Nieuwsbrief Januari 2015

Nieuwsbrief

Floris' weblog: Drankovergoten vegetarisch

Acht recepten kent en gebruikt de gemiddelde Nederlander. Vanuit dat oogpunt is er in 2014 een lawine aan nieuwe vegetarische recepten over ons uitgestort. Maar liefst vijftien nieuwe titels rolden van de pers, samen goed voor vele honderden pagina’s. Zit er echt iets vernieuwends tussen? Het antwoord is: ‘Ja’.

Lees de hele blog 'Drankovergoten vegetarisch'


Vegetariërsbond, Libris en BLZ. houden verkiezing lekkerste vegetarische kookboek van 2014

Voor de tweede keer wordt de verkiezing van het Lekkerste Vegetarische Kookboek gehouden. Dit om de aandacht te vestigen op het steeds populairder wordend genre dat er voor zorgt dat lekker vegetarisch koken binnen ieders bereik komt. Met maar liefst 15 genomineerde kookboeken heeft 2014 een ruime keuze aan inspiratiebronnen voor smakelijke vegetarische gerechten. De winnaar wordt bepaald via een publieksstemming op www.vegetariers.nl/kookboek. De verkiezing wordt gehouden in samenwerking met boekhandelketens Libris en BLZ.

Stem nu

Help jij mee om 2015 een vegetarisch jaar te maken? Word dan donateur en ontvang kookboek Vegeterranean t.w.v 34,95!

Ontvang Vegeterranean, hét Italiaanse koffietafelboek vol foto's en recepten. Gratis voor jou als je je vandaag aansluit bij De Vegetariërsbond!
Steeds meer mensen ontdekken de geheimen van de vegetarische keuken. Wij nemen je graag mee op ontdekkingstocht. Want iedere dag dat je kiest voor vegetarisch eten, heeft dat positieve gevolgen voor het milieu, voor de dieren en voor je eigen gezondheid. Kies ook voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten en laat je inspireren door De Vegetariërsbond.

Geheimen van de vegetarische keuken onthuld in 2014

Vegetarisch eten is lekker. Dit hebben we in 2014 op veel verschillende manieren laten zien en vooral ook laten proeven. Onze website is op de schop gegaan om nog meer handvaten te geven om zelf lekker vegetarisch te eten. Tijdens diverse activiteiten hebben mensen kennis kunnen maken met de heerlijke smaken die de vegetarische keuken te bieden heeft. Wilt je al onze successen uit 2014 teruglezen? Kijk dan op de site voor een overzicht.


2015

In 2015 maken we vegetarisch eten nog lekkerder. Zo is onze lesmodule over vegetarisch voor het koksonderwijs bijna af, werken we aan een evenement voor jonge chefs en hopen we wederom succesvolle edities te organiseren van de Vegetarische Restaurantweek, de Langste Vegetarische Tafel en de VegeQ. En dit is nog slechts het topje van de ijsberg. Blijf ons dus volgen via de nieuwsbrief, Facebook en Twitter.

 

Productranking: Wereldgerechten

Als je soms geen inspiratie hebt dan kan een maaltijdpakket uitkomst bieden. Natuurlijk moet je als je vegetarisch eet dan wel even nadenken hoe je het toe te voegen vlees vervangt, maar als je dat doet dan kun je er vaak vegetarisch mee aan de slag, want meer dan 65% is geheel vleesloos. Hoe je dan het vleesingediënt kunt vervangen? Daarvoor kun je terecht bij onze vervanglijst.

Bekijk de ranking


Al meer dan 30 rankings

Op dit moment hebben we meer dan 30 productrankings online van aardbeienijs tot zuivelkoeken. Dit aantal zal de komende tijd toe blijven nemen

Bekijk alle rankings



Zaterdag 28 maart Ledendag

Kom ook naar onze gezellige ledendag (met de Algemene Ledenvergadering) met een afwisselend programma. Dit jaar is de ledendag op zaterdag 28 maart. Deze vindt plaats in het Mirror Centre in Amsterdam. Ook dit jaar kunnen leden meedenken over waar we het komend jaar mee aan de slag gaan en hoe we onze activiteiten en campagnes invulling gaan geven.

Lees meer


Nieuwe keurmerkhouders Gastvrij voor Vegetariërs

  • Restaurant Logica, Leiden

Kijk hier voor de alle Gastvrij voor Vegetariërs keurmerkhouders of raadpleeg de app via m.vegetariers.nl/gvv.

 

Word actief: Medewerkers gezocht!

Medewerker Productontwikkeling en Smaakpanel (onbetaald)

Wij willen het aanbod van vegetarische producten verbeteren. Dit willen we verder stimuleren door bedrijven te helpen bij de ontwikkeling van producten. Dit willen we doen door mee te denken, ondersteuning te bieden bij de promotie en door het organiseren van smaakpanels waarbij bedrijven feedback kunnen krijgen van consumenten. Om deze activiteiten verder te ontwikkelen, te ondersteunen en te coördineren zijn we op zoek naar iemand met feeling voor zowel voeding als markt.

Lees meer
 

Medewerkers evenemententeam (onbetaald)

Ook in 2015 organiseren we weer diverse evenementen om te laten zien hoe lekker de vegetarische keuken is en om zowel consumenten als proffesionals te helpen om lekker vleesloos te koken. Voor het Evenemententeam zijn we ter aanvulling van het huidige team op zoek naar:

Coördinator Promotieteam (onbetaald)

Wij promoten vegetarisch eten door te laten zien hoe lekker dat kan zijn. Dit doen we onder andere door eigen activiteiten te organiseren, maar ook door actief te zijn op festivals en beurzen. Vorig jaar zijn we hiermee begonnen, maar we willen dit verder uitbreiden. Nu stopt de huidige coördinator promotieteam in februari en zijn we op zoek naar een vervanger. Ben jij degene die die dit voor ons verder op de rails wil zetten?

Lees meer

Recept: Indiaas menu

Mmmmmmh, vandaag weer een lekker menu uit India.

Ik ben verzot op de Indiase keuken. Zo veel groenten, zo veel kruiden en specerijen – en je hebt er niet veel voor nodig. Nou ja, natuurlijk wel veel groenten en een goed gevulde la met kruiden en specerijen. Heb jij dat nou ook? Al die mysterieuze potjes met rijke kleuren, poeders, zaadjes, geuren…… ze roepen gewoon: eet mij, doe iets met mij….Ha, en ik zeg altijd dat ik kook zonder pakjes, zakjes en potjes. Maar dan heb ik het natuurlijk niet over mijn kruidenpotjes (hier overigens te zien met handige magneetjes zodat ik ze aan mijn koelkast kan hangen, oh ja, en nog een andere foto uit mijn kookhut met de kruiden en specerijen die ik voor mijn bedrijf gebruik, leuk he?).

Groenten, kruiden en specerijen bevatten alles wat we nodig hebben. Vlees, vis, zuivel, tarwe, mais, suiker zijn in vergelijking hiermee saai wat betreft de voedingswaarde en qua smaak zijn ze natuurlijk ook niet in de run voor de hoofdprijs.

Mijn topper is het recept van de Rogan mushrooms! Een vriend bestelde dit gerecht dat traditioneel met rund bereid wordt. Ik vond de saus (want die proef ik soms wel uit pure nieuwsgierigheid) zooo overweldigend lekker dat ik op slag op zoek ging naar vergelijkbare vegetarische recepten. Laat je niet afschrikken door de lange lijst met ingrediënten: het meest zijn kruiden en specerijen. En hoewel deze heeeeeel gezond zijn – en natuurlijk lekker, nemen de meeste gerechten het je niet kwalijk als je iets een keertje niet in huis hebt. Waarschijnlijk smaken ze nog net zo lekker.

So let’s get started!

Oh, wist je overigens dat ik in het voorjaar weer een kookcursus geef in Groningen?

5 avonden: heel gezellig, informatief en natuurlijk lekker!

Begin: 10 maart (dinsdaggroep) en 11 maart (woensdaggroep) Kijk op mijn website: www.kok-aan-huis.com

Tandori aardappels met kruidenyoghurt

  • 8 kleine aardappels of
  • 2 zoete aardappels
  • beetje boter
  • zout

Marinade:

  • 150 ml yoghurt
  • 2 tl komijn
  • 1 tl kerrie
  • 1 tl koriander gem.
  • ½ tl chili poeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 3 teen knoflook
  • 7 g gember, vers
  • 2 el olie
  • 1-2 el citroensap
  • 1-2 tl zout

Vulling:

  • 250 ml Griekse yoghurt
  • zout, peper
  • handje koriander, vers
  • ½ ui
  • ½ Spaanse peper
  • handje cranberry’s of rozijnen
  • evt. 2-3 el melk

Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook.

Schil de aardappels, halveer ze en snijd van elke aardappel aan de bolle kant een beetje af. Op deze manier blijven de aardappels straks gemakkelijker op de bakplaat staan. Kook de aardappels gedurende ca. 8 minuten halfgaar.

Maak de marinade in een ruime kom en voeg de afgegoten, nog warme aardappels toe. Laat tenminste 30 minuten marineren.

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius en begin met het bereiden van de vulling.

Haal de aardappels uit de marinade en plaats ze met het snijvlak naar boven op een van bakpapier voorzien bakblik. Bak gedurende 20-25 minuten of totdat de marinade mooi om de aardappel heen sluit. Draai de aardappels om en plaats ze vervolgens evt. iets hoger in de oven. Bak nog eens zo’n 10 minuten totdat de aardappels helemaal gaar zijn en een soort korst hebben.

Smelt de boter in een kleine pan en bestrijk de aardappels hiermee. Zet de aardappels op een mooi bord en plaats op elke aardappel op het grote snijvlak een ruime eetlepel van het yoghurt mengsel.

Carpaccio van geroosterde courgette, kikkererwten salsa en pistache dressing

  • 2 courgettes
  • olie
  • 200 g kikkererwten
  • 1 el citroensap
  • ½ el komijn, gem.
  • 1 tomaat
  • ½ ui
  • bosje korianderblaadjes
  • beetje feta

Dressing:

  • 1 el azijn
  • 1 teen knoflook
  • 15 g pistachenootjes
  • 2-3 el olie
  • zout en peper

Verwarm de grillpan tot vrij heet.

Snijd of schaaf de courgettes overdwars in vrij lange diagonale plakjes (niet dikker dan ½ cm). Bestrijk elke plak aan beide kanten met een beetje olie en plaats op de grillplaat. Gril tot er mooi bruine grillstrepen zijn ontstaan. Draai om en herhaal.

Neem een groot bord of platte schaal en plaats hier de geroosterde courgetteplakjes iets overlappend in een cirkel.

Meng de afgegoten en afgespoelde kikkererwten met de fijngesneden korianderblaadjes, ui en tomaat. Breng op smaak met zout, peper, komijn en citroensap.

Mix alle ingrediënten van de dressing in een blender of met een staafmixer. Proef en beoordeel of alle smaken in balans zijn.

Giet de dressing over de courgettes en verdeel dan het kikkererwtenmengsel erover. Garneer ten slotte met de verkruimelde feta.

Rogan Mushrooms

  • 6 el olie
  • 4 kruidnagel
  • 1 tl chilipoeder
  • ½ tl kardamon
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl foelie
  • Zout, peper
  • 2 uien
  • ½ blik tomaten
  • 2 el yoghurt
  • 2 teen knoflook
  • 20 g gember, vers
  • 2 tl coriander
  • ¾ tl komijn
  • ½ tl geelwortel
  • 1 tl kerrie
  • 30 g boter
  • 250 g paddenstoelen gemengd – of alleen champignonnetjes
  • bosje korianderblaadjes

Pureer de tomaten met yoghurt, knoflook en gember.

Verwarm ca. 4 el olie in een ruime pan en rooster de specerijen uit het bovenste gedeelte van de ingrediëntenlijst gedurende ca. 10 seconden. Voeg de fijngesneden ui toe en bak kort mee.

Voeg het tomaat/yoghurtmengsel bij de ui samen met wat zout en de overige specerijen. Bak totdat alle vloeistof verdwenen is. Voeg ca. 350 ml water toe en laat zo’n 3-5 minuten doorkoken. Zet warm weg.

Verwarm een eetlepel olie en de helft van de boter in een ruime koekenpan. Voeg de helft van de gemengde en grof gesneden paddenstoelen toe. Laat eventjes bakken (ca. 5 minuten). Voeg bij de saus en bak de andere helft van de paddenstoelen. Voeg bij de rest en breng goed op smaak met zout, peper en citroensap.

Garneer voor het serveren met grof gesneden korianderblaadjes.

Spinazie-komijnraita India

  • 1 el olie
  • 1 teen knoflook
  • 2 tl komijnzaad
  • 100 gram spinazieblaadjes
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • mild paprikapoeder

Verhit de olie in een koekenpan op laag vuur. Roerbak de in dunne plakjes gesneden knoflook, komijn en spinazie 1 à 2 minuten tot de knoflook zacht wordt en de spinazie begint te slinken. Schep in een kom, roer de yoghurt erdoor en breng op smaak met peper en zout. Bestrooi met het paprikapoeder en serveer bij een curry.
Birgit Flüg
www.kok-aan-huis.com

Voor meer lekkere recepten, kijk op onze site.
Agenda
Zaterdag 28 maart Ledendag, Mirror Centre Amsterdam
Zaterdag 6 juni VegeQ, Centrum Djoj Rotterdam
 
FAQ: Ik zoek informatie voor de spreekbeurt van mijn zoontje/ dochtertje?
Voor informatie voor een spreekbeurt kun je het best terecht op onze kinderwebsite Vegakids. Mocht dit niet genoeg zijn qua informatie dan hebben we informatiepakketten die te bestellen zijn via onze webshop.
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.



Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter