Nieuwsbrief April 2016

Nieuwsbrief

Kooktip van de maand: noten

Noten zijn een lekkere en gezonde afwisseling voor in de vegetarische maaltijd. Er is een grote keuze aan soorten noten, zowel in smaak als in grootte. Je kunt ze gebruiken in warme en in koude gerechten. We geven een paar handige en lekkere tips:
 

 • Voeg bij warme gerechten de noten op het laatste moment toe, anders worden ze zacht.
 • Door noten te roosteren laat je de smaak extra naar boven komen.
 • In combinatie met water, olie en eventueel citroensap of kruiden kun je notencrème maken. Deze kun je vervolgens gebruiken als basis voor saus.
   

Kijk voor meer tips op onze site
En check ook onze notenwijzer
 


Help mee en kies je welkomstgeschenk:
De Groene Meisjes of Verwenbox

Om projecten als de Langste Vegetarische Tafel, de Smaaktour en Recht op Vegetarisch in de Zorg te kunnen blijven organiseren, kunnen we niet zonder de steun van jou! Donateurs zorgen ervoor dat we meer mensen kunnen helpen en verleiden om vaker vegetarisch te eten en zo dierenlevens en het milieu te sparen. Word nu donateur en kies uit twee smakelijke welkomstgeschenken: het kookboek De Groene Meisjes of een jaarabonnement op de Lekker.Vegetarisch Verwenbox.

 


 Teken voor recht op vegetarisch in de zorg

Een lekkere en gezonde vegetarische maaltijd is in een zorginstelling niet vanzelfsprekend. Vegetarische voeding is niet alleen gezonder, diervriendelijker en beter voor het milieu, maar ook goedkoper. Het is onbegrijpelijk dat een voedingswijze die zoveel voordelen biedt vaak zo weinig aandacht krijgt. Dat kan een stuk beter.
Teken de petitie gericht aan het College van Zorgverzekeraars en de Minister van Volksgezondheid op www.vegetariers.nl/zorgpetitie

Langste Vegetarische Tafel 2016

Kom samen met ruim 1900 anderen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn. Dat is namelijk wat we gaan doen op vrijdag 15 juli tijdens de 6de Langste Vegetarische Tafel. En met dat lekker vegetarisch eten verbeteren we ook nog eens een culinair record. Hoe lekker is dat!

Lees meer...

Lentenummer Lekker.Vegetarisch is nu uit!

Lekker.Vegetarisch 4Maak in de nieuwe editie van ons magazine Lekker.Vegetarisch kennis met kiemgroenten en beleef de lente in je keuken.
 • Het kookeiland: Alles over kiemen & cressen
 • De nieuwe voedingsrichtlijnen, hoe vegetarisch zijn die?
 • Vega & vasten
 • Vegetarisch op reis: uit eten tips voor Groningen en Lissabon
 • Wat is de lekkerste kaasschnitzel?
 • En nog veel meer…

Mis ’m dus niet, het lentenummer van Lekker.Vegetarisch! Word donateur en ontvang deze editie en aansluitend elk kwartaal een nieuw nummer. 

Heb jij hem al? De Lekker.Vegetarisch verwenbox

Heb jij hem al? De eerste Lekker.Vegetarisch Verwenbox van 2016 zit vol met hoogwaardige kook- en verwenproducten van topmerken zoals Provamel, Kumar’s, De Traay, Arctic Blue, Yogi Tea, Leev en Thermen Bussloo. De totale waarde van de box is €50, maar jij krijgt hem voor slechts €9,95. Ben je donateur of lid van de Vegetariërsbond dan verwen je jezelf voor slechts 5 euro. Bestel hem nu.


Een VERWENBOX helemaal speciaal voor jou samengesteld als je:

 • van lekker vegetarisch eten houdt
 • oog hebt voor de kwaliteit van de ingrediënten
 • lijf en leden graag een gezonde ‘boost’ geeft
 • open staat voor inspirerende producten
 • kiest voor een bewuste levensstijl
 • blij wordt van een pakket met flinke feel good factor
 • er van houdt om verrast te worden…

De Lekker.Vegetarisch Verwenbox bestel je snel en makkelijk via onze site en wordt binnen twee weken bezorgd. Bestellen kan via https://www.vegetariers.nl/lekker/vegaverwenbox.

 

Gratis abonnement bij donateurschap

Word nu donateur en je kunt kiezen om een jaar lang (dus 4x) de vegaverwenbox gratis te krijgen. Daarna betaal je als donateurs slechts 5 euro per box. Naast de verwenbox krijg je ook:
 • Gratis! 4 x per jaar tijdschrift Lekker.Vegetarisch t.w.v. bijna 16,- euro
 • Gratis! 10 % korting op restaurants
 • Gratis! Persoonlijk dieetconsult
Leuke en Lekkere Vega-activiteiten

Zaterdag 30 april Algemene Ledenvergadering

Kom ook naar onze Algemene Ledenvergadering. Dit jaar is de ledendag op zaterdag 30 april vanaf 17 uur. Deze vindt plaats op een goed bereikbare locatie in Amsterdam. Tijdens de Algemene Ledenvergadering wordt teruggekeken op het afgelopen jaar en worden de plannen voor komend jaar gepresenteerd. Leden kunnen natuurlijk meepraten hierover.

Lees meer
 

Zaterdag 30 april Vega Single Event

In 2016 organiseert Vegenement in samenwerking met ons en Vegadates een zestal single events in Centrum Djoj Rotterdam. De eerste van deze events is op zaterdag 30 april. Ontmoet andere vegetariërs onder het genot van een hapje en een drankje. Als lid/donateur van de Vegetariërsbond krijg je 5 euro korting!

Lees meer

Groningse kookcursus

Vind je de recepten uit de nieuwsbrief lekker? Volg dan een workshop bij de schrijver van deze recepten! Wil je vaardiger worden in het koken van gezonde recepten zonder rommel, neem dan deel aan Birgit Flüg's vegetarische kookcursus: 5 avonden in Groningen:  www.kok-aan-huis.com/kookcursus

Nieuwe Gastvrij restaurants

Bij  restaurants met het ‘Gastvrij voor Vegetariërs’ keurmerk, weet je dat er altijd voldoende keus is als je vegetarisch wilt eten. We verwelkomen deze maand weer twee nieuwe keurmerkhouders.
 • Gasterij, Leienplein 10, Apeldoorn
 • Indiaas Tandoori Restaurant Simla, 10% voordeelpaskorting, Sittard
 • Raw & More, 100% vegetarisch en 10% voordeelpaskorting, Rotterdam

Alle keurmerkhouders vind je op onze site.

Gastvrij app in Play store

De Gastvrij voor Vegetariërsapp is nu gratis te downloaden via de Play store (Android).


Smaak-on-tour: Duizenden mensen proeven tijdens VeggieWorld

We hebben tijdens VeggieWorld onze smaaktour afgetrapt. Op deze vega-beurs hebben we vele gesprekken gevoerd over hoe je lekker eet zonder vlees. We spraken met vleeseters, flexitariërs, vegetariërs en veganisten. Velen namen het magazine of informatiefolders mee, maar we gingen pas echt goed van start toen we later op de ochtend vegetarische chili lieten proeven. De hapjes vonden gretig aftrek en bijna iedereen wilde daarna het receptenkaartje mee om de chili thuis ook te maken (Benieuwd naar het recept? Je vindt het op de site). Halverwege de middag waren we al “los”, zo lekker kan vegetarisch dus zijn! Gelukkig hadden we voor de laatkomers nog vegetarische snoepjes om te proeven.

Na twee volle dagen waren we moe, maar supertrots op het resultaat. Meer dan duizend mensen hebben informatie meegenomen en geproefd hoe lekker vegetarisch eten is!

Aankomende woensdag 13 april gaat de Smaaktour verder. We staan dan op de streekmarkt van de Keukenhof in Lisse. Als je in de buurt bent, kom gezellig langs!!
https://www.facebook.com/StreekmarktKasteelKeukenhof

Ook duizenden mensen laten proeven hoe lekker vegetarisch kan zijn? Meld je aan als vrijwilliger via vrijwilligers@vegetariers.nl


Word actief

Medewerker HRM (onbetaald)

(8 uur per week)

De Vegetariërsbond werkt met een klein team van betaalde medewerkers dat een twintigtal onbetaalde medewerkers aanstuurt. Deze onbetaalde medewerkers zijn van onschatbare waarde en doen het meeste uitvoerende werk. 
Aangezien de betaalde medewerkers ook hun eigen taken hebben is het aansturen van een grote groep mensen niet altijd optimaal. Daarnaast vragen onbetaalde medewerkers een specifieke manier van begeleiding. Om onze medewerkers nog beter te ondersteunen zijn we op zoek naar een medewerker HRM (onbetaald). Deze ondersteunt met name de Coördinator Campagnes en Communicatie die de meeste medewerkers aanstuurt.

Bekijk de vacature

Office manager (onbetaald)

(8 uur per week)

De Vegetariërsbond werkt met ruim 20 betaalde en onbetaalde medewerkers in een klein kantoor met daarin ook een groot deel van de voorraad en het promotiemateriaal. Veel medewerkers zijn maximaal een dag per week op kantoor. Om alles rond het kantoor in goede banen te leiden zijn we opzoek naar een Office Manager (onbetaald) die zich bezig houdt met voorraadbeheer, facilitaire zaken en specifiek de Verwenbox.

Bekijk de vacature

Vrijwilligerscoördinator (onbetaald)

Gemiddeld 4-8 uur per week
(per direct voor minstens een half jaar)

De Vegetariërsbond promoot vegetarisch eten door te laten zien hoe lekker dat is. Dit doen we onder andere door eigen activiteiten te organiseren, maar ook door actief te zijn op festivals en beurzen. Voor beide activiteiten hebben we een groeiend aantal vrijwilligers nodig. Daarom zijn we ter ondersteuning van onze huidige vrijwilligerscoördinator op zoek naar een extra vrijwilligerscoördinator.

Bekijk de vacature

Online communicatiemedewerker Faceboook/Webredactie (onbetaald)

(Voor minstens een half jaar, gemiddeld 6-12 uur per week)

De Vegetariërsbond communiceert op verschillende manieren met diverse doelgroepen. Dit doen we veelal ook via online media. In verband met het vertrek van één van onze onlinecommunicatiemedewerkers zijn we daarom op zoek naar een nieuwe online communicatiemedewerker. Om ons hierbij te ondersteunen en te helpen zoeken we een online communicatiemedewerker, die zich specifiek bezig gaat houden met Facebook en webredactie werkzaamheden.

Bekijk de vacature

Doe de Smaakquiz en win een Lekker.Vegetarisch Verwenbox

Op een luchtige manier leren over lekker vegetarisch eten én kans maken op een smakelijke prijs? Dat is de smaakquiz. Met de quiz maak je kans op 1 van de 3 Lekker.Vegetarisch Vegaverwenboxen die we per kwartaal verloten. Als lid/donateur bent maak je extra kans! Want naast de 3 verwenboxen verloten we een extra box onder de leden en donateurs. Vind je de quiz moeilijk? Kijk gerust rond op de site en je zult een aantal antwoorden makkelijk terugvinden.

Maak de quiz

Recept: Hapjes!

Niks is zo leuk als het maken van een kleurrijke schaal vegetarische hapjes. Zie de rijkdom aan kleuren, geuren, smaken en structuren. Het water loopt je in de mond!
Zin om eens uitgebreid kennis te maken met de vegetarische keuken en daarnaast ook vele tips en trucs te leren, die altijd handig zijn om te weten? Neem deel aan mijn vegetarische kookcursus in Groningen www.kok-aan-huis.com/kookcursus

Gevulde eieren

 • 10 eieren 
 • 3 el yoghurt 
 • 2 el mayonaise 
 • 1 tl mosterd 
 • zout, peper 

Kook de eieren in 8 minuten hard. Pel en halveer ze. Meng yoghurt, mayo en mosterd. Prak de eierdooiers. Daar eieren verschillend van grootte zijn, is het het beste om eerst ¾ van het mayo/yoghurtmengsel bij de eigelen te voegen en goed te roeren, of te mixen met de staafmixer. Het moet een nog goed vormbare massa worden, die eventueel wel met een spuitzak kan worden gespoten. Breng dit op smaak met zout en peper. Vul een spuitzak met dit mengsel en vul de eieren. Als je geen spuitzak hebt, vul de eieren met behulp van 2 theelepeltjes.

Bruschetta met gebakken paddenstoelen en geitenkaas

 • 1 stokbrood   
 • 4 el olijfolie 
 • 1-2  knoflooktenen 
 • 2 uien 
 • 250 gr champignons 
 • ½ el citroensap 
 • 50 gr geiten- of blauwe kaas
 • 1 el peterselie 
 • peper en zout  

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Snijd het stokbrood (of oud brood) in plakjes van 0,5 tot 1 cm en besmeer ze met wat olijfolie met zeer fijn geraspte of gesneden knoflook en een beetje zout.  Leg het brood op bakpapier en bak het in zo’n 10 minuten goudbruin en knapperig.
Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak hierin de fijngesneden ui glazig en voeg vervolgens de in stukjes gesneden champignons toe. Bak tot alle vocht weer verdampt is. Breng pittig op smaak met zout en peper.
Plaats het koude champignonmengsel kort voor het serveren op de knapperige bruschetta en doe er nog wat stukjes geitenkaas of blauwe kaas op. Garneer tenslotte met fijngehakte  peterselie en druppel er nog een beetje citroensap over.
Verdeel het mengsel kort voor het serveren over de broodjes en garneer met fijngehakte peterselie.

Bruschetta’s met avocado, tomaat en mozzarella

 • 1 stokbrood   

 • 4 el olijfolie 
 • 1-2  knoflooktenen
 • 1 avocado
 • 1 citroen
 • 1-2 tomaten
 • 1-2 bol mozzarella
 • basilicum
 • Peper, zout

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Snijd het stokbrood (of oud brood) in plakjes van 0,5 tot 1 cm en besmeer ze met wat olijfolie met zeer fijn geraspte of gesneden knoflook en een beetje zout.  Leg het brood op bakpapier en bak het in zo’n 10 minuten goudbruin en knapperig.

Snij het vruchtvlees van de avocado in dobbelsteentjes en besprenkel met citroen. Snijd de tomaten (als je wilt haal je er eerst het velletje van af) en de mozzarella ook in kleine stukjes.
Meng alles en breng op smaak met zout en peper. Plaats dit mengsel op de afgekoelde bruchetta en strooi er nog wat grof gehakte basilicumblaadjes over.

Spiesje met minitomaat, mozzarella en basilicum

 • 10 cocktailtomaten
 • 10 kleine bolletjes mozzarella
 • 10 blaadjes basilicum (vrij grote bladeren kiezen)
 • 10 cocktailprickers of tandenstokers

Snijd de cocktailtomaten aan de bollekant doormidden. Prik een halve tomaat op een prikker. Neem een mozzarellabolletje en drapeer er een mooi groot blaadje basilicum omheen. Prik dit naast de tomaat en sluit af met de andere tomatenhelft. Kruid eventueel met een beetje peper en zout uit de molen.

Gevulde dadels met geitenkaas of roomkaas

 • 10 dadels

 • 100 g zachte geitenkaas of roomkaas
 • 5 walnoten

Snijd de kaas in 10 stukjes.
Ontpit de dadels en druk de zachte kaas in de opening.
Druk een halve walnoot in de kaas.

Guacamole

 • 1 avocado 

 • 1 sjalotje 
 • 1 teen knoflook
 • 1 cm Spaanse peper 
 • Stukje limoen met schil 
 • zout, peper 
 • 100 ml créme fraiche. 
 • 1 zak tortilla chips

Snijd het sjalotje zo fijn als je kunt.
Pel de knoflook en snijd knoflook en ook het pepertje zeer fijn.
Snijd van de limoen een reep van ca. 3 x 2 cm van alleen de buitenste schil af (dus niet het witte). Dit zou je eventueel met een dunschiller kunnen doen. Snijd deze reep in flinterdunne reepjes en vervolgens in piepkleine blokjes. Je kunt het buitenste van de limoen ook zeer fijn raspen. Halveer de avocado in de lengte, haal de pit eruit en snijd in dobbelsteentjes.
Pureer alle ingrediënten (behalve het sjalotje– die wordt bij het pureren bitter) grof in een keukenmachine of met de staafmixer. Voeg het zeer fijngesneden sjalotje toe en breng op smaak met zout en peper. Serveer met tortilla chips.
Eet smakelijk!

Birgit Flüg
www.kok-aan-huis.com

Voor meer lekkere recepten, kijk op onze site.
Agenda
Vrijdag 15 juli Langste Vegetarische Tafel
 
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.


 
Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter