Nieuwsbrief Januari 2016

Nieuwsbrief

Floris' weblog: De wederopstanding van het kookboek

Kookboeken zijn een populair genre. De Amsterdamse boekwinkel Scheltema heeft zelfs een heus kookeiland in de boekwinkel staan dat een groot deel van de tijd gereserveerd is voor de publieke presentatie van nieuwe kookboeken. Het is misschien wel de grootste afdeling naast de reisboeken en zelfhulpboeken. Het betekent dat koken iets is om bij weg te dromen.

Lees de hele blog 'De wederopstanding van het kookboek'

Help jij ons de successen van 2015 te overtreffen in 2016?

In 2015 hebben we vele duizenden mensen geholpen om vaker vegetarisch te gaan eten. Dit hebben we online gedaan, tijdens eigen evenementen en diverse beurzen en evenementen van anderen. Hoe dat kun je lezen op onze site bij successen 2015. Wil jij ons helpen om ook in 2016 vele successen te boeken en daarbij ook nog eens een mooi welkomstgeschenk, 4 keer per jaar ons magazine en vele voordeeltjes krijgen? Wordt dan nu donateur.




Lekkerste Vegetarische Kookboek van 2015

De Vegetariërsbond organiseert de verkiezing van het Lekkerste Vegetarische Kookboek van 2015. Dit om te laten zien dat lekker vegetarisch koken makkelijker is dan je denkt. Met maar liefst 14 genomineerde kookboeken heeft 2015 een ruime keuze aan inspiratiebronnen voor smakelijke vegetarische gerechten. Jij bepaalt welk van deze kookboeken wint. Dus stem snel op je favoriet.
 

Win ook zelf

Als je stemt maak je ook kans om zelf te winnen. Van de mensen die stemmen en hun telefoonnummer achterlaten, zullen er 3 een genomineerde naar keuze mogen uitzoeken (dit hoeft niet het boek te zijn waarop je stemt, want dat heb je mogelijk al).


Lees meer

Nieuwe Productranking: Borrelnoten

Ook mensen die vegetarisch eten willen wel eens snacken. Gelukkig kan dat met merendeel van de borrelnootjes. Toch zijn er ook borrelnootjes die niet vegetarisch zijn. Check dus voor het snacken even onze productranking.

Bekijk alle ranking




Goed voornemen? Ga 30 dagen vegetarisch!

Januari is de maand van de goede voornemens. Misschien wil je al langer minder vlees eten of wel helemaal vegetarisch eten? Wat is er dan handiger om elke dag tips en een recept te krijgen. Dat kan! Met 30 dagen vegetarisch. Je kan elk moment starten, zodat je gelijk met jouw goede voornemen aan de slag kan. Met dit goede voornemen help je niet alleen jezelf, maar ook de dieren en het milieu. Wij inspireren je gratis 30 dagen lang!

Lees meer
 

Word actief

Vrijwilligerscoördinator (onbetaald)

Gemiddeld 4-8 uur per week, rond activiteiten meer
(direct voor minstens een half jaar)

De Vegetariërsbond promoot vegetarisch eten door te laten zien hoe lekker dat kan zijn. Dit doen we onder andere door eigen activiteiten te organiseren, maar ook door actief te zijn op festivals en beurzen. Voor beide activiteiten hebben we een groeiend aantal vrijwilligers nodig. Daarom zijn we ter ondersteuning van onze huidige vrijwilligerscoördinator op zoek naar een extra vrijwilligerscoördinator.

Bekijk de vacature

Online communicatiemedewerker Instagram/Twitter (onbetaald)

(Gemiddeld 6-12 uur per week)

De Vegetariërsbond communiceert op verschillende manieren met diverse doelgroepen. Om ons hierbij te ondersteunen en te helpen zoeken we een online communicatiemedewerker.

Bekijk de vacature


Recept: Wintertopper met spruiten, zuurkool en zoete aardappel (4 personen)

Vandaag weer zo’n lekkere verwarmende maaltijd, in een handomdraai gemaakt en goed voor te bereiden als je gasten krijgt.

Ingrediënten

  • 800 g zoete aardappel
  • 500 g spruitjes
  • 500 g zuurkool
  • 500 g Quorn
  • 2 flinke uien
  • Beetje olijfolie
  • Zout en peper

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Schil de uien en snijd ze in niet te dunnen halve maantjes.
Schil de zoete aardappels en snijd ze in grove stukken.
Vet een bakblik royaal in met olijfolie en plaats hier de stukjes ui en zoete aardappel op. Strooi er wat zout en peper overheen. Wentel de groente door de olie en zet het bakblik vervolgens zo’n 30-40 minuten in de oven tot de zoete aardappels gaar zijn.
Kook ondertussen de schoongemaakte spruitjes beetgaar. Giet ze af en voeg ze bij de intussen lekker geroosterde zoete aardappels en de uien.
Plaats de zuurkool in vrolijke dotjes tussen de groente en laat alles in de oven nog even op temperatuur komen – waarschijnlijk zo’n 10 minuten.
Serveer met een notenburger en zure room of creme fraiche.

Bonenburger

  • 240 g kikkererwten gaar
  • 2 ui
  • 2 teen knoflook
  • 1 ei
  • 8 zongedr. tomaat
  • 1 cm gemberwortel
  • ½ Spaanse peper
  • 3 el havermout
  • 1 tl zout
  • 4 el kokosolie
  • evt. sesamzaadjes ter garnering 

Pel knoflook en ui en snijd ze wat fijner.
Snijd de zongedroogde tomaten ook wat kleiner. Schil en rasp de gember. Doe alle ingredienten behalve de kokosolie in een keukenmachine en maal fijn.
Doe een stuk folie op een grote snijplank.
Vorm met natte handen burgers van de massa. Bestrooi de burgers aan beide kanten met sesamzaadjes Laat 10 minuten op een koele plaats opstijven.
Verhit een eetlepel kokosolie op een matig vuur en bak de burgers per kant in ca. vijf minuutjes per kant goudbruin. Let op dat het vuur niet te hoog staat. Je kunt de burgers ook in de oven op een stuk bakpapier bakken. Reken dan zo’n 20 minuten. Keer ze halverwege een keertje voorzichtig om.

Kookcursus

In Groningen zijn de nieuwe data voor de vegetarische kookcursus bekend:
De data voor de dinsdaggroep zijn: 26 april, 10, 17,24 en 31 mei
En de woensdaggroep op 27 april, 11 en 18 mei, 1 en 8 juni

Kijk voor meer info op www.kok-aan-huis.com

Smakelijke groet,
Birgit Flüg

Eet smakelijk!

Birgit Flüg
www.kok-aan-huis.com

Voor meer lekkere recepten, kijk op onze site.
Agenda
Vrijdag 15 juli Langste Vegetarische Tafel (ovb)
 
FAQ: Wat is het verschil tussen een vegetariër en een veganist?
Per definitie eet een vegetariër geen producten van gedode dieren, dus geen vlees, geen vis, en ook geen producten zoals gelatine (van huid of beenderen) en kaas (met kalfsstremsel). Mensen die geen vlees, vis en dierlijke producten (zoals zuivel, eieren en honing) eten en ook geen dierlijke producten (zoals leer en wol) gebruiken zijn "veganisten".

Lees meer
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.





 
Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter