Nieuwsbrief Juni


Nieuwsbrief

Floris' Weblog: Een stille revolutie uit de zee

Floris' WeblogRevoluties beginnen vaak op een verrassend bescheiden manier. Het kan daarom zomaar zijn dat er zich een echte revolutie voor doet terwijl je het helemaal niet merkt. Er achteloos aan voorbij gaat. Ook nu is dat het geval, maar op Vlaggetjesdag in Scheveningen heb je de mogelijkheid om er vanaf het begin bij te zijn. Opnieuw begint het ogenschijnlijk simpel.

Lees hier de hele weblog 'Een stille revolutie uit de zee'

Proeven van de Zee

Wie droomt er niet van getuige van een revolutie te zijn? Zaterdag 9 juni is het voor iedereen mogelijk. Tijdens de traditionele vlaggetjesdag laat de Vegetariërsbond op de visafslag in Scheveningen de trend van de toekomst zien. Dit samen met Lisette Kreischer (trendsetter en schrijfster), Dos Winkel (onderwaterfotograaf), Henk Keilman (duurzaam ondernemer), Willem Brandenburg (WUR) en Zee(u)wier met een kookdemonstratie. Jij kan er gratis bijzijn en ook nog proeven van diverse alternatieve voor vis. Kom dus ook!

Lees meer

Word nu lid en krijg NON*FISH*A*LI*CIOUS gratis

De Vegetariërsbond zet deze maand in het teken van zeewier en visvervangers. Wie nu lid wordt van de Vegetariërsbond krijgt daarom het kookboek met de fabuleuze titel ‘NON*FISH*A*LI*CIOUS’ als welkomstgeschenk. (winkelwaarde 19,95 euro) De recepten in het boek hebben namen als Veganlicious Krabkookies, Cut The Crab Salad of No Tuna Salad. Zeewier was de een grote ontdekking voor de kookboekenauteur. Het boek is gemaakt voor mensen die wel vis eten (of al niet meer), maar ook ethische bezwaren voelen en alleen nog niet weten hoe dat het anders kan. Wat blijkt: ook de smaak van de zee hoeft de vegetariër niet te missen!

Word lid

Gezellige en drukke VegeQ

Met ruim 220 mensen gezellig barbecueën, of we moeten zeggen VegeQen, en dat met al het heerlijks wat de vegetarische keuken te bieden heeft. Dat was de VegeQ 2012 in een notendop. In centrum Djoj was het een drukke en gezellige bedoening. Het zonnetje scheen en de tuin lonkte voor de vele deelnemers. Uit heel het land kwamen mensen om te genieten van seitan, aubergine, vegaworstjes etc. en natuurlijk van de cupcakes van Lisette Kreischer.

Lees meer

Vegacafé Amsterdam en Rotterdam

Leven lente 2012Gezellig kennis maken met andere vegetariërs bij jou in de buurt? Ervaringen uitwisselen, ideeën opdoen en delen voor leuke activiteiten, netwerken of gewoon een avondje kletsen met andere leden van de Vegetariërsbond? Dat kan allemaal  bij het Vegacafé!

Het volgende Vegacafé is dinsdag 12 juni in de Bekeerde Suster in Amsterdam en 14 juni in Centrum Djoj in Rotterdam.

Help mee record Langste Vegetarische Tafel te verbeteren

Op woensdag 11 juli gaan we het record Langste Vegetarische Tafel van Nederland verbeteren en laten zien hoe lekker en gezellig vegetarisch eten is. Wil je ons helpen? Dat kan!

We hebben het voedsel tijdens de Langste Vegetarische Tafel gesponsord gekregen. Nu hebben we nog hulp nodig bij de sponsoring van de tafels en infrastructuur. En daarbij kun jij helpen! Hoe? Sponsor een tafel.

Naast het financiële plaatje hebben we natuurlijk ook minstens 600 man nodig om met ons mee te eten en zodoende het record te verbreken. Hou 11 juli dus vrij in je agenda!

Lees meer

Leven Zomer 2012: een collector's item

De zomereditie van Leven is een collector’s item! Dit nummer hebben we namelijk samen gemaakt met onze Belgische collega's van Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA). Dat zie je ook meteen als je het magazine in handen krijgt, want het heeft eenmalig een ander, dikker jasje gekregen. In de stijl van EVA Magazine biedt Leven maar liefst zestig pagina’s vol nieuwtjes, achtergronden en recepten.

Lees meer


Nieuwe Gastvrij

 • The Rising Sun, Ferwert
Vind hier alle Gastvrij voor Vegetariërsrestaurants.


Your Own Impact

De Vegetariërsbond organiseert enkele programmaonderdelen bij Your Own Impact. Dit gratis toegankelijk publieksevenement over duurzaamheid vindt op zondag 1 juli plaats in Centrum Djoj in Rotterdam.

Lees meer

HQ blog

De Vegetariërsbond heeft een (bijna) wekelijkse blog die je op de hoogte houdt over wat er NVB bij zoal voor en achter de schermen gebeurt. Deze wordt wisselend door medewerkers bijgehouden. Deze maand in HQ blog onder andere een blog over het afscheid van onze zeer gewaardeerde collega Mariëtte:
 • Week 20: Afscheid - Mariëtte, Campagnecoördinator Eatgreen at work
 • Week 22: Evenementen- Vincent, Coördinator Campagnes en Communicatie
 • Week 23: Purperreiger vermindert vleesconsumptie - Floris, directeur
Lees HQ blog

Viva Las Vegas Food Festival

Op 30 juni organiseert jongerenstichting Viva Las Vegas een vegetarisch festival met diverse workshops over voeding en koken, muziek en lekker eten. Het festival vindt plaats in Studio/K in Amsterdam.

Lees meer

Help jij ons tijdens onze evenementen?

De Vegetariërsbond organiseert tal van activiteiten en evenementen om vegetarisch een onder de aandacht te brengen en te laten zien dat het lekker, gezond, gezellig en goed voor het milieu is. Bij beide soort activiteiten zijn vaak vrijwilligers nodig om tal van werkzaamheden te doen om van de activiteiten een succes te maken. Wil jij af en toe helpen met evenementen en activiteiten? Meld je dan aan voor het promotie en activiteitenteam! De eerste volgende evenementen waar leden van het team in actie komen zijn: Proeven van de Zee (zaterdag 9 juni) en bij de voorbereiding van De Langste Vegetarische Tafel (9 tot en met 11 juli).

Lees meer

Recept: Salade van zoete ui, sinaasappel en avocado

De zoete uit is bij ons in Nederland nog niet zo bekend, maar het is een interessante groente om mee te werken. De zoete ui – de naam zegt het al – heeft een veel mildere, haast zoete smaak. Dit maakt de zoete uit een uitstekende partner van andere groenten in allerlei salades.

Ook de avocado is het noemen waard. Door het eten van avocado’s kan ons lichaam extra dopamine aanmaken en dit draagt bij aan ons geluksgevoel. Ook staat de avocado bekend als grote reparateur binnen ons lichaam. Ze bevatten veel zink, koper en omega9 vetzuren. Ook worden ze gezien als een uitstekend voedingsmiddel in tijden van stress. De reden waarom ik avocado’s eet is echter omdat ik ze lekker vind en omdat ze zo veelzijdig zijn.

Ingrediënten


 • 1 zoet ui (heeft vaak een witte schil)
 • 1 handsinaasappel
 • 1 avocado
 • 1-2 trostomaat
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 2 eetlepels citroensap
 • 1 eetlepel peterselie
 • zout peper

Snijd de ui in dunne ringen. Schil de sinaasappel en snijd in dikke plakken. Ontvel de tomaten en snijd in vieren (verwijder het zaad), snijd in blokjes. Snijd de avocado in blokjes.
Meng olie met citroensap en gehakte peterselie, breng op smaak met zout en peper. Schep de helft van de dressing door het mengsel van tomaat en avocado.
Schik de uienringen met de sinaasappelstukjes in het centrum van een schaal en schep het tomaat-avocadomengsel er losjes over of om heen. Verdeel de rest van de dressing over de salade.

Ik hoop dat je deze bijzondere salade binnenkort eens probeert en ik wens je nu al: eet smakelijk.

Birgit Flüg
www.vegetarischekok.nl

Voor meer lekkere recepten, kijk op www.eatgreen.nl
Agenda
(Leden)activiteiten:
Zaterdag 9 juni: Proeven van de Zee in de Kantine van de Visafslag in Scheveningen
Dinsdag 12 juni: Vegcafé in de Bekeerde Suster in Amsterdam
Donderdag 14 juni: Vegacafé in Rotterdam
Woensdag 11 juli: De Langste Vegetarische Tafel in Amsterdam
Zaterdag 4 augustus: Eetbare wilde planten excursie met veganistische lunch op Hof van Twello

Activiteiten van anderen
Zondag 1 juli: Your Own Impact in Rotterdan
 
Product van de Maand

Naast een winkel en een productlijn heeft de Vegetarische Slager nu ook een kookboek. Dit kookboek is te verkrijgen in onze webshop.
 
FAQ:
Waarom besteden jullie zoveel aandacht aan alternatieven voor vis?

Het idylische plaatje van een visser die enkele vrije vissen vangt en verkoopt, terwijl vissen geen pijn voelen, is achterhaald. Vissen voelen pijn, angst en stress. De wildgevangen vis zorgt ervoor dat oceanen leeg raken en ecosystemen aangetast worden, terwijl steeds meer vis nooit de vrijheid van de zee kent. Veel vis die in de supermarkt ligt is tegenwoordig kweekvis.

Lees meer
 
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.

Steun de Vegetariërsbond
 
Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter