Nieuwsbrief September 2015

Nieuwsbrief

Floris' weblog: Zwaarmoedige bietjes en vrolijke prei

De vijfde editie van de Vegetarische Restaurantweek komt er aan! Tijdens de week draait alles om kwaliteit. Voor de fijnproevers gaan we op zoek naar de beste ingrediënten en betreden we onontgonnen terrein.

Het thema van de Vegetarische Restaurantweek is dit jaar ‘lokaal’. Lokaal wint snel aan populariteit, het is zelfs populairder dan biologisch.

Lees de hele blog 'Zwaarmoedige bietjes en vrolijke prei'


Vegetarische Restaurantweek gaat lokaal tijdens vijfde editie

Van 5 tot en met 11 oktober is alweer de vijfde editie van de Vegetarische Restaurantweek. In heel het land zul je weer extra lekker en extra voordelig vegetarisch kunnen genieten. Dit jaar geven we de week als extra thema lokaal mee. Dit houdt niet alleen in dat je lokaal uit eten kan gaan bij de deelnemende restaurants, maar ook dat veel restaurants een menu zullen hebben met lokale producten. Dit omdat lokale producten niet alleen verser en daardoor vaak lekkerder zijn, maar ook omdat lokaal vaak milieuvriendelijker is. De eerste deelnemers maken we binnenkort bekend, dus hou de site van de Vegetarische Restaurantweek in de gaten.

 

Nu extra lekker welkomstgeschenk: Vegatopia - Het kookboek of gratis uit eten tijdens de Vegetarische Restaurantweek

Kies nu jouw lekkere welkomstgeschenk. Gratis voor jou als je je vandaag aansluit bij de Vegetariërsbond!
Steeds meer mensen ontdekken de geheimen van de vegetarische keuken. Wij nemen je graag mee op ontdekkingstocht. Want iedere dag dat je kiest voor vegetarisch eten, heeft dat positieve gevolgen voor het milieu, voor de dieren en voor je eigen gezondheid. Kies ook voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten en laat je inspireren door de Vegetariërsbond.

Word vandaag nog donateur en ontvang als dank voor je steun Vegatopia - Het kookboek of ga gratis uit eten tijdens de Vegetarische Restaurantweek! Wat kies jij? Lekker koken of lekker eten?
Veggie Fair, het grootste veggie evenement van Nederland op Landgoed Zonheuvel te Doorn

Na twee succesvolle edities van Veggie Fair, hét vrolijke veggie evenement van Nederland, organiseert Vegetafel i.s.m. onder andere de Vegetariërsbond een derde editie. Dit jaar zal de Veggie Fair plaatsvinden op 3 en 4 oktober 2015 op Landgoed Zonheuvel te Doorn. Ook tijdens deze 3e editie van de Veggie Fair staat de duurzame, biologische en veggie lifestyle centraal. De nadruk ligt bij Veggie Fair op biologisch, vegetarisch, plantaardig, verantwoord en zeker niet onbelangrijk, gezellig en kindvriendelijk! Kom met het hele gezin genieten. De Veggie Fair is reuze geschikt als familie uitje.

Lees meer

Daag je zelf uit met 30 dagen vegetarisch

Wil je vaker vegetarisch eten of misschien wel altijd? Wij helpen je graag op weg. Meld je aan voor de receptennieuwsbrief 30 dagen vegetarisch en je krijgt 30 dagen lang dagelijks vega-inspiratie! Elke dag een heerlijk gerecht, leuke weetjes en handige tips. Zo wordt vegetarisch eten supermakkelijk en superleuk! Meld je aan en begin direct.

Daag jezelf uit

Word actief: Medewerkers en vrijwilligers gezocht!

Vrijwilligers gezocht voor de Veggie Fair

Zaterdag 3 en zondag 4 oktober is de derde Veggie Fair op landgoed Zonneheuvel in Doorn. Vorig jaar bezochten duizenden gasten, jong en oud, dit evenement. Bezoekers staat een mooie productmarkt, een aansprekend programma en een heerlijk weekend te wachten met veel afwisselend aanbod. Een bron van Veggie-inspiratie voor het hele gezin.

De Veggie Fair wordt georganiseerd door Vegetafel, in samenwerking met de Vegetariërsbond, Vegatopia, DreamIT en Yarrah. Om dit evenement goed te laten verlopen zijn we op zoek naar vrijwilligers die ons kunnen helpen van deze tweede editie een nog groter succes te maken dan van de eerste editie. We zijn daarom op zoek naar opbouwers, technici, manusjes van alles en publiekvoorlichters. Het is hierbij mogelijk dat je wordt gevraagd om af en toe van taak te wisselen (dit is afhankelijk van de taak en het aantal vrijwilligers).

Lees meer


Projectmedewerker Veggie Chef of the Future Event (onbetaald)

(september  tot minstens maart 2016, idealiter draai je daarna nog mee met de andere projecten)
gemiddeld 4-8 uur per week, vlak voor en tijdens het evenement kan dit oplopen tot 16-32 uur p/w.


In 2015 organiseerden we het eerste Veggie Chef of the Future Event waar een kleine 75 koks hun vaardigheden om vegetarisch te koken verbeterden. We willen in 2016 dit evenement een vervolg geven en hier een nog beter evenement van maken. Om dit evenement mede te coördineren zoeken we een projectmedewerker die het evenement kan doorontwikkelen naar een nog beter evenement.

Bekijke de vacature

Kom ook naar PuurFair

Een gratis cursus raamtuinieren? Luisteren en kijken naar een prachtlezing over de zee of een workshop Eten uit de buurt volgen op De Ceuvel? Dit en nog veel meer vind je op PuurFair, 19 én 20 september in Undercurrent, Amsterdam Noord. Ook de wij zijn aanwezig met een lezing en een stand en er is heerlijk vegetarisch eten. www.puurfair.nl of www.facebook.com/puurfair

Vegakids bestaat 1 jaar

In september bestaat Vegakids 1 jaar. Vegakids is onze website speciaal gemaakt voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Deze verjaardag wordt geviert met de verloting van een Vegakids-Verjaardags-Verrassingspakket. Jij of je kind kan meedingen via www.vegakids.nl.

Deze actie loopt tot en met 21 september 2015.

Recept: Southwest Nachos en quesadilla's

Het kan nog net even: heerlijke zomerse recepten uit Mexico!
Helemaal niet moeilijk, snel klaar te maken en goed van tevoren te bereiden zodat je lekker veel tijd hebt als je gasten arriveren.
Ik hoop dat jullie smaakpapillen bij het leze van deze lekkere recepten al in werking komen ;)
Wist je trouwens dat we 29 en 30 september weer beginnen met twee nieuwe groepen van de Vegetarische kookcursus in de binnenstad van Groningen? Iets voor jou? Kijk snel op: http://www.kok-aan-huis.com/kookcursus.html

Southwest Nachos

 • 200 g Tortilla chips
 • 400 g zwarte bonen uit blik
 • 1 groene paprika
 • 1 blikje mais
 • 1 tl komijn
 • 50 g zwarte olijven
 • zout en peper
 • 200 g geraspte kaas
 • 4 tomaten
 • 1 rode ui
 • bosje koriander
 • beetje citroensap
 • ½ avocado

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Leg een stukje bakpapier in een bakblik en spreidt de helft van de tortillachips op het bakpapier uit.
Neem een grote kom en doe daar de uitgelekte zwarte bonen, fijngesneden groene paprika, uitgelekte mais en komijn in. Roer het geheel en breng dit op smaak met zout en peper. Nadat het mengsel op smaak gebracht is, lepel je dit over de tortilla chips die al in het bakblik liggen. Strooi er vervolgens de geraspte kaas en de fijngesneden zwarte olijven over. Dek dit daarna af met de overige tortilla chips en plaats alles 5 tot 6 minuten in de oven, totdat de kaas gesmolten is.
Gebruik dezelfde kom waar het mengsel in heeft gezeten en doe hier nu de fijngesneden ui en tomaten in samen met de fijn gesneden koriander en wat citroensap. Roer tot slot dit heel voorzichtig en voeg de in blokjes gesneden avocado toe. Ook dit breng je op smaak met zout en peper. Lepel dit mengsel over de afgebakken Southwest Nachos.

Brie, mango en uien quesadilla

 • 1 el olijfolie
 • 1 witte ui
 • chilisaus
 • ronde tortilla’s
 • 200/250 g brie
 • bosje koriander
 • ½ papaya of 2 nectarines of 1 Mango
 • zure room/creme fraiche
 • beetje geraspte kaas

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Snipper het uitje heel fijn en bak het samen met de chilisaus gedurende ca. 4 minuten tot dat het lekker zacht en aromatisch is. Laat dit iets afkoelen.
Leg de tortilla’s op een met bakpapier bekleed bakblik en snijd eventueel dubbele lagen tortilla’s weg. Let op; je krijgt dus maar 1 laagje tortilla’s.
Plaats de gebakken uitjes, de in platte stukjes gesneden brie, de koriander en 1 van de 3 fruitsoorten op de tortilla’s. Dek alles af met een nieuwe laag tortilla’s en druk dit een beetje aan. Spreidt vervolgens over het geheel een beetje geraspte kaas.
Bak totdat de kaas gesmolten is en de vulling goed verwarmd is. Waarschijnlijk duurt dit een minuut of 8, maar houdt dit goed in de gaten. Nadat het uit de oven is gekomen snijd je de ronde tortilla in wiggetjes en serveer je dit met zure room.


Veel kookplezier en eet smakelijk!
Birgit Flüg
www.kok-aan-huis.com

Voor meer lekkere recepten, kijk op onze site.
Agenda
Zaterdag 19 en zondag 20 september PuurFair
Zaterdag 3 en zondag 4 oktober Veggie Fair
Maandag 5 tot en met zondag 11 oktober, De Vegetarische Restaurantweek
 
FAQ: Op jullie site staat dat een bepaald product het productkeurmerk heeft, maar ik zie het niet op de verpakking staan. Hoe kan dat?

Producenten kunnen het productkeurmerk bij ons aanvragen. Als wij dit toekennen dan heeft de producent het recht om dit logo te voeren. Het is echter geen plicht. Soms wil de producent het keurmerk voor een andere markt (bijvoorbeeld Duistland) of past het tijdelijk niet op de verpakking. Zo kan het zijn dat je het keurmerk in Nederland niet op de verpakking ziet staan. Dit houdt echter niet in dat het product niet-vegetarisch is.

Lees meer over het productkeurmerk
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.

 
Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter