Nieuwsbrief December 2013
Floris' weblog: Sexy Vegetariërs of Beter LevenDe Vegetariërsbond organiseert dit jaar de achtste editie van de Sexy Vegetariër verkiezingen. Illustere personen hebben de titel al mogen ontvangen. Toch krijgen we een enkele keer de opmerking dat de verkiezing een ordinaire vleeskeuring is, maar dan vegetarisch.Lees de hele blog ‘Sexy Vegetariërs of Beter Leven’ Stem voor de Meest Sexy VegetariërTot 15 december kunt je stemmen voor de achtste verkiezing van de Meest Sexy Vegetariër. Voorgaande jaren wonnen onder andere Nicolette Kluijver, Guido Weijers, Sanne Vogel en Boris van de Ven. De genomineerden van dit jaar kun je hieronder vinden. We organiseren deze verkiezing, omdat er nauwelijks een persoonlijke keuze is te bedenken die meer positieve gevolgen heeft voor mens, dier en milieu dan de keuze voor vegetarische voeding.Lees meer Vrijdag 20 december: Veggie kerstgourmetHeb jij zin in een gezellig kerstdiner, helemaal speciaal ontworpen voor vega’s en vegan’s? Groenten, fruit, vleesvervangers, rijst, aardappeltjes, brood, vele sausjes… je raad het al, gourmetten. Niet zomaar gourmetten, de Vegetariërsbond kerst-veggie-gourmet komt eraan.Lees meer Woensdag 18 december: Meest Sexy Vegetariër @ Melkweg
Op woensdag 18 december wordt de Meest Sexy Vegetariër bekend gemaakt en jij kan daar bij zijn! Tijdens Meest Sexy Vegetariër @ Melkweg worden niet alleen de winnaars van de verkiezing bekend gemaakt, maar treden ook diverse genomineerden op. De toegang is gratis, maar aanmelden is wel zeer gewenst. Organiseer jij straks de VegeQ en Langste Vegetarische Tafel?Wil jij ruim een half jaar lang werken aan evenementen om vegetarisch eten te promoten? Voortbouwen op succesvolle evenementen die al een aantal jaar worden georganiseerd? Werkervaring opdoen met het werken in de non-profitsector, het organiseren van evenementen of werken met vrijwilligers? Of wil je gewoon onderdeel uit maken van een beweging die ervoor zorgt dat er steeds meer vegetarisch wordt gegeten? Wordt dan lid van het projectteam Evenementen. Voor dit team zijn we op zoek naar:
Meld misbruik Vegetarisch productkeurmerkVorige maand hadden we het er al over in de HQ blog: Vegetarische Fake. Steeds meer bedrijven en restaurants proberen mee te liften op de bekendheid van ons productkeurmerk en gebruiken illegaal ons logo of gebruiken een logo wat er sterk op lijkt. Regelmatig zijn dit ook nog eens producten die de toets van ons keurmerk niet zouden doorstaan (denk bijvoorbeeld aan kaassouflé's met niet-vegetarische kaas of producten met verborgen vlees). Als we misbruik zien, dan spreken we de producent of het restaurant er op aan, maar we zijn niet overal. Daarom willen we jullie vragen om misbruik van het productkeurmerk te melden via productkeurmerk@vegetariers.nl. Alvast bedankt voor jullie hulp! Snacks: vegetarisch of toch niet?
Ook als je vegetarisch eet wil je soms wat snacken, daarom deze maand in de productranking snacks. Welke zijn vegetarisch, welke twijfelachtig en in welke zit verborgen vlees? Bekijk dan de productranking. |
Agenda
Activiteiten: Woensdag 18 december Meest Sexy Vegetariër @ Melkweg, Melkweg Amsterdam Vrijdag 20 december Veggie kerstgourmet, Centrum Djoj Rotterdam Zaterdag 18 januari Nieuwjaarsborrel, ons kantoor in Amsterdam |
FAQ: Hoe zit het met granen en peulvruchten en de opname van mineralen?
Er is inderdaad een stof uit granen en peulvruchten (waaronder soja), te weten fytinezuur, dat de ijzeropname remt. Het fytinezuur uit granen wordt bij de bereiding tot bijvoorbeeld brood weer grotendeels onschadelijk gemaakt. Voor peulvruchten geldt iets dergelijks, maar het ligt wel wat ingewikkelder. Hoeveel fytinezeuur in een peulvrucht aanwezig is, hangt van veel factoren af, zoals herkomst (soort/ras, mate van rijping etc.) en processing (drogen/weken/fermenteren/extrusie etc.). Fermentatie, weken, maar ook koken leiden tot lagere fytaatgehaltes en dus in theorie een betere beschikbaarheid. Desondanks blijft de beschikbaarheid van ijzer laag. Aan dit probleem kun je in de praktijk weinig of niets doen; gevarieerd eten, zorgen voor voldoende ijzer in de voeding, en bij voorkeur in combinatie met vitamine C (verhoogt de ijzeropname). Lees meer
Contact
Vegetariërsbond Minahassastraat 1 1094 RS Amsterdam T: 020-3300044 E: info@vegetariers.nl W: www.vegetariers.nl Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen. |
|