Nieuwsbrief Januari 2014

Nieuwsbrief

Floris' weblog: Een betere wereld begint klein

Wie terugblikt op het afgelopen jaar moet zich altijd de vraag stellen wat nu echt belangrijk is geweest. Zijn dat de grote gebeurtenissen, de mooie cijfers of juist de kleinere gebeurtenissen.
Als we alle gedrukte media optellen dan is de Vegetariërsbond het afgelopen jaar meer dan 13 miljoen keer genoemd. Een mooi cijfer, en weer beter dan het jaar ervoor.

Lees de hele blog ‘Een betere wereld begint klein


Jaaroverzicht 2013: Versnelde vegetarische trend

Vegetarische voeding zit al jaren in de lift, maar deze trend werd in 2013 nog duidelijker zichtbaar. Wij hebben daarbij ook in 2013 deze trend een duwtje in de rug gegeven.  De twee grootste activiteiten van 2012, De Vegetarische Restaurantweek en De Langste Vegetarsche Tafel, kenden 2013 een succesvolle derde editie, daarnaast was er o.a. de eerste Veggie Fair en namen we de Sexy Vegetariër verkiezing over van Wakker Dier.

Lees meer

Maryam Hassouni en Laurens de Groot Meest Sexy Vegetariërs

Actrice Maryam Hassouni en auteur en activist Laurens de Groot zijn verkozen tot Meest Sexy Vegetariër van 2013. Zij kregen de meeste stemmen tijdens een publieksverkiezing op de website van de Vegetariërsbond. Drummer Ries Doms en playmate Beau Hesseling werden tweede, singer-songwriter Maarten van Praag en zangeres Sabrina Starke werden derde. De Vegetariërsbond organiseert de verkiezing omdat er nauwelijks een persoonlijke keuze is te bedenken die meer positieve gevolgen heeft voor mens, dier en milieu dan de keuze voor vegetarische voeding. “Een Nederlander eet in zijn leven gemiddeld 727 dieren. Deze Bekende Nederlanders laten zien dat vegetariërs niets tekort komen.” aldus Floris de Graad (directeur Vegetariërsbond).

Lees meer

Zaterdag 18 januari: Nieuwjaarsborrel

Op 18 januari luiden we het nieuwe jaar in met onze nieuwjaarsborrel. In ons kantoor in Amsterdam zullen we gezellig borrelen met lekkere vegetarische hapjes. Daarnaast zal directeur Floris de Graad terugblikken op afgelopen jaar en een vooruitblik geven naar de plannen voor 2014.

Lees meer

Gastvrijapp helpt je onderweg zoeken

Onderweg op zoek naar een restaurant, hotel of andere Gastvrije horeca? Gebruik de Gastvrij voor Vegetariers webapp. Via deze app kun je in je browser zoeken naar horeca bij jou in de buurt. Je hoeft de app niet te downloaden. De app is geschikt voor alle smartphones en tablets. Binnenkort zal er ook een versie in de appstores verschijnen.

De app is te raadplegen via m.vegetariers.nl/gvv.

 
Hartverwarmend Kerstdiner Voedselbank Amsterdam groot succes!


Op ‘derde kerstdag’ organiseerde Omroep Piep!, onder andere in samenwerking met de Vegetariërsbond, een uniek vegetarisch diner voor Amsterdammers met een smalle beurs.

In de prachtige ambiance van de Amsterdamse Noorderkerk verzorgde topkok Jonathan Karpathios samen met een team van enthousiaste vrijwilligers en foodinspirator Jacinta Bokma een vegetarisch driegangen diner voor klanten van de Voedselbank en het Leger des Heils, onder het motto: Echt, goed eten voor mens, dier en aarde.

Lees meer


Meld misbruik Vegetarisch productkeurmerk

Vorige maand hadden we het er al over in de HQ blog: Vegetarische Fake. Steeds meer bedrijven en restaurants proberen mee te liften op de bekendheid van ons productkeurmerk en gebruiken illegaal ons logo of gebruiken een logo wat er sterk op lijkt. Regelmatig zijn dit ook nog eens producten die de toets van ons keurmerk niet zouden doorstaan (denk bijvoorbeeld aan kaassouflé's met niet-vegetarische kaas of producten met verborgen vlees). Als we misbruik zien, dan spreken we de producent of het restaurant er op aan, maar we zijn niet overal. Daarom willen we jullie vragen om misbruik van het productkeurmerk te melden via productkeurmerk@vegetariers.nl. Alvast bedankt voor jullie hulp!


Pizza: vegetarisch of toch niet?

Pizza kun je natuurlijk zelf maken, maar kant en klaar kopen is ook wel makkelijk, zeker als je weet welke pizza's wel en niet vegetarisch zijn. Dat zie je deze maand in de productranking.

Bekijk de productranking


HQ blog: Vegetarische Restaurantweek zorgt voor structureel beter aanbod

Begin december ontving ik een verrassend bericht, namelijk dat de Vegetarische Restaurantweek in Apeldoorn een vervolg krijgt. Ik werd uitgenodigd voor de aftrap van Vega Vrijdag, een initiatief van drie Apeldoornse vegetariërs die vinden dat het vegetarische aanbod in restaurants verbeterd moet worden. Alle Apeldoornse restaurants zijn benaderd en hen is gevraagd op vrijdagen een speciaal vegetarisch menu te serveren.

Lees de hele blog: Vegetarische Restaurantweek zorgt voor structureel beter aanbod

Gastvrij voor Vegetariërs

In de vorige nieuwsbrief stond per abuis de plaats Rawsome Food Café verkeer. Rawsome Food Café bevind zich in hartje Arnhem.

Voor alle Gastvrij voor Vegetariërs keurmerkhouders zie onze site.
Of zoek de keurmerkhouders via je smartphone of tablet via de webapp.


Recept: Supergezond en supersnel recept


Vandaag een supergezond en supersnel recept, weer zonder gluten, zonder suiker, soja, volledig vega– en: helemaal niet duur of moeilijk, dus: wat let je?

Is trouwens de vegetarische kookcursus iets voor je? Vanaf 4 februari 5 x in de binnenstad van Groningen.

Tagliatelle van courgette en wortels met notensaus


Maak eerst de notensaus:
 • 100 gram  gemengde noten
 • 30 g zonnebloempitten
 • 10 g chiazaad
 • 10 g sesamzaad
 • 60 g/ml olijfolie
 • 20 g  citroensap
 • 4 g zout
 • 5  zongedr tomaten
 • Snufje  zout en peper
 • 1 tl marjoraan
 • 4 g peterselie
 • Voor de garnering
 • handje pistachenoten
 • extra zongedroogde tomaten

Snijd de 5 zongedroogde tomaten in kleine stukken. Mix alle ingrediënten in een keukenmachine, blender of met een staafmixer tot een vrij dikke saus. Breng goed op smaak met zout en peper en evt. nog wat extra citroensap.

 • 1 courgette
 • 2 winterwortel
 • zout

Was de courgette en maak de winterwortel schoon.
Snijd met een dunschiller of kaasschaaf zowel de courgette als de winterwortel in lange slierten. Breng een grote pan met water aan de kook voeg wat zout toe. Laat beide groenten hierin 1 – 2 minuten beetgaar koken. Giet door een zeef af en laat even schrikken onder de koude kraan.

Serveer de groentetagliatelle met de saus en serveer met wat extra gehakte peterselie, een handje pistachenoten en wat extra zongedroogde tomaten (fijngesneden).

Birgit Flüg
www.kok-aan-huis.com
www.vegetarischekok.nl

Voor meer lekkere recepten, kijk op onze site.
Agenda

Zaterdag 18 januari Nieuwjaarsborrel, ons kantoor in Amsterdam
Zaterdag 7 juni, VegeQ, Centrum Djoj in Rotterdam
Vrijdag 11 juli, Langste Vegetarische Tafel, Amsterdam
FAQ: Hoe kom ik aan genoeg calcium?

Calcium zit in melk, melkproducten, kaas, groente (met name donkere bladgroenten), noten en peulvruchten. Als je helemaal geen zuivelproducten eet of drinkt moet je je voeding uitgekiend samenstellen om aan de aanbeveling te komen. Je kunt dan kiezen voor met calcium verrijkte sojamelk of heel veel groene bladgroenten, of een calciumtablet slikken. Per dag heeft een volwassene zo'n 1000 milligram calcium nodig. Tijdens de groei, zwangerschap en lactatie (borstvoeding) is de behoefte aan calcium hoger.

Lees meer
 
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.

Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter