Nieuwsbrief

Tip van de maand: VegeQ tips

Vleesloos barbecueën is erg lekker, maar misschien denk je: hoe doe ik dat? We zetten hier wat tips voor je op een rij:
  • Vleesvervangers kunnen lekker zijn op de barbecue, maar denk ook eens aan groentepakketjes, gepofte aardappelen of maïskolfen.
  • Rolletjes van courgette, halve paprika's en portobello's kun je met van alles vullen van kaas tot couscous.
  • Sausjes kun je ook zelf maken.
  • Eet je graag kaas? Ook dat kan op de barbecue met behulp van een raclette. Of doe halloumi of paneer op de barbecue. Deze kazen smelten niet.
  • Zorg dat je ook een lekkere salade hebt, voor als je even moet wachten tot alles gaar is.
  • Geen zin om zelf de barbecue te bedienen? Kom dan naar onze VegeQ op 17 september (zie ook elders in deze nieuwsbrief)
  • Meer tips, recepten en inspiraite. Kijk bij onze recepten (bijvoorbeeld van deze VegeQsaus of deze watermeloen op de VegeQ), Vegatopia, deVegetariër of de Vlaamse nationale Veggie BBQ dag.

 


Welkomstgeschenk: het boek De Hippe Vegetarier.

https://www.vegetariers.nl/lekker/kooktips/kookboek-van-de-maand

Om projecten zoals de 'Langste Vegetarische Tafel', de 'Smaaktour' en 'Recht op Vegetarisch in de Zorg' te kunnen blijven organiseren, kunnen we niet zonder de steun van jou! Donateurs zorgen ervoor dat we meer mensen kunnen helpen en verleiden om vaker vegetarisch te eten en zo dierenlevens en het milieu te sparen.

Word nu donateur Ontvang een jaar lang de Lekker.Vegetarisch Verwenbox boordevol verwenproducten ter waarde van minstens 30 euro óf het boek De Hippe Vegetariër van Isabel Boerdam t.w.v. 22,50 euro.


 


Zaterdag 17 september VegeQ, dé Vegetarische Barbecue van Nederland

Heb jij zin in een gezellig evenement met lekker eten? Ben je benieuwd wat je allemaal vegetarisch kan eten van de barbecue? Wil jij gewoon genieten van een heerlijk evenement op een mooie locatie? Dan moet jij 17 september naar de VegeQ, dé vegetarische barbecue van Nederland, komen! Gegrilde groenten, vegetarische worstjes en burgers, heerlijke salades, dat is maar een kleine selectie van wat je vindt op de VegeQ's (vegetarische barbecues). De VegeQ is het gezelligste vegetarische evenement en is dit jaar volledig plantaardig. Wees er bij en reserveer snel!

Lees meer

Nieuwe Lekker.Vegetarisch verwenbox is uit

Hij is uit! De nieuwe Lekker.Vegetarisch Verwenbox. Deze box is gevuld met hoogwaardige kook- en verwenproducten van: Provamel, Leev, Simon Lévelt, Johannes Molen en Go Pure. De totale waarde van de box is minstens €30, maar jij krijgt hem voor slechts €9,95. Ben je donateur of lid van de Vegetariërsbond dan verwen je jezelf voor slechts 5 euro. Bestel hem nu.


Een VERWENBOX helemaal speciaal voor jou samengesteld als je:

  • van lekker vegetarisch eten houdt
  • oog hebt voor de kwaliteit van de ingrediënten
  • je lijf en leden graag een gezonde ‘boost’ geeft
  • open staat voor inspirerende producten
  • kiest voor een bewuste levensstijl
  • blij wordt van een pakket met flinke feel good factor
  • er van houdt om verrast te worden…

De Lekker.Vegetarisch Verwenbox bestel je snel en makkelijk via onze site en wordt binnen drie weken bezorgd. Bestellen kan via https://www.vegetariers.nl/lekker/vegaverwenbox.

 

Gratis abonnement bij donateurschap

Word nu donateur en je kunt kiezen om een jaar lang (dus 4x) de vegaverwenbox gratis te krijgen. Daarna betaal je als donateurs slechts 5 euro per box. Naast de verwenbox krijg je ook:
  • Gratis! 4 x per jaar tijdschrift Lekker.Vegetarisch t.w.v. bijna 16,- euro
  • Gratis! 10 % korting op restaurants
  • Gratis! Persoonlijk dieetconsult


 

Zesde Langste Vegetarische Tafel groot succes

1.950 mensen legden klimaatoplossing op hun bord

Voor de zesde keer hebben we (Vegetariërsbond en Tivall) met vegetarisch eten een record verbroken. In hartje Amsterdam stroomden 1.950 gasten toe en proefden hoe lekker het is om vegetarsich te eten en daarmee te kiezen een  deel te zijn van de klimaatoplossing!
Een klein greep uit de positieve reacties die we hebben gehoord:
"Het menu was heerlijk, vooral de falafelballetjes waren heel lekker."
"Ik kom al drie jaar bij de Langste Vegetarische Tafel en dit was het lekkerste menu ooit, beter dan ik thuis maak."

Lees het hele verslag

Productranking: Barbecuesaus

Lekker vegetarisch barbecuen gaat niet zonder een lekker vegetarisch sausje! Maar welke saus is vegetarisch en in welke saus zit wellicht een dierlijk ingrediënt verborgen?
Bekijk hier de ranking van Barbecuesaus om meer om te bepalen welk sausje je lekker over je vegeQ kunt gieten.

In veel producten zit (verborgen) vlees. Om te zorgen dat je niet van elk product de ingrediënten hoeft te lezen, is er het Vegetarisch Productkeurmerk.  In onze productranking zijn verschillende categorieën en rankings. Uiteindelijk kunnen we alleen van producten met het productkeurmerk 100% garanderen dat ze vegetarisch zijn. 

Vegetarisch Leesvoer: Het Vegan kookboek van Adele McConnell

Dit kookboek is compact en vormgegeven door prachtige foto's.
De hoofdstukken zijn verdeeld in ontbijt en brunch, lunch, snacks en zoet, hoofdgerechten en nagerechten. In dit kookboek worden compleet plantaardige gerechten beschreven die bereid zijn met vernieuwende technieken. Voor vegetariërs, maar ook voor veganisten een fijn kookboek!

Lees de hele recensie


Vegapicknicks in Den Haag en Amersfoort

Wat geeft een meer zomers gevoel dan op een kleedje in het park zitten met lekker eten? Niets, dat dachten we ook! En daarom organiseren we de komende tijd twee vegapicknicks! Heerlijk buiten onder de blauwe hemel op het groene gras samen genieten van vegetarisch lekkers. En alles wat jij hoeft mee te nemen is je goede humeur en een paar euro. Wij zorgen voor gevulde picknickkleedjes, die je bij ons kan kopen. Het picknickkleedje is na afloop ook gelijk je afvalzak, opgeruimd staat netjes. Wij hebben er zin in en jij kan erbij zijn!

De Vegapicknick in Den Haag is op zaterdag 27 augustus van 13.00 uur tot 16.0 uur0 in het Zuiderpark.
De Vegapicknick in Amersfoort is waarschijnlijk op zaterdag 3 of zondag 4 september van 13.00 uur tot 16.00 uur, de locatie maken we binnenkort bekend.

Voor meer informatie houdt onze website en sociale media (Facebook en Twitter) in de gaten.

Word actief

Online communicatiemedewerker Webredactie (onbetaald)

(Gemiddeld 6-12 uur per week, voor minstens een half jaar)

De Vegetariërsbond communiceert op verschillende manieren met diverse doelgroepen. Dit doen we veelal ook via online media. Om ons hierbij te ondersteunen en te helpen zoeken we een online communicatiemedewerker, die zich specifiek bezig gaat houden met Facebook en webredactie. In verband met het vertrek van één van onze webredacteurs en zwangerschap van een andere webredacteur zijn we op zoek naar een nieuwe online communicatiemedewerker. Deze medewerker zal onderdeel worden van ons communicatieteam dat bestaan uit 2 online communicatiemedewerkers Instagram/Twitter, 1 online communicatiemedewerker Facebook/Twitter, 2 webredacteurs en 1 online communicatiemedewerker Facebook/Evenementen. Dit team staat onder leiding van onze Coördinator Campagnes & Communicatie.

Bekijk de vacature

Co-coördinator Smaaktour (onbetaald)

Gemiddeld 4-8 uur per week, rond activiteiten meer
(per direct voor minstens een half jaar)


De Vegetariërsbond promoot vegetarisch eten door te laten zien hoe lekker dat kan zijn. Dit doen we onder andere door eigen activiteiten te organiseren, maar ook door actief te zijn op festivals en beurzen. Voor beide activiteiten hebben we een groeiend aantal vrijwilligers nodig. Daarom zijn we ter ondersteuning van onze huidige coördinator Smaaktour op zoek naar een extra Co-coördinator Smaaktour.

Bekijk de vacature


Bekijk alle vacatures


Recept: Zoete aardappelsoep met feta

De laatste tijd vragen mij best veel mensen om makkelijke recepten omdat ze nog niet zo veel kookervaring hebben. Wel, voila: een soep waar niks mis mee kan gaan en die boordevol voedingsstoffen en langzame koolhydraten zit. Ik zou zeggen: gewoon doen!

(P.S. in het najaar geef ik in Groningen weer een kookcursus van 5 avonden. Iets voor jou of een vriend(in)? Kijk op mijn website (data helaas nog niet bekend, maar je kunt je alvast op de mailinglijst laten zetten)).

Ingrediënten

  • 1-2 uien
  • 700g zoete aardappel
  • 1 el olijfolie
  • 2-4 tenen knoflook zout zwarte peper kerriepoeder
  • 1 liter water

Garneersuggestie

  • 150 g feta
  • 2 el pompoenpitten
  • wat olijven

Bereiding

Schil de zoete aardappel en snijd deze in plakjes van ongeveer 1 cm dik. Hoe dunner je de zoete aardappel snijdt, hoe korter de kooktijd van de soep zal zijn.

Pel ui en knoflook en snijd fijn.

Doe de olie in een soeppan met dikke bodem en bak de ui zacht en glazig. Voeg de knoflook en de zoete aardappel toe en laat nog even meebakken samen met wat kerriepoeder als je dat lekker vindt. Blus af met het water. Pureer met een staafmixer of stamp met een aardappel stamper als je geen staafmixer hebt. Een blender is ook prima.

Garneersuggestie

Schenk de soep in kommen en verdeel de verkruimelde feta erover. Garneer met zacht geroosterde pompoenpitten. Lekker met vers, donker brood (even in de oven...) en verse olijven.

Eet smakelijk!
Birgit Flüg
www.kok-aan-huis.com

Voor meer lekkere recepten, kijk op onze site.