Nieuwsbrief Augustus 2013

Nieuwsbrief

Floris' weblog: Vegetariër: Mike Tyson of Boeddha?

De gemiddelde Brit is 32 jaar op dieet (6 maanden per jaar). Het is eigenlijk een typische uitwas van de Angelsaksische cultuur, waarin alles beheerst en gecontroleerd moet worden. Engeland wordt geteisterd door een veiligheidsobsessie. Wie door het land reist wordt bij elke stap met waarschuwingen begeleid (let u op de roltrap, struikel niet over de drempel, het kan hier glad zijn etc. etc.) Het lijkt een totaal andere zaak, maar het toenemend aantal mensen dat vooral in Engeland en Amerika publiekelijk het veganisme belijdt past hier ook in, net als het hoge aantal meisjes met anorexia.

Lees de hele blog 'Vegetariër: Mike Tyson of Boeddha?'


1200 eters vestigen vega-wereldrecord

In drie jaar tijd is De Langste Vegetarische Tafel – georganiseerd door de Vegetariërsbond –  uitgegroeid tot een ware happening. En elk jaar wordt de langste tafel langer.

Zaten er bij de eerste editie in 2011 al 220 mensen aan tafel en in 2012 zelfs ruim 800, op 12 juli 2013 werden deze aantallen ruimschoots overtroffen. Ook België – eerder recordhouder met 1000 disgenoten – is ditmaal verslagen door maar liefst 1200 eters van een heerlijke vegetarische maaltijd te laten genieten. De Vegetariërsbond is trots op dit spiksplinternieuwe record!

Lees meer

Word snel lid en ontvang de Snelle Vegetariër als welkomstgeschenk

Ook deze nieuwsbrief staat weer vol met activiteiten om vegetarische voeding te promoten en informatie om vegetariërs te ondersteunen. Dit alles kunnen we niet doen zonder jullie steun. Wil jij ook dat het vegetarische aanbod in restaurants verbetert? Dat mensen worden geholpen met de stap naar vegetarische voeding? Dat moeders en kinderen goede voorlichting krijgen over hoe en waarom vaker vegetarisch eten een gezond idee is? Word dan lid!

Wie nu lid wordt krijgt als dank de Snelle Vegetariër gratis als welkomstgeschenk:  Slim, snel en slank, voor iedereen die met een druk leven in no-time -en vooral makkelijk- een verrukkelijke, gezonde, voedzame maaltijd op tafel wil zetten. Naast veel mediterrane en oosterse recepten is De Snelle Vegetariër ook ‘The Dutch Vegetarian’. Het vegetarische kookboek dat de Hollandse keuken verleidelijker dan ooit weet neer te zetten.

Word dus nu lid.

Veggie Fair: 5 en 6 oktober

Op 5 en 6 oktober vindt op Landgoed de Olmenhorst de Veggie Fair plaats. Deze wordt door Vegetafel georganiseerd in opdracht van de Vegetariërsbond in samenwerking met Vega-Life en Vegatopia.

Tijdens de Veggie Fair staan de duurzame-, biologische- en veggielifestyle centraal. Dit doen we door een productmarkt waar bedrijven zich presenteren en hun producten verkopen. Hier ligt de nadruk op biologisch, vegetarisch, plantaardig, verantwoord en gezellig. Tijdens de fair is er een leuk programma met diverse sprekers, workshops en een kinderprogramma.

Lees meer

De Vegetarische Restaurantweek: Lekker geselecteerd


De Vegetarische Restaurantweek vindt in 2013 plaats van 7 tot en met 13 oktober. Er worden bij deze derde editie maximaal 150 restaurants geselecteerd.

Tijdens De Vegetarische Restaurantweek laten de deelnemende restaurants zien hoe lekker en verrassend de vegetarische keuken kan zijn. De chefs verstaan hun vak en worden geselecteerd op hun creativiteit. Voor De Vegetarische Restaurantweek worden zij gevraagd een menu te ontwikkelen dat met recht de titel ‘bijzonder’ mag dragen.

Lees meer

Sambal: vegetarisch of toch niet?

Deze maand hebben we weer een soep onderzocht. Ditmaal champignonsoep. Een lastige, want ook een vegetariër wil een goed gevulde soep, maar dan niet met ham (waarmee de champignonsoep vaak vergezeld gaat). Wil jij weten welke champignonsoep je zonder problemen uit het schap kan halen? Kijk dan deze maand in de productranking.

Bekijk de productranking


Vegetariërsbond: “Kweekvlees overbodig en niet hét ei van Columbus”

Op 5 augustus werd de eerste hamburger van kweekvlees gepresenteerd. De Vegetariërsbond ziet geen noodzaak voor de ontwikkeling van kweekvlees. De vegetarische keuken biedt in alle opzichten genoeg om zonder vlees te kunnen eten. “Vleesvervangers worden steeds beter qua smaak en bite, daarnaast kun je vlees ook uitstekend vervangen door peulvruchten, bonen, ei en noten. Veel geld investeren in iets kunstmatigs als kweekvlees is daarom geldverspilling,” aldus Floris de Graad (directeur Vegetariërsbond).

Lees meer

HQ blog: Lekker selecteren


Tijdens het selecteren van restaurants voor De Vegetarische Restaurantweek kom ik de smakelijkste gerechten tegen. Zoals linzenpaté met kweeperencompôte, aardappelwafeltjes met gepofte knoflook, of risottokroketjes met huisgemaakte kerriemayonaise. Het water loopt me in de mond bij het bestuderen van dat vegetarische lekkers, en het doet me goed dat het beroemde gebakken ei plaats heeft gemaakt voor gerechten die culinair gewoon meetellen.

Lees de hele blog: Lekker selecteren

Nieuw keurmerkhouders Gastvrij voor Vegetariërs

 • Elements Beach, 's Gravezande


Kijk hier voor de alle Gastvrij voor Vegetariërs keurmerkhouders.


Word actief

Gezocht projectmedewerkers Horecateam (onbetaald)

Voor De Vegetarische Restaurantweek zijn we op zoek naar projectmedewerkers. Help jij ons mee? We zijn op zoek naar:

 

Projectmedewerker koksonderwijs (onbetaald)


De Vegetariërsbond werkt in het project ‘Vegucation’ samen met collega organisaties uit Duistland, België en Oostenrijk aan de ontwikkeling van een 100-urige lesmodule voor vegetarisch koksonderwijs .  Voor de gezamenlijke ontwikkeling van het lespakket en het aangaan en onderhouden van contacten met het beroepsonderwijs zijn wij op zoek naar een Projectmedewerker Koksonderwijs.

Lees meer

Coördinator Administratie  (onbetaald)

De Vegetariërsbond heeft een klein team betaalde medewerkers en werkt met veel onbetaalde medewerkers. Om deze medewerkers op gebied van administratie te coördineren zoeken we een medewerker die op maandag onze administratief medewerker kan ondersteunen met het aansturen van onze medewerkers.

Lees meer

Recept: Superfood burger met zacht geroosterde wortels en kool met een avocadosausje

Deze keer een recept voor een complete maaltijd. Basis is een burger bereid met een aantal Superfood ingrediënten. De burger is naast vegetarisch ook vrij van gluten en zuivel en zorgt daarom ervoor dat de bloedsuikerspiegel mooi gelijkmatig blijft. Daarnaast zit deze burger ook bomvol met waardevolle eiwitten, mineralen en antioxidanten. Het recept lijkt lang, maar ik heb er veel uitleg bij gegeven. Echt niet moeilijk en super lekker.
Mocht je chia-, hennep- of lijnzaad niet bij de hand hebben, vergroot dan de hoeveelheid havermout of boekweitgrutten.

Superfood burger met zacht geroosterde wortels en kool met een avocadosausje

 • Ca. 3  eetlepel kokosolie om te bakken
 • 2  uien
 • 1 teen knoflook
 • 1/2  cm  gember
 • 150 gram gehakte ongebrande cashewnoten
 • 50  gram havermout
 • 50  gram boekweitgrutten
 • 2 theelepel chiazaad
 • 2 theelepel hennepzaad
 • 4 theelepel (net) gemalen lijnzaad
 • 1 theelepel kurkuma
 • 1 theelepel komijn
 • 2 theelepel zout (Himalaya of Keltisch)
 • 2  eieren

Snipper de ui zeer fijn. Als je te grove stukjes snijdt, vallen de burgers later uiteen. Verhit 1-2 theelepel kokosolie op zeer laag vuur in een koekenpan. Voeg als de olie gesmolten is de gesnipperde ui toe en bak ze heel rustig op zeer laag vuur totdat de ui een beetje zacht begint te worden. De ui mag in dit stadium beslist niet kleuren, anders heb je later verbrande ui in je burger en dat is niet lekker.
Voeg de eveneens zeer klein gesnipperde knoflook en gember toe en bak nog heel even rustig mee. Zet van het vuur.
Meng nu in een ruime kom de gehakte cashewnoten (let op: ook de cashewnoten mogen niet te grof gehakt zijn omdat de burger anders tijdens het bakken uit elkaar valt), boekweitgrutten, havermout, het chiazaad, hennepzaad en net gemalen lijnzaad samen met de kurkuma, komijn en zout. Breek de eieren en meng samen met de gebakken ui, knoflook, gember tot een gelijkmatige massa. Vorm een bal hiervan en zet een half uur of meer in de koelkast.

Leg nu een royale strook huishoudfolie op je aanrecht. Doe hier het lekker koude, eerder bereide mengsel op en dek af met een andere royale strook folie. Plet het mengsel - tussen de folies - met je handen, een deegroller, koekenpan, fles of drinkglas, tot een gelijkmatige dikte van zo’n 0,5-1 cm dikte. Probeer rafelranden te voorkomen. Rafelranden laten tijdens het bakken los en maken je koekenpan onnodig vies. Bovendien wil je mooi burgers, niet waar?
Zet een glas of kom gevuld met water onder handbereik en pak een ronde uitsteekvorm of b.v. een borrelglas. Maak het vormpje of het glaasje even nat in het water. Dit zorgt ervoor dat het uitsteken heel gemakkelijk gaat. Steek uit het deeg een mooie rondje en zet weg op een bord of snijplank, evt. op een stuk folie. Doop de uitsteekvorm of het borrelglas voor ieder nieuw koekje opnieuw in het water. Restanten deeg kun je weer tot een bal vormen die je opnieuw plet of uitrolt tot dezelfde dikte als je eerder hebt gedaan. En vervolgens steek je de koekjes weer uit.

Verhit ca. 2 eetlepel kokosolie in een ruime koekenpan en bak de koekjes of burgers rustig op een zeer laag vuur tot ze goud geel zijn, ca. 7 minuten per kant.
 

Wortel en koolhussel

 • 1 bos bospeen
 • ¼  wittekool
 • Beetje zout
 • Beetje kokosolie

Verwarm de kokosolie zeer rustig op laag vuur in een ruime koekenpan. Voeg de evt. geschilde bospeen toe en laat zachtjes zo’n 7-10 minuten garen. Draai de wortels zo nu en dan een beetje om gelijkmatige garing te bevorderen. Snijd ondertussen de witte kool in dunne repen en voeg toe. Laat zo’n 5 minuten meebakken en breng op smaak met wat zout. Mochten de wortels te snel gebruind raken, dan kun je één of twee slok water toevoegen.

Avocadosausje

 • 1  avocado
 • +/-10 blaadjes munt
 • ½  ui
 • ½   citroen
 • scheut lijnzaadolie
 • scheut water
 • zout, peper
 • evt. iets sambal

Schil de avocado, pers de citroen uit en doe alle ingrediënten in een blender. Zet de blender aan en maal alles tot een gelijkmatige saus. Breng op smaak met zout en peper en evt. een beetje sambal


Borden opmaken:

Schik op elk bord een laagje van gestoofde witte kool en leg de winterwortels er bovenop. Rangschik de superburgerkoekjes op een mooi manier daarnaast. Lepel tot slot de avocadosaus royaal over het gerecht. Kijk of je nog ergens een toef peterselie, bieslook, koriander of iets dergelijks hebt en garneer het bord daarmee. Ik had nog wat bloeiende oregano en komkommerkruid in de tuin en dat is natuurlijk ook altijd leuk!
Succes en eet smakelijk!

www.vegetarischekok.nl

Voor meer lekkere recepten, kijk op www.eatgreen.nl
Agenda
Activiteiten:
4 t/m 6 oktober Veggie Fair, Lisserbroek
7 t/m 13 oktober De Vegetarische Restaurantweek
Vrijdag 20 december Vega kerstgourmet, Centrum Djoj Rotterdam
 
FAQ: Hoe eet ik afwisselend en gezond vegetarisch en hebben jullie daar recepten voor?

Ja, we hebben op onze site een voorbeeld weekmenu. Hierin staat een advies voor het afwisselen van de eiwitcomponent in de maaltijd. Bij elk van deze eiwitcomponenten hebben we ook een recept.

Lees meer

Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.

Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter