Nieuwsbrief Juni 2015

Nieuwsbrief

Floris' weblog: De toekomst begint bij onze wortels

Vegetarisch heeft de toekomst. De lezers van deze nieuwsbrief weten het inmiddels. Maar hoe maak je dat eten van de toekomst? Een aantal topchefs gaf vorige week op ons ‘Veggie Chef of the Future’ event inspirerende lezingen en demonstraties. Het publiek: voornamelijk jonge chefs, studenten en twee kandidaten uit het programma ‘MasterChef Holland’.

Lees de hele blog 'De toekomst begint bij onze wortels'


Mis de lekkerste veggie barbecue niet!

Zaterdag a.s. (6 juni) schijnt het zonnetje boven Amsterdam, want dan is de VegeQ! In de mooie binnentuin van de Maarten Luther Kerk staan de barbecues klaar om allerlei vegetarisch lekkers klaar te maken. Binnen staan diverse producenten klaar om je van hun producten te laten proeven en op het gras staan de tafels en banken klaar, zodat je in het zonnetje kan genieten van je eerste bordje met heerlijks.

Dit feest wil je toch niet missen? Meld je dus snel aan en dan zien we je zaterdag vanaf 15.00 en maken we speciaal voor jouw ook nog wat exclusieve hapjes klaar.

Meld je snel aan!

Nu extra lekker welkomstgeschenk: Vegatopia - Het kookboek

Ontvang Vegatopia - Het kookboek vol foto's, recepten en tips. Gratis voor jou als je je vandaag aansluit bij de Vegetariërsbond!
Steeds meer mensen ontdekken de geheimen van de vegetarische keuken. Wij nemen je graag mee op ontdekkingstocht. Want iedere dag dat je kiest voor vegetarisch eten, heeft dat positieve gevolgen voor het milieu, voor de dieren en voor je eigen gezondheid. Kies ook voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten en laat je inspireren door de Vegetariërsbond.

Word vandaag nog donateur en ontvang als dank voor je steun Vegatopia - Het kookboek! Naast originele gerechten, zoals een pastinaak tarte tatin, een bietenburger, bitterballen van rookkaas en een wilde tiramisu, vind je in dit boek ook gerechten die je snel en makkelijk maakt, zoals een risotto met lentegroenten, een zoete-aardappelcurry en een avocado-komkommersoep met pecannoten. Daarnaast bevat dit boek handige en lekkere tips, onder andere voor een geslaagde vegetarische barbecue, afwisselende lunches, of een bezoek aan de toko.



 

Lustrum Langste Vegetarische Tafel

Wij weten het natuurlijk al veel langer, dat heerlijk het langst duurt. Maar we delen dit gegeven graag met héél véél andere mensen en wel onder het genot van superlekkere vegetarische gerechten. Vrijdag 10 juli staat het te gebeuren dit jaar, net als eerdere jaren op het Museumplein hartje Amsterdam. Onze chef-kok Erik Wiltschut van Vekologisch is druk aan het menu aan het sleutelen, daarover kunnen we dan ook nog niets verklappen. Dat het weer waanzinnig vegalekker gaat worden staat wél vast. Ons oude record van 1.750 gasten gaan we onder tafel vegen, da’s zóóó 2014. Deze keer gaan we voor 1.900 gasten, dat moet net passen. Dit jaar staat Tivall aan onze zijde als sponsor en reken maar dat we hier heel blij mee zijn!

Nodig jij vast vrienden en familie uit voor het gaafste openluchtrestaurant van Nederland?

Lees meer


Veggie Chefs of the Future klaargestoomd

Zomaar een mooie maandagochtend in het Westland. Het zonnetje straalt boven Tomatoworld in Honselerdijk. En toch is het geen gewone dag, het is de eerste dag van de toekomst met steeds meer en steeds lekkerdere vegetarische variatie op de menukaart van vele restaurants in Nederland. Maandag 18 mei gaat de boeken is als de dag waarop in Nederland het Veggie Chef of the Future Event plaatsvond. Dit evenement werd georganiseerd in samenwerking met GoodBite en het Koksgilde.

Lees meer

Opscheppers en keukenprins(essen) gezocht

De manier om mensen enthousiast te krijgen over vegetarisch eten is om ze te laten proeven van lekkere vegetarische gerechten en producten. Dit doen we door verschillende evenementen te organiseren. Dit zijn de eerder in deze nieuwsbrief genoemde VegeQ en Langste Vegetarische Tafel op 6 juni en 10 juli. Ook bij deze evenement kunnen we je hulp goed gebruiken. Het gaat dan om 5 en 6 juni en om 8, 9 en 10 juli. Meld je dus snel aan als vrijwilliger.
 


Nieuwe keurmerkhouders Gastvrij voor Vegetariërs

  • Hemelse Modder, Amsterdam
  • Maza Deli Counter, Amsterdam
  • Nasma Life, Amsterdam (catering en ledenpaskorting)
  • Bed & Bijt, Rotterdam (overnachten en ledenpaskorting)
  • Mevrouw Zoetekauw, Rotterdam (catering en ledenpaskorting)

Kijk hier voor de alle Gastvrij voor Vegetariërs keurmerkhouders of raadpleeg de app via m.vegetariers.nl/gvv.

Word actief: Medewerkers gezocht!

Online communicatiemedewerker Instagram/Twitter (onbetaald)

(4-8 uur per week, minstens een half jaar)


De Vegetariërsbond communiceert op verschillende manieren met diverse doelgroepen. Om ons hierbij te ondersteunen en te helpen zoeken we een online communicatiemedewerker met speciale aandacht voor Instagram en Twitter.

Bekijke de vacature

Algemeen medewerker (onbetaald)

(7 uur per week, juni tot minimaal december)

De Vegetariërsbond is een organisatie met slechts enkele betaalde medewerkers. Daarom maken we voor veel taken gebruik van onbetaalde medewerkers. Voor de ondersteuning bij diverse activiteiten en werkzaamheden zijn we op zoek naar een veelzijdige algemeen medewerker. Als algemeen medewerker help je ons bij werkzaamheden waar we op dat moment ondersteuning bij nodig hebben. Het kan gaan om het helpen met organiseren van evenementen, onderzoek doen voor bijvoorbeeld de productranking of helpen bij het verwerken van aanmeldingen van leden.

Bekijke de vacature

Recept: Havermout vlokkenpapje

Veel mensen beginnen hun dag met havermout. Maar ik hoor ook wel eens dat een aantal mensen het geprobeerd hebben en ervan zijn afgestapt omdat ze het niet lekker vinden.

Wel, ik vond het ook niet lekker, maar ik was vastbesloten om er iets van te maken.

Onlangs zag ik een documentaire dat alles wat in de supermarkt ligt – met uitzondering van het groente- en het zuivelschap – uit nog maar 3 basis ingrediënten lijkt te bestaan: tarwe, suiker en soja.
Daar schrok ik van – en ik stelde vast dat het zo is. Bah!
3 super goedkope ingrediënten die de industrie in staat stellen om optimaal profijt te maken met iets wat nauwelijks voedingswaarde heeft. Gewone muesli bestaat inmiddels vaak voor het grootste deel uit tarwe. We kunnen bijna net zo goed een kartonnen doos eten.
Ik vond het tijd om het tij te keren.
Dus ging ik op zoek!
Ik kocht verschillende vlokken (maar geen tarwe hihi).
Haver, Quinoa, boekweitvlokken of –grutten.
Boekweit in je papje maakt dat het lichaam de mineralen en antioxidanten uit de overige ingredienten extra goed kan opnemen. Rijst- en maisvlokken liet ik liggen omdat deze granen de bloedsuikerspiegel onnodig doen pieken en ze qua voedingswaarde niet zo bijster veel toevoegen. En ik maakte een specerijenmengsel dat het granenpapje niet alleen super lekker maakt, maar bovendien ook nog eens heel gezond.
Sommige van de onderstaande specerijen hebben ontstekingsremmende werkingen, andere werken zuiverend en weer anderen verhogen het thermogene effect waardoor de verbranding in het lichaam gestimuleerd wordt en waardoor dat wat we eten niet direct als vetkussentje op de heupen belandt.

Ook voegde ik natuurlijk poeder van vermalen en gedroogde stevia toe. Niet dat witte spul uit de supermarkt (dat nog nadeligere gevolgen heeft voor je gewicht dan witte suiker), nee, het oorspronkelijke natuurproduct waar geen industrie aan te pas gekomen is.

Specerijenmengsel voor mijn ‘vlokkenpapje’

  • 5 g Anijszaad
  • 5 g  Gemberpoeder
  • 40 gr  Kaneel
  • 2 g  Kardemom
  • 5g koriander
  • 5 g  Kruidnagel
  • 10 g Kurkuma
  • 5 g  Nootmuskaat
  • 5 g  Peper
  • 5 g gemalen vanille
  • 5 g venkel
  • 20 g  steviablad

Alles goed mengen en in een luchtdicht bakje wegzetten. Is genoeg voor 2 weken of zo – ook lekker om over je appeltje te strooien en als mengsel voor kruidkoek of appeltaart.

Van dit mengsel voeg ik iedere keer flink veel toe aan het vlokkenmengsel. Hoe meer hoe gezonder!!!

De vlokken kook ik op gevoel met water en een handje gehakt gedroogd fruit bv,. ongezwafelde abrikozen, dadels, vijgen, physalis, gojibes of moerbei en wat noten. Daar kan ik niet preciezer in zijn. Gewoon wat ik in huis heb.

Oh ja: ik gebruik nooit iets wat met soja gemaakt is. Dus ook geen sojamelk. Omdat soja veel pseudo-oestrogenen bevat die de hormonen uit balans brengen.
Ook zijn al die zogenaamde ‘melken’ in mijn ogen door de industrie wreed behandelde, met rare ingrediënten gemengde en in een pak gepasteuriseerde (vieze) drankjes. Bovendien zijn ze met suiker op smaak gebracht zodat het toch nog een beetje wat lijkt – en suiker probeer ik te mijden!

Ook doe ik nog flink wat geraspte kokos en een schepje kokosolie in mijn papje.
Hiermee voeg ik opnieuw ‘extra gezondheid’ toe.
Als ik alles in mijn kommetje heb, doe ik er nog wat gepeld hennepzaad over. Hennepzaad mag niet verwarmd worden – daar kunnen de goede omega 3 vetten niet tegen.
En wist je dat je eigenlijk gebroken lijnzaad niet in de winkel zou moeten kopen. Gebroken lijnzaad oxideert vrij snel en omdat je niet weet hoe lang het pakje gebroken lijnzaad al bij de distributeur en in de winkel ligt, is het beter om je lijnzaad zelf in een soort koffiemolen te malen – of om gepeld hennepzaad te gebruiken, dat oxideert eigenlijk niet onder invloed van tijd.

Ik bereid mijn vlokkenpapje direct in een grote pan. Als ik eraan denk – en soms leg ik een houten lepel in mijn bed om me eraan te herinneren dat ik het nog moet doen – dan zet ik de vlokken als ’s avonds in de week. Hierdoor wordt het fytinezuur uit granen en noten onschadelijk gemaakt en word het papje – dat al zo gezond is, nog gezonder. ’s Ochtends kook ik dan het papje. Eventueel voeg ik tijdens het koken nog wat water toe om de gewenste smeuïgheid te bereiken.
Restjes zet ik in de koelkast en warm ik bij een volgende maaltijd  op eventueel met nog een scheut water – en soms eet ik het koud: ook lekker!

Eet smakelijk!
Birgit Flüg
www.kok-aan-huis.com

Voor meer lekkere recepten, kijk op onze site.
Agenda
Zaterdag 6 juni, VegeQ, Maarten Luther Kerk Amsterdam
Vrijdag 10 juli, Langste Vegetarische Tafel, Museumplein Amsterdam
 
FAQ: Ik wil vegetarisch eten, maar heb geen idee hoe ik moet beginnen, hebben jullie tips?

We helpen je graag op weg met het voorbeeld weekmenu op onze site. Dit menu richt zich vooral op de avondmaaltijd en dan met name de eiwitbron (hetgeen het vlees "vervangt"), maar we geven ook tips voor de andere maaltijden.

Daarnaast geven we je op het Lekker deel van onze site veel tips hoe je lekker vegetarisch kook en hoe je met bepaalde vegetarische producten om kan gaan, zodat je iets lekkers op tafel krijgt.
 
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.



Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter