Nieuwsbrief Februari 2013

Nieuwsbrief

Floris' weblog: Megadrama in de kinderschoenen


Het is zover: de Vegetariërsbond heeft zich genoodzaakt gezien een klokkenluiderpunt in te stellen. Een klokkenluiderpunt? Brengt de Vegetariërsbond binnenkort een nieuw schandaal onder de aandacht, waar de kranten niet over uitgeschreven raken en Pauw en Witteman hun avond mee vullen. Iets met omkoping of miljardenfraude? Ik kan u zeggen: de zaak die we nu willen aankaarten is vele malen ernstiger en ingrijpender. Het meldpunt gaat namelijk over ongezonde- en vleesvoeding op crèches en kinderdagverblijven.

Lees de hele blog 'Vegetariërsbond of Vegaburgerbond?'


Meldpunt misstanden voeding in de kinderopvang

We hebben een klokkenluiderpunt gelanceerd voor misstanden in de kinderopvang. We kregen verschillende signalen over ongezonde en zelfs schadelijke voeding bij crèches. Misstanden als dagelijks paté op het brood en regelmatig chips als tussendoortje blijken op verschillende plekken plaats te vinden. We maken ons daarom zorgen en willen met dit meldpunt inventariseren hoe wijdverbreid deze praktijken zijn.

Ga naar het meldpunt

Adopteer een consultatiebureau

Weet je een crèche of consultatiebureau waar informatie over vegetarische kindervoeding verspreid zou moeten worden? Adopteer dan een crèche of consultatiebureau. Met jouw steun sturen we een pakket met flyers en brochures, zodat nog meer moeders geïnspireerd worden om de stap naar veggiemama te maken!

Adopteer een consultatiebureau

Zaterdag 6 april Ledendag


De ledendag met ALV is dit jaar op 6 april in het Mirror Centre in Amsterdam. Op het programma staat een presentatie over wat we het afgelopen jaar hebben gedaan, de ALV met de plannen voor komend jaar, een heerlijke lunch en workshops (een workshop over eetbare wilde planten, een oudergroep onder leiding van veggiepapa en directeur Floris en een workshop over voeding met onze voedingskundige Sytske).

Lees meer

Zweeds overheidsrapport bepleit beperking van vleesconsumptie

De Zweedse rijksdienst landbouw bepleit in een in opdracht van de regering opgesteld rapport beperking van de vleesconsumptie.
 

Lees meer

Pindasaus vegetarisch of niet?

Kant en klare pindasaus is zo'n product waarvan je zou denken dat het wel altijd vegetarisch is. Dat valt echter zeer tegen. Veel pindasaus bevat garnalen of het verdachte weipoeder. Daarom deze maand een productranking van pindasaus.


Bekijk de productranking


Meld je snel aan voor de VegeQ

Op zaterdag 15 juni aanstaande organiseren we voor de derde keer op rij de VegeQ. Deze heerlijke en gezellige vegetarische barbecue is wederom bij Djoj in Rotterdam. Daar kunnen we met een paar honderd mensen barbecueën. Dat lijkt veel, maar vorig jaar was het helemaal vol, dus meld je op tijd aan!


Lees meer

HQ blog: Schone lei na vele aanmeldingen

Het nieuwe jaar is begonnen, we gaan er weer tegenaan. De administratie van 2012 is zo goed als af, binnenkort gaan we alles archiveren en met een schone lei beginnen aan 2013.

Lees de hele blog: Schone lei na vele aanmeldingenNieuw Restaurant Gastvrij voor Vegetariërs

 • Het Zwarte Schaap, Groningen


Bekijk alle Gastvrij Restaurants

Recept: Tuinbonen/tomaten eggeh met knoflook-yoghurtsaus

Hartje winter, even geen zin in de typische wintergroenten, grijp dan terug op tuinbonen uit glas of diepvries. Heel gezond vanwegen hun hoog eiwit- en vezelgehalte.
Dit smakelijke gerecht komt uit de Indiaase keuken. Veel plezier ermee!


Ingrediënten

Voor het tuinbonenomelet:
 • 500 g tuinbonen
 • 1 tomaat
 • 7 eieren
 • 1 dooier (heb je over van de saus)
 • 1 el (amandel-)melk
 • 1 tl zout
 • 1 tl paprikapoeder
 • naar smaak peterselie
 • naar smaak dille
Voor de knoflook-yoghurtsaus
 • scheut olijfolie
 • 8 tenen knoflook
 • 400 ml yoghurt
 • 1 eiwit (heb je over van het omelet)
 • ½ tl maizena
 • Zout

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsisus.
Kook de tuinbonen totdat ze zacht zijn (is bij tuinbonen uit blik niet nodig).
Snijd de tomaat in kleine blokjes
Klop de eieren met de(amandel- )melk, zout, peper en de fijngehakte kruiden. Bekleed een bakvorm met bakpapier. Plaats de tuinbonen en de tomatenstukjes in een enkele laag in deze vorm en giet het eiermengsel erover heen.
Laat zo’n 20 minuten bakken totdat het ei helemaal gestold is.

Maak ondertussen de saus.
Klop het eiwit een beetje op samen met de maizena.
Verhit wat olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de knoflook goudgeel. Let op! Knoflook verbrandt gemakkelijk. Laat dit niet gebeuren. Zet het vuur laag. Neem de knoflook uit de pan en voeg de yoghurt toe. Voeg het geklopte eiwit met de maizena toe en breng onder constant roeren – en roer uitsluitend in dezelfde richting (echt doen!) aan de kook. Laat even sudderen, voeg de gebakken knoflook toe en breng op smaak met zout en peper.

Snijd het omelet in punten en serveer met de saus.

Eet smakelijk!

Birgit Flüg
www.vegetarischekok.nl

Voor meer lekkere recepten, kijk op www.eatgreen.nl
Agenda
Ledenactiviteiten:
6 april: Ledendag in Mirror Centre in Amsterdam
15 juni: VegeQ in Centrum Djoj in Rotterdam
 
FAQ: Bevat zeewier vitamine B12

Helaas duikt deze bewering regelmatig op, vooral op websites. Maar al
ongeveer dertig jaar geleden werd bekend dat dit niet het geval is. Zeewier bevat een op vitamine B12 gelijkende
stof, een zogenoemde analoog. Die werkt dus niet als vitamine. De nep-B12 uit wieren heeft waarschijnlijk zelfs een negatieve werking, doordat
het de opname van echte B12 kan blokkeren.
 
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.

Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter