Nieuwsbrief Juli 2015

Nieuwsbrief

Floris' weblog: De kunst van het lekker weglaten

Vrijdag 10 juli organiseert de Vegetariërsbond een gigantische workshop wereldverbetering op het Museumplein in Amsterdam. U bent van harte uitgenodigd om deel te nemen. Gaat u vooral eerst eens rustig zitten. Relax, wilt u  wat eten? Het staat al klaar, geniet er maar rustig van. Zo, dat was de workshop. U heeft deelgenomen aan de meest effectieve workshop van de afgelopen decennia en ik voorspel dat dit een rage gaat worden.

Lees de hele blog 'De kunst van het lekker weglaten'


Mexicaans feestje tijdens Langste Vegetarische Tafel

Ben jij erbij dit jaar, 10 juli op het Museumplein in Amsterdam? Wij zorgen dan voor een heerlijke vegetarische maaltijd. We koken voor 1.900 mensen en jij bent uitgenodigd! Alweer voor de vijfde keer houden we de Langste Vegetarische Tafel. Dat wil je toch niet missen? Vraag je familie, vrienden en kennissen of ze ook mee komen smullen, want sámen genieten van smakelijk vegetarisch eten is natuurlijk nóg leuker. En dat we ook onze ecologische voetafdruk een stuk kleiner maken, door vaker te kiezen voor vegetarisch is heel mooi meegenomen. Tivall, Vekologisch en de Vegetariërsbond kijken uit naar je komst!

Tip: Gegarendeerd plek en eten, een welkomstdrankje en goodiebag? En nog mee extra's! Word dan VIP.

Kom ook en bekijk alle praktische informatie

Nu extra lekker welkomstgeschenk: Vegatopia - Het kookboek

Ontvang Vegatopia - Het kookboek vol foto's, recepten en tips. Gratis voor jou als je je vandaag aansluit bij de Vegetariërsbond!
Steeds meer mensen ontdekken de geheimen van de vegetarische keuken. Wij nemen je graag mee op ontdekkingstocht. Want iedere dag dat je kiest voor vegetarisch eten, heeft dat positieve gevolgen voor het milieu, voor de dieren en voor je eigen gezondheid. Kies ook voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten en laat je inspireren door de Vegetariërsbond.

Word vandaag nog donateur en ontvang als dank voor je steun Vegatopia - Het kookboek! Naast originele gerechten, zoals een pastinaak tarte tatin, een bietenburger, bitterballen van rookkaas en een wilde tiramisu, vind je in dit boek ook gerechten die je snel en makkelijk maakt, zoals een risotto met lentegroenten, een zoete-aardappelcurry en een avocado-komkommersoep met pecannoten. Daarnaast bevat dit boek handige en lekkere tips, onder andere voor een geslaagde vegetarische barbecue, afwisselende lunches, of een bezoek aan de toko.Heerlijk VegeQ-lustrum op Nationale VegeQdag

Even na 15:00 uur kwamen de eerste gasten langzaam binnendruppelen. Dit jaar werd dé vegetarische barbecue gehouden in Amsterdam. En deze locatie werd goed gevonden door vega-minnend Nederland. Vanuit het hele land waren mensen naar de Maarten Luther Kerk gekomen om gezellig samen te genieten van een zomerse maaltijd. Na een persoonlijk welkom bij de aanmeldbalie, kon de ontdekkingsreis beginnen. -

Lees het hele verslag

Zorg jij dat 1900 mensen kunnen proeven hoe heerlijk vegetarisch eten is?

Help mee en maak de Langste Vegetarische Tafel mede mogelijk

 

Tijdens de Langste Vegetarische Tafel laten we een kleine 2000 mensen proeven hoe smakelijk vegetarisch eten kan zijn. Dit kunnen we niet doen zonder jou! Help ons daarom op vrijdag 10 juli, bijvoorbeeld door tussen 16.00 en 20.00 te helpen met het opscheppen of opwarmen van de maaltijd! Meer energie? Help dan ook donderdag 9 juli met koken (in Wormerveer) en 10 juli vanaf 8.00 met koken of vanaf 11.00 met

opbouwen. Meer weten of opgeven? Kijk hier of mail naar vrijwilligers@vegetariers.nl.
 

Meer dan de helft van de Nederlanders is 'flexitariër'

Steeds meer mensen geven aan flexitarisch te eten: 55% van de Nederlanders eet 3 dagen per week of vaker geen vlees bij de warme maaltijd of tussendoor. Ze kiezen voor alternatieven als vis, ei, champignons of peulvruchten. Daarnaast blijken duurzame en gezonde voedselkeuzes vaak samen te gaan. De helft van de Nederlanders maakt zich zorgen dat gezond eten in de toekomst te duur wordt en ruim een kwart vraagt zich af of er in de toekomst nog voldoende eten is.

Lees meer

Word actief: Medewerkers gezocht!

Online communicatiemedewerker Instagram/Twitter (onbetaald)

(4-8 uur per week, minstens een half jaar)


De Vegetariërsbond communiceert op verschillende manieren met diverse doelgroepen. Om ons hierbij te ondersteunen en te helpen zoeken we een online communicatiemedewerker met speciale aandacht voor Instagram en Twitter.

Bekijke de vacature

Algemeen medewerker (onbetaald)

(7 uur per week, augustus tot minimaal februari)

De Vegetariërsbond is een organisatie met slechts enkele betaalde medewerkers. Daarom maken we voor veel taken gebruik van onbetaalde medewerkers. Voor de ondersteuning bij diverse activiteiten en werkzaamheden zijn we op zoek naar een veelzijdige algemeen medewerker. Als algemeen medewerker help je ons bij werkzaamheden waar we op dat moment ondersteuning bij nodig hebben. Het kan gaan om het helpen met organiseren van evenementen, onderzoek doen voor bijvoorbeeld de productranking of helpen bij het verwerken van aanmeldingen van leden.

Bekijke de vacature

Recept: Chili à la Langste Vegetarische Tafel

Bereidingstijd: 20-30 minuten

Het recept van deze maand is een preview van de Langste Vegetarische Tafel. We onthullen hier 1 van de 5 gerechten die samen een heerlijk Mexicaansmenu maken.

Er is maar één chefkok die niet zijn hand omdraait om voor bijna 2000 (!) mensen vegetarisch te koken, en dat is Erik Wilschut van Vekologisch. Dit veelzijdige recept is voor iedereen die ieder jaar aanschuift bij ons mega evenement. Om thuis je gasten na te laten genieten én om kennis te maken als je ook verrukelijk vegetarisch wilt eten!

Ingrediënten

Voor 2 personen
 • 80gr. zwarte bonen (nacht van te voren in de week) of blik ong. 400 ml
 • 80gr. Tivall gehakt
 • 50gr. ui
 • 50gr. witte kool
 • 50gr. wortel
 • 50gr. groene paprika
 • 1/2 verse ananas of 1/2 blikje met ananas
 • 120ml tomatenpuree
 • 2 eetl. paprikapoeder of naar smaak
 • snufje chilipoeder (let op: snel te heet)
 • zout
 • zonnebloemolie

Kook de voorgeweekte bonen in ruim water in een uur gaar. Snipper de ui en snijd de kool in dunne repen en daarna doormidden. Snijd de rest van de groenten in blokjes.
Verhit de olie in een pan met dikke bodem -of braadpan- en fruit de uitjes en witte kool. Als de ui glazig gaat zien de wortel toevoegen. Roerbak op niet te hoog vuur een minuut en voeg dan de paprika, ananas met sap, Tivall gehakt, tomatenpuree en de bonen toe, eventueel samen met een klein scheutje water. Voeg kruiden en zout naar smaak toe. Het geheel omscheppen en even laten pruttelen. Lekker in een wrap!

Eet smakelijk!

Erik Wilschut
www.vekologisch.nl

Voor meer lekkere recepten, kijk op onze site.
Agenda
Vrijdag 10 juli, Langste Vegetarische Tafel, Museumplein Amsterdam
 
FAQ: Wat komt er kijken bij het maken van de maaltijd voor de Langste Vegetarische Tafel?

Voor dit mega-banket staan ruim 20 vrijwilligers onder leiding van chef-kok Erik Wilschut drie dagen in de keuken. Ook de hoeveelheid ingrediënten is indrukwekkend: het gaat onder andere om enkele honderden kilo's tomaat, 100 kilo pompoen, 30 kilo ui, 30 kilo paprika, 45 kilo vegetarisch gehakt, 90 kilo gegrilde vegetarische stukjes, 30 liter zonnebloemolie, 3 kilo paprikapoeder en 1900 tortilla wraps. Dankzij sponsor Tivall kan de maaltijd gratis worden aangeboden.
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.

Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter