Nieuwsbrief December 2015: Veggie kerst

Nieuwsbrief

Floris' weblog: Lekker gegeten, maar wie betaalt de rekening?


Amsterdam die grote stad, is gebouwd op palen. Als die stad nu eens onder water loopt, wie zou dat betalen? Het zou door de opwarming van de aarde in de niet al te verre toekomst zomaar kunnen gebeuren. De vraagt wie dat gaat betalen is eigenlijk nu al aan de orde, op de zojuist afgesloten klimaatconferentie in Parijs. De veeteelt is goed voor 15% van de broeikasgasuitstoot. De organisatie CIWF concludeerde na het doorpluizen van de 118 voorstellen over CO2 reductie dat  geen enkel voorstel over minder vleesconsumptie gaat. Behalve op het diner zal er nauwelijks over vlees gesproken zijn. De rekening blijft dan ook nog even op tafel liggen.

Lees de hele blog 'Lekker gegeten, maar wie betaalt de rekening?'

Bestel nu de Lekker.Vegetarisch VERWENBOX en ontvang hem voor de kerst

Bestel nu de Lekker.Vegetarisch VERWENBOX  voor de kerst
Laat je verrassen met deze spannende verwenbox! Tien verwen-producten voor € 9,95, de waarde van de inhoud is € 40,00. Bestel hem voor 16 december en je hebt de box gegarandeerd voor de kerst binnen, ideaal voor onder de boom!

De Lekker.Vegetarisch Verwenbox is gevuld met hoogwaardige producten van: AOV, Fair Trade Original, Kumar’s, Lima, Piramide, Provamel, entreekaart Thermen Bussloo, Verstegen, Vitals.

De box wordt binnen 2 weken bezorgd. Als je de box voor 16 december bestelt heb je hem uiterlijk 24 december. 

Bestel de box nu via onze site.

Stel je eigen super 5 gangen kerstmenu samen: nu te vinden op onze kerstsite

Kerst staat steeds meer in het teken van lekker eten. Voor velen betekent dit het eten van veel vlees. Zo berekende we een paar jaar geleden dat er 2,4 miljoen dieren met kerst worden gegeten. Dat het  echter ook anders kan bewijzen heerlijke gerechten als geroosterde paprikasoep met zeekraal en olijven, hartige groentemuffins met crunchy kikkererwten,fFeestelijke hachee met peterselie-citroenzest crust of citroen merinquetaart met zoet venkel- wonderdeeg.


Lees meer

Nieuwe Productranking: Bouillonblokjes en Kant-en-klare pannenkoeken

Bouillonblokjes en kant-en-klare pannenkoeken. Je zou misschien denken dat die wel vegetarisch zijn. Het tegendeel is waar. Slechts enkele producten  vallen inde categorie ‘waarschijnlijk vegetarisch’. De rest bevat verdachte ingrediënten zoals wei of verdachte e-nummers.

Bekijk alle rankings


Nieuwe Gastvrij restaurants

Bij  restaurants met het predicaat ‘Gastvrij voor Vegetariërs’ weet je dat er altijd voldoende keus is als je vegetarisch wilt eten. We verwelkomen deze maand weer een nieuwe keurmerkhouder:
  • Rada's Kookstudio, kookworkshops met voordeelpaskorting, diverse locaties door heel Nederland
Alle keurmerkhouders vind je op onze site.

Gastvrij app in Play store

De Gastvrij voor Vegetariërsapp is nu gratis te downloaden via de Play store (Android).


Goed voornemen? Ga 30 dagen vegetarisch!

Het jaar is bijna om. Tijd voor nieuwe  goede voornemens. Misschien wil je al langer minder vlees eten of wel helemaal vegetarisch eten? Wat is er dan handiger om elke dag tips en een recept te krijgen. Dat kan! Met 30 dagen vegetarisch. Je kan elk moment starten, dus ook op 1 januari, zodat je gelijk met jouw goede voornemen aan de slag kan. Met dit goede voornemen help je niet alleen jezelf, maar ook de dieren en het milieu. Wij inspireren je gratis 30 dagen lang!

Lees meer
 

Word medewerker bij het Evenemententeam

Wil jij een meewerken aan evenementen waarin we lekker  vegetarisch eten promoten? Voortbouwen op succesvolle evenementen die al een aantal jaar worden georganiseerd, maar ook aan nieuwe evenementen helpen opzetten? Wil je werkervaring opdoen met het werken in de non-profitsector, het organiseren van evenementen of werken met vrijwilligers? Of wil je gewoon onderdeel uit maken van een beweging die ervoor zorgt dat er steeds meer vegetarisch wordt gegeten? Wordt dan medewerker in het Evenemententeam. Op dit moment hebben we de volgende vacatures:

Vegapolis vergoedt deel bijdrage Vegetariërsbond

December en januari zijn de overstapmaanden voor uw zorgverzekering. Van  verzekeren heeft de Vegetariërsbond geen verstand. Maar als u het belangrijk vindt dat een verzekeraar meer doet dan alleen verzekeren, dan is de Vegapolis wellicht een optie.

Vegapolis heeft een ideële doelstelling en de opbrengsten worden gebruikt om samen met geestverwanten te bewijzen dat een plantaardige leefstijl gezonder is. Zo kan er worden gewerkt aan betere vegetarische maaltijden in ziekenhuizen en aan medisch onderzoek zonder dierproeven. Hoe groter de collectieve vegetarische zorgpolis, hoe meer invloed dat zal hebben op de medische zorg en hoe meer dat ook andere zorgverzekeraars zal inspireren. En hoe beter de voorwaarden zullen zijn die Vegapolis kan uitonderhandelen.

Vegapolis financiert van de opbrengsten ook onderzoek naar de ontwikkeling van vleesvervangers, zoals dat wordt uitgevoerd door The Peas Foundation in samenwerking met de universiteiten van Wageningen en Delft. Mede door steun van de Vegapolis konden wetenschappers recent een grote doorbraak melden die wereldwijde aandacht gekregen heeft: een apparaat dat van uitsluitend plantaardige grondstoffen een 100 procent plantaardige biefstuk kan maken. Dit soort producten kan het voor een breed publiek eenvoudiger maken om de eerste stap naar vegetarische voeding te zetten.

Vegapolis biedt bij twee verzekeringsmaatschappijen een polis aan. Bij Delta Lloyd krijgen de deelnemers van Vegapolis 8% korting op de basisverzekering en 20% korting op de aanvullende verzekering. Bij Turien/Avero is dit respectievelijk 7,5% en 11,5%. Bij de aanvullende verzekering zijn in deze polis een aantal extra vergoedingen inbegrepen. Voor leden en donateurs van de Vegetariërsbond is het bovendien nog meldenswaardig dat van uw bijdrage aan de Vegetariërsbond 20 euro wordt vergoed bij de polis van Turien/Avero.

Mocht u zich willen oriënteren op de mogelijkheden van Vegapolis, dan kan dat via de website www.vegapolis.nl. Let er wel op dat u bij een overstap uw oude verzekering voor 31 december moet opzeggen.


Recept: Hartige Clafoutis van spruitjes met cashewnoten

Elk jaar opnieuw kan ik er niet op wachten dat er weer spruitjes in de schappen liggen. Hier één van mijn favoriete recepten, heel makkelijk klaar te maken – en zo’n vrolijk gezicht op tafel. Door het ei en de cashewnoten bevat dit gerecht voldoende eiwitten om ook als ‘vleesvervanger’ (een term waar ik van gruw) in aanmerking te komen.

Veel plezier bij het bereiden!

Ingrediënten

  • 500 g spruitjes
  • 6 eieren
  • 2 el maizena
  • 1 tl kerriepoeder
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 tl zout
  • 1 bos koriander
  • wat olie
  • 100 g cashewnoten

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Kook de schoongemaakte spruitjes in ruim water met een beetje zout gedurende zo’n 7 minuten beetgaar. Giet af.

Klop de eieren samen met de maizena, de kerrie en de kokosmelk en 1 theelepel zout en de helft van de fijngehakte koriander tot een egaal beslag. Vet een quichevorm in met olie en verdeel de gare spruiten samen met de cashewnoten over de bodem. Giet het eiermengsel eroverheen en bak gedurende circa 40 minuten goudbruin en gaar in de oven. Garneer met de achtergehouden koriander.

Eet smakelijk!

Birgit Flüg
www.kok-aan-huis.com

Voor meer lekkere recepten, kijk op onze site.
Agenda
Vrijdag 15 juli Langste Vegetarische Tafel (ovb)
 
FAQ: Ik eet geen ei, kan ik dan wel gezond vegetarisch eten?

Ja, dat kan wel. Met alleen zuivel kun je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen.

Lees meer over genoeg B12 binnenkrijgen zonder ei
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.

 
Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter