Nieuwsbrief Juli


Nieuwsbrief

Woe 11 juli: Langste Vegetarische Tafel

Ooit met 799 andere lekker en gezellig vegetarisch gegeten? Ooit deelgenomen aan het Nederlands record Langste Vegetarische Tafel? Ooit meegeholpen met op een zo smakelijke manier promoten van vegetarisch eten? Nee? Kom dan naar de Langste Vegetarische Tafel. Het lekkerste, grootste en gezelligste vegetarische evenement van het jaar!

Wat: De Langste Vegetarische Tafel
Waar: Amsterdam, het verharde gedeelte van het Museumplein, bij de vijver.
Wanneer: woensdag 11 juli 2012, 18.00
Kosten: Gratis, wel vragen we om een vrijwillige bijdrage. Als bijvoorbeeld iedereen een donatie van 7,50 euro doet dan zijn onze kosten gedekt. Hiervoor komt iemand bij uw tafel langs. Tevens dekken we de kosten uit de winst bij de drankverkoop.

Wij bedanken de volgende organisaties voor hun belangrijke bijdrage: Vekologisch, SoloBio, Vivera, Odin, Vegadates, Earth Concepts, De Nieuwe Band, Nature&More, NatureCrops, Deliciousfood, Oggu en De Vegetarische Slager.

Lees meer

Floris' Weblog: Etenstijd! De Langste Vegetarische Tafel staat gedekt

Floris' Weblog
De toerist die woensdag 11 juli uit het Van Gogh museum komt zal zich wel even in de ogen wrijven van het schouwspel dat hij aantreft. Op het Museumplein staat dan de Langste Vegetarische Tafel opgesteld. Welke wereldstad heeft zoiets? In wat voor tafereel is hij beland?

Lees hier de hele weblog 'Etenstijd! De Langste Vegetarische Tafel staat gedekt'

Word nu lid en krijg NON*FISH*A*LI*CIOUS gratis

De Vegetariërsbond zet deze maanden in het teken van zeewier en visvervangers. Wie nu lid wordt van de Vegetariërsbond krijgt daarom het kookboek met de fabuleuze titel NON*FISH*A*LI*CIOUS’ als welkomstgeschenk. (winkelwaarde 19,95 euro) De recepten in het boek hebben namen als Veganlicious Krabkookies, Cut The Crab Salad of No Tuna Salad. Zeewier was de een grote ontdekking voor de kookboekenauteur. Het boek is gemaakt voor mensen die wel vis eten (of al niet meer), maar ook ethische bezwaren voelen en alleen nog niet weten hoe dat het anders kan. Wat blijkt: ook de smaak van de zee hoeft de vegetariër niet te missen!

Word lid

Proeven van de Zee groot succes, eerste vaatje zeewier geveild voor 120 euro

Zaterdag 9 juni vond in de kantine van de visafslag in Scheveningen het evenement Proeven van de Zee plaats. Tijdens dit evenement liet de Vegetariërsbond zien hoe lekker de smaak van de zee kan zijn zonder dat er vis aan te pas komt. Enkele honderden mensen bezochten het evenement variërend van overtuigd vegetariër tot nieuwsgierige bezoeker van Vlaggetjesdag.

Lees meer

Help mee tijdens Langste Tafel

Op woensdag 11 juli gaan we het record Langste Vegetarische Tafel van Nederland verbeteren en laten zien hoe lekker en gezellig vegetarisch eten is. Wil je ons helpen? Dat kan!

Sponsor voor 25 euro één van de honderd tafels. Jij betaalt voor deze tafel voor de huur, de vergunning en de aankleding en wij zorgen voor het eten. Sponsors krijgen ook een leuk presentje, zoals een bon van de Vegetarische Slager of een kookboekje. Lees meer

Als je 600 mensen tegelijkertijd eten wil geven moet er veel gekookt, opgebouwd en opgeschept worden. We zijn hierover op zoek naar vrijwilligers. Kun jij 9, 10 of 11 juli helpen? Dan zoeken we jou! Bijvoorbeeld om tussen 17.00 en 21.30 mee te helpen met het opscheppen. Lees meer.


Nieuwe Eatgreensite!


Zondag 1 juli is de nieuwe EatGreen Together site gepresenteerd. EatGreen Together is het social medium voor Flexetariërs, vleesminderaars en vegetariërs die samen willen af spreken om gezellig vegetarisch te koken en te eten.

De site is gebruiksvriendelijker en overzichtelijker geworden. Ook is het nu mogelijk om naast af te spreken om samen te koken, ook groepen te maken om samen aan Eatgreen at work te doen. In de nieuwe rubriek EHBE, Eerste Hulp bij Eatgreenen, helpen Eatgreeners elkaar met vegetarisch eten. Neem dus snel een kijkje op de nieuwe Eatgreensite!

Lees meer

Vegetarische Buitenhof Barbecue voor Kamerleden

Milieudefensie en de Vegetariërsbond organiseren op 5 juli de traditionele Vegetarische Buitenhof Barbecue voor de leden van de Tweede Kamer. Sinds 2005 is deze barbecue een alternatief voor de barbecue die de vleesindustrie elk jaar vlak voor het zomerreces van het parlement houdt. Tijdens de vegetarische barbecue zullen de charmante Miss Piggy's van Milieudefensie vegetarische versnaperingen serveren. Met de barbecue op het Plein in Den Haag vragen de organisaties aandacht voor de noodzaak om de vleesconsumptie te verminderen.

Lees meer

Wandeling met eetbare groente

In de natuur zijn veel eetbare wilde planten te vinden met allemaal hun eigen voedende en helende kwaliteiten. Veel van deze planten zijn heel smakelijk te bereiden.

Wil je graag leren welke planten in het wild eetbaar zijn, welke je veilig kunt toepassen in helende voeding en hoe je ze smakelijk kunt bereiden? Heb je zin in een mooie wandeling waarbij ook nog iets te leren valt? Misschien is onderstaande activiteit dan iets voor jou.  


Lees meer


Nieuwe Restaurants Gastvrij voor Vegetariërs


 • Golden Tulip Keyser, Breda

Vind hier alle Gastvrij voor Vegetariërsrestaurants.


Eet geen vlees maar planten en fruit om af te vallen

De voedingskundige van de Vegetariërsbond geeft een reactie op het opiniestuk van Maurits de Brauw in de Volkskrant van 31 mei.

Volgens Maurits de Brauw van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam klopt het niet dat gewichtstoename een gevolg is van een verstoorde balans in bewegen en eten. En ligt het al zeker niet aan dat we teveel vet eten, maar dat we te weinig eiwit eten. We moeten dus minder planten en fruit eten, en meer vlees. Ik kan het in zoverre met hem eens zijn, dat inderdaad is aangetoond dat de hele tijd diëten niet de oplossing is van overgewicht

Lees meer

HQ blog

De Vegetariërsbond heeft een (bijna) wekelijkse blog die je op de hoogte houdt over wat er Vegetariërsbond bij zoal voor en achter de schermen gebeurt. Deze wordt wisselend door medewerkers bijgehouden. Deze maand in HQ blog:
 • Week 25: Barbecue - Floris, directeur
 • Week 26: Welkomstpakketen - Lucie, administratief medewerker
 • Week 27: Gezellig eten in het groot - Vincent, Coördinator Campagnes en Communicatie
Lees HQ blog

François Geurds: Restaurant Bouwkunde heeft beste vegetarische chef 2012

Chefs Nickey Vlierhuis en Lucas Groenewold van Theater-Restaurant Bouwkunde uit Deventer creëerden het ultieme vegetarische gerecht: gekonfijte aardappel op Hollandaise saus met zuring in een ring van gerookte hazelnoot, taggiache-olijven, doperwten, aardappelkaantjes, gebakken artisjok en groene en witte asperges met daarbij jonge peentjes. Een professionele jury onder leiding van meesterchef François Geurds velde dit oordeel in de finale van de wedstrijd Variatiegerecht van het Jaar 2012: "Het niveau van de gerechten was nog een treetje hoger dan vorig jaar. Wat ook positief op valt is dat het allemaal gerechten zijn die haalbaar zijn voor de restaurantkeuken en niet alleen voor dit soort wedstrijden."

Lees meer

Vrijwilligers gezocht

Vrijwilliger Administratie

Wil jij ons helpen met kantoorwerkzaamheden en administratie en zo het hart van de organisatie ondersteunen? Word dan onze nieuwe vrijwilliger adminstratie.
Het werk is voor het grootste deel administratief en voor een kleiner deel ondersteuning van de verschillende activiteiten.
We zoeken iemand die om kan gaan met computers (Windows, Excel, Outlook) en oog heeft voor details. Een redelijke tot goede beheersing van het Nederlands in woord en geschrift is een pré. Onze voorkeur gaat uit naar een vrijwilliger die voor wat langere tijd bij ons kan komen werken. Wij bieden o.a. een gezellige werkplek op kantoor in Amsterdam, informele sfeer, reiskostenvergoeding en lunch.


Redacteur Vegakids

Binnenkort gaat de website Vegakids online. Vegakids richt zich speciaal op kinderen en vegetarische voeding en is daarmee uniek in Nederland. De website geeft kinderen op een heldere en overzichtelijke manier informatie over vegetarische voeding. De site heeft de potentie uit te groeien tot dé plek waar kinderen met hun vragen en opmerkingen terecht kunnen. We ziejeb zoekt een enthousiaste en creatieve webredacteur die samen met andere vrijwilligers deze website stevig op de kaart wil zetten en in samenwerking met de overige medewerkers op het Vegetariërsbondkantoor verder uit kan uitbouwen.

Lees meer

Recept: Caponata

Vandaag een zomers gerecht uit de Italiaanse keuken. Bordevol vitaminen en mineralen en enkele dagen te bewaren in de koelkast. Zowel warm als koud een lekkernij.

Ingrediënten

 • 500 gr aubergine
 • ½ bleekselderij
 • 1 gele paprika
 • 1 rode paprika
 • 1 teen knoflook
 • 1 blik tomaatstukjes
 • 1 ui
 • 5 el olijfolie
 • 1 rode spaanse peper
 • 1-1½ el suiker
 • 30 gr groene olijven
 • 1 el kappertjes
 • 30 ml rode wijnazijn
 • 1 tl zout

Was alle groenten en dep ze droog. Snij de aubergines in stukken. Snij de bleekselderij en de uien in ringen, de paprika’s en de tomaten in stukken en de Spaanse peper in zeer kleine ringetjes. Pel de knoflook en snijd het teentje in dunne schijfjes. Verhit 5 el olijfolie in een grote pan. Voeg de stukken aubergine hieraan toe en bak ze goudbruin. Haal de aubergines uit de pan en leg ze op een stuk keukenrol. Bak de uien, knoflook, de peper, de selderij en de paprika in de olijfolie. Voeg de suiker, zout, peper, olijven, kappertjes, rozijnen, tomaten, tomaten, rode wijnazijn en de aubergines aan het mengsel toe en laat het geheel nog even garen. Serveer met rijst of stukjes stokbrood.
Deze caponata is ook goed een week in de koelkast te bewaren als je hem in een schone glazen pot bewaart met een laagje olijfolie bovenop.

Eet smakelijk en een fijne zomer gewenst!
Birgit Flüg
www.vegetarischekok.nl

Voor meer lekkere recepten, kijk op www.eatgreen.nl
Agenda
(Leden)activiteiten:
Woensdag 11 juli: De Langste Vegetarische Tafel in Amsterdam
Zaterdag 4 augustus: Eetbare wilde planten excursie met veganistische lunch op Hof van Twello
Vrijdag 26 t/m Zondag 28 oktober: Vegetariërsbond vakantieweekend
 
Product van de Maand

Het nieuwe restaurantoverzicht Gastvrij voor Vegetariërs is uit. In deze gids staan ruim 200 restaurants, cateraars, hotels, bungolowparken en conferentiecentra waar je goed vegetarisch kan eten.
Je kunt hem bestellen in onze webshop.
 
FAQ:
Hoe krijg je als vegetariër genoeg ijzer?
 • Eet voldoende ijzerrijke producten als volkorenbrood, volkorenpasta en peulvruchten, zoals bruine bonen en linzen.
 • Neem bij elke maaltijd groenten of fruitsoorten die rijk zijn aan vitamine C, want dan neemt het lichaam ijzer gemakkelijker op. Bij het ontbijt kun je denken aan een glas sinaasappelsap, bij de lunch een stuk fruit en bij het avondeten zit over het algemeen voldoende groente.
 • Als je vleesvervangers eet, kies dan bij voorkeur vleesvervangers die ijzer bevatten.
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.

Steun de Vegetariërsbond
 
Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter