Nieuwsbrief Februari 2014

Nieuwsbrief

Floris' weblog: Goede smaak is niet duur

Er lijkt langzaam een zoektocht naar goede smaak op gang te zijn gekomen. Sommige einzelgängers zoals Jonnie Boer deden het natuurlijk al langer, maar het begint steeds algemener te worden. Het Koksgilde lanceerde vorige maand ‘Dutch Cuisine’, gebaseerd op tachtig procent groente. De foto bij het krantenbericht toont een kok die druk bezig is een duurzame ui te prepareren.

Lees de hele blog ‘Goede smaak is niet duur'


Vegetariërsbond houdt verkiezing lekkerste vegetarische kookboek van 2013

We houden tot eind maart de verkiezing van het Lekkerste Vegetarische Kookboek van 2013. Dit om te laten zien dat lekker vegetarisch koken makkelijker is dan je denkt. Met maar liefst 13 genomineerde kookboeken heeft 2013 een ruime keuze aan inspiratiebronnen voor  smakelijke vegetarische gerechten.
“De tijd dat vegetarisch eten betekende dat je zelf recepten moest verzinnen en maar moest hopen dat het lekker werd is definitief voorbij. Al deze kookboeken laten zijn dat je zelf makkelijk iets vleesloos kan maken waarbij je de vingers af likt. En wie toch zelf wil experimenteren krijgt met deze boeken waardevolle ideeën en technieken aangereikt.” aldus Floris de Graad (directeur Vegetariërsbond).

Stem ook

Zaterdag 5 april Ledendag en ALV

Ook dit jaar biedt de ledendag (met de Algemene Ledenvergadering) een gevarieerd programma. De ledendag vindt plaats op zaterdag 5 april in Studio K in Amsterdam. Leden kunnen nog meer dan in voorgaande  jaren meedenken over waar de Vegetariërsbond  het komende jaar mee aan de slag gaat en hoe deze activiteiten ingevuld kunnen worden.

Lees meer

Magazine Leven over de vegetarische trend

Volgende week komt de nieuwe Leven, ons ledenmagazine, uit met o.a.
  • Alles over trends (zoals koken in de vaatwasser, met recepten!)
  • Interview met ‘trendwatcher des vaderlands’ Adjiedj Bakas
  • Het geheim van succesvol vegetarisch ondernemen
  • Restauranttips in Oslo

Magazine Leven 4x per jaar ontvangen? Word dan nu lid.

Heerlijke hete zomer

Het lijkt nog ver, maar de voorbereidingen voor de VegeQ en de Langste Vegetarische Tafel zijn al weer een tijdje bezig. Je kunt je vanaf nu al inschrijven voor de VegeQ, die dit jaar wederom in Centrum Djoj is en wel op zaterdag 7 juni.

Langste Vegetarische Tafel

Op vrijdag 11 juli zullen we ons eigen wereldrecord proberen te verbeteren tijden de Langste Vegetarische Tafel op het Museumplein in Amsterdam. Wil je
helpen? Dat kan als vrijwilliger of door een tafel sponsoren.

HQ blog: Vegetarisch is de trend

Met kerst was ik al een beetje in lentesferen. Dat kwam niet uitsluitend door het milde winterweer, maar lag vooral aan mijn werk. Ik was namelijk volop bezig met de lente-editie van Leven, die binnenkort zal verschijnen.

Lees de hele blog: Vegetarisch is de trend


Recepten voor heerlijke driegangen maaltijd


Vandaag eens lekker uitbundig! Met een soep vooraf,  een volledig hoofdgerecht en een nagerecht. Natuurlijk kun je ook ervoor kiezen om er steeds een gerecht uit te pikken dat voor jou aantrekkelijk is. Gisteren en eergisteren hebben de cursisten van de vegetarische kookcursus onder andere deze recepten gekookt. Ook zin in een vegetarische kookcursus? Neem contact met me op: www.kok-aan-huis.com , dan zet ik je op mijn mailing lijst. En natuurlijk vind ik het leuk als je mij een like geeft op Facebook.

Mallorcaanse bloemkoolsoep

6 personen

Ingrediënten

  • 500 gr  bloemkoolroosjes
  • 2   (zoete) aardappelen 
  • 400 gr  tomaten uit blik
  • 3 eetl  olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1  ui (gesnipperd)
  • 3  preien (in dunne ringen)
  • 1  laurierblad
  • ½ tl  tijm
  • zout en peper
Knoflook, ui en prei enige tijd fruiten. De tomaten, (zoete) aardappelblokjes en fijngesneden bloemkool (inclusief het complete harde gedeelte)  toevoegen, samen met 1250 ml water en de kruiden aan de kook brengen.
Een half uur zachtjes koken tot alle groentes gaar zijn. Op smaak  brengen met peper en zout.
Goed voor bijna 2 liter soep = 6-8 kommen.

Gesmoorde witlof met tomaat en feta

Ingrediënten

  • 4 stronken witlof
  • 4 tomaten
  • 150 g feta
  • beetje olijfolie
  • oregano
  • zout, peper
  • 2 teen  knoflook

Snijd de witlof in de lengte doormidden en haal evt. de harde kern eruit (alleen nodig als de kern erg bitter is). Laat een beetje olijfolie heet worden in een pan of hapjespan. Bak de witlofstronkjes totdat ze een beetje bruin gekleurd zijn, voeg de gesneden knoflook en tomaten toe en laat meebakken. Snijd de feta in stukjes, voeg toe en laat ook even meebakken. Het gerecht is klaar als de witlof (beet)gaar is.

Geroosterde (zoete) aardappels met pastinaak en wortels

4-6 personen

Ingrediënten

  • 1 kilo  (zoete) aardappelen 
  • 6  pastinaken 
  • 6  wortelen 
  • 1 bol  knoflook 
  • 1 el rozemarijn
  • olijfolie 
  • zeezout en peper
Verwarm de de oven voor op 200 °C of gasovenstand 6.
Schil de groenten en snijd grotere exemplaren in de lengte doormidden. Breek de bol knoflook in losse tenen, laat ze heel en plet ze een beetje met de palm van je hand of met het lemmet van een koksmes.

Breng een pan water aan de kook, waar alle groenten in passen. Laat aardappelen en wortels 5 minuten koken, doe de pastinaken erbij en laat 4 minuten meekoken . Giet af en laat in een vergiet uitlekken en droog wasemen . Haal de wortelen en pastinaken uit het vergiet en zet opzij. Hussel de (zoete)aardappelen door even flink met het vergiet te schudden – het is heel belangrijk om ze op deze manier op te ruwen, zodat ze straks, na het bakken een lekker bros laagje hebben. Zet een grote braadslee of koekenpan op matig vuur en doe er een paar scheuten olijfolie in.  Doe de knoflook en de rozemarijn erbij en leg ook de groenten in de braadslee. Strooi er een flinke snuf zout en peper op en hussel goed. Spreid uit in een gelijkmatige –enkele- laag – dit is heel belangrijk omdat je het gerecht wilt braden en bakken en niet stomen. Zet ongeveer 1 uur in de voorverwarmde oven, of tot alles goudbruin en krokant  is.

Gebakken brie in bladerdeeg

Ingrediënten

  • olie
  • 1 brie
  • 4 plak bladerdeeg
  • beetje bloem
  • g amandelschaafsel
  • evt. cranberrycompote
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Leg het bladerdeeg individueel op het aanrecht (met het plastiek naar onderen) om te ontdooien.
Snijd de brie horizontaal doormidden.
Strooi op de onderste helft de amandelen. Leg er de bovenste helft weer bovenop.

Snijd elk bladerdeeg vierkant diagonaal doormidden.
Snijd de brie in 8 gelijke stukken.
Leg op elk bladerdeegdiagonaaltje een stukje brie met amandelvulling. Vouw het deeg gesloten en seal de randjes met vochtige vingertoppen dicht.
Zet 15 tot 20 minuten in de oven tot knapperig en goudbruin.

Salade van witte kool, wortelen en appel

Ingrediënten

  • 1/4  witte kool 
  • 3  wortelen 
  • 1  appel
  • 2 eetl rozijnen 
  • yoghurt
  • 1 el citroensap 
  • 1 el dille 
  • 2 tl komijn
  • 1 teentje knoflook
  • peper en zout 
Rasp de wortelen en meng met het citroensap, kruid met peper, zout, en knoflook. Voeg daarbij de geschilde in blokjes gesneden appel.
Meng door de yoghurt de dille en komijn, hoeveelheid naar smaak. Snij nu de witte kool zeer fijn, besprenkel deze met een beetje wijnazijn. Laat dit alles minimaal een half uurtje rusten, vermeng dan alles.

Toetje: Gepocheerde peer met honing en gorgonzola

Ingrediënten

  • 4  handperen 
  • 0.75 liter droge witte wijn – of net zo veel als nodig om de peren onder te laten staan
  • 100 g  gorgonzola 
  • 1 el  honing
  • evt. wat tijm

Schil de peren en halveer ze. Haal met een theelepel het klokhuis uit elke helft. Snijd onder het perenschuitje een klein beetje weg, zodat de peer wat afgeplat wordt en straks makkelijker blijft staan. Verwarm de wijn in een pan en voeg de peren toe. Pocheer ze 15 min. (tegen de kook aan houden).
Verwarm de ovengrill voor. Schep de peren uit het vocht en leg ze – op bakpapier - in een ovenschaal. Vul de halve peren met de gorgonzola. Druppel er wat honing over.
Zet de peren een paar min. onder de grill, tot de kaas begint te smelten, maar niet te veel kleurt. Blijf erbij, want dit gaat erg snel! Serveer direct. Als je geen grill hebt kun je de peren ook gewoon in een hete oven zetten of even branden met een crème brulee brander.

Lekker met een glaasje witte port. Strooi eventueel wat verse tijm over de peren.

Birgit Flüg
www.kok-aan-huis.com
www.vegetarischekok.nl

Voor meer lekkere recepten, kijk op onze site.
Agenda

Zaterdag 5 april Ledendag met ALV, Studio K Amsterdam
Zaterdag 7 juni, VegeQ, Centrum Djoj in Rotterdam
Vrijdag 11 juli, Langste Vegetarische Tafel, Amsterdam
FAQ: Welke E-nummers zijn (mogelijk) niet vegetarisch?

Voor wie de verdachte E-nummers in zijn voeding wil vermijden, hebben we op onze website een lijst staan met deze nummers. Tegenwoordig weten veel fabrikanten dat consumenten levensmiddelen vermijden wanneer op het etiket veel E-nummers staan. Om deze verkoopbarrière te slechten zijn sommige fabrikanten begonnen de hulpstoffen met hun volledige naam op te sommen. Daarom wordt in de lijst ook de naam van het E-nummer gegeven. Deze lijst wordt aangevuld als daar aanleiding voor is. Zo hebben we laatst E635 toegevoegd als verdacht E-nummer.

Bekijk de lijst
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.

Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter