Nieuwsbrief December 2013

Nieuwsbrief

Floris' weblog: Sexy Vegetariërs of Beter Leven

De Vegetariërsbond organiseert dit jaar de achtste editie van de Sexy Vegetariër verkiezingen. Illustere personen hebben de titel al mogen ontvangen. Toch krijgen we een enkele keer de opmerking dat de verkiezing een ordinaire vleeskeuring is, maar dan vegetarisch.

Lees de hele blog ‘Sexy Vegetariërs of Beter Leven


Stem voor de Meest Sexy Vegetariër

Tot 15 december kunt je stemmen voor de achtste verkiezing van de Meest Sexy Vegetariër. Voorgaande jaren wonnen onder andere Nicolette Kluijver, Guido Weijers, Sanne Vogel en Boris van de Ven. De genomineerden van dit jaar kun je hieronder vinden. We organiseren deze verkiezing, omdat er nauwelijks een persoonlijke keuze is te bedenken die meer positieve gevolgen heeft voor mens, dier en milieu dan de keuze voor vegetarische voeding.

Lees meer

Vrijdag 20 december: Veggie kerstgourmet

Heb jij zin in een gezellig kerstdiner, helemaal speciaal ontworpen voor vega’s en vegan’s? Groenten, fruit, vleesvervangers, rijst, aardappeltjes, brood, vele sausjes… je raad het al, gourmetten. Niet zomaar gourmetten, de Vegetariërsbond kerst-veggie-gourmet komt eraan.

Lees meer

Woensdag 18 december: Meest Sexy Vegetariër @ Melkweg

Op woensdag 18 december wordt de Meest Sexy Vegetariër bekend gemaakt en jij kan daar bij zijn! Tijdens Meest Sexy Vegetariër @ Melkweg worden niet alleen de winnaars van de verkiezing bekend gemaakt, maar treden ook diverse genomineerden op. De toegang is gratis, maar aanmelden is wel zeer gewenst.

Lees meer

 

Organiseer jij straks de VegeQ en Langste Vegetarische Tafel?


Wil jij ruim een half jaar lang werken aan evenementen om vegetarisch eten te promoten? Voortbouwen op succesvolle evenementen die al een aantal jaar worden georganiseerd? Werkervaring opdoen met het werken in de non-profitsector, het organiseren van evenementen of werken met vrijwilligers? Of wil je gewoon onderdeel uit maken van een beweging die ervoor zorgt dat er steeds meer vegetarisch wordt gegeten? Wordt dan lid van het projectteam Evenementen. Voor dit team zijn we op zoek naar:
 

 

Meld misbruik Vegetarisch productkeurmerk

Vorige maand hadden we het er al over in de HQ blog: Vegetarische Fake. Steeds meer bedrijven en restaurants proberen mee te liften op de bekendheid van ons productkeurmerk en gebruiken illegaal ons logo of gebruiken een logo wat er sterk op lijkt. Regelmatig zijn dit ook nog eens producten die de toets van ons keurmerk niet zouden doorstaan (denk bijvoorbeeld aan kaassouflé's met niet-vegetarische kaas of producten met verborgen vlees). Als we misbruik zien, dan spreken we de producent of het restaurant er op aan, maar we zijn niet overal. Daarom willen we jullie vragen om misbruik van het productkeurmerk te melden via productkeurmerk@vegetariers.nl. Alvast bedankt voor jullie hulp!


Snacks: vegetarisch of toch niet?

Ook als je vegetarisch eet wil je soms wat snacken, daarom deze maand in de productranking snacks. Welke zijn vegetarisch, welke twijfelachtig en in welke zit verborgen vlees? Bekijk dan de productranking.

Bekijk de productranking


HQ blog: Gepuzzel


Toen ik, alweer bijna drie jaar geleden, kwam werken bij de Vegetariërsbond zaten we in een klein kantoortje met de betaalde krachten en soms een enkele vrijwilliger. Meer paste ook niet in het kleine kantoortje 3 hoog. Nu is ons (iets) grotere kantoor 3 dagen per week open (de andere twee werken we thuis) en hebben we 6 werkplaatsen. En zitten we bijna elke dag vol. Niet dat we een geldboom hebben, maar een groeiend aantal onbetaalde krachten helpt ons. Soms om werkervaring op te doen, soms als stage, soms als activiteit naast het werk, maar altijd met passie en betrokkenheid bij een betere, meer vegetarisch etende wereld.

Lees de hele blog: Gepuzzel

Nieuw keurmerkhouders Gastvrij voor Vegetariërs

 • Rawsome Food Café, Nijmegen
 • Restaurant en Koffiehuis Het Stadhuis, Oostburg


Kijk hier voor de alle Gastvrij voor Vegetariërs keurmerkhouders.Recept: Enkele ideeën voor het kerstdiner


Idee voor een verrassend voorafje:

Glaasje met  oranje en groen

Voor de oranje laag:

 • 1 el  olijfolie
 • 200 g  pompoen in stukjes
 • 1 teen  knoflook, heel fijn gesneden
 • 150 ml bouillon
 • zout en peper


Voor de groene laag:

 • 2 el  olijfolie
 • 1  ui, fijn gesneden
 • 1 teen  knoflook, zeer fijn gesneden
 • 500 ml bouillon
 • 500 g  doperwten (diepvries)
 • zout en peper
 • Wat amandelschilfers ter garnering

Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een pan met tamelijk dikke bodem. Bak pompoen en knoflook heel licht (de knoflook mag niet verbranden!). Voeg de bouillon toe, pureer en breng op smaak met zout en peper – een beetje kerrie is ook lekker! (Als je wat dunner lekkerder vindt, voeg je nog een beetje water toe – maar bewaar in dat geval een beetje van het dikke pompoenpuree voor de garnering.)

Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een pan met tamelijk dikke bodem. Bak de ui op een zacht vuurtje glazig. Voeg de fijngesneden knoflook toe en bak nog even mee. Voeg de bouillon en de doperwten toe en laat zo’n 3-5 minuten sudderen. Pureer en breng op smaak met zout en peper. (Soms hebben de doperwten een dik velletje. In dat geval kun je het beste alles voor de groene  laag nog even door een zeef drukken – dat maakt het extra lekker en feestelijk). (Ook hier geldt: als je het wat dunne lekkerder vindt, voeg je nog een beetje water toe.)

Zet de glaasjes klaar en doe onderin elk glaasje een bodempje van het pompoenmengsel.
Vervolgens giet je er voorzichtig het doperwtenmengsel bovenop.
Je kunt het geheel tot slot nog voorzien van een toef pompoenpuree waarin je rechtop een amandelschilfertje steekt.

Idee voor een verrassende salade:

Spiralli van Courgette met zeekraal en basilicum

Ingrediënten
 • 2 courgettes
 • 5 el olijfolie
 • 1-2 teen  knoflook 
 • 1 citroen 
 • evt. 200 g zeekraal
 • zout en peper
 • veel basilicum  

Snijd met de spiralli-snijder of een juliennesnijder lange sliertjes van de courgettes.
Was de zeekraal en blancheer heel kort in kokend water, giet af , laat schrikken in ijskoud water en giet weer af.

Maak van de basilicum, knoflook, olie, zout, peper en het citroensap (evt. citroenrasp) een  lekkere dressing.  Doe de courgettesliertjes op een mooie presenteerschaal samen met de zeekraal.
Giet de dressing pas zeer kort van tevoren over de courgette en de zeekraal. (Het zuur uit de dressing doet de courgettes namelijk enorm slinken en dat is jammer – zowel voor het volume als het mondgevoel.)

Idee voor een beslist niet moeilijk toetje:

Een toetje uit mijn jeugd. Ik serveer het vaak aan gasten en ze vinden het allemaal erg lekker, of zoals een gast ooit zei: ‘…. alsof een engeltje over je tong piest’. Eerst was ik een beetje verontwaardigd en ongerust, later leerde ik dat dit in het Nederlands  een uitdrukking is van iets wat erg lekker is ;)

Ingrediënten
 • Chocolade-roomkwark - Sahnequark
 • 500 ml kwark 
 • 250 ml  slagroom 
 • 4 eetl.  suiker 
 • 2 handjes rozijnen
 • 4-8 chocosticks
Klop de kwark met de slagroom en de suiker tot een lobbige, doch vrij stevige massa. Voeg nog een handje rozijnen toe – lepel in mooie glaasjes, veeg de randen schoon, zet nog even in de koelkast en serveer met chocosticks.

Kookcursussen

Wil je meer inspiratie voor heerlijke recepten, vaardiger worden in de keuken, meer weten over voeding, leuke handigheden leren, kortom: wilde je altijd al met meer plezier in de keuken staan, dan is mijn vegetarische kookcursus waarschijnlijk iets voor jou!`

In 2014 wordt er zowel een dinsdag als een woensdag groep gegeven in Clubhuis van den Doven  in Groningen:
De dinsdaggroep vindt plaats op 4, 11 en 18 februari en op 4 en 11 maart.
De woensdaggroep vindt plaats op 5,12 en 19 februari en op 5 en 12 maart. (Hier is veel belangstelling voor – groep is al bijna vol, maar er kunnen nog een paar cursisten bij).

Meer informatie of aanmelden? Kijk op http://www.vegetarischekok.nl/kookles-en-workshops/

Birgit Flüg
www.kok-aan-huis.com
www.vegetarischekok.nl

Voor meer lekkere recepten, kijk op onze site.
Agenda
Activiteiten:
Woensdag 18 december Meest Sexy Vegetariër @ Melkweg, Melkweg Amsterdam
Vrijdag 20 december Veggie kerstgourmet, Centrum Djoj Rotterdam
Zaterdag 18 januari Nieuwjaarsborrel, ons kantoor in Amsterdam
FAQ: Hoe zit het met granen en peulvruchten en de opname van mineralen?

Er is inderdaad een stof uit granen en peulvruchten (waaronder soja), te weten fytinezuur, dat de ijzeropname remt. Het fytinezuur uit granen wordt bij de bereiding tot bijvoorbeeld brood weer grotendeels onschadelijk gemaakt. Voor peulvruchten geldt iets dergelijks, maar het ligt wel wat ingewikkelder. Hoeveel fytinezeuur in een peulvrucht aanwezig is, hangt van veel factoren af, zoals herkomst (soort/ras, mate van rijping etc.) en processing (drogen/weken/fermenteren/extrusie etc.). Fermentatie, weken, maar ook koken leiden tot lagere fytaatgehaltes en dus in theorie een betere beschikbaarheid. Desondanks blijft de beschikbaarheid van ijzer laag.

Aan dit probleem kun je in de praktijk weinig of niets doen; gevarieerd eten, zorgen voor voldoende ijzer in de voeding, en bij voorkeur in combinatie met vitamine C (verhoogt de ijzeropname).

Lees meer
 
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.

Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter