Nieuwsbrief Juli 2013

Nieuwsbrief

Floris' weblog: Vlees is niet leuk

Onze samenleving kan geen leed verdragen. We hebben er geen zelfs geen woorden meer voor. Sinds facebook is onze vocabulaire vernauwd tot ‘vind ik leuk’ of ‘vind ik niet leuk’. Wie bezigt er nog zulke prachtige termen als ‘wroeging’ of ‘gramschap’?  Voor leed of tegenslag is geen plaats.

Lees de hele blog 'Vlees is niet leuk'


Vrijdag: Wereldrecordpoging Langste Vegetarische Tafel

Aanstaande vrijdag is het eindelijk zover. We gaan we het wereldrecord Langste Vegetarische Tafel aanvallen. Met een heerlijk Grieks menu (benieuwd naar de recepten van het menu? Kijk onderaan deze nieuwsbrief) en ruim 1.000 eters wordt het een fantastische avond op het Museumplein in Amsterdam. Schuif aan en geniet ook van dit heerlijke evenement!

Lees meer

Word snel lid en ontvang de Snelle Vegetariër als welkomstgeschenk

Ook deze nieuwsbrief staat weer vol met activiteiten om vegetarisch eten te promoten en informatie om vegetariërs te ondersteunen. Dit alles kunnen we niet doen zonder jullie steun. Wil jij ook dat het vegetarische aanbod in restaurants verbeterd? Dat mensen worden geholpen met de stap naar vegetarisch eten? Dat moeders en kinderen goede voorlichting krijgen over hoe en waarom vaker vegetarisch eten een gezond idee is? Word dan lid!

Wie nu lid wordt krijgt als dank de Snelle Vegetariër gratis als welkomstgeschenk:  Slim, snel en slank, voor iedereen die met een druk leven in no-time -en vooral makkelijk- een verrukkelijke, gezonde, voedzame maaltijd op tafel wil zetten. Naast veel mediterrane en oosterse recepten is De Snelle Vegetariër ook ‘The Dutch Vegetarian’. Het vegetarische kookboek dat de Hollandse keuken verleidelijker dan ooit weet neer te zetten.

Word dus nu lid.

Tip je favoriete restaurant voor het gerecht van het jaar

Culinair journalist Mac van Dinther (Volkskrant) gaat op zoek naar het beste vegetarische gerecht dat bij een restaurant op de kaart staat. Om tot een voorselectie te komen zamelt de Vegetariërsbond tips in van restaurants met een lekker gerecht op de kaart. Deze verkiezing vindt plaats in de aanloop naar derde editie van De Vegetarische Restaurantweek. Het lekkerste gerecht zal ook tijdens die week te proeven zijn.

Lees meer

Verslag VegeQ 2013

’Alles was heerlijk, leuk zo met allemaal gelijk gestemde, wat gezellig, ik heb lekker gekletst, ik heb heerlijk gegeten en me uitstekend vermaakt, heel goed georganiseerd’. Dit is maar een kleine greep uit de reacties op de derde VegeQ, dé vegetarische barbecue.

Lees het verslag

Champignonsoep: vegetarisch of toch niet?

Deze maand hebben we weer een soep onderzocht. Ditmaal champignonsoep. Een lastige, want ook een vegetariër wil een goed gevulde soep, maar dan niet met ham (waarmee de champignonsoep vaak vergezeld gaat). Wil jij weten welke champignonsoep je zonder problemen uit het schap kan halen? Kijk dan deze maand in de productranking.


Bekijk de productranking


Vlees weg van bord, wortel en tofu erop

Steeds meer Nederlanders worden flexitariër en laten het vlees staan, blijkt uit onderzoek. Verschillende motieven spelen daarbij een rol. Het aantal flexitariërs, Nederlanders dat één of meerdere dagen in de week vlees laat staan, is sterk gestegen.

Lees meer

HQ blog: 65 ingrediënten, maar allemaal vegetarisch?


We vinden het steeds belangrijker om te weten wat er in ons eten zit en wat de herkomst er van is. Een taart van de HEMA kan zomaar 65 ingrediënten bevatten. Dat wekt achterdocht. Voor wie geen vlees wil eten is het al helemaal belangrijk om te weten wat de aard van de ingrediënten is.

Lees de hele blog: 65 ingrediënten, maar allemaal vegetarisch?

Nieuw keurmerkhouders Gastvrij voor Vegetariërs

• Hotel PTC+, Ede
• Landgoed Avegoor, Ellecom
• Restaurant de Zwaan, Etten-Leur
• Hof van Wageningen- Hotel & Congrecentrum, Wageningen
• Hotel Freriksoord, Winterswijk


Kijk hier voor de alle Gastvrij voor Vegetariërs keurmerkhouders.


Word actief

Gezocht projectmedewerkers Horecateam (onbetaald)

Voor De Vegetarische Restaurantweek zijn we op zoek naar projectmedewerkers. Help jij ons mee? We zijn op zoek naar:

Coördinator administratie (onbetaald)

De Vegetariërsbond heeft een klein team betaalde medewerkers en werkt met veel onbetaalde medewerkers. Om deze medewerkers op gebied van administratie te coördineren zoeken we een medewerker die op maandag onze administratief medewerker kan ondersteunen met het aansturen van onze medewerkers.

Lees meer

Recept: Menu Langste Vegetarische Tafel

Chef kok Erik Wilschut van VekoLogisch.nl bereidt een heerlijke, plantaardige(!), Griekse maaltijd voor de Langste Vegetarische Tafel 2013 op een aansprekende locatie: Het Museumplein in Amsterdam

Alle ingrediënten van de maaltijd worden gesponsord door biologische supermarktketen EkoPlaza en EkoPlaza is daarmee onze hoofdsponsor!  De maaltijd is dus 100% biologisch.
We zijn blij dat we de keukens van de Warande in Zeist en Zaal 100 in Amsterdam ook deze keer weer mogen gebruiken. Anders hadden we een diner op deze schaal niet voor elkaar gekregen. Onze dank is groot.

Het diner


Graag verklapt de chef alvast wat over een deel van zijn gerechten….

De Tzatziki maak ik van sojayoghurt, soja room, olijfolie, grof geraspte komkommer en…. knoflook (+beetje zout en evt. wat appeldiksap naar smaak).

De Chorjátiki Briám…… of gewoon Briám is een gemengde groenteschotel uit de oven. Neem aubergine, aardappel, courgette, ui en paprika (samen 800gr.).
Snij in grove stukken en hak een ½ bosje peterselie fijn: stort dit samen met olie, oregano, rozemarijn, zwarte peper en een beetje zout in een ovenschaal en meng door elkaar. Plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 150 graden. De groenten af en toe voorzichtig om scheppen. Als gaar… klaar!!

Voor de Gyros gebruik ik de gyros reepjes van Healthy Planet. Ik vind ze redelijk zout, dus bak ik wat klein gesneden ui, kool en wortel in de koekenpan en schep daar de gyros reepjes met een beetje oregano doorheen. Even door bakken… klaar.
Ik doe 100gr. groenten op 200gr. reepjes. Ook lekker in pitabroodje met de tzatziki.

Voor de Aubergine kaviaar snij ik de aubergine in dikke plakken en stoom ze in een bodempje water gaar. Hou in de gaten: als nodig beetje water toevoegen.
Als gaar grof pureren en een klein gesnipperd uitje (rauw of even gefruit) toevoegen. Beide is lekker, maar duidelijk verschillend van smaak. Olijfolie, dille, evt. beetje tomaten puree, zwarte peper, snufje zout erdoor…. klaar. Serveren op stukje (olijven)brood bij de gyros.

Eet smakelijk!

Erik Wilschut
www.vekologisch.nl


Voor meer lekkere recepten, kijk op www.eatgreen.nl
Agenda
Activiteiten:
7 t/m 13 oktober De Vegetarische Restaurantweek
 
FAQ: Mijn kind wil vegetarisch eten, wat heeft hij/zij per dag nodig?

Voor de aanbevolen hoeveelheid voor kinderen boven de 1 jaar kijk in de tabel op onze site.

Lees meerContact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.

Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter