Nieuwsbrief Augustus 2014

Nieuwsbrief

Floris' weblog: Gezonder leven dankzij Putin?

President Putin wordt in de media aan de schandpaal genageld, maar dankzij hem zouden we nu eindelijk zicht hebben op een lang en gezond leven. Door de boycot van groente en fruit blijft de handel met grote partijen zitten. “Als iedereen zich gewoon aan de voorgeschreven hoeveelheden houdt is er niets aan de hand” roept het bedrijfsleven. Omarmt Nederland door de gedaalde prijzen massaal de groenten?

Lees de hele blog ‘Gezonder leven dankzij Putin?'


Vierde Langste Vegetarische Tafel langer, lekkerder en warmer dan ooit

Inmiddels is het alweer de vierde keer dat de Vegetariërsbond de Langste Vegetarische Tafel heeft georganiseerd. Een evenement om je vingers bij af te likken!
Bij de eerste editie in 2011 zaten er al 220 mensen heerlijk te genieten van een vegetarische maaltijd. Dat aantal groeide in de jaren erna en op vrijdag 18 juli 2014 waren er ‘nog iets meer’ gasten aangeschoven, zelfs meer dan we zelf rekening mee hadden gehouden: ruim 1.750, waarschijnlijk wel ongeveer 1.900! Gelukkig hadden we net genoeg van alles. Er waren 220 tafels, 440 banken, een kleine 1000 kilo aan eten en veel vrijwilligers die ondanks de hitte hun handen stevig uit de mouwen hebben gestoken. Alle gasten, vrijwilligers en sponsors (EkoPlaza voorop) bedankt! Het verslag met daarin de recepten is te vinden op onze site.

Lees meer

Help ons groter groeien: word lid en ontvang kookboek Vegeterranean t.w.v 34,95!

Ontvang Vegeterranean, hét Italiaanse koffietafelboek vol foto's en recepten. Gratis voor jou als je je vandaag aansluit bij De Vegetariërsbond!
Steeds meer mensen ontdekken de geheimen van de vegetarische keuken. Wij nemen je graag mee op ontdekkingstocht. Want iedere dag dat je kiest voor vegetarisch eten, heeft dat positieve gevolgen voor het milieu, voor de dieren en voor je eigen gezondheid. Kies ook voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten en laat je inspireren door De Vegetariërsbond.
Zaterdag 4 en zondag 5 oktober Veggie Fair

Op 4 en 5 oktober organiseert Vegetafel, in samenwerking met de Vegetariërsbond, deVegetarier, Vegatopia, DreamIT en Landgoed De Olmenhorst de 2e editie van de Veggie Fair. Het vegetarische evenement van deze herfst.

Vorig jaar bezochten ongeveer 10.000 gasten, jong en oud, het evenement, dat gelijktijdig gehouden werd met de appelpluk op het landgoed. Ook dit jaar zullen de evenementen samen vallen. Bezoekers staat een mooie productmarkt, een aansprekend programma en een heerlijk weekend te wachten met veel afwisselend aanbod. Een bron van Veggie-inspiratie voor het hele gezin.

De toegang van de productmarkt is gratis voor bezoekers. Voor de programmaonderdelen zal een bescheiden bijdrage worden gevraagd. De medewerkers en vrijwilligers van de Vegetariërsbond zullen in grote getale rondlopen op het evenement. Een gelegenheid bij uitstek om kennis te maken met de mensen achter de Vegetariërsbond.

Lees meer

 


Nieuwe productrankings: Currypasta en roggebrood

Deze maand leggen we currypasta's en roggebrood langs de vegetarische meetlat. welke zijn helemaal vegetarisch en welke mogelijk niet? Bekijk de rankings nu.

 

 

Gezocht vrijwilligers Veggie Fair 2014

Zaterdag 5 en zondag 6 oktober is de tweede Veggie Fair. Vorig jaar bezochten ongeveer 10.000 gasten, jong en oud, de eerste versie van dit evenement, dat gelijktijdig gehouden werd met de appelpluk op het landgoed.
Om dit evenement goed te laten verlopen zijn we op zoek naar vrijwilligers die ons kunnen helpen van deze tweede editie een nog groter succes te maken dan van de eerste editie. We zijn daarom op zoek naar opbouwers, gastheren/vrouwen, technici, tombola medewerkers, manusjes van alles en publiekvoorlichters.


Gezocht: Administratief medewerker en medewerker Gastvrij

Medewerker Administratie (onbetaald)

Ter ondersteuning van onze werkzaamheden om vegetarisch eten te promoten zijn we opzoek naar een administratief medewerker die ons ondersteund bij de administratie. Het werk is voor het grootste deel administratief en voor een kleiner deel ondersteuning van de verschillende activiteiten.

Lees meer

Medewerker Gastvrij voor Vegetariërs (onbetaald)

Het keurmerk Gastvrij voor Vegetariërs laat zien waar je vegetarische de keus hebt in de horeca. Om de informatie over dit keurmerk te verbeteren en om de administratieve kant van dit keurmerk te stroomlijnen zijn we op zoek naar een nieuwe medewerker. Als medewerker Gastvrij voor Vegetariërs werk je samen met de restaurantwerver voor dit keurmerk en val je onder de Coördinator Communicatie en Campagnes die het keurmerk beheert.

Lees meer

Recept: Moors/Siciliaanse recepten

Smaak! Daar gaat het om bij deze interessante gerechten uit de Moors/Siciliaanse keuken.
Wie denkt dat er niets is wat de Oriëntaalse keuken met de Westerse verbindt, heeft het mis. Sicilië werd zo’n 1000 jaar geleden door de Moren veroverd en zij brachten naast hun overheersing ook hun kruidige specerijen mee naar het schiereiland – en hun couscous. Tot vandaag de dag zijn deze smaken terug te vinden in een groot aantal gerechten, waarvan ik onderstaand een voorproefje geef: verrassend anders!

Onder deze recepten staan 2 links die naar informatie over mijn vegetarische kookcursus in het najaar verwijzen. Iets voor jou? Laat het me weten en ik neem je mail adres in mijn bestand op zodat we je regelmatig voor interessante workshops kunnen uitnodigen.

Eet smakelijk!
Birgit Flüg
www.kok-aan-huis.com

Moorse pasta met aubergine en kappertjes – 6 pers.

 • 500 g pasta
 • 2 aubergines
 • 3 teen knoflook
 • olijfolie
 • 3 kruidnagels
 • zout
 • 2 blik tomatenstukjes
 • 3 el zongedr. tomaat
 • 2 paprika, geel of rood
 • ½ tl paprikapoeder
 • 1 tl gem. kaneel
 • 3 el rozijnen
 • 1 el kappertjes

Snijd de aubergine in dobbelsteentjes. Hak de knoflook fijn.
Doe een scheut olie in een pan met stevige bodem en bak de knoflook heel eventjes aan. Voeg de aubergine toe en bak ca. 5 minuten. Voeg de fijngesneden paprika toe en laat ook even meebakken. Voeg de tomatenstukjes toe, de fijngesneden zongedroogde tomaten, kaneel, rozijnen en kappertjes. Laat nog zo’n 15 minuten koken. Kook ondertussen de pasta. Breng het auberginegerecht op smaak met zout en paprikapoeder.

Pesto Arabesque

 • 50 g munt
 • 25 g peterselie
 • 25 g koriander
 • 2 teen knoflook
 • 100 g gem. amandelen
 • 1 tl gem. koriander
 • 2 el citroensap
 • zout
 • 100 ml olijfolie

Was en droog de kruiden. Snijd de knoflook in grove stukken en doe alles in een blender, keukenmachine of de beker van een staafmixer. Begin met mixen. Voeg het citroensap en de olijfolie toe (bij sommige apparaten is het handig om dit direct al in het begin te doen- bij sommige apparaten is het handig om citroensap en olijfolie toe te voegen als de machine loopt). Als de massa fijn gemalen is, de overige ingrediënten toevoegen en goed op smaak brengen.

Zoete couscous (voor ontbijt of als desserts)

 • 150g rozijnen
 • 500 ml thee naar keuze
 • 2 el olijfolie
 • 200 ml water
 • ½ tl zout
 • 500 g couscous of quinoa
 • 50 g poedersuiker
 • 1 el oranjebloesemwater
 • 1 el gem. kaneel
 • rozenblaadjes
 • gesuikerde sinaasappelschil

Week de rozijnen in de warme thee gedurende 2 uur. Giet af en laat uitlekken.
Kook het water. Doe de couscous in een platte (oven)schaal, samen met de suiker, kaneel en het zout. Voeg het water, het oranjebloesemwater en de olie toe en roer met een vork luchtig door. Doe dit alle 5 minuten totdat al het vocht is opgenomen. Voeg de rozijnen toe. Serveer in mooie glazen of schaaltjes en garneer met wat rozenblaadjes en als je hebt, enkele slierten gesuikerde sinaasappelschil.


Gesuikerde Sinaasappel-/ of citroenschil

 • 4  citroenen
 • 2 sinaasappels
 • 500 g suiker
 • 250 ml water

Haal met een zesteur of met een dunschiller lange slierten van de goed schoon geboende sinaasappel of citroen. Als je een dunschiller gebruikt, is het handig om de stukjes sinaasappelschil met een mes nog verder in zeer dunne lange sliertjes te snijden. Doe de schilletjes in een kom en giet er kokend water over. Laat staan voor 30 minuten. Giet door een vergiet en dep met keukenpapier.

Breng de suiker met het water aan de kook. Als de suiker volledig is opgelost kunnen de schilletjes erbij. Zet het vuur laag en kook gedurende10 minuten. Haal van het vuur af en doe een deksel op de pan. Laat een nacht staan. De volgende dag afgieten en in een luchtdichte pot (weckpot) bewaren.
In de koelkast kun je deze schilletjes ca. 2 weken bewaren, ingevroren langer natuurlijk.

In de Groninger binnenstad geef in november weer een kookcursus van 5 avonden. Meer info:
http://www.kok-aan-huis.com/kookcursus.html
http://www.kok-aan-huis.com/kookcursus/cursus-data.html

Voor meer lekkere recepten, kijk op onze site.
Agenda
Zaterdag 4 en Zondag 5 oktober, Veggie Fair, De Olmenhorst Lisserbroek
Maandag 6 oktober tot en met zondag 12 oktober, De Vegetarische Restaurantweek
FAQ: Is het genoeg om elke dag mijn stuk vlees te vervangen door een vegetarische burger?

Het is niet nodig om dagelijks een kant-en-klaar vleesvervangers te eten als vegetariër. Naast dat ze bepaalde nadelen hebben (ze bevatten nogal veel calorieën en zijn ook nogal duur), is het belangrijk te variëren omdat de vegetarische alternatieven die er zijn, elk hun unieke bijdrage leveren aan voedingsstoffen, en door te variëren krijg je voldoende van alles binnen. Niet alle vleesvervangers bevatten bijvoorbeeld genoeg vitamine B12 of ijzer.

Lees meer
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter