Nieuwsbrief April 2013

Nieuwsbrief

Floris' weblog: Vleesch noch visch

Het zal je gebeuren. Lig je als vegetariër in een ziekenhuis, krijg je iedere week een maaltijd met vis aangeboden. Als je dat vriendelijk maar beleefd afslaat en het personeel er aan herinnert dat je vegetarisch eet krijg je te horen dat vegetariërs ook vis eten. Na een woordenwisseling over wat nu wel of niet vegetarisch is komt de verpleger met een exemplaar van de Dikke van Dale uit de directiekamer aanzetten en leest hieruit voor dat volgens het woordenboek een vegetariër iemand is die geen vlees en soms ook geen vis eet. Discussie afgelopen.

Lees de hele blog 'Vleesch noch visch'

Meld je snel aan voor de VegeQ

Op zaterdag 15 juni organiseren we voor de derde keer op rij de VegeQ. Deze heerlijke en gezellige vegetarische barbecue is wederom bij Djoj in Rotterdam. Daar kunnen we met een paar honderd mensen barbecueën. Dat lijkt veel, maar vorig jaar was het helemaal vol, dus meld je op tijd aan!


Lees meer

Adopteer een consultatiebureau

Weet je een crèche of consultatiebureau waar informatie over vegetarische kindervoeding verspreid zou moeten worden? Adopteer dan een crèche of consultatiebureau. Met jouw steun sturen we een pakket met flyers en brochures, zodat nog meer moeders geïnspireerd worden om de stap naar veggiemama te maken!

Adopteer een consultatiebureau

Langste Vegetarische Tafel

Ben jij bij de lekkerste en gezelligste recordpoging van het jaar en help jij ons het record Langste Vegetarische Tafel te verbreken? Kom dan op vrijdag 12 juli naar het Museumplein in Amsterdam en geniet van een heerlijk en gezellig vegetarisch lopend buffet.

Lees meer

Drop met en zonder gelatine

Ook veel vegetariërs snoepen graag en drop blijft daarbij een lekker keus. Jammer genoeg zit in veel zoete drop gelatine. Daarom deze maand in de productranking de zoete drop.

Bekijk de productranking


HQ blog: Langste Vegetarische Organisatie

Op vrijdag 12 juli organiseren we voor de derde keer de Langste Vegetarische Tafel. Die tafel van ruim 350 meter staat er jammer genoeg niet zomaar ineens. Daarvoor beginnen de voorbereidingen al maanden van te voren.

Lees de hele blog: Langste Vegetarische Organisatie

Natuur en Milieu deelt 2 miljoen vleesvervangers uit


Vanaf woensdag 10 april deelt Natuur & Milieu 2 miljoen vleesvervangers uit, mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. De actie is onderdeel van de campagne Nederland Proeft!, waarin Nederland op grote schaal kennismaakt met vleesvervangers. Het doel is om consumenten te stimuleren om vlees meer te laten staan en te kiezen voor een lekker plantaardig alternatief.

Lees meer

Nieuw keurmerkhouders Gastvrij voor Vegetariërs

 • Bare Babe (catering), Amsterdam
 • De Vegetarische Snackbar, Den Haag
 • Ristorante Arcimboldo, Haarlem

Veggiechallange

Vanaf 1 mei kun je jezelf weer uitdagen tijdens de Veggiechallange van Viva las Vegas. Je kunt de uitdaging aangaan om 1 of meerdere dagen vegetarisch of veganistisch te gaan eten.

Lees meer

Word actief

Word jij lid van het projectteam Langste Vegetarische Tafel?

Na het succes van de Langste Vegetarische Tafel vorig jaar, gaan we dit jaar op 12 juli het record nog hoger zetten. Hiervoor zijn we bezig een projectteam samen te stellen. Daarvoor zijn op zoek naar een:

Vrijwilliger tijdens onze evenementen

Help jij ons tijdens de VegeQ? Of met het koken, opbouwen en opscheppen bij de Langste Vegetarische Tafel?

Lees meer

Recept: Linzensoep met kokos en koriander

Hoewel het op de kalender al lang voorjaar is, voelen mijn botten nog steeds de snijdende wind en zijn mijn lippen schraal. Daarom nog maar weer een recept voor een hartverwarmend soepje dat heel eenvoudig te koken is en verrassend smaakt. Daarbij een salade met postelein en dadels. (Kun je bij jou in de buurt geen postelein krijgen, neem dan veldsla of spinazie).

Ter info: eiwitten (zeer belangrijk voor iedereen, maar voor vegetariërs in het bijzonder), zijn bij dit menu te vinden in de linzen, geitenkaas en zonnebloempitten. Anti-oxidanten worden geleverd door de gember en de specerijen. Bovendien is dit een zeer vezelrijke maaltijd. Interessant is ook dat de dadels zo veelzijdig zijn. Te veel om op te noemen, maar hier een paar eigenschappen van dadels: veel vitamines uit het B-complex, een hele rits mineralen en boven alles ook nog een afrodisiac. Zie voor meer informatie deze site

Linzensoep met kokos en koriander (4 personen)

 • 1 tl venkelzaad gem.
 • 1 tl koriander gem.
 • 2 el olijfolie
 • 1 lente-ui
 • 1 wortel
 • 1 ui, rood
 • 1 limoenblad
 • 2 teen knoflook
 • 1 rode pepers
 • 2 cm gember
 • 200 ml kokosmelk
 • 600 ml water
 • 50 g linzen, rood
 • 2 el citroensap
 • koriander
 • zout/peper

Doe de olie in een soeppan met dikke bodem en bak de rode ui en wortels samen met de limoenbladeren en rode pepertjes. Voeg ook de fijngesneden knoflook en gember toe. Laat ca. 5 minuten stoven. Voeg venkelzaad en koriander alsook het water en de kokosmelk toe. Breng aan de kook en voeg de goed gewassen linzen toe. Laat de soep ca. 10 minuten zachtjes koken tot de linzen gaar zijn. Breng verder op smaak met zout en peper en serveer met grofgesneden korianderblaadjes en fijgesneden lente-ui.

Posteleinsalade

 • 200 g postelein
 • 100 g geitenkaas,zacht
 • 4 el koolzaad- of olijfolie
 • 2 el citroensap
 • Peper en zout
 • 15 dadels
 • 4 el zonnebloempitten

Doe de pitten in een droge pan en zet ze op een laag vuurtje. Terwijl je de salade maakt, worden ze zachtjes geroosterd zonder gevaar van zwart worden.
Maak in een slakom de dressing van olie en citroensap, peper en zout
Halveer en ontpit de dadels (ik sneed ze in iets kleinere stukjes), meng met de dressing.
Voeg hierbij de winterpostelein en schep goed om.
Doe er dan de verkruimelde geitenkaas door.
Schep de salade op borden en bestrooi met de warme geroosterde pitten.

Eet smakelijk!

Birgit Flüg
www.vegetarischekok.nl

Voor meer lekkere recepten, kijk op www.eatgreen.nl
Agenda
Activiteiten:
15 juni: VegeQ in Centrum Djoj in Rotterdam
12 juli: Langste Vegetarische Tafel, Museumplein Amsterdam
 
FAQ: Wat zijn goede vleesvervangers?

Een vegetarisch alternatief is voedingskundig volwaardig als het minstens 0,7 mg ijzer per 100 gram bevat, en ofwel 0,13 microgram vitamine B12 ofwel 0,06 mg vitamine B1. Als je de vegetarische alternatieven langs deze meetlat legt, dan voldoen de volgende producten aan het criterium:

Ei, noten, peulvruchten en alle kant-en-klaar vleesvervangers met voldoende (al dan niet toegevoegde) B12 en ijzer: GoodBite, Vivera, Tivall en Valess

Producten die niet aan de criteria voldoen zijn:

Kaas, seitan, en de overige merken kant-en-klaar vleesvervangers als Quorn.

Lees meer
 
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.

Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter