Nieuwsbrief Augustus 2015

Nieuwsbrief

Floris' weblog: Slager fleurt leven vegetariërs op

Eerder werd op deze plek al aandacht besteed aan de grootste slager van Duitsland die vanaf nu zijn kaarten op vleesvervangers heeft gezet. Deze zomer deed een Nederlandse slager hetzelfde, maar het bedrijf gaat een stap verder dan het maken van vleesvervangers. Vanaf deze zomer wordt bij de Jumbo het toch wat grauwe vriesvak met vleesvervangers opgefleurd door de kleurrijke groenteburgers van Purple Beehive. Vernieuwing uit onverwachte hoek.

Lees de hele blog 'Slager fleurt leven vegetariërs op'


Wereldrecord Langste Vegetarische Tafel verbeterd, 1900 eters verkleinen hun voetafdruk

Mooi weer, veel gezellige mensen en veel, heel veel lekker vegetarisch eten op het Museumplein in Amsterdam. Ook dit jaar hebben we weer een flinke massa mensen heerlijk laten smullen. Na eerdere edities – waar we begonnen met ruim 200 mensen in 2011 en in vier jaar tijd uitgroeiden naar een evenement met 1.750 bezoekers – hebben we dit keer 1.900 gasten kunnen trakteren op een duurzame en zeer smakelijke maaltijd. Het record van vorig jaar is hiermee naar de geschiedenis verwezen, we hebben ons wereldrecord verbeterd!

Lees het verslag

Nu extra lekker welkomstgeschenk: Vegatopia - Het kookboek

Ontvang Vegatopia - Het kookboek vol foto's, recepten en tips. Gratis voor jou als je je vandaag aansluit bij de Vegetariërsbond!
Steeds meer mensen ontdekken de geheimen van de vegetarische keuken. Wij nemen je graag mee op ontdekkingstocht. Want iedere dag dat je kiest voor vegetarisch eten, heeft dat positieve gevolgen voor het milieu, voor de dieren en voor je eigen gezondheid. Kies ook voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten en laat je inspireren door de Vegetariërsbond.

Word vandaag nog donateur en ontvang als dank voor je steun Vegatopia - Het kookboek! Naast originele gerechten, zoals een pastinaak tarte tatin, een bietenburger, bitterballen van rookkaas en een wilde tiramisu, vind je in dit boek ook gerechten die je snel en makkelijk maakt, zoals een risotto met lentegroenten, een zoete-aardappelcurry en een avocado-komkommersoep met pecannoten. Daarnaast bevat dit boek handige en lekkere tips, onder andere voor een geslaagde vegetarische barbecue, afwisselende lunches, of een bezoek aan de toko.




Daag je zelf uit met 30 dagen vegetarisch

Wil je vaker vegetarisch eten of misschien wel altijd? Wij helpen je graag op weg. Meld je aan voor de receptennieuwsbrief 30 dagen vegetarisch en je krijgt 30 dagen lang dagelijks vega-inspiratie! Elke dag een heerlijk gerecht, leuke weetjes en handige tips. Zo wordt vegetarisch eten supermakkelijk en superleuk! Meld je aan en begin direct.

Daag jezelf uit

Vegetarische Restaurantweek gaat lokaal tijdens vijfde editie

Van 5 tot en met 11 oktober is alweer de vijfde editie van de Vegetarische Restaurantweek. In heel het land zul je weer extra lekker en extra voordelig vegetarisch kunnen genieten. Dit jaar geven we de week als extra thema lokaal mee. Dit houdt niet alleen in dat je lokaal uit eten kan gaan bij de deelnemende restaurants, maar ook dat veel restaurants een menu zullen hebben met lokale producten. Dit omdat lokale producten niet alleen verser en daardoor vaak lekkerder zijn, maar ook omdat lokaal vaak milieuvriendelijker is. De eerste deelnemers maken we binnenkort bekend, dus hou de site van de Vegetarische Restaurantweek in de gaten.

Veggie Fair, het grootste veggie evenement van Nederland op Landgoed Zonheuvel te Doorn

Na twee succesvolle edities van Veggie Fair, hét vrolijke veggie evenement van Nederland, organiseert Vegetafel i.s.m. onder andere de Vegetariërsbond een derde editie. Dit jaar zal de Veggie Fair plaatsvinden op 3 en 4 oktober 2015 op Landgoed Zonheuvel te Doorn. Ook tijdens deze 3e editie van de Veggie Fair staat de duurzame, biologische en veggie lifestyle centraal. De nadruk ligt bij Veggie Fair op biologisch, vegetarisch, plantaardig, verantwoord en zeker niet onbelangrijk, gezellig en kindvriendelijk! Kom met het hele gezin genieten. De Veggie Fair is reuze geschikt als familie uitje.

Lees meer

Word actief: Medewerkers gezocht!

Projectmedewerker Veggie Chef of the Future Event (onbetaald)

(eind augustus tot minstens maart 2016, idealiter draai je daarna nog mee met de andere projecten)
gemiddeld 4-8 uur per week, vlak voor en tijdens het evenement kan dit oplopen tot 16-32 uur p/w afhankelijk van de functie.


In 2015 organiseerden we het eerste Veggie Chef of the Future Event waar een kleine 75 koks hun vaardigheden om vegetarisch te koken verbeterden. We willen in 2016 dit evenement een vervolg geven en hier een nog beter evenement van maken. Om dit evenement mede te coördineren zoeken we een projectmedewerker die het evenement kan doorontwikkelen naar een nog beter evenement.

Bekijke de vacature

Algemeen medewerker (onbetaald)

(7 uur per week, augustus tot minimaal februari)

De Vegetariërsbond is een organisatie met slechts enkele betaalde medewerkers. Daarom maken we voor veel taken gebruik van onbetaalde medewerkers. Voor de ondersteuning bij diverse activiteiten en werkzaamheden zijn we op zoek naar een veelzijdige algemeen medewerker. Als algemeen medewerker help je ons bij werkzaamheden waar we op dat moment ondersteuning bij nodig hebben. Het kan gaan om het helpen met organiseren van evenementen, onderzoek doen voor bijvoorbeeld de productranking of helpen bij het verwerken van aanmeldingen van leden.

Bekijke de vacature

Nieuwe keurmerkhouders Gastvrij voor Vegetariërs

  • De Cantharel/ Van der Valk Apeldoorn, Apeldoorn

Kijk hier voor de alle Gastvrij voor Vegetariërs keurmerkhouders of raadpleeg de app via m.vegetariers.nl/gvv.

Recept: Licht pittige Nasi

NasiHet geheim van een goede nasi zijn de kruiden en de variatie in groenten. Er zijn honderden soorten nasi te bedenken. Een paar ideeën en varaities zetten we hieronder op een rijtje.

Vegacademy kooktip: Maak je eigen nasi kruidenmengsel!
Vijzel alle ingredienten:
  • 1 theel kurkuma (geelwortel)
  • 1 theel gemalen komijn (djinten)
  • 1 theel korianderkorrels of gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 cm verse gember, of 1 theel gemberpoeder (of Thaise Laos)
  • minisnufje kaneel
  • halve theel citroengras (sereh)

Vegacademy nasi variaties:
  • Bak met de ui en knoflook blokjes verse mango mee en strooi als laatste cashewnoten over je gerecht
  • Voeg preiringen, paprikablokjes, stukjes wortel en taugé toe
  • Roerbak twee geklutste eieren mee of bak een omeletje, snijd die in dunne reepjes en voeg als laatste toe aan je nasi.

Ingrediënten


Voor 3 personen
  • 250 gr basmatirijst                  
  • 2 sjalotten                          
  • 2 teentjes knoflook 
  • zelf gemaakt nasimengsel of zakje nasikruiden                
  • halve rode peper, of naar smaak                     
  • 1 paksoi            
  • 100 gr sojabonen  
  • gearomatiseerde wokolie                         

Bereiding


Bereidingstijd: 20-30 minuten
Kook eerst de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing.

Pel de sjalotten en snijd ze in kleine stukken. Pel ook de knoflook en snijd deze fijn.

Snijd de paksoi in stukken, verwijder het onderste deel.

Snijd de peper in hele dunne ringetjes.

Verhit een scheut olie in de wokpan en fruit hierin kort de sjalotten en de knoflook, samen met de nasi kruidenmix.

Voeg de peper en de rijst toe en roerbak de nasi circa 3 minuten. Roerbak nog 1 minuut de paksoi en de sojabonen mee, zodat de groente nog een beetje knapperig blijft.

Breng op smaak met zout, peper en een scheutje ketjap.

Eet smakelijk!

Lisanne Koopmans (foto) en Jacinta Bokma (adviezen)

Voor meer lekkere recepten, kijk op onze site.
Agenda
Zaterdag 3 en zondag 4 oktober Veggie Fair
Maandag 5 tot en met zondag 11 oktober, De Vegetarische Restaurantweek
 
FAQ: Ik ben net bevallen, waar moet ik rekening mee houden zodat mij kind goede voeding krijgt?

De eerste fase is simpel: je kindje drinkt aan de borst. Op verzoek, dus hij bepaalt helemaal zelf hoeveel hij drinkt. Nu de bijvoeding komt kijken, krijgen de ouders een andere verantwoordelijkheid erbij, want je wilt je kind een gezonde, volwaardige en vegetarische voeding aanbieden. Heel moeilijk is het niet.

Lees meer
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.





Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter