Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariërsbond FacebookVegetariërsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Nieuwsbrief Maart

Nieuwsbrief

Verkiezing van de meest favoriete vegetarische lunch

Vegalunch verkiezingKaassoufflé of tomatensoep. Champignonomelet of die lekkere pastasalade met zongedroogde tomaatjes. Van 13 maart tot 24 april wordt de verkiezing van de meest favoriete vegalunch op het werk gehouden. Surf naar www.eatgreenatwork.nl en klik op de cartoon. Onder de deelnemers worden vijf kookboeken verloot.
Stem hier



Floris' Weblog: Vegetarische lichtpuntjes voor de economie

Floris' WeblogJe kunt met vegetarisch eten veel doen, maar de veerkracht van de economie voorspellen? De gedachten van etenswaren als graadmeter is niet nieuw. Zo introduceerde The Economist de ‘hamburgerindex’. Op mijn beurt zou ik durven beweren dat het vegetarische aanbod in de bedrijfskantine de concurrentiekracht van je werkgever kan voorspellen.

Lees hier de hele weblog 'Vegetarische lichtpuntjes voor de economie'


Lushpakket voor nieuwe leden

LushNieuwe leden krijgen tot 1 mei een gratis Lush zeeppakket t.w.v. 20 euro bij hun lidmaatschap. Lush is milieuvriendelijke en proefdiervrije zeep. In het pakket zitten de bestsellers Honey I washed the kids, Karma en de nieuwe aanwinst ‘Lust’: Supersexy zeep waarin jasmijn de boventoon voert, met noten van ylang ylang, roos, vanille en sandelhout.

Als lid van de Vegetariërsbond help je ons vegetarische voeding te promoten en krijg je 4 keer per jaar het magazine Leven thuis. Benieuwd naar onze successen? Kijk hier. Lid worden kan al vanaf €24,50 per jaar. Word nu lid!


Ledendag

Workshop Ledendag Op zondag 1 april is onze gezellige en leuke ledendag waarbij u ook mee kan praten over de koers van de vereniging. Tijdens deze dag zijn er leuke workshops, presentaties over het afgelopen jaar en de ALV.

Lees meer

Sponsor een Tafel

Sponsor de Langste TafelWil je ons helpen om te laten zien hoe lekker en gezellig vegetarisch eten is? En dat op een aansprekende locatie als het Museumplein in Amsterdam? Sponsor dan 1 van de 100 tafels tijdens de tweede editie van de Langste Vegetarische Tafel op woensdag 11 juli

Lees meer

Het lentenummer van Leven!

Leven lente 2012Voor grote cateringbedrijven heeft vegetarisch eten in het vliegtuig geen prioriteit. Dat is de conclusie van een artikel in de nieuwste Leven, die verschijnt op 20 maart.

In het verhaal over vliegtuigmaaltijden komen naast cateringbedrijven ook vegetariërs aan het woord. Hun ervaringen zijn over het algemeen niet al te best

Lees meer over het lente nummer van het magazine Leven

Veel medicijnen zijn niet vegetarisch

Mensen die geen dierlijke producten willen eten, zijn zich er vaak niet van bewust dat allerei veelgebruikte medicatie niet geschikt is voor vegetariërs.

Lees meer


Vegetarisch Twitterspreekuur

TwitterspreekuurElke laatste vrijdag van de maand is er tussen 4 en 5 een twitterspreekuur met onze voedingskundige. Deze maand is het twitterspreekuur op vrijdag 30 maart van 16.00 tot 17.00. Tijdens dit spreekuur kunnen mensen via de hashtag #vegauur vragen stellen aan NVB-voedingskundige Sytske de Waart.


HQ blog

De Vegetariërsbond heeft een (bijna) wekelijkse blog die je op de hoogte houdt over wat er NVB bij zoal voor en achter de schermen gebeurt. Deze wordt wisselend door medewerkers bijgehouden. Deze maand in HQ blog:
  • Week 7: Verhuizen - Vincent, Coördinator Campagnes en Comminicatie
  • Week 9: Het eerste Vegacafé - Patricia, Coördinator Ledenactiviteiten
  • Week 10: Kies je favoriete vegalunch op werk! - Mariëtte, Campagnecoördinator Eatgreen at work

Lees HQ blog

Nieuwe Gastvrij

  • Gastvrij voor VegetariërsDrink- en eetgelegenheid Tafelberg, Blaricum
  • Café en Brasserie De Jonge Haan, Hilversum
  • In de Keuken van Floris, Rotterdam
Vind hier alle Gastvrij voor Vegetariërsrestaurants.


Apps

Afgelopen maand zijn er voor vegetariërs twee interessante apps uitgekomen voor de smartphone.

Alles Duurzaam heeft een app uitgebracht via welke je onder andere de Gastvrij voor Vegetariërsrestaurants kunt vinden. Deze is te downloaden via Alles Duurzaam.

Daarnaast is er een app met een overzicht van de E-nummers, hierin is onder andere na te zoeken welke E-nummers (niet) vegetarisch zijn. De app is onder de naam: “e nummers” te vinden in de android market.


Recept: paddestoelentompouce met menu

De paddestoelen tompouce is echt een feestelijk voorafje, maar je kunt het ook heel goed serveren met b.v. wat rijst of gebakken karwij aardappeltjes uit de oven. Mijn smaakpapillen kwamen bij het schrijven van dit stukje dusdanig in actie dat ik jullie gelijk maar de recepten voor de hele hoofdmaaltijd geef.
Het gaat dus om gebakken karwijaardappeltjes uit de oven met paddestoelen tompouce en kruidenkwark.
Echt iets om zonder stress eens lekker voor je vrienden en/of familie te koken.
De aardappeltjes zet je drie kwartier van tevoren in de oven. De bladerdeegkrokantjes kun je al de dag van tevoren maken, de saus kun je van te voren maken. Je hoeft ze op het moment zelf dan alleen maar even op te warmen en de kruidenkwark blijft in de koelkast zeker 2 dagen goed.
Combineer dit gerecht met een frisse salade en de maaltijd is compleet!

 

Paddestoelen tompouce

  • 8 plak bladerdeeg
  • 1 ei (optineel)
  • 75 g boter
  • 1 ui
  • 450 g paddestoelen gem.
  • 40 g bloem
  • 500 ml (soja)melk
  • peterselie
  • bieslook
  • bakpapier
  • beetje rucola

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snijd de plakjes bladerdeeg doormidden en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze voor een mooie kleur met losgeklopt ei en prik met een vork een aantal gaatjes. Bak gedurende ca.20- 25 minuten tot goudbruin.
Verhit 25 g boter in een koekenpan en fruit de ui glazig. Bak de paddenstoelen op hoog vuur gedurende ca. 5 minuten. Verhit de rest van de boter in een steelpan, voeg de bloem toe en roer tot de massa (je noemt dit nu roux) lichtbruin kleurt. Voeg de melk in gedeeltes toe met wat zout en breng al roerend aan de kook tot een gladde saus ontstaat. Voeg de paddenstoelen toe en breng verder op smaak met zout en peper.
Leg op elk bord een plukje rucola en een plakje gebakken bladerdeeg, doe daar de saus overheen en dek af met nog een krokant plakje bladerdeeg.

 

Karwij-aardappelen

  • 750 g aardappelen
  • 3-4 eetlepels karwijzaad
  • olie
  • zout

Oven voorverwarmen op 200 Celsius.
Aardappelen wassen en in hapklare stukken snijden.
Bakblik royaal invetten en het karwijzaad erover verdelen.
Aardappels in het bakblik doen. Goed husselen en ca. 45 minuten in de oven zetten. Af en toe omscheppen.
De gaartijd van de aardappels hangt af van het soort en de grootte van de stukjes. Als je dit recept voor meer mensen kookt, houd er dan rekening mee dat de gaartijd toeneemt omdat de oven langer nodig heeft om weer op temperatuur te komen nadat je het bakblik erin geschoven hebt.
Het beste prik je zo nu en dan in een aardappel om te de garing te beoordelen.

 

Kruidenkwark

  • 500 g kwark (kwark is niet altijd vegetarisch gestremd, de kwark van bijvoorbeeld Zuiver Zuivel is volgens de producten wel vegetarisch gestremd; er zijn geen kwarken met het vegetarisch productkeurmerk)
  • 1 teen knoflook
  • beetje bieslook
  • beetje peterselie
  • zout, peper

Snijd het teentje knoflook heel fijn of pers het uit. Snijd bieslook en peterselie heel fijn. Roer door de kwark en breng op smaak met zout en peper.
Lekker bij (gepofte) aardappels of als broodbeleg (erg lekker op knäckebrood).

Culinaire groet,

Birgit Flüg
www.vegetarischekok.nl

Voor meer lekkere recepten, kijk op www.eatgreen.nl
 
Agenda
Ledenactiviteiten:
Zondag 1 april: Ledendag In Mirror
Centre in Amsterdam
Dinsdag 8 mei: Vegacafé in Café King Arthur in Utrecht
2 juni: VegeQ
 
Leuke link
Deze nieuwsbrief is opgemaakt door onze nieuwe partner: Dream IT
 
FAQ:
Waar kan in alle veelgestelde vragen over voeding en vegetarisch vinden?

Op de vernieuwde site staan alle veelgestelde vragen overzichtelijk op een rij. In de categoriëren voedingswaarden, vleesvervangers, vegetarisch of niet? en overig.

Lees alle vragen en antwoorden op www.vegetariers.nl
 
Contact
Nederlandse Vegetariërsbond
Nieuwezijds Voorburgwal 153
1012 RK Amsterdam

T: 020-3300044
F: 020-4203737
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De NVB neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.

Steun de Vegetariërsbond



Vegalunch verkiezing
 
Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter