Nieuwsbrief December


Nieuwsbrief

Floris' weblog: Twee haantjes vrij


De enige reden waarom de bio-industrie kan bestaan is omdat het in volledige anonimiteit gebeurt. Wordt die anonimiteit doorbroken en de slacht van dieren zichtbaar gemaakt, dan proberen we dit zo snel mogelijk weer weg te stoppen. Dat de praktijk intussen gewoon doorgaat lijkt daarbij minder belangrijk dan onze gemoedstoestand. De commotie rond de aangekondigde slacht van de haantjes Foppe en Paul illustreert dit pijnlijk.

Lees de hele blog 'twee haantjes vrij'

Kerstcampagne van start met Flappie

De Vegetariërsbond lanceert YouTube wedstrijd voor vervanger hit Youp van ’t Hek

We zijn onze campagne voor een vleesloze kerst begonnen met een wedstrijd voor een opvolger van de kerstklassieker Flappie van Youp van ’t Hek. De Vegetariërsbond roept mensen op om een YouTube filmpje te maken met een lied op de melodie van Flappie. De tekst moet gaan over waarom men voor een vegetarisch kerstdiner zou moeten kiezen. “Kerst wordt steeds meer een feest van vooral veel en lekker eten. Wij willen laten zien dat dit kan zonder dierenleed. Het lied Flappie is daarvoor een leuke aanleiding”, aldus Floris de Graad (directeur).

Lees meer

Heerlijk Vegetarische Kerstdiner

Authentieke Tabbouhlet, Sobanoedsels met geroosterde sesamzaadsaus, Tofu vindaloo curry en Toffe Pekan pudding dit zijn maar enkele van de gerechten die in het buffet te vinden zijn van ons heerlijk 3 gangen kerstdiner op donderdag 20 december in Utrecht. Kom jij meesmullen?

Lees meer

 

Vegetarische kerst met de Vegetariërsbond

Het kerstfeest staat de laatste jaren steeds meer in het teken van veel eten, en dan vooral van het eten van veel vlees. Om te laten zien dat het anders kan, houden we in december een kerstcampagne. Tijdens deze campagne stimuleren we via online acties en lekkere recepten mensen om tijdens kerst niet Flappie, maar een lekker groentegerecht op tafel te zetten. Wil ons werk steunen word dan lid! Ben je al lid, overweeg dat een extra gift. Alle steun is welkom!

Kerstkaart


Stuur deze kerstkaart naar je vrienden of deel deze op Facebook of Twitter.

Download de kaart


Lezing Dr. Joy: Why we Love Dogs, Eat Pigs and Wear Cows

Op donderdag 13 december om 19.30 organiseren de Vegetariërsbond en SPiN (Studenten Psychologie in Nijmegen) een lezing van Dr. Melanie Joy, professor psychologie en sociologie aan de Universiteit van Massachussets.

In haar boeiende presentatie legt Melanie Joy uit wat zij bedoeld met carnism, het onzichtbare geloofssysteem dat onze perceptie over het eten van vlees vormgeeft. Hierdoor houden we van sommige dieren, terwijl andere dieren eten zonder te weten waarom.

Lees meer

Nominaties meest sexy vegeteriër verkiezing Wakker Dier bekend

Wakker Dier heeft de nominaties voor de meest sexy vegetariër verkiezing van 2012 bekend gemaakt. Je kunt nu stemmen op de 16 genomineerden.

Lees meer

HQ blog:Vegetarisch eten is van alle tijden

Zelf ben ik erg geïnteresseerd in geschiedenis. Verder kook ik graag. Vandaar dat ik met veel genoegen voor de wintereditie van Leven een artikel schreef over vegetarisch eten in de Middeleeuwen. Hiervoor sprak ik met Christianne Muusers, die gespecialiseerd is in Europese middeleeuwse kookteksten en hierover regelmatig wetenswaardigheden en recepten publiceert

Lees de hele blog: Vegetarisch eten is van alle tijden

Vervang- en gemakslijst maakt vleesminderen makkelijker

De Vegetariërsbond heeft de Vervang- en Gemakslijst ontwikkeld voor de beginnende (en meer gevorderde) vegetariër en vleesminderaar, die soms denkt: "vroeger deed ik iets met vlees in mijn maaltijd, maar wat zou ik daar nu voor kunnen gebruiken? Of wat zijn producten waar ik op moet letten als ik vegetarisch wil eten?"

Lees meer

De Leest beste restaurant tijdens De Vegetarische Restaurantweek

Restaurant De Leest uit Vaassen kreeg van haar gasten het hoogste cijfer tijdens De Vegetarische Restaurantweek. Dit sterrenrestaurant kreeg gemiddeld een ruime 9. Residence Rhenen en Brasserie Wakker (Eemnes) scoorden het best van de restaurants zonder een Michelinster.

Lees meer

Vrijwilligers gezocht

Coördinator en sponsorwever Langste Vegetarische Tafel

In 2013 willen we de Langste Vegetarische Tafel een nog groter succes maken dan in 2011 en 2012 (respectievelijk 210 en 800 deelnemers). We zijn hiervoor op zoek naar vrijwilligers die ons kunnen helpen met de organisatie. Dit kan zijn als coördinator of als sponsorwerver.
Lees meer

 

Stagiair Communicatie

De Vegetariërsbond treedt de afgelopen jaren steeds meer naar buiten met de boodschap dat vegetarisch eten lekker, gezond en goed voor het milieu is. Echter we denken dat er nog meer kansen liggen bij het bereiken van diverse media met onze boodschap. Daarom zijn we op zoek naar een stagiair communicatie.
Lees meer

Kantoorvrijwilliger

We organiseren veel activiteiten en hebben een kleine vaste staf. Voor het succes van de activiteiten is de inzet en bijdrage van vrijwilligers onmisbaar. Voor de ondersteuning bij diverse activiteiten en werkzaamheden zijn we op zoek naar een veelzijdige kantoorvrijwilliger.
Lees meer

Belegen kaas vegetarisch of niet?

De tweede productranking is er. Dit keer met kaas. In veel kaas zit stremsel afkomstig van het gedode dier. Daarom zetten we dit keer kazen op een rijtje. Welke zijn vegetarisch gestremd, welke vermelden niet waar het stremsel vandaan komt (en zijn dus waarschijnlijk niet vegetarisch) en welke zijn zeker niet vegetarisch.

Bekijk de productranking


Nieuwe Restaurants Gastvrij voor Vegetariërs

 • Fine Fresh Food, The Green Takeaway, Den Haag
 • Vegetarisch eethuis "Voorheen Slagerij de Jong", Nijmegen

Vind hier alle Gastvrij voor Vegetariërsrestaurants.

Voor onze veggiemamacampagne zijn we op zoek naar klokkenluiders over crèches

Kinderen die op crèches smeerworst krijgen of (hamkaas) chips. Het komt jammer genoeg voor. Terwijl dit helemaal niet goed voor kinderen is. We zijn op zoek naar ouders of mensen die in crèches werken, die klokkenluider willen zijn over dit onderwerp. Dus ligt bij jouw crèche de kast vol met ongezonde voeding en onnodige vleesproducten, laat het ons weten. Natuurlijk kun je als klokkenluider anoniem blijven. We willen de misstanden in crèches gebruiken om het ongezond eten en het eten van veel vlees bij kinderen ter discussie te stellen. Je kunt je melden via info@vegetariers.nl

Recept: Mijn lekkerste spruitjes met quorn

Het fijne aan de winter is dat er weer lekkere spruitjes zijn. Een aantal jaren geleden las ik een recept waarin spruitjes werden gecombineerd met appeltjes, dat vond ik zo lekker dat ik mijn eigen variatie daarop heb gemaakt.

Het beste kun je deze eenpansmaaltijd in een ruime wok bereiden. Beslist niet wokken, maar zachtjes garen. De vorm van de wok maakt het makkelijk om goed te roeren en overzicht te houden.

Als je een beetje handig bent in het snijden van groenten, hoef je niets voor te bereiden. Je snijdt, roert en stooft – alles tegelijk - tot het zalige gerecht klaar is en dan eet je het lekker op!

Ingrediënten (2 personen)

 • 1 flinke ui
 • 2 koffielepels verse gember, fijngesneden
 • 2 teen knoflook
 • 500 g spruitjes
 • 2 zoete aardappels
 • ½ pompoen
 • 250 g quorn stukjes
 • 1-2 appels
 • Zout en peper
Maak de ui schoon en snipper ze. Verwarm in een wok de olie en voeg de ui toe. Laat zachtjes 5-10 minuten bakken totdat ze goudgeel zijn. Snijd ondertussen knoflook en gember heel fijn. Maak de spruitjes schoon. Als je grote spruitjes hebt, snijdt je in de onderkant een kruisje. De spuitjes garen dan sneller. Voeg gember, knoflook en spruitjes aan de uien toe en laat zachtjes meebakken. Als het geheel te droog wordt, voeg je ca. 100 ml water toe en laat je alles zachtjes verder garen. Maak de zoete aardappels schoon, snijd ze in dobbelstenen en doe ze ook in de wok. Roer even. Maak de pompoen schoon en snijd in dobbelstenen. Voeg samen met de quorn toe aan de overige groenten, roer en voeg evt. nog wat water toe. De groenten moeten in weinig vocht garen. Schil desgewenst de appel, snijd hem in dobbelstenen en voeg bij de rest. Laat nog even ca. 5 minuten smoren en proef dan even of alle groenten gaar zijn. Een en ander is natuurlijk afhankelijk van hoe groot je de groente hebt gesneden. Breng op smaak met peper en zout en: smullen maar.

Eet smakelijk!

Birgit Flüg
www.vegetarischekok.nl

Voor meer lekkere recepten, kijk op www.eatgreen.nl
Agenda
(Leden)activiteiten:
Donderdag 13 december: Lezing Melany Joy in Nijmegen
Donderdag 20 december: Kerstdiner
Zaterdag 19 januari: Nieuwjaarsborrel
 
Artikel van de maand

Cadeautip! Het Meat Free Monday kookboek

Cadeautip! Dit boek maakt het voor iedereen makkelijk om de stap naar tenminste één vegetarische dag per week te maken. Paul McCartney en zijn dochters hebben recepten verzameld voor alle 52 weken van het jaar.

Bekijk in de webwinkel.
 
Een deel van de opbrengst van de webshop gaat naar de Vegetariërsbond.
 
FAQ:
Hoe maak ik een smakelijk vegetarische kerstmaaltijd?

Voor onze kerstcampagne hebben we een lekker kerstmenu samengesteld. Dit menu bestaat uit vooraf Gribnoy Sup, als tussengerecht preitaart, als hoofdgerecht seitanstoferij met als bijgerecht rode kool met kum...wat? en als toetje tiramisu. Mogelijk een goede inspiratie voor jouw vleesloze kerstmenu.

Zie het menu
 
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor
ingezonden mededelingen.

Steun de Vegetariërsbond

 
Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter