Nieuwsbrief Juni 2014

Nieuwsbrief

Floris' weblog: Smakelijke chemie

De barbecue is om de één of andere reden omgeven met clichés: de man staat achter de barbecue stoer het vlees te braden. Het is maar door welke bril je kijkt.  Ik zie vooral een muffe scheikundeleraar aan het werk. Ik had nooit veel met scheikunde. De proeven op school waren vooral saai en werden  pas leuk als ze mislukten met veel rook of een harde knal.

Lees de hele blog ‘Smakelijke chemie'


Prachtig barbecueweer tijdens VegeQ Rotterdam, mis het niet!

De weerberichten zijn unaniem. Zaterdag wordt het prachtig weer tijdens de VegeQ. Schrijf je dus snel in voor de VegeQ, want dit gezellige en smakelijke evenement wil je niet missen! Je krijgt tijdens de VegeQ niet alleen erg lekker eten, maar na afloop ga je ook nog eens naar huis met een goodiebag die zo goed gevuld is dat je je geld er helemaal uit hebt. Wist je trouwens dat de opbrengst van de VegeQ ten goede komt aan projecten om vegetarische eten te promoten? Hoeveel meer redenen heb jij nodig om naar de VegeQ te komen? Twijfel dus niet meer en schrijf je gelijk in.

Lees meer


7 juni: Nationale VegeQdag

Op zaterdag 7 juni is het Nationale VegeQdag. Op deze dag staat het vleesloos barbecueën centraal. Hiermee laten we zien dat barbecueën zonder vlees en vis heel goed mogelijk is. Sterker nog: het is heel erg lekker!

Lekkerder dan ooit: Langste Vegetarische Tafel

18 juli zal het eten tijdens de Langste Vegetarische Tafel lekkerder zijn dan ooit tevoren! Vorige week hebben we namelijk voor het eerst voor een kleine groep het eten gekookt. En de reacties waren unaniem positief. Echter, het kan nog beter en daarom gaan we binnenkort nog een keer proefkoken. Want de Langste Vegetarische Tafel gaat het uiteindelijk niet alleen om de hoeveelheid mensen, maar vooral om het laten proeven hoe lekker vegetarisch eten is. Daar doen we graag extra ons best voor. Dat het eten tijdens Langste Vegetarische Tafel zo lekker is wordt mede mogelijk gemaakt door chef-kok Erik Wildschut (Vekologisch), vele vrijwilligers en topingrediënten van hoofdsponsor EkoPlaza.

Lees meer

Vegetarische optie Thuisafgehaald groot succes

Een half jaar geleden introduceerde Thuisafgehaald, een site waarop thuiskoks maaltijden kunnen aanbieden, een zoekfunctie voor vegetarisch eten. Deze functie werd mede mogelijk gemaakt door ons en Tivall. Sindsdien is het aantal vegetariërs en flexitariërs op Thuisafgehaald ruim verdubbeld. En belangrijker nog: het aantal afgehaalde vegetarische maaltijden is ook meer dan verdubbeld. Deze groei is groter dan de totale groei van Thuisafgehaald en laat duidelijk zien dat de functie tegemoetkomt aan de vraag naar meer vegetarische maaltijden. Kort samengevat: het vegetarisch eten bij Thuisafgehaald valt goed in de smaak.

Ga naar Thuisafgehaald


Nieuwe Leven over voedselverspilling is uit

Het nieuwste nummer van magazine Leven is uit. Deze Leven staat in het teken van voedselverspilling en standaardisatie, maar bevat daarnaast ook culinaire tips voor Rome, een interview met filosoof en vrolijke veganist  Floris van den Berg, boeken- en restaurantrecensies, recepten en nog veel meer. Mis hem niet. Als nieuw lid krijg je ook dit nummer van Leven. Word dus nu lid.

Lees meer


Sponsor een tafel

Heb jij er al aan gedacht om tijdens De Langste Vegetarische Tafel een tafel te sponsoren? Dit is dé manier om ons op een eenvoudige wijze te helpen de kosten te dekken en vegetarisch eten te promoten. Voor €25 krijgt je een naamsvermelding en je mag de tafel een motto, een citaat, een thema of een naam geven. Welke boodschap wil jij onze gasten meegeven?

Lees meer


Groene pesto: Vegetarisch of niet?

Deze maand een ranking van groene pesto's. In veel zit kaas met mogelijk niet-vegetarisch stremsel. Daarom de vraag: welke zijn waarschijnlijk vegetarisch? Je leest het in de productranking

Bekijk de productranking

Gezocht: Vrijwilligers VegeQ en Langste Tafel 2014


De maanden juni en juli zullen voor de Vegetariërsbond in het teken staan van de VegeQ en de Langste Vegetarische Tafel.
Dit jaar hopen we op vrijdagavond 18 juli 2014 minstens 1500 mensen aan onze tafel te verwelkomen en te laten genieten van een heerlijk Hongaars vegetarisch menu.

We zijn druk bezig de voorbereiding te treffen om er weer een geweldige avond van te maken op het Museumplein in Amsterdam.

Op zaterdag 7 juni zal de VegeQ weer in Rotterdam (Centrum Djoj) plaatsvinden. De sponsors zijn benaderd en we kijken weer uit naar een gezellig dag.
Om deze beide dagen (en de voorbereidingsdagen) tot een succes te maken zoeken we nog enthousiaste vrijwilligers!

Vind jij het leuk om je in te zetten in een gezellig team en zo van dit evenement een succes te maken?

Hieronder vind je meer informatie over de hulp die we goed kunnen gebruiken.

Langste Vegetarische Tafel

Keukenprinsen en -prinsessen (ook op 16 en 17 juli)
Opbouwers en opruimers
Opscheppers


VegeQ

Vrijwilligers voor 6 en 7 juni

Viva Las Vega’s Food Festival

Op zondag 29 juni vindt in Amsterdam het vierde Viva Las Vega’s Food
Festival plaats. De Vegetariërsbond is mediapartner van dit grootste
vegetarische festival in Nederland. Tijdens het festival kunnen vega’s,
(beginnende) flexitariërs en andere geïnteresseerden genieten van lekker
eten, workshops, muziek, films en meer. Op de gezellige buitenmarkt is
er volop gelegenheid om van alles te proeven, zoals rauwe chocolade,
plantaardige kaas, curry’s en burgers.

Ook voor kinderen zijn er diverse dingen te doen. Na drie succesvolle edities is het Viva Las Vega’s Food Festival verhuisd naar een nieuwe locatie: Oldschool, een oud schoolgebouw aan de Gaasterlandstraat 5 in Amsterdam Zuid (op loopafstand van station RAI).

De toegang van het festival is gratis, maar je kunt tegen betaling allerlei
leuke activiteiten volgen, zoals workshops (vanaf 10.00 tot 21.30 uur). Ook
voor het speciale Sunny Veg Diner moet je een ticket kopen.


Lees meer

Nieuw keurmerkhouders Gastvrij voor Vegetariërs

 • Enig Alternatief, Arnhem (met ledenpaskorting)
 • Waanzinnig Tilburg (met ledenpaskorting)
 • Veggiesaurus, Den Haag (catering met ledenpaskorting)

Kijk hier voor de alle Gastvrij voor Vegetariërs keurmerkhouders of raadpleeg de app via m.vegetariers.nl/gvv.

Medewerker administatie (onbetaald) gezocht

Voor de ondersteuning van onze activiteiten en werkzaamheden zijn we op zoek naar een medewerker administratie. Het werk is voor het grootste deel administratief en voor een kleiner deel ondersteuning van overige activiteiten.

Lees meer

Recepten Bieten-geitenkaas gerechtje

Ingrediënten voor 4 personen

 • 3 bietjes, gekookt of geroosterd en geschild
 • 200 g zachte geitenkaas (kijk voor vegetarische geitenkazen in de productranking)
 • 200 gr veldsla
 • beetje olijfolie
 • citroensap en geraspte citroenschil van 1 citroen
 • 4 walnoten
 • zout/peper
 • vershoudfolie
 • 4 kleine glaasjes of andere vormpjes/koffiecups
 • 1 stokbrood

Pureer de geitenkaas en meng met wat olijfolie, de geraspte citroenschil, peper en zout en naar smaak met het citroensap. Zorg dat dit mengsel goed op smaak is!

Schaaf de bietjes in flinterdunne plakjes.

Bekleed de glaasjes of vormpjes met plasticfolie. Laat de folie ruimschoots over het vormpje heen vallen zodat je later het gerecht ermee kunt afdekken.

Schik de bietjes langs de onder- en  de zijkanten dakpansgewijs in het vormpje zodat het vormpje hier helemaal mee is bekleed. Lepel hierin de gepureerde en op smaak gebrachte geitenkaas en druk aan met de achterkant van een lepel. Bedek ook de bovenkant van het gerechtje met een plakje biet en dek af met de nog overhangende huishoudfolie. Zet ten minsten 1 uur in de koelkast.

Leg op elk boordje een beetje gewassen veldsla en stort hierop het vormpje (de bovenste folie heb je dan natuurlijk al verwijderd). Trek ook alle folie er voorzichtig af. Garneer tot slot eventueel met een walnoot en serveer met stokbrood.

Heel veel kookplezier gewenst en eet smakelijk!

Birgit Flüg
www.kok-aan-huis.com
www.vegetarischekok.nl

Voor meer lekkere recepten, kijk op onze site.
Agenda
Zaterdag 7 juni, VegeQ, Centrum Djoj in Rotterdam
Vrijdag 18 juli, Langste Vegetarische Tafel, Amsterdam
Zaterdag 4 en Zondag 5 oktober, Veggie Fair, De Olmenhorst Lisserbroek
Maandag 6 oktober tot en met zondag 12 oktober, De Vegetarische Restaurantweek
FAQ: Wat is seitan precies?

Seitan is een vleesvervanger op basis van tarwe-eiwit. Seitan komt uit Japan, waar het al honderden jaren op traditionele wijze wordt bereid. Seitan wordt gemaakt van tarwemeel en water. Door het deeg steeds uit te spoelen blijft het tarwe-eiwit, de gluten, achter. De glutenmassa wordt in water of (vegetarische) bouillon gekookt tot een product met een sponzige structuur en een hartige smaak. Het eiwitgehalte van seitan bedraagt 20-25 procent.

Lees meer over seitan
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.

Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter