Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariërsbond FacebookVegetariërsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Nieuwsbrief Augustus


Nieuwsbrief

Floris' Weblog: Lekker dineren in crisistijd

Floris' WeblogMenig vegetariër zal bij terugkomst van vakantie het gevoel hebben pionierswerk te hebben verricht. Weken heeft hij geteerd op geïmproviseerde maaltijden bereid op het gasstelletje op de camping of in de keuken in het appartement. Wil je uit eten, wat toch ook een beetje bij vakantie hoort, dan wordt het knap lastig om een geschikt restaurant te vinden. Vakantie is fijn, maar voor vegetariërs culinair niet altijd even ontspannend. Maar of het thuis echt zoveel beter is? De Vegetarische Restaurantweek van 1 tot en met 7 oktober biedt in ieder geval de mogelijkheid om de schade ruim in te halen.

Lees hier de hele weblog 'Lekker dineren in crisistijd'

Vegetarische receptenwedstrijd

Heb jij altijd gedroomd dat jou recept op de kaart van een echt restaurant prijkt? Verzin dan een orgineel gerecht waarvan iedereen het water in mond loopt en doe mee aan de receptenwedstrijd voor amateurkoks van de Vegetariërsbond.

De Vegetariërsbond organiseert een vegetarische receptenwedstrijd voor amateurkoks. De drie beste recepten worden vervolgens tijdens een finale in De Culinaire Werkplaats gekookt, waarna een jury onder leiding van Mac van Dinther (culinair journalist De Volkskrant) bepaalt welk gerecht uiteindelijk wint. Dit winnende recept zal ook tijdens De Vegetarische Restaurantweek, die van 1 tot en met 7 oktober plaatsvindt, op de kaart staan bij Brasserie Alles met Liefde.

Lees meer


Word nu lid en krijg NON*FISH*A*LI*CIOUS gratis?

De Vegetariërsbond zet deze maanden in het teken van zeewier en visvervangers. Wie nu lid wordt van de Vegetariërsbond krijgt daarom het kookboek met de fabuleuze titel NON*FISH*A*LI*CIOUS’ als welkomstgeschenk. (winkelwaarde 19,95 euro) De recepten in het boek hebben namen als Veganlicious Krabkookies, Cut The Crab Salad of No Tuna Salad. Zeewier was de een grote ontdekking voor de kookboekenauteur. Het boek is gemaakt voor mensen die wel vis eten (of al niet meer), maar ook ethische bezwaren voelen en alleen nog niet weten hoe dat het anders kan. Wat blijkt: ook de smaak van de zee hoeft de vegetariër niet te missen!

Word lid

Ledenvakantie

Heb jij zin om gezellig met medevegetariers op vakantie te gaan? Geef je dan snel op! Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat je er niet meer bij kunt en dat zou natuurlijk jammer zijn!

De geschatte kosten zijn €150,- per persoon, die kosten worden wat lager als je met zijn tweeën tegelijkertijd aanmeld en een kamer zou willen delen of als je met je kind op de kamer slaapt. We proberen ervoor te zorgen dat je geen extra kosten zult hebben (en als het mogelijk is, ontvang je een deel van het geld retour). De vakantie is in Landal Greenparks Orveltemarke in Drenthe. Dit park heeft net als alle Landal parken het Gastvrij voor Vegetariërskeurmerk. De vakantie is van 26 t/m 29 oktober. We zorgen ervoor dat er per persoon een eigen kamer geregeld wordt, de douche en toiletten zullen wel gedeeld moeten worden. Tijdens het weekend zullen er vrijblijvende activiteiten zijn als samen koken, wandelen en spelletjes. Er is een minimum van 10 inschrijvingen en de uiterste inschrijfdatum is 14 oktober. Dus schrijf je snel in.

Lees meer

Verslag excursie wilde eetbare planten

Rond 10 uur werd er verzameld bij het Hof van Twello. Er werd begonnen met een kopje kruidenthee of koffie in de mooie tuin, waar Laurette van Slobbe alvast uitleg gaf over eetbare wilde planten. Na het kopje thee werden we uitgenodigd het erf van Hof van Twello op te gaan en al snel proefden we, terwijl Laurette over de verschillende planten vertelde, van verschillende eetbare wilde planten, zoals de brandnetel, melde, hondsdraf en paardenbloemblad.

Lees meer

Eatgreensite helemaal vernieuwd!


De EatGreen Together site is helemaal vernieuwd! EatGreen Together is het social medium voor Flexetariërs, vleesminderaars en vegetariërs die samen willen af spreken om gezellig vegetarisch te koken en te eten.

De site is gebruiksvriendelijker en overzichtelijker geworden. Ook is het nu mogelijk om naast af te spreken om samen te koken, ook groepen te maken om samen aan Eatgreen at work te doen. In de nieuwe rubriek EHBE, Eerste Hulp bij Eatgreenen, helpen Eatgreeners elkaar met vegetarisch eten. Neem dus snel een kijkje op de nieuwe Eatgreensite!

Lees meer


Nieuwe Restaurants Gastvrij voor Vegetariërs

  • B&B De Kruidehoeve, Balkbrug*
  • Restaurant Shizo, Sushi & Grill, Den Haag

* Met 10% ledenpaskorting
Vind hier alle Gastvrij voor Vegetariërsrestaurants.

HQ blog

De Vegetariërsbond heeft een (bijna) wekelijkse blog die je op de hoogte houdt over wat er Vegetariërsbond bij zoal voor en achter de schermen gebeurt. Deze wordt wisselend door medewerkers bijgehouden. Deze maand in HQ blog:
  • Week 30: Internationale samenwerking - Vincent, Coördinator Campagnes en Communicatie
  • Week 33: Zomervakantie is geen vakantie - Vincent, Coördinator Campagnes en Communicatie
  • Week 34: Een kok met ambitie werkt graag met groenten - Annabelle, Relatiewever
Lees HQ blog

Lancering Hollandse Zeewierburger op Mysteryland

Door dure en intensieve en vervuilende productie van dierlijke eiwitbronnen te vervangen door plantaardige bronnen als zeewier kunnen we op deze manier een grote bijdrage
leveren aan de oplossingen, waar de wereldwijde problemen in dit tijdsgewricht, om smeken!

Dit was reden genoeg voor Lisette Kreischer, trendwatcher, foodstyliste en kookboekschrijfster, en filmmaker Mark Kulsdom om naar New York City af te reizen en op zoek te gaan
naar de Look, Feel en Taste voor het mooiste plantaardige gerecht of product met zeewier, om dit groene zeeplantje toegankelijk te maken voor de Hongerige massa's!

Lees meer

Vrijwilligers gezocht

Langste Tafel

Na het succes van de Langste Vegetarische Tafel dit jaar, willen we volgend jaar het record nog hoger zetten. Daarvoor zijn we op zoek naar vrijwilligers. We zoeken een coördinator Langste Vegetarische Tafel, die het evenement in samenwerking met het kantoor coördineert (gemiddeld 12 uur per week, oplopend tot 32 uur vlak voor het evenement), en een sponsorwerver (gemiddeld 4-8 uur), die ons helpt met het krijgen van sponsors voor voeding, drank en andere zaken, zodat het evenement voor ons betaalbaar blijft. Lijkt het jou leuk om een mooi project te werken met een geweldig evenement als uitkomst?


Lees meer

Recept: Salade en quiche

Deze keer een recept voor een heerlijk verfrissende salade en een quiche. Beide gerechten zijn uitermate geschikt voor een picknick op een lekker warme zomerse dag of een lange zwoele avond.

Salade met watermeloen en feta

Ingrediënten

  • ¼ watermeloen
  • 50 g rucola
  • een paar takjes munt
  • 125 g fetakaas of een vervanger hiervan

Voor de dressing:
  • 4 eetlepels olie
  • 1,5 eetlepels citroensap
  • 1 theelepels geraspte gember
  • zout en peper

Schil het stuk meloen, wip er zoveel mogelijk de zwarte pitten uit en snijd het vruchtvlees in blokjes. Neem de blaadjes munt van de takjes en hak grof.
Meng olie, citroensap en de geraspte gember en breng op smaak met zout en peper.
Meng de blokjes meloen met de munt, de rucola en de dressing. Verdeel over vier borden en verkruimel de fetakaas er over.
De geraspte gemberwortel kan eventueel worden vervangen door een scheut gembersiroop.

Tijm-uientaart (springvorm van 20 cm)

Ingrediënten

Bodem (alternatief: kant en klare bodem uit de supermarkt of Natuurvoedingswinkel):
  • 65 gram boter
  • 100 gr bloem
  • snufje zout
  • 1 a 2 tl ijskoud water
  • Vulling:
  • 50 gr boter
  • 750 gr (witte) uien
  • 1 groot ei
  • 2 grote eierdooiers
  • 200 ml crème fraiche
  • 2 tl mosterd
  • 1 tl tijmblaadjes
  • peper en zout
  • 60 gr rijpe kaas, geraspt (kaas is niet altijd vegetarisch, voor gegarandeerd vegetarische kaas kun je kaas met het V-keurmerk gebruiken)

Maak eerst het deeg. Meng boter, bloem en zout in een keukenmachine of met de handmixer tot een mengsel dat op grof broodkruim lijkt. Meng er met koele handen het water door. Kneed het deeg licht, stop het in een plastic zak en leg het minstens een uur in de koelkast voor je het uitrolt.

Maak tussendoor de vulling. Smelt de boter in een grote, (hapjes)pan. Snijd de uien in zeer dunne plakjes. Doe de uien in de hete boter en laat ze tussen de 40 minuten en 1 uur op een laag vuur stoven tot ze goudgeel en zacht zijn. Laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180 graden en zet er een platte bakplaat in om die voor te verwarmen. Rol het deeg zo dun mogelijk uit op een met bloem bestoven oppervlak en bekleed daarmee een taartvorm van 20 cm doorsnee en 3 cm diep. Prik de bodem meerdere keren in met een vork.

Meng ei, de eierdooiers, crème fraîche, mosterd en tijmblaadjes. Roer er voorzichtig de goudgele uien door, bestrooi met peper en zout en schep het mengsel op het deeg. Strooi de geraspte kaas er op. Zet de taart 45 minuten in de oven of net zo lang tot de vulling goudkleurig is en stevig aanvoelt. Laat 10 minuten staan voor je de taart aansnijdt.


Veel kook- en bakplezier!
Bon Appetit!

Birgit Flüg
www.vegetarischekok.nl

Voor meer lekkere recepten, kijk op www.eatgreen.nl
Agenda
(Leden)activiteiten:
Maandag 1 t/m Zondag 7 oktober: Vegetariërsbond vakantieweekend
Donderdag 20 december: Kerstdiner
 
Leuke Link

Milieu Centraal heeft een overzicht van de milieubelasting van vlees en vleesvervangers. Waaruit blijkt dat vleesvervangers natuurlijk beter zijn dan vlees, maar ook dat bv. Quorn beter voor het milieu is dan Valess.
 
FAQ:
Wat vind de Vegetariërsbond van Kweekvlees?

Als Vegetariërsbond zien we de noodzaak niet voor kweekvlees. De vegetarische keuken biedt genoeg lekkers om zonder vlees te kunnen eten, zoals vegetarische vleesvervangers, maar ook peulvruchten, bonen, ei en noten. We zien wel de voordelen die kweekvlees heeft voor het dierenwelzijn.
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.

Steun de Vegetariërsbond




 
Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter