  3. Ondertussen snijd je de oesterzwammen, rode ui, rozemarijn en tijm en fruit deze aan in de pan.
  4. Meng de roux samen met de oesterzwammen en rol het vervolgens in de vorm van kroketten.
  5. Leg ze nog eens 15 minuten in de vriezer.
  6. Maak een papje van sojamelk en bloem.
  7. Haal de kroketten uit de vriezer, dompel ze in het papje en paneer ze met paneermeel.
  8. Dit herhaal je na 20 minuten.
  9. Frituur de kroketten in een pan met hete olie. 
Dit recept is onderdeel van Lekker Vega.