Nieuwsbrief

Kooktip van de maand: Alle begin is (niet) moeilijk

Hoe begin je met (vaker) lekker vegetarisch koken? Dat lijkt misschien moeilijk, maar dat is het niet. Je kan makkelijk in 4 stappen heerlijk vegetarische eten:

  1. Laat ons je helpen
  2. Kijk wat je al maakt
  3. Vegetariseer bestaande gerechten
  4. Ga los op een nieuw gerecht

Lees meer...


Langste Vegetarische Tafel 15 juli 2016

Vrijdag 15 juli gaat het weer gebeuren: het grootste en lekkerste evenement wat je maar kan bedenken, de Langste Vegetarische Tafel op het Museumplein te Amsterdam. Op Facebook hebben inmiddels al ruim 400 mensen laten weten dat ze zullen aanschuiven en velen nodigen familie, vrienden, buren en collega’s uit. Kortom, dit mag je niet missen!

Wanneer je zeker wil zijn van een plaats, meld je dan aan als VIP. Wil je ons helpen om de Langste Vegetarische Tafel wederom groots neer te zetten? Laat het ons weten, want wij kunnen alle vegahulp gebruiken.
Lees meer...
 

15 juli aan tafel … of niet? Doneer voor tafels op Museumplein!

Terwijl wij druk bezig zijn de puntjes op de spreekwoordelijke i te zetten voor de Langste Vegetarische Tafel, willen we jouw hulp vragen. Dat het verzorgen van een heerlijke vegetarische maaltijd aan een grote groep mensen ons wel ligt mag duidelijk zijn. Dat doen we graag. Om ook bijna 2000 mensen letterlijk aan tafel te zetten is een lastige vraagstuk. Daarom willen we je vragen om een bijdrage te leveren voor de tafels en banken. Want zeg nu zelf waar zou de Langste Vegetarische Tafel zijn zónder tafels?




Doneer je liever tijd? Meld je dan aan als vegahulp bij Cynthia en Nicoll via vrijwilligers@vegetariers.nl


Zondag 31 juli VegeQ

Al voor de zesde keer organiseert Vegenement in opdracht van de Vegetariërsbond weer de VegeQ. Dit jaar is The Budget Hotel the place to be. Als gast ben je welkom vanaf 15.00 uur (tijd kan nog iets aangepast worden). Zorg er wel voor dat je je vooraf inschrijft via het aanmeldformulier op de website van Vegenement. Uit ervaring is gebleken dat het animo groot is en eenmaal aangemeld en betaald ben je zeker van een plek.

Lees meer

Nieuw welkomscadeau: het boek De Hippe Vegetarier óf een jaar lang de Lekker.Vegetarisch Verwenbox!

https://www.vegetariers.nl/lekker/kooktips/kookboek-van-de-maand

Om projecten als de 'Langste Vegetarische Tafel', de 'Smaaktour' en 'Recht op Vegetarisch in de Zorg' te kunnen blijven organiseren, kunnen we niet zonder de steun van jou! Donateurs zorgen ervoor dat we meer mensen kunnen helpen en verleiden om vaker vegetarisch te eten en zo dierenlevens en het milieu te sparen.

Word nu donateur Ontvang een jaar lang de Lekker.Vegetarisch Verwenbox boordevol verwenproducten ter waarde van minstens 30 euro óf het boek De Hippe Vegetariër van Isabel Boerdam t.w.v. 22,50 euro.


 


Nieuw: Iedere maand een Vegetarisch Leesvoer

Iedere maand bespreken we in 'Vegetarisch Leesvoer' een lekker vegetarisch kookboek. In april is  I <3 Groente van Janneke Vreugdenhil besproken en het kookboek van de maand mei is De Hippe Vegetariër van Isabel Boerdam. Zo blijf  je lekker makkelijk op de hoogte van de lekkerste vega-kookboeken!

De Hippe Vegetariër krijg  je nu gratis als donateur van de Vegetariërsbond! Natuurlijk helpen we je dan nóg meer om lekker en gezond vegetarisch te eten door o.a. een gratis voedingsscan, 4 per jaar het magazine Lekker.Vegetarisch boordevol eetinspiratie en korting bij restaurants en op de Lekker.Vegetarisch Verwenbox.

Meld je nu aan


 


Nieuwe Productranking: Chocoladepasta

Als je vegetarisch wil eten, is het soms lastig kiezen. In veel producten zit (verborgen) vlees. Om te zorgen dat je niet van elk producten de ingrediënten hoeft te lezen, is er het Vegetarisch Productkeurmerk. Nog te weinig producten hebben dit keurmerk. In onze productranking zijn verschillende categorieën en rankings. Uiteindelijk kunnen we alleen van producten met het productkeurmerk garanderen dat ze vegetarisch zijn. De andere rankings zijn een indicatie naar aanleiding van de ingrediënten van de producten.

Nieuw in onze ranking: Chocoladepasta. Bekijk hier de ranking

Zaterdag 9 juli Vega Single Event

Op zaterdag 9 juli is er een leuk en gezellig Vega Single Event. In Centrum Djoj in Rotterdam kun je kennis maken met andere vegetarische singles onder het genot van een hapje en een drankje. Het Vega Single Event wordt georganiseert door Vegenement in samenwerking met ons en Vegadates. Als lid/donateur van de Vegetariërsbond krijg je 5 euro korting!
Lees meer...

 


Word actief

Vrijwilligers voor de Langste Vegetarische Tafel

Op vrijdag 15 juli gaan we het record Langste Vegetarische Tafel weer verbeteren. Dit jaar gaan we voor 1.950 mensen koken, die tegelijkertijd komen eten op het Museumplein. Om dit evenement tot een succes te maken, kunnen we alle hulp gebruiken. Help jij ons om het record te verbreken? Voor de dag zelf en de dagen daarvoor zijn we op zoek naar:

Lees meer over vrijwilliger worden tijdens de Langste Vegetarische Tafel

 

Co-coördinator Smaaktour (onbetaald)

Gemiddeld 4-8 uur per week, rond activiteiten meer
(per direct voor minstens een half jaar)


De Vegetariërsbond promoot vegetarisch eten door te laten zien hoe lekker dat kan zijn. Dit doen we onder andere door eigen activiteiten te organiseren, maar ook door actief te zijn op festivals en beurzen. Voor beide activiteiten hebben we een groeiend aantal vrijwilligers nodig. Daarom zijn we ter ondersteuning van onze huidige coördinator Smaaktour op zoek naar een extra Co-coördinator Smaaktour.

Bekijk de vacature


Bekijk alle vacatures


Recept: Groentenpilav, Vegetarische paté & Groentefritatta

Voor mij geen BBQ!

Ik heb niks met BBQ’s. Nou ja – eigenlijk -  als je een aversie hebt, dan hebt dus wel degelijk iets met BBQ. Want ook als je tegen iets of iemand bent heb je een innige relatie.

Vegetarische BBQ vind ik erg geforceerd. Of je legt heerlijke groenten die in grote machines, platgeslagen, gewalsd en met waardeloze dikmakers weer aan elkaar geplakt zijn – oh ja, voorzien van de nodige gluten en transvetten – op de BBQ – en daar verbranden ze meestal omdat het paneerlaagje tegen zo veel hitte niet bestand is – of je legt heel inventief wat champignons, paprika en aubergine op de hete ijzers. En dat alles met een gezicht van: nou vegetarisch BBQ – best lekker hoor. Nou daar loop ik nou niet warm van.
Hierbij lekkere zomerse gerechten – die je heerlijk buiten kunt eten. Laat de anderen maar BBQ’en.
Oh ja: de linzenpate is echt super lekker: die kun je altijd wel maken!
 

Groentenpilav

  • 750 ml heet water
  • 1 el olijfolie
  • 1 el komijn
  • 1 ui ui
  • 2 teen knoflook
  • 1 el gember geraspt
  • 450 g rijst, basmati
  • 1 groen pepertje
  • 150 g zoete aardappel
  • 1 tomaat
  • 150 g doperwtjes (b.v. uit de diepvries)
  • 150 g wortels
  • ½ paprika, geel
  • ½ papria, rood
  • ½ tl kurkuma
  • 1 tl zout of meer
  • bosje peterselie
  • bosje  koriander


Neem een goede pan met dikke bodem en verwarm hierin de olie op een middelhoog vuur. Voeg de komijn en kurkuma toe en rooster heel eventjes. Voeg de fijngesneden ui, knoflook en geraspte verse gember toe en bak 30 seconden mee. Voeg de rijst toe en roer totdat elk korreltje met de groenten en specerijen in aanraking is geweest. Voeg fijngesneden groen pepertje, wortel, zoete aardappel, tomaat, paprika, doperwten en zout en water toe. Breng aan de kook en stoof op een zacht vuurtje gaar. Garneer met verse peterselie of koriander.
 

Vegetarische paté

(2 x heel verschillend gepresenteerd tijdens de vega-kookcursus in Groningen)

 

  • 100 g groene linzen 
  • ½ tl bonenkruid
  • 1 courgette
  • 2 ui
  • 100 g champignons
  • 50 g havermout
  • 1  ei
  • 1 tl tijm
  • 1 tl komijn
  • peterselie
  • basilicum
  • 1 pak bladerdeeg
  • beetje olijfolie
  • zout en peper


Laat het bladerdeeg ontdooien, verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bekleed een cakevorm met bakpapier.
Maak van het bladerdeeg één groot plak deeg dat over de rand van de vorm kan hangen. Houd ook wat bladerdeeg achter de hand. Kook de linzen met wat bonenkruid gaar.  Giet af en laat uitlekken.

Bak de fijngesneden ui glazig en voeg de eveneens fijngesneden knoflook en champignons toe. Bak alles nog zo’n 10 minuten. Haal van het vuur en voeg de linzen en het losgeklopte ei toe. Breng op smaak met tijm, komijn, zout en peper. Meng goed. Het mengsel moet niet te droog en niet te nat zijn (ongeveer als een beetje stijve behanglijm). En het moet voortreffelijk smaken. Experimenteer en voeg evt. nog andere kruiden uit je voorraadkastje toe. Vul het bladerdeegvormpje met dit mengsel en vouw het bladerdeeg dicht. Druk aan en sluit met een extra bladerdeeglapje bovenop. (Bestrijk voor een mooie bruine bovenkant met wat (koffie-)melk of nog een beetje losgeklopt ei.)
Bak ongeveer 30 minuten, maar de baktijd hangt ook sterk van je vorm af omdat de hitte natuurlijk tot in de kern moet doordringen. Soms gebeurt het dat het bladerdeeg alleen aan de bovenkant lekker bruin is. Stort de paté dan op een bakplaat (bakpapier!) en laat zo de onder- en de zijkanten ook mooi bruin worden. Lekker zowel warm als koud!

Het linzenmengsel kun je ook heel goed op de brood eten!

 

Groentefritatta met Hummus en zwarte olijven

(2 x heel verschillend opgemaakt tijdens de kookcursus)

  • 2 paprika rood
  • 600 g zoete aardappel
  • scheut olijfolie
  • 2 preien
  • 2 teen knoflook
  • 250 g courgette
  • 500 g aubergine
  • 8 eieren
  • wat basilicumblaadjes
  • 125 g Parmezaan
  • 200 g hummus
  • olijven, zwart


Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snijd de rode paprika doormidden en zet ze met het snijdvlak op een met bakpapier bekleed bakblik. Laat de velletjes zwart roosteren. Haal uit de oven, laat afkoelen en verwijder de zwarte schil.
Kook de in dobbelsteentjes gesneden zoete aardappel beetgaar. Verwarm wat olie in een pan met dikke bodem en bak de fijngesneden prei samen met de knoflook en de courgette. Haal alles uit de pan en verhit in dezelfde pan opnieuw een scheut olie. Bak hier de in dunne repen gesneden aubergine 2 minuten per kant.
Bekleed een met bakpapier bekleedde bakplaat met de helft van de aubergine en plaats hier het prei-courgettemengsel op. Plaats er nu een laagje geroosterde paprika op en een nieuwe laag aubergine. Sluit af met een laag zoete aardappel.
Klop de eieren los met de Parmezaanse kaas en giet over de groenten.
Laat in 15-25 minuten garen in een hete oven.
Nadat de fritatta iets is afgekoeld, kun je deze op een groot bord storten en in stukjes snijden. Prik op elk stukje een lekkere zwarte olijf.



Eet smakelijk!

Birgit Flüg
www.kok-aan-huis.com

Voor meer lekkere recepten, kijk op onze site.