Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariërsbond FacebookVegetariërsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Nieuwsbrief April


Nieuwsbrief

Floris' Weblog: Een heldere keuze tegen vlees

Floris' WeblogGenoeg van de sleur van alledag? Vliegen de volle agenda en de torenhoge hypotheek je aan? Dat kan het moment zijn om heel bewust voor vegetarische voeding te kiezen. Wie de stap maakt zal zien dat er een bevrijdend element in het verlaten van vlees schuilt.

Lees hier de hele weblog 'Een heldere keuze tegen vlees'

Verkiezing van de meest favoriete vegetarische lunch

Vegalunch verkiezingKaassoufflé of tomatensoep. Champignonomelet of die lekkere pastasalade met zongedroogde tomaatjes. Van 13 maart tot 24 april wordt de verkiezing van de meest favoriete vegalunch op het werk gehouden. Surf naar www.eatgreenatwork.nl en klik op de cartoon. Onder de deelnemers worden vijf kookboeken verloot.
Stem hier

Lushpakket voor nieuwe leden

LushNieuwe leden krijgen tot 1 mei een gratis Lush zeeppakket t.w.v. 20 euro bij hun lidmaatschap. Lush is milieuvriendelijke en proefdiervrije zeep. In het pakket zitten de bestsellers Honey I washed the kids, Karma en de nieuwe aanwinst ‘Lust’: Supersexy zeep waarin jasmijn de boventoon voert, met noten van ylang ylang, roos, vanille en sandelhout.

Als lid van de Vegetariërsbond help je ons vegetarische voeding te promoten en krijg je 4 keer per jaar het magazine Leven thuis. Benieuwd naar onze successen? Kijk hier. Lid worden kan al vanaf €24,50 per jaar. Word nu lid!

Vegacafé Utrecht

Leven lente 2012Gezellig kennis maken met andere vegetariërs bij jou in de buurt? Ervaringen uitwisselen, ideeën opdoen en delen voor leuke activiteiten, netwerken of gewoon een avondje kletsen met andere leden van de Vegetariërsbond? Dat kan allemaal  bij het Vegacafé!

Het volgende Vegacafé is dinsdag 8 mei in King Arthur in Utrecht.

Lees meer

Sponsor een Tafel

Sponsor de Langste TafelWil je ons helpen om te laten zien hoe lekker en gezellig vegetarisch eten is? En dat op een aansprekende locatie als het Museumplein in Amsterdam? Sponsor dan 1 van de 100 tafels tijdens de tweede editie van de Langste Vegetarische Tafel op woensdag 11 juli

Lees meer

VegeQ 2012

Workshop Ledendag Na het grote succes van de VegeQ, de heerlijke ledenbarbecue, vorig jaar willen we jou als lid (of niet-lid) van de Vegetariërsbond uitnodigen voor onze VegeQ! Kom smullen van heerlijke vegetarische en veganistische gerechten en maak kennis met andere enthousiaste vegetariërs.
De special guest en Chef de Cuisine van de avond is niemand minder dan Lisete Kreischer.

Lees meer

Een visvrije vlaggetjesdag

Wie droomt er niet van getuige van een revolutie te zijn? Zaterdag 9 juni is het voor iedereen mogelijk. Tijdens de traditionele vlaggetjesdag laat de Vegetariërsbond op de visafslag in Scheveningen de trend van de toekomst zien.

Lees meer

Vegetarisch Twitterspreekuur

TwitterspreekuurOok deze maand is weer een twitterspreekuur met onze voedingskundige. Deze maand is het twitterspreekuur echter op de laatste donderdag, 26 april, en van 19.00 tot 20.00. Tijdens dit spreekuur kunnen mensen via de hashtag #vegauur vragen stellen aan Vegetariërsbond-voedingskundige Sytske de Waart.

Lees meer

HQ blog

De Vegetariërsbond heeft een (bijna) wekelijkse blog die je op de hoogte houdt over wat er NVB bij zoal voor en achter de schermen gebeurt. Deze wordt wisselend door medewerkers bijgehouden. Deze maand in HQ blog:
  • Week 12: Ledenpassen - Lucie, Administratief Ledenpassen
  • Week 13: Broodje gezond of champignonomelet? - Mariëtte, Campagnecoördinator Eatgreen at work
  • Week 15: Verhuisbericht - Floris, Directeur
Lees HQ blog

Meest gestelde vraag over vegetarisch eten: Vegetariërs krijgen genoeg vitamine B12

Om misverstanden rond vegetarische voeding weg te nemen houdt de Vegetariërsbond sinds januari elke maand het Vegetarisch Twitterspreekuur. De meest gestelde vraag aan de Vegetariërsbond is of je als vegetariër genoeg vitamine B12 krijgt. Dit is één van de hardnekkige misverstanden over vegetarische voeding.

Lees meer


Bouw vegetarisch wooncomplex gaat door

De bouw van het wooncomplex De Deurvorst in Terborg voor vegetarische senioren gaat door. Wel wordt het iets kleiner dan eerder het plan was.

Lees meer

Recept: Feestelijke hapjes die ook heel goed als maaltijd gegeten kunnen worden

Basis Recept Bruchetta


  • 4 sneetjes oud brood, of afbakstokbrood in sneetjes gesneden
  • 1 teen knoflook
  • 50 ml olijfolie
  • zout

Pel de knoflook en snijd in grove stukken. Doe deze in een hoge mengbeker en voeg wat zout toe en de olijfolie. Maal dit met de staafmixer zeer fijn. Bestrijk hiermee het brood en bak het op een stukje bakpapier in een hete oven in zo’n 10 minuten knapperig bruin.
Dit kun je tot 3 dagen van te voren doen – maar let op: dit geroosterde brood is zelfs zonder dat je er verder iets mee doet zo lekker dat je er nauwelijks af kunt blijven. Maak er dus wat meer van!

Met avocado salade:

  • 1 bak cherrytomaten
  • 1 avocado
  • 1 pak (mini-)mozzarella (voor een overzicht van vegetarisch gestremde kaas zie hier)
  • beetje citroen
  • basilicum
  • zout en peper

Snijd de tomaat in vieren en de mozzarella in plakjes of stukjes. Snijd de avocado in dobbelstenen. Voeg alles bij elkaar en breng op smaak met fijngehakte knoflook, olijfolie, citroen en zout.
Doe deze salade kort voor het serveren over de bruschetta’s.

Met gebakken paddestoelen en (blauwe) kaas of geitenkaas


  • 250 gr champignons of andere paddestoelen
  • ½ el citroensap
  • 50 gr geiten- of blauwe kaas (voor een overzicht van vegetarisch gestremde kaas zie hier)
  • 1 el peterselie
  • peper en zout

Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak hierin de in stukjes gesneden champignons of andere paddestoelen zacht.
Roer de in brokjes getrokken geitenkaas of blauwe kaas en het citroensap door de champignons en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel het mengsel kort voor het serveren over de broodjes en garneer met fijngehakte peterselie.

Bruchetta’s zijn ook heel goed geschikt om met dipsauzen te serveren. Denk bijvoorbeeld aan een guacamole of een tapenade. In dat geval is het grappig om het brood in lange 1-2 cm dikke repen te snijden, dan met de knoflookolie te bestrijken en vervolgens afbakken in de oven.
Degenen die graag nog creatiever zijn kunnen ook met koekjesuitsteekvormen bruschetta’s maken in de vorm van sterretjes, hartjes, bloemetjes, vliegtuigjes en bedenk het nog meer.

Geniet van de zon en eet smakelijk!

Birgit Flüg
www.vegetarischekok.nl

Voor meer lekkere recepten, kijk op www.eatgreen.nl
Agenda
Ledenactiviteiten:
Dinsdag 8 mei: Vegacafé in Café King Arthur in Utrecht
2 juni: VegeQ in Djoj in Rotterdam

Activiteiten van anderen
3 juni: World Ocean Day in Den Haag
 
Leuke link
Tijdens de VeggieChallange van Viva las Vega's kun je de uitdaging aangaan om 30 dagen geen vlees te eten.
 
FAQ:
Wat is gelatine en waarin zit gelatine?

Gelatine is een bindmiddel dat uit slachtafval (meestal huiden en botten van runderen en varkens) wordt gehaald. In de huishoudkeuken kunnen twee soorten gelatine worden gebruikt bij het maken van producten: gelatineblaadjes en gelatine in poedervorm.

Lees meer
 
Contact
Vegetariërsbond
Nieuwezijds Voorburgwal 153
1012 RK Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.

Steun de Vegetariërsbond



Vegalunch verkiezing
 
Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter