Nieuwsbrief Juni 2013

Nieuwsbrief

Floris' weblog: Vegetariërs leven vaak lange

Vegetariërs leven (iets) langer. Dat meldde de Volkskrant vorige week naar aanleiding van een groot onderzoek onder Zevende Dagadventisten in Canada. Dat vegetariërs over het algemeen langer leven was al bekend. Onduidelijk was af dat door hun keuze voor vegetarische voeding of door hun verder vaak gezondere leefstijl komt. Ze bewegen meer en drinken weinig, is een vaak gehoorde klacht uit de horeca. ‘Vegetarisch past binnen een gezonde en bewuste levensstijl’ is het motto van de Vegetariërsbond.

Lees de hele blog 'Vegetariërs leven vaak lange'

Geniet jij a.s. zaterdag ook van de VegeQ

Aanstaande zaterdag (15 juni) wordt het prachtig barbecue weer. Die dag ligt er dan ook heel veel heerlijks op de VegeQ in Rotterdam. Seitan, biologische groenten, vleesvervangers en nog veel meer kun je vinden op de barbecues. Mocht je willen schuilen (voor de zon dan natuurlijk) dan is er ook binnen genoeg ruimte om te zitten, een drankje te halen aan de bar, de proeverijmarkt te bezoeken of een spelletje te spelen in de gameroom. Daarnaast ga je niet alleen met een grote glimlach, maar ook met een goed gevulde goodiebag naar huis. Dan blijft eigenlijk de enige vraag: Waarom heb je je nog niet ingeschreven, want voor je het weet ben je te laat!


Lees meer

Word nu lid en ontvang de Snelle Vegetariër als welkomstgeschenk

Ook deze nieuwsbrief staat weer vol met activiteiten om vegetarisch eten te promoten en informatie om vegetariërs te ondersteunen. Dit alles kunnen we niet doen zonder jullie steun. Wil jij ook dat het vegetarische aanbod in restaurants verbeterd? Dat mensen worden geholpen met de stap naar vegetarisch eten? Dat moeders en kinderen goede voorlichting krijgen over hoe en waarom vaker vegetarisch eten een gezond idee is? Word dan lid!

En als je nu lid wordt, krijg je als dank de Snelle Vegetariër gratis als welkomstgeschenk:  Slim, snel en slank, voor iedereen die met een druk leven in no-time -en vooral makkelijk- een verrukkelijke, gezonde, voedzame maaltijd op tafel wil zetten. Naast veel mediterrane en oosterse recepten is De Snelle Vegetariër ook ‘The Dutch Vegetarian’. Het eerste vegetarische kookboek ter wereld dat de Hollandse keuken nog nooit zó verleidelijk weet neer te zetten.

Word dus nu lid.

Geniet van heerlijk Griekse menu tijdens Langste Vegetarische Tafel

Ben je ook zo benieuwd welke gerechten er straks op de Langste Vegetarische Tafel staan?  Volgende week gaan wij met het team het menu voorproeven, dus dan kunnen we je echt vertellen hoe heerlijk het smaakt. Maar voor nu laten we je alvast meegenieten van de Griekse geneugten die we serveren. En met dank aan Ekoplaza die de (biologische) ingrediënten levert, wordt het wereldrecord natuurlijk een (biologisch) eitje! Hadden we al gemeld dat er 100% plantaardig en lactosevrij wordt gekookt? Dat wordt smullen!

Menu Langste Vegetarische Tafel

  • Vegetarische Gyros met Tzaziki (op soja basis) en authentieke Coleslaw
  • Griekse Couscous met kikkererwtensalade (tomaat, komkommer, citroen, munt)
  • Traditionele Chorjátiki Briám (typisch Griekse groenteschotel uit de oven)
  • Olijvenbrood met verse auberginekaviaar (knapperig met een superlekkere dip)
En natuurlijk serveren we er lekker fris drinken bij. We gaan er wel van uit dat het een warme super gezellige zomeravond wordt. Nodig dus ook al je vrienden uit.

Kom, deel en geniet!

Lees meer

Mac van Dinther en Vegetariërsbond op zoek naar beste vegetarische gerecht

Culinair journalist Mac van Dinther (Volkskrant) gaat op zoek naar het beste vegetarische gerecht dat bij een restaurant op de kaart staat. Om tot een voorselectie te komen zamelt de Vegetariërsbond tips in van restaurants met een lekker gerecht op de kaart. Deze verkiezing vindt plaats in de aanloop naar derde editie van De Vegetarische Restaurantweek. Het lekkerste gerecht zal ook tijdens die week te proeven zijn.

Lees meer

Leven 2 met restaurantgids: ontvang hem ook!

Het tweede nummer van ons magazine Leven dit jaar heeft als thema raw food. Je kunt in het magazine van alles lezen over deze nieuwe beweging. Voor de balans vind je in het magazine ook een test van vegetarische bitterballen, niet rauw maar zeker ook lekker (of niet?). Tevens in dit nummer restauranttips uit Antwerpen, nieuws en activiteiten van de Vegetariërsbond en als extra: De Gastvrij restaurantgids met kortingsbonnen voor leden.

Wil je Leven voortaan ook ontvangen? Word dan lid. Dan steun je ook nog eens al onze activiteiten en campagnes.

 

Koksonderwijs mist vegetarische trend

Uit onderzoek van de Vegetariërsbond onder ROC’s die koksonderwijs aanbieden blijkt dat er erg weinig aandacht is voor de vegetarische keuken. Gemiddeld wordt er minder dan zes uur per jaar besteed aan specifieke lessen over vegetarisch koken. Zowel onder docenten als leerlingen is er vraag naar meer kennis over de vegetarische keuken. De Vegetariërsbond speelt in op deze vraag.

Lees meer


Boter en margarine: vegetarisch of toch niet?

Boter, je zou denken wat kan daar niet vegetarisch aan zijn? Toch zitten er in een aantal soorten boter verdachte of niet-vegetarische ingrediënten, zoals bijvoorbeeld visolie. Wil jij weten welke boter je zonder problemen uit het schap kan halen? Kijk dan deze maand in de productranking.

Bekijk de productranking


Vegetariërsbond wil meer groentegerechten op kindermenu

We roepen restaurantketens op om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en meer gezonde en vleesvrije kindermenu’s aan te bieden. Uit onderzoek uitgevoerd door ons blijkt dat kinderen meestal alleen ongezonde keuzes hebben. In veel gevallen ontbreekt ook een vegetarische optie. Kindermenu’s bevatten doorgaans te weinig groente en te veel calorieën. Van de onderzochte restaurantketens presteerde Van de Valk het minst slecht, maar ook daar valt nog het nodige te verbeteren.

Lees meer

HQ blog: Heerlijke veggiezomer


Het wordt een hete en heerlijke zomer dit jaar. Een zomer waar ik eigenlijk al het hele jaar naar uitkijk. Ondanks dat al mijn “vrije” dagen zich steeds meer vullen met werk, blijft deze periode  toch de leukste van het jaar. Ik heb het dan natuurlijk over onze geweldige evenementen de VegeQ en de Langste Vegetarische Tafel. Oftewel een geweldige barbecue en de meest culinaire recordpoging ter wereld.

Lees de hele blog: Heerlijke veggiezomer

Nieuw keurmerkhouders Gastvrij voor Vegetariërs

  • Bommel eten en drinken*, Amstelveen
  • Auberge De Moerse Hoeve, De Moer
  • Elohim Centre, Veelerveen

Kijk hier voor de alle Gastvrij voor Vegetariërs keurmerkhouders.

* Geeft 10% ledenpaskorting aan leden van de Vegetariërsbond

Word actief

Vrijwilliger tijdens onze evenementen

Help jij ons tijdens de VegeQ? Of opbouwen en opscheppen bij de Langste Vegetarische Tafel?

Webredacteur/ projectmedewerker veggiestudent (onbetaald)

Aan het begin van de studententijd gaan veel jongeren voor het eerst op zichzelf wonen en ook voor het eerst zelf koken. Dit is een ideaal moment om door middel van simpele recepten en achtergrondinformatie deze groep te stimuleren zoveel mogelijk vegetarisch te koken. Daarom willen we een nieuw website onderdeel veggiestudent creeëren.

Lees meer

Recept: Aspergetaartje en aspergesoep

Eindelijk lekker weer, en eindelijk volop asperges. Wees er snel bij want na de langste dag – 21 juni- worden ze niet meer geoogst (niet in Nederland of Duitsland tenminste, wel in Peru, daarom kun je ze ook buiten het seizoen in de winkels aantreffen). Deze keer dus 2 lekkere aspergerecepten die overheerlijk zijn en toch makkelijk te maken. Dus aan de slag:


Aspergetaartje

  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 500 g asperges
  • 4 eieren
  • 200 ml melk
  • 150 ml room
  • 200 g kaas, geraspt (kaas is niet altijd vegetarisch, kijk voor vegetarische kazen bij onze ranking van belegen kaas of kies een kaas met het vegetarische productkeurmerk)
  • evt. wat mosterd
  • evt. wat bieslook
  • zout, peper

Laat het bladerdeeg ontdooien door de plakjes met het plastic velletje naar beneden op het aanrecht of  op je tafel uit te spreiden.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Begin met het blancheren van de asperges. Hiervoor breng je een pan met water aan de kook. Ondertussen schil je heel secuur de asperges en snijd je het onderste stukje weg. Bewaar afsnijdsels en schillen.
Snijd de asperges in stukjes van 3-4 cm en leg ze gedurende 4-6 minuten in het kokende water of totdat ze beetgaar zijn (hangt van de dikte af).  Je kunt het kookwater van de asperges bewaren en hierin de schillen en afsnijdsels nog een poosje in koken en daarna zeven. Dit is een prima basis voor een aspergesoep, waarvan je het recept hieronder vindt. Maar hier gaan we verder  met de aspergetaart.

Bekleed een springvorm van 28 cm doorsnee met bakpapier en vervolgens met het bladerdeeg. Let erop dat je de vellen onderling goed aandrukt zodat een solide taartbodem ontstaat. Doe hierop de aspergestukjes en wat fijngesneden bieslook.

Roer in een kom de eieren los met de melk en de room en breng op smaak met mosterd, peper en zout. Voeg de kaas toe en roer nog even.
Giet dit mengsel over de asperges. Bak de taart zo’n 30-40 minuten of totdat goudbruin en gaar.
Geniet!

Aspergesoep

  • 2 uien
  • 1 kg asperges 
  • 10 g boter 
  • 5 el bloem 
  • zout, peper 
  • 1 bosje bieslook 
  • beetje mosterd
  • 2 eidooiers 
  • 200 ml melk 

Pel en snipper de uien. Snijd de puntjes van de asperges en blancheer deze kort. (Je kunt hiervoor het kookvocht van het vorige recept nemen, dit levert een krachtige bouillon waardoor de aspergesmaak extra goed naar voren komt). Snijd ondertussen de overige asperges in stukken. Smelt de boter in een pan en fruit hierin de ui en de rauwe aspergestukken. Strooi de bloem erover. Roer tot alle bloem is opgenomen. Blus af met de aspergebouillon en vul aan met water tot circa 1,5 liter. Kook de aspergestukjes gaar en pureer daarna de soep. Breng op smaak met zout, peper en wat mosterd. Klop de eidooiers los met de melk. Zeef de soep en roer het eimengsel erdoor. Verwarm 5 minuten goed door maar laat niet meer koken. De soep mag circa 80 graden heet worden, daarna gaat ze schiften, dus let goed op! Proef en breng eventueel nog verder op smaak met peper en zout.
Snijd de bieslook fijn. Serveer de soep met de geblancheerde puntjes van de asperges en garneer met bieslook.

Eet smakelijk!

Birgit Flüg
www.vegetarischekok.nl

Voor meer lekkere recepten, kijk op www.eatgreen.nl
Agenda
Activiteiten:
15 juni: VegeQ in Centrum Djoj in Rotterdam
12 juli: Langste Vegetarische Tafel, Museumplein Amsterdam
4 t/m 6 oktober Vegalifestyle event, Lisserbroek
7 t/m 13 oktober De Vegetarische Restaurantweek
 
FAQ: Heb je als vegetariër voedingssuplementen nodig?

Uit ons voedingsonderzoek bleek dat 69% van de vegetariërs een voedingssuplement gebruikt. Bij een gevarieerde vegetarische voeding heb je echter geen supplementen nodig. Een uitzondering hierop zijn kinderen jonger dan 4 jaar, zwangere vrouwen en ouderen.

Lees meer
 
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.

Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter